Ciężko mówić o demokracji, gdy nie jest ona bezpośrednia. Ja zamiast monarchii wolałbym demokrację z prawdziwego zdarzenia (JOW. referenda obywatelskie, etc.).
Ciężko mówić o demokracji, gdy nie jest ona bezpośrednia. Ja zamiast monarchii wolałbym demokrację z prawdziwego zdarzenia (JOW. referenda obywatelskie, etc.).
Też bym wolał, żeby to było w ten sposób właśnie, Asuryan. W dodatku z dużym stopniem decentralizacji.
Stary nick:kujon333
Adrianku, demokracja to nie ustrój republikański!! Poczytaj sobie więcej... szczególnie o tym, co teoretycy republikańscy sądzili o demokracji.
Dlaczego Ty tylko na poziomie społecznym?1. Od kiedy nacjonalistyczni reakcjoniści tworzą lewicę? Bo próbują kupić wyborców rozwiniętym socjalem? Faszyści robili tak samo... Z PO może się zgodzę, jest tam pewna część posłów o poglądach lewicowych, ale PiS? Czy wy na centroprawicy oceniacie poglądy tylko na poziomie gospodarczym?
Dla mnie socjalizm to jest tylko lżejsza odmiana komunizmu, a ten jest złem najgorszym, bo ogranicza wolność, socjalizm podobnie.c) Czemu narzucasz mi przykłady do wybierania? Tak się składa, że socjaldemokracja wyrosła jako opozycja do komunizmu, który był antydemokratyczny. To, że jestem antyklerykałem to nie znaczy, że jestem komunistą. Naucz się rozróżniać socjalizm demokratyczny od komunizmu.
Visca el Barca!!!
Korea Północna nie jest monarchią lecz republiką. Przeciwieństwem republiki jest monarchia. Dziś istnieją państwa o ustroju monarchii absolutnej i przykładem takich państw jest Arabia Saudyjska, Oman, Katar, Brunei, a także Watykan można uznać za państwo o tym ustroju. Współcześnie istnieją też państwa o ustroju monarchii parlamentarnej i przykładem takich państw jest Wielka Brytania, Szwecja, Norwegia, Dania, Holandia, Belgia, Hiszpania czy Japonia.
Osobiście nie jestem zwolennikiem monarchii. Wolę republikę, a spośród wszystkich republik najbardziej odpowiada mi ustrój, który panuje w Szwajcarii. Ale nawet w Republice Rzymskiej obywatel miał więcej praw niż w III Rzeczypospolitej.
Problem w tym, że czasy wcześniejsze gdy panowali Piastowie znamy tylko z kronik pisanych przez biskupów. Jak myślisz? Co by się stało gdyby taki Wincenty Kadłubek czy Jan Długosz napisali, że król ciemiężył chłopów? Taki tekst na pewno zostałby spalony i nie wiadomo czy nie razem z jego autorem. A może tylko głowę by obcięli autorowi? Przeczytaj sobie kronikę Galla Anonima lub innego kronikarza i zobacz w jakich superlatywach przedstawia władców. Tak samo przedstawiano świętych w hagiografiach i rycerzy w eposach (np. Pieśń o Rolandzie). Myślisz, że te teksty są obiektywne? To była taka epoka gdzie władców w kronikach, na rzeźbach, na obrazach przedstawiano w wyidealizowany sposób. Dopiero epoka realizmu w sztuce i literaturze zmieniła to.
Sprzedali Polskę: papież Pius VI, biskup Michał Sierakowski, biskup Józef Kossakowski, biskup Wojciech Skarszewski, biskup Jan Giedroyć, biskup Ignacy Massalski, prymas Władysław Łubieński, biskup Andrzej Młodziejowski, prymas Gabriel Podoski, prymas Antoni Ostrowski
Niklot- Twierdzę że teksty Długosza są jak najbardziej obiektywne. Długosz był historykiem zatem rozumiał jakie cele i zadania przed nim stoją, Po za tym pisał daleko po Grunwaldzie w czasach panowania Kazimierza IV Jagiellończyka i jego kronika historii Królestwa Polskiego jest pełna rzetelnych informacji o panowaniu danego władcy w tym niepowodzeniach i błędach np: Długosz zarzucał Kazimierzowi III zbyt duże zainteresowanie ludnością wiejską, wspominając o przydomku jaki nadali mu jego dostojnicy: ,, król chłopów''. Po za tym są jeszcze dzieła Janka z Czarnkowa, Macieja Miechowity i wiele innych dzieł. Długosz ubarwiał informacje swym kunsztem pisarskim lecz nie deformował spisywanych informacji. Bardziej podejrzewałbym o to Galla Anonima który przecież sprawę konfliktu Bolesława II Śmiałego z krakowskim biskupem Stanisławem uznał za wynik udziału biskupa w spisku przeciwko władcy demonizując tu biskupa.
