Strona 22 z 38 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 380

Wątek: Problemy wojny i pokoju

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 25-08-2014 o 15:56

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podstoli Awatar arcyżużel
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Wojna nie opiera się wyłącznie na walce wyszkolonych żołnierzy. Są rezerwiści, a czasami nawet ochotnicy. (bardzo powszechni w I i IIWŚ, ale oczywiście to czasy tak odległe, że zupełnie nie mają pokrycia z obecnymi)

Nigdy nie pisałem o równości cywila z żołnierzem i nie uważam, że cywil nadałby się do zajmowania okupowanych terenów. Pisze wyraźnie i dosadnie, że uzbrojony cywil ma umiejętności, które pozwolą mu oddać strzał, odbezpieczyć broń i ją przeładować. W dodatku najprawdopodobniej byłby po szkoleniu, bo nie słyszałem o pomyśle dawaniu broni bez żadnego przeszkolenia.

Szwajcaria jest najbezpieczniejszym krajem w Europie, bo każdy ma broń. Najlepszym określeniem będzie, że oni nie mają armii, tylko są jedno wielką armią.
    Żaden kraj w Europie nie jest tak rozbrojony jak nasz. Zapoczątkowano to po rozbiorach i mimo, że wyszliśmy spod okupacji, to nadal jesteśmy rozbrajani, bo niby to zapewnia bezpieczeństwo. (widziałeś zdjęcia? nie widzę paniki innych ludzi)
    Meh to nawet w średniowieczu wiedziano, ze nie liczy się liczba mieczy, a ludzi którzy mogą je nosić i skutecznie używać Czasy machania szabelką i pospolitego ruszenia, które już w XVII wieku było o kant dupy potłuc już dawno się skończyły a na ta wielką armie szwajcarską złożoną z całego narody wystarczy parę akcji np niemieckiego lotnictwa żeby niemiecka armia zawodowa nie musiała zbyt wiele sprzątać
    "Wielka Rzeczpospolita jest w stanie prowadzić 17 konfliktów światowych jednocześnie. Ale według nas, świat to za mało, dlatego słupki graniczne z Orłem Zwycięskim stoją już na Plutonie."

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Eh, skończ te swoje wypociny do mnie, bo nawet ich nie czytam. Ostatni raz tylko do ciebie wspomnę - czasy stawania dwóch armii naprzeciw sobie też się dawno skończyły. Teraz 200 tyś żołnierzy nie idzie w jednym rzędzie i nie kroczy na przeciwne 200 tyś żołnierzy.

Niemcy niech sobie latają tymi samolotami, w końcu Szwajcaria nie ma samolotów. Bez odbioru.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez arcyżużel Zobacz posta
    a na ta wielką armie szwajcarską złożoną z całego narody wystarczy parę akcji np niemieckiego lotnictwa żeby niemiecka armia zawodowa nie musiała zbyt wiele sprzątać
    Bardzo się mylisz...

Niemcy niech sobie latają tymi samolotami, w końcu Szwajcaria nie ma samolotów. Bez odbioru.

Ty także...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Panie gimbus no własnie i taki ludek z karabinem bedzie tylko przeszkadzał, zawodowym żołnierzom, dla których najważniejsza jest informacja, skoordynowanie działanie które decyduje o wyniku wojny co najmniej od czasów ostatniej wielkiej wojny, a nie masa ludków z karabinami, czy cuś, a ze inny kraj ma samoloty? Irak tez miał, przez parę godzin od rozpoczęcia wojny i co z tego ?
    "Wielka Rzeczpospolita jest w stanie prowadzić 17 konfliktów światowych jednocześnie. Ale według nas, świat to za mało, dlatego słupki graniczne z Orłem Zwycięskim stoją już na Plutonie."

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez arcyżużel Zobacz posta
    Panie gimbus no własnie i taki ludek z karabinem bedzie tylko przeszkadzał, zawodowym żołnierzom, dla których najważniejsza jest informacja, skoordynowanie działanie które decyduje o wyniku wojny co najmniej od czasów ostatniej wielkiej wojny, a nie masa ludków z karabinami, czy cuś, a ze inny kraj ma samoloty? Irak tez miał, przez parę godzin od rozpoczęcia wojny i co z tego ?
    Pozostań gimbusku przy temacie, bo nie wiesz o czym mówisz w kwestiach militarnych...

