Strona 52 z 127 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    96
    Otrzymał 24 podziękowań w 17 postach
    Janusz na papieża.

Za nic nie wnoszące posty będzie kara. Póki co upomnienie. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 11-10-2014 o 07:19

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Od dziecka przygotowywano go do rządzenia, a dzisiejsi politycy? Taki pan Korwin wcześniej był publicystą więc kwestia przygotowania do sprawowania władzy daje plusa monarchii.
    A gdzie można nauczyć się sprawowania władzy? Wiele osób jest dziennikarzami z prawdziwego zdarzenia, a nie jak Korwin piszący felietony co stawia ich wyżej od niego, a tym samym byliby lepszymi monarchami od niego. Sorry, ale fakt, że ktoś coś pisze nie oznacza od razu, że jest pisarzem a co dopiero dobrym kandydatem na monarchę.
    Dalej - porównanie tego jak kiedyś wyglądała monarchia do czasów współczesnych jest bez sensu. Całkowicie inne czasy, inna mentalność. Monarchie absolutne jakie proponuje Korwin upadły właśnie dla tego, że ludzie chcieli wolności i chcieli mieć wpływ na sposób w jaki sposób państwo jest zarządzane. W obecnym systemie szary człowiek ma przynajmniej jakiś wpływ na decyzje władzy, a w przypadku monarchii absolutnej mogę co najwyżej mieć nadzieje, że władca nie będzie idiotą a nawet jak nim będzie to sam odejdzie.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Chochlik20- Napisałem że nie miałem na myśli absolutyzmu.Fakt dzisiejszy świat ma inną mentalność, ale procesy historyczne mają to do siebie że się powtarzają, jak w historii Rzymu starożytnego. Od monarchii do republiki i znowu do monarchii.Monarchię uważam za dobry system sprawowania władzy, która wtedy jest silna, a nie jak dzisiaj dużo partii, walka o stołki, a powinności polityków wobec obywateli objawiają się tylko w okresie wyborczym. Pan Korwin proponuje coś dobrego ale sam jakby zdobył władzę ( nie daj boże) zachowa się jak inne partie rządzące.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Albo mamy monarchię absolutną albo monarchie konstytucyjną, a Korwin proponuję właśnie ten pierwszy ustrój. Walka o stołki i ilość partii gwarantuje chociaż, że politycy w jakimś tam stopniu są zmuszeni do zrealizowania swoich obietnic, król wybierany wyniku dziedziczenia niczego nie obiecuje, a tym samym nie jest zmuszony realizować czegokolwiek. Od jego dobrej woli zależy czy państwo będzie się rozwijać czy też nie. On zawsze znajdzie pieniądze dla swoich zachcianek czy wygód, a nie np. na reformy bo on nie będzie odczuwał skutków swoich rządów. W demokracji jaką mamy partie w małym stopniu odczuwają skutki swojej polityki, ale zmuszone są dbać o swoich wyborców a tym samym jeżeli chcą rządzić to muszą choćby coś zrobić. Jeżeli dana partia nie wywiąże się z obietnic, nawet z ich procenta idę głosować na inną. A w przypadku króla? Mogę mieć tylko nadzieje, że następny będzie lepszy a nie gorszy. Pytanie tylko, czy dożyję tych zmian.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Walka o stołki i ilość partii gwarantuje chociaż, że politycy w jakimś tam stopniu są zmuszeni do zrealizowania swoich obietnic,

On zawsze znajdzie pieniądze dla swoich zachcianek czy wygód, a nie np. na reformy bo on nie będzie odczuwał skutków swoich rządów.
    Zawsze lepiej utrzymywać jednego nieroba niż 460 w samym Sejmie
    Jeżeli dana partia nie wywiąże się z obietnic, nawet z ich procenta idę głosować na inną.
    Trzeba dodać, że na inną partie z 4 no może 5, bo innych się nie zna jak co niektórzy mówią

Stary nick:kujon333

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez kujon333 Zobacz posta
    Zawsze lepiej utrzymywać jednego nieroba niż 460 w samym Sejmie
    Ten nierób będzie miał wokół siebie ludzi, służbę za którą również trzeba będzie płacić i to pewnie jeszcze więcej bo dwór musi mieć swój prestiż. [/QUOTE]
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Barsa
    Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    Jak to forum potrafi uświadomić... a ja myślałem, że w Polsce mamy u władzy i w opozycji lewicę...