Za kilkadziesiąt lat to będzie 2/3 wydatków, jeśli nadal będziemy rozwijać się w ten sposób, czyli w niżu demograficznym.to i tak widać doskonale że emerytury i renty zajmują prawie 1/3 wydatków państwowych.
Już o tym pisałem, ale jakoś nikt nie chce tego pamiętać. Korwin sam mówi, że na początku wolałby być drugą najsilniejszą partią w sejmie, żeby móc blokować w razie czego wszystkie beznadziejne ustawy i wprowadzać własne. Plan KNP to plan na idealne państwo, a tego nie da się zrobić od razu.Już widzę jak prezes Kaczyński( bo mi nie wmówisz, ze Korwin bedzie kiedykolwiek sam rządził) bedzie podejmował decyzje o prywatyzacji nfztu bo mały korwinek chce![]()
Na biurokracji i ministerstwie.Zdecyduj się! Piszesz o cięciach na sprawiedliwości, to niby na czym chcesz oszczędzać, korwin zlikwiduje sądy i bedzie jak despota sam wszystko rozsądzał ?![]()
Nawet nie chce mi się tego komentować. Wystarczy powiedzieć tylko tyle, że to była kolejna świnia, która przestraszyła się spadku w sondażach PO i postanowiła pójść do partii na fali.A co do sitka, ja mam mu dać poparcie, popierać go sejmowni, robić za darmo reklamę, chwalić go w mediach o on nic, w dupe niech mnie pocałuje taka partia, pójdę do PO![]()
Na pozycje nr. 1/2 trzeba zapracować... ah ci ludzie wychowani w socjalizmie.
W sumie masz racje. Ten plan powinien być rozbudowany.Zbyt mało czasu był marginesem politycznym i nie zdążył wymyślić dobrego planu jeszcze?
Pewnie na papierkowej robocie i byłaby po prostu przerwa w nauczaniu, gdy następowałaby prywatyzacja szkół. Wakacje lub ferie zimowe byłyby idealnym czasem na coś takiego.Czyli na czym miałby polegać ten chaos?
Dlaczego po sprywatyzowaniu szkół miałyby być one droższe? Rozumiem obecnie, gdzie takich szkół jest mało, jest tam zazwyczaj wyższy poziom, więc się płaci więcej, ale gdyby w całej Polsce były prywatne? Dlaczego uważacie, że byłoby drożej?Serio myślisz że dajmy na to 32 letni ojciec z 29 letnią matką ledwo mogący już teraz znaleźć pracę w okresie "chaosu" będą w stanie wysłać swoje dziecko do prywatnej szkoły, na odpowiednie badania, odkładać na emerytury i płacić jakieś składki?
Jakie badania? Raz na jakiś czas wizyta u lekarza? (zaraz ktoś wyskoczy z rakiem)
Emerytur mi się nawet nie chce komentować. Podobno jakieś papiery dot. emerytur zgniły w politycznych katakumbach, więc ludzie zostaną bez pieniędzy na starość, mimo, że płacili? Pieprze to.
Prywatyzacja to przecież szybki proces, a nie wiem czego się tu obawiać, skoro teraz nic nie funkcjonuje tak jak powinno. W NFZ'ie czeka się kilka lat na jakieś badania, szkolnictwo leży, a emerytury patrz wyżej. Co by było, gdyby ludzie byli tak nastawieni po IWŚ. Postanowiliby zostać z Niemcami, bo bezpieczniej?
Zadaje to samo pytanie co wcześniej. Dlaczego prywatne szkoły miałyby kosztować więcej?Ciekawe skąd rodzice będą mieć pieniądze by posłać dzieci do prywatnych szkół? Ty wiesz ile w tym momencie płaci się za naukę w prywatnej szkole?
Co za hipokryzja. Przecież teraz oddajesz 83% swojej pensji dla 38 milionów Polaków.już widzę, tą rzeszę młodych, która dobrowolnie odda 300-500zł na nieznajomego staruszka
![]()
Dane z życia wzięte. Sam nie pamiętam kiedy byłem ostatni raz u lekarza. W szpitalu nigdy nie wylądowałem...Dane poproszę, czyżby znowu wyssane z palca informacje?