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Nie bądź Pan smieszny, ze Szwajcaria ma lepsze siły powietrzne od naszego latającego muzeum to fakt, jednak niemieckie siły lotnicze to nie ułomek i przy właściwym wykorzystaniu są zdolne osiągnąć przewagę powietrzną w parę godzin od rozpoczęcia wojny, a to ostatnio tak się składa decyduje o przegnanej bądź wygranej wojnie

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    A więc zmietliśmy talibów w Afganie? Jak już odpowiedziałeś sobie na to pytanie popatrz na mapę nie polityczną tylko fizyczną. I nie ma lepszego lotnictwa. Już nie.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Wojna nie opiera się wyłącznie na walce wyszkolonych żołnierzy. Są rezerwiści, a czasami nawet ochotnicy. (bardzo powszechni w I i IIWŚ, ale oczywiście to czasy tak odległe, że zupełnie nie mają pokrycia z obecnymi)
    Rezerwiści powoływani są pod broń w momencie zagrożenia, ochotnicy są wcielani do armii na tej zasadzie, że zgłaszają się do puntów werbunkowych, po czym zostają skierowani na szkolenie. I to było powszechne podczas I i II wś. Podczas 2wś mieliśmy do czynienia jedynie z Volkssturmem - czyli zbieraniną dzieci, starców, którzy po krótkim przeszkoleniu trafili na front.

Nigdy nie pisałem o równości cywila z żołnierzem i nie uważam, że cywil nadałby się do zajmowania okupowanych terenów. Pisze wyraźnie i dosadnie, że uzbrojony cywil ma umiejętności, które pozwolą mu oddać strzał, odbezpieczyć broń i ją przeładować. W dodatku najprawdopodobniej byłby po szkoleniu, bo nie słyszałem o pomyśle dawaniu broni bez żadnego przeszkolenia.
    Czytając takie rzeczy to wszyscy teoretycy wojskowości pewnie przewracają się w grobie. Jakie szkolenie miałby przejść taki cywil? Wysłaliby go na poligon po to aby wiedział jak należy walczyć, jak obsługiwać różnego rodzaju broń?

Szwajcaria jest najbezpieczniejszym krajem w Europie, bo każdy ma broń. Najlepszym określeniem będzie, że oni nie mają armii, tylko są jedno wielką armią.
    Żaden kraj w Europie nie jest tak rozbrojony jak nasz. Zapoczątkowano to po rozbiorach i mimo, że wyszliśmy spod okupacji, to nadal jesteśmy rozbrajani, bo niby to zapewnia bezpieczeństwo. (widziałeś zdjęcia? nie widzę paniki innych ludzi)
    Tak, widziałem. Zwłaszcza podpis mówiący, że nie wiesz co to za kraj.
    Wiesz również jak ma się sytuacja z armią szwajcarska i co jest powodem dostępności broni w tym kraju?

Przynajmniej nie przedstawiam swojego widzimisię, tylko dałem przykłady na liczbach i państwach, ale Polaki to bydło, które się powystrzela po zalaniu mordy.
    Ale co się kryje za liczbami to już nie wiesz.

Skąd więc twoje obsesyjne pisanie o tym, że wzrosłaby przestępczość? Jeśli ktoś dokonuje morderstwa/napadu to stara się korzystać z nielegalnej i nierejestrowanej broni.
    A gdzie ja Ci o tym piszę?

Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby ktoś wszedł do mojego domu, w którym nigdy nie był i zdołał ukraść moją broń, którą przecież schowałem w "sejfie"...
    Znowu wymyślasz jakieś scenariusze, tylko teraz niby o możliwości ukradnięcia broni. Dobrze, że w Szwajcarii nie ma takich złodziejów, bo by się powystrzelali.
    A jakoś złodzieje znajdują schowane w skarpetach pieniądze, których też nikt nie zostawia na wierzchu.

Skąd więc znowu twoje obsesyjne pisanie o możliwości zastrzelenia "biednego" włamywacza, skoro on najczęściej robiłby to, gdyby nikogo nie było w domu?
    To po jakiego grzyba Ci broń, którą miałbyś użyć przeciwko włamywaczowi, skoro wszedłby on właśnie wtedy gdy Cię nie ma?