O czym Ty Adrianku tak decydujesz teraz a o czym nie decydowałbyś w monarchii? Tylko nie podawaj przykładu Korei Płn., bo ta wyrosła z Twojej ideologii...

Tak w ogóle to republikanizm to jest to... a nie tam demokracje czy monarchie
    1. Od kiedy nacjonalistyczni reakcjoniści tworzą lewicę? Bo próbują kupić wyborców rozwiniętym socjalem? Faszyści robili tak samo... Z PO może się zgodzę, jest tam pewna część posłów o poglądach lewicowych, ale PiS? Czy wy na centroprawicy oceniacie poglądy tylko na poziomie gospodarczym?
    2. a) Wybór przywódcy - współczesna demokracja gwarantuje nam wybór ludzi, którzy będą rządzić w danej kadencji. W monarchii najczęściej władza jest dziedziczna, co przekreśla wszelkie możliwości decydowania.
    b) wpływ na politykę wewnętrzną - w demokracji istnieją takie rzeczy jak samorządy, wnioski obywatelskie i referenda. W absolutyzmie tego nie uraczysz.
    c) Czemu narzucasz mi przykłady do wybierania? Tak się składa, że socjaldemokracja wyrosła jako opozycja do komunizmu, który był antydemokratyczny. To, że jestem antyklerykałem to nie znaczy, że jestem komunistą. Naucz się rozróżniać socjalizm demokratyczny od komunizmu.
    3. Demokracja jest właśnie republiką. Republika to po prostu państwo z obieralnym przywódcą a nie dziedzicznym, jak w monarchii/dyktaturze.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Ten nierób będzie miał wokół siebie ludzi, służbę za którą również trzeba będzie płacić i to pewnie jeszcze więcej bo dwór musi mieć swój prestiż.

Tak jakby tych 460 nie miało wokół siebie ludzi. W przypadku rodziny królewskiej to są szanse, że wydatki się jeszcze jakoś zwrócą.

Ale w sumie pieniądze w tej kwestii sa najmniej ważne.

Jak dla mnie idealna byłaby monarchia taka jak w Liechtensteinie. Duża realna władza monarchy+parlament+możliwość odwołania monarchy w referendum
    b) wpływ na politykę wewnętrzną - w demokracji istnieją takie rzeczy jak samorządy, wnioski obywatelskie i referenda. W absolutyzmie tego nie uraczysz.
    A to tutaj w ogóle ktoś chce absolutyzmu?

Stary nick:kujon333

Pampa
    Gość
    Ja tylko wypowiem się na temat referendów w Polsce. Wystarczy zobaczyć przykład Warszawy. Nawet gdyby odwołali Hanke to i tak zostałaby komisarzem. Ot, pseudodemokracja. Oprócz tego kwestia petycji, praktycznie nieprzekraczalny próg żeby trafiła do sejmu. A nawet jak trafi to i tak wywalą do kosza. Nic się nie zmieniło od 89', tylko iluzoryczna wolność.

PS Aczkolwiek chciałbym tak ślepo wierzyć w demokrację jak Ty

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    No właśnie Pampa. Też głosowałem za wyrzuceniem ze stanowiska tej ,, pani prezydent'' a okazało się mój głos jak i wiele innych zostało zlekceważonych. Wtedy uświadomiłem sobie czym naprawdę w Polsce jest demokracja. Wolałbym króla który myśli: Chcę żyć na wysokim poziomie? Rozwinę gospodarkę państwa i wpłyną dochody''. Po za tym zarzut że władcy żyli i panowali wyłącznie dla bogatego stylu życia też jest nieco chybiony. Często w historii państw, najsłynniejsze konstrukcje,innowacje, lokowanie miast, powstawanie nowych idei i w ogóle rozwój przypadają na czasy monarchii. Zresztą powtarzam nie stoję za absolutyzmem, bliżej mi do monarchii parlamentarnej, gdzie jednak parlament ma stanowić ciało doradcze podczas gdy władza ustawodawcza należna jest królowi z racji podejmowania decyzji, oraz odpowiedzialność za prowadzoną przez siebie politykę. Tak o niepowodzenie wina pada na władcę podczas gdy w demokracji premier może to zwalić na opozycję, lub jednego z swoich ministrów.

Strona 52 z 127 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102 ... OstatniOstatni