Wiadomo, że raz na jakiś czas komuś coś się stanie. Złamie sobie coś, skręci, zachoruje, ale dlaczego gdy jestem zdrowy i tego nie potrzebuje, to mam płacić obowiązkowe składki? Wole ubezpieczać się sam.
Dajcie ludziom wolność, niech ubezpieczają się dobrowolnie.
JKM co najmniej potrafi się świetnie wybronić z niezręcznych sytuacji.Korwin się nie przepracowuje w niszczeniu UE![]()
![]()
![]()
![]()
Nie wiem za co hejt, przecież on wygłosił więcej przemówień niż ta cała banda komunistów przez "x" lat... przynajmniej na taką skalą, na jaką on to robi. Sam nie widziałem żadnego przemówienia np. Tuska. Raz tylko oglądałem jak go Farage zmasakrował.
Tych głupot o tym, że PO i inne partie są prawicowe i centro-prawicowe to mi się nawet nie chce komentować.
Śmieszy mnie ciągłe pisanie o tym, że monarchia jest zawsze zła. To bardzo prosta kalkulacja - władca jest pipą, to zostanie podbity. On ma interes w tym, aby państwo było silne i rozwinięte, w przeciwieństwie do obecnych polityków.2. a) Wybór przywódcy - współczesna demokracja gwarantuje nam wybór ludzi, którzy będą rządzić w danej kadencji. W monarchii najczęściej władza jest dziedziczna, co przekreśla wszelkie możliwości decydowania.
b) wpływ na politykę wewnętrzną - w demokracji istnieją takie rzeczy jak samorządy, wnioski obywatelskie i referenda. W absolutyzmie tego nie uraczysz.
Kolega adriankowaty, chociażbyś napisał mu czcionką 100, że nie chodzi o absolutyzm, to ten w następnym poście by o nim wspomniał.
To się uśmiałem.Demokracja jest właśnie republiką.
Z której strony?Korea Północna nie jest monarchią lecz republiką.
Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.
W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.
,,Plan KNP to prawie plan na idealne państwo, a tego nie da się zrobić od razu." Okrutnie zajeżdża to Utopią. A wszyscy wiemy jak kończą się utopie czyż nie? Jak to czytam to jestem przerażony fanatyzmem korwinistów, naprawdę, boję się co będzie jeśli faktycznie dojdą do władzy.
Korwin zrobił coś co nie udało się PO, PIS ani nawet Ruchowi Palikota-pozyskać młodych do swej sprawy. To że KNP jest tematem popularnym w kręgach młodzieży nie tylko gimbazjalnej, świadczy nam o znaczeniu takiej partii. Korwin może nam się nie podobać, lub w ogóle zlekceważyć jego występy, ale jest swego rodzaju ostrzeżeniem co taka partia nowości może zrobić z człowiekiem młodym, znudzonym codziennością i beznadziejnością systemu w którym żyje.
W jaki sposób wydatki na rodzinę królewską się zwrócą?
Rozsądniejszym argumentem byłoby zmniejszenie liczby posłów do 260 np. oraz zlikwidowanie senatu a co za tym idzie mamy mniejsze wydatki. Są państwa gdzie parlament nie jest duży i sobie radzą.
Napisałeś bardzo mądre słowa, nikt nie garnie się do tej partii bo zna jej program, który jest ogólnikowy jak wypowiedzi jej członków na jego temat - patrz Dziambor. Ludzie garną się bo mają dosyć obecnych partii i tyle. Nawet nie zdają sobie sprawę, że dojście Korwina do władzy zniszczy Polskę. Korwin jest ok, wszystko co on robi jest lepsze od tego co robią obecni politycy, każde zachowanie Korwina można i należy usprawiedliwić. To jest przecież idealny przykład sekty, gdzie wyznawcy nie umieją krytykować swojego guru.
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Na przykład ogromny biznes związany z rodzina królewską w WB, oczywiście o takiej skali jaką oni tam mają to można pomarzyć.W jaki sposób wydatki na rodzinę królewską się zwrócą?
Baa, nawet można jeszcze bardziej zmniejszyć Sejm i postawić na decentralizację.Rozsądniejszym argumentem byłoby zmniejszenie liczby posłów do 260 np. oraz zlikwidowanie senatu a co za tym idzie mamy mniejsze wydatki. Są państwa gdzie parlament nie jest duży i sobie radzą.
Stary nick:kujon333