To gdzie ty trzymałbyś broń, to nie moja sprawa. Schowasz ją tam, gdzie ty sam uznasz to za słuszne. Jak dziecko ją znajdzie, odbezpieczoną i w dodatku naładowaną, to sam sobie będziesz winien.
    Pisałeś człowieku o sejfie... o tym jak ciężko byłoby wydostać z niego broń, a teraz nie możesz podać mi rozsądnego przykładu gdzie ma się ona znajdować.

KNP zamierza również zwiększyć wydatki na wojsko i policje o połowę.
    http://www.nowaprawicajkm.pl/info/pr...-nowej-prawicy
    A jak to Ci już pewna osoba odpisała Mikołaj dostał zawału.

10 kilogramów. Jest tak ciężka, że biedna dziewczyna nie utrzyma tego w torbie... ona nie ma tam mieć kałacha tylko zwykłą, krótką broń.
    Już widzę, jak dziewczyna nosi w torebce 10kg broń podobno kobieta ma w torebce wszystko, ale nie sądzę by chciało się jej targać dodatkowe 10kg jakby szła na zakupy.

Gaz pieprzowy i kopanie masz dozwolone. Pomaga?
    Kop pomiędzy nogi zapewne tak. Dostałem parę razy przypadkiem tam i wiem, że boli. A gaz pieprzowy jak widać na filmiku działa:
    http://youtu.be/rOSyct89pf8

Co z tego, skoro i tak nie mam 100% pewności według twojego toku myślenia?
    Ostatnio zresztą widziałem oficjalne papierki udostępnione przez rząd, w których PKB państwa było na minusie, a w mediach ciągle słyszałem o tym, że PKB wzrasta. Widzisz więc, jak można ufać polskim służbom.
    Oczywiście mogę podać te dane, jeśli zechcesz.
    Takie rzeczy możesz iść sprawdzić udając się zapewne do Wojewódzkiej Komendy Policji. Nawet nie wiem o jakie dane Ci teraz chodzi, bo o żadne nie prosiłem w tym temacie.

Śmiejesz się z zakładnika, a ojciec gwiazdy Juventusu Carlosa Teveza został niedawno porwany. (wzięty za zakładnika)
    http://sport.fakt.pl/pilka-nozna/ojc...ly,477886.html
    Na pewno większa szansa, że ktoś ci porwie rodzinę, niż kilkuletnie dziecko znajdzie pistolet. (chyba, że trzymasz go obok chleba)
    I co związku z tym? Jakby miał broń przy sobie to by nim nie został?

Selekcja naturalna polega w tym przypadku na wymieraniu idiotów. Nie widzę sensu likwidować zdobyczy cywilizacyjnych...
    Selekcje naturalną nie dostosowujesz do konkretnego przypadku, bo polega ona na śmierci osobników nie przystosowanych do danych warunków, słabych, chorych.

Jak oleje, to strzał ostrzegawczy. Jak nie pomoże, to w nogi albo głowę. (co kto woli)
    Jak czytam Twoje argumenty to broń chcesz mieć tylko po to czuć się bezpiecznie równie dobrze możesz ja zastąpić łatwiejszymi sposobami, ale Ty nie chcesz. Wiesz jak trudno jest strzelić do człowieka nawet w obronie własnej?

Broń miałaby być dostępna na każdym komisariacie policji, a na pewno w małych miastach, a kurs samoobrony? Sztuki walki? Gdzie taki chłop ze wsi będzie miał czas na kilkugodzinne zajęcia walki? Nie mówiąc o dojeździe do większego miasta, gdzie ktoś taki kurs by oferował.
    Jakby chciał to by znalazł czas, podobnie jak znalazłby czas aby udać się na strzelnicę i pojechać do miasta by kupić amunicję, ale jak widzę na wsi panuje taka bandyterka, że aż broń jest potrzebna do obrony.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    a hamerykanie ich nie zmietli ? Później to była wojna z oddziałowymi partyzanckimi a nie regularne działania wojenne( chyba słyszałeś w wojnie asymetrycznej znffco i jak się to kończy dla pokonanego narodu? http://pl.wikipedia.org/wiki/Konflikt_asymetryczny i z tymi tez inaczej się walczy) a jesli o afgan taliby już właściwie tam nie działają, tylko zbieraniny rożnych plemion.

Strona 22 z 38 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni