Strona 419 z 636 PierwszyPierwszy ... 319369409417418419420421429469519 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 181 do 4 190 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Nie mam lepszego pomysłu, bo nie ma czegoś takiego jak "za darmo". Jak ktoś pisze, że obecnie szkoła jest darmowa to mnie krew zalewa.
    W obecnym roku szkolnym za 4(!) nowe książki płaci się ~ 300 zł. (przykładowo: angielski, niemiecki, informatyka i matematyka) Info z życia wzięte.

Jeśli tak ci odpowiada składka wszystkich obywateli, to wprowadźmy podatek 99%. Będziemy mieć wszystko "za darmo".
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Bo nie istnieje coś takiego jak "za dramo", na podręcznik zrzucił się cały naród, tyle, że żadna złotówka na niego nie została wyciągnięta z ich portfeli bezpośrednio. Gdyby podręcznik dotyczyłby Ciebie zapewne miałbyś inne podejście, ale tak należy to ocenić jako złą rzecz bez umiejętności podania innego rozwiązania. Np. gdy miast buduje za pieniądze z budżetu basen miejski też mam być negatywnie nastawiony bo nie umiem pływać? Skąd wiesz, że np. Twoje dziecko w przyszłości nie będzie korzystać z takiego darmowego podręcznika?
    Jak rozumiem za wszystko chciałbyś płacić z własnej kieszeni? To, po co narzekasz na cenę czterech podręczników?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Pampa
    Gość
    Zgoda na podręcznik z budżetu państwa, ale żeby on miał większą wartość dydaktyczną. Bo co to za nauka skoro w październiku w 1 klasie podstawówki, uczy się cyfr 1,2,3(sic!)? Ja mgliście pamiętam, ale pamiętam że to już umiałem w 5 latkach... W związku z czym jest to kreowanie kolejnego pokolenia analfabetów i zacofanych rozwojowo obywateli(wiem co mówię bo niedawno widziałem kartkówki z klas zawodowych. TRAGEDIA.). Moim zdaniem trzeba też w takim podręczniku dostosować zawartość do rzeczywistości jaka panuje w Polsce. A już całkiem najlepiej by było gdyby znieśli zupełnie VAT na książki jak było dawniej, a do tego jakieś dotacje na podręczniki z gmin, zamiast budować durne chodniki czy tęcze.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    No cóż homoseksualiści nie zgodziliby się z tobą oraz transwestyci że jest coś ważniejszego od wydawania dla nich środków finansowych, zwracania na nich baczniejszej uwagi, oraz pisania na ich cześć peanów. Zresztą taka poprawność też szkodzi państwu bo zamiast interesować się sprawą edukacji czy gospodarki to nie, lepiej dostosowywać się do zasad poprawności względem czyjejś orientacji. To chore.

Ja tylko proszę żebyście już nie pisali o homoseksualistach bo to zawsze prowadzi do konfliktów, no chyba że będziecie to robić bez wylewania na siebie wiadra pomyj, to proszę bardzo. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 14-10-2014 o 12:04 Powód: Interpunkcja

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Zgoda na podręcznik z budżetu państwa, ale żeby on miał większą wartość dydaktyczną. Bo co to za nauka skoro w październiku w 1 klasie podstawówki, uczy się cyfr 1,2,3(sic!)? Ja mgliście pamiętam, ale pamiętam że to już umiałem w 5 latkach... W związku z czym jest to kreowanie kolejnego pokolenia analfabetów i zacofanych rozwojowo obywateli(wiem co mówię bo niedawno widziałem kartkówki z klas zawodowych. TRAGEDIA.). Moim zdaniem trzeba też w takim podręczniku dostosować zawartość do rzeczywistości jaka panuje w Polsce. A już całkiem najlepiej by było gdyby znieśli zupełnie VAT na książki jak było dawniej, a do tego jakieś dotacje na podręczniki z gmin, zamiast budować durne chodniki czy tęcze.
    Analfabetyzm stwarzają rodzicie tak naprawdę a nie źle stworzony podręcznik. Przecież kiedyś to rodzic uczył dziecko pisać czy też rachować w domu, szkoła była tylko od utrwalania tego co już dziecko miało umieć. Mnie np. rodzice uczyli pisać czy też czytać, oczywiście w szkole też to miałem, ale idąc do niej miałeś już jakąś wiedzę i umiejętności. Teraz cały obowiązek spada na szkołę i nauczycieli, a potem rodzice mają pretensje, że ich dzieci nie umieją dobrze czytać czy też piszą niewyraźnie. Przecież też kiedyś rodzice chodzili do pracy, zajmowali się domem i znajdowali czas by pomóc dziecku w rozwoju. Co do reszty - dostosowanie podręcznika i VAT to się zgodzę. Należy naciskać aby kolejna wersja podręcznika była lepiej przygotowana merytorycznie i pojawiła się dużo wcześniej.
    A co do Twojego upomnienia na temat pewnej grupy, to sam zacząłeś. Nie trzeba było wspominać tęczy

Wiem, ale słowo się rzekło Pampa
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    chochlik20, o tym mówi JKM, ale jest nazywany wariatem.

Bo nie istnieje coś takiego jak "za dramo", na podręcznik zrzucił się cały naród
    Stronę wcześniej uważałeś, że jest to darmowy podręcznik.

Gdyby podręcznik dotyczyłby Ciebie zapewne miałbyś inne podejście, ale tak należy to ocenić jako złą rzecz bez umiejętności podania innego rozwiązania.
    Logicznie rzecz biorąc, gdybym był w wieku np. 6 lat to moi rodzice mogliby wtedy nie płacić na podręczniki dla starszych roczników, więc domniemane kilka złotych więcej bez składki obywatelskiej nie obciążyłoby budżetu mojej rodziny. To samo w drugą stronę - mając 18 lat rodzice nie musieliby płacić za podręczniki dla małolatów, więc trochę większa cena byłaby nieodczuwalna.

Np. gdy miast buduje za pieniądze z budżetu basen miejski też mam być negatywnie nastawiony bo nie umiem pływać?
    Są rzeczy, gdzie podatki są sensowne i trzeba je płacić.

Jak rozumiem za wszystko chciałbyś płacić z własnej kieszeni?
    Przecież to obecnie płaci się za wszystko, tylko jak to ująłeś - pieniądze nie są zabierane nam bezpośrednio.
    Za kilka lat ja sam będę płacił za praktycznie wszystkie rzeczy, (w podatkach) z tym, że z dużej ilości nie będę w ogóle korzystał. (np. właśnie podręczników dla małych dzieci. Można podać masę przykładów)
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    No bo jest darmowy rodzic dokłada się do budżetu i z tego organizowane są fundusze na zakup podręczników. Więc rodzić nie płaci za podręcznik. Ciężko to pojąć Skoro to państwo płaci za książkę a nie rodzic.

Przecież to obecnie płaci się za wszystko, tylko jak to ująłeś - pieniądze nie są zabierane nam bezpośrednio.
    ? Kupujesz czipsy, w ramach ceny płacisz też VAT, kiedy będziesz dostawać pensję to będą Ci odejmować na rzecz podatku dochodowego. Więc jak to nie są zabierane nam bezpośrednio?

Za kilka lat ja sam będę płacił za praktycznie wszystkie rzeczy, (w podatkach) z tym, że z dużej ilości nie będę w ogóle korzystał.
    O, no proszę sam będziesz za wszystko płacił, ciekawe. Aż tyle kasy masz?
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    chochlik20, o tym mówi JKM, ale jest nazywany wariatem.
    JKM mówi by to rodzice uczyli dzieci, bo rząd nie ma prawa wtrącać się w ich wychowanie. A do tego by rodzice uczyli sami dziecko nim pójdzie do szkoły nie potrzeba specjalnej uchwały, ani tym bardziej sprywatyzowania szkół. Rząd wtrąca się w to, że rodzice uczą dzieci czytać czy pisać? Bo jakoś tego nie zauważyłem, a o tym była wcześniej mowa. I nie jest to wina rządu, że dziecko, które posyłane jest do szkoły nie umie nic. Rodzic liczy, ze szkoła je wszystkiego nauczy od czytania, po pisanie i rachowanie. Winna jest mentalności współczesnego rodzica, który wychowuje swoje dziecko na kompletnego kretyna uważając jednocześnie, że szkoła jest wina złych ocen dziecka.

Ty lub ktokolwiek z Twojego otoczenia dołożył się bezpośrednio finansowo do stworzenie tego podręcznika? Ktoś chodził i zbierał na jego powstanie?

Są rzeczy, gdzie podatki są sensowne i trzeba je płacić.

Inwestowanie w edukację nie jest sensowne?

Za kilka lat ja sam będę płacił za praktycznie wszystkie rzeczy, (w podatkach) z tym, że z dużej ilości nie będę w ogóle korzystał. (np. właśnie podręczników dla małych dzieci. Można podać masę przykładów)
    Skąd wiesz, że nie będziesz korzystał? Zakładasz z miejsca optymistyczne założenie. To, że ja z czegoś nie będę korzystał nie znaczy, że inni nie mogą z tego korzystać.
    Ty zapewne nie będziesz korzystał z tego podręcznika, ale Twoje dzieci będą mogły z niego korzystać, i nie sądzę żebyś się nie cieszył, gdy np. 30-40zł zostanie w Twoim portfelu.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Ty lub ktokolwiek z Twojego otoczenia dołożył się bezpośrednio finansowo do stworzenie tego podręcznika? Ktoś chodził i zbierał na jego powstanie?
    To co Bóg dał te pieniądze z nieba, taka manna?.... ot niewierny napisał! Bo jak nie od obywateli to skąd one są

Korwin to oszołom, ale trochę z jego gadulstwa do mnie trafia, tylko trzeba byłoby to ucywilizować. Wyrosłem już z tego, że da radę zrobić wszystko prywatne, ale szukać oszczędności albo restrukturyzacji w takich ZUS-ach, NFZ-tach czy w edukacji się da.

Dla mnie to chory jest ten podręcznik i tyle, wolałbym wydać sam tę kasę, na taką książkę jaką chciałaby nauczycielka, bo po pierwsze z tego co czytałem to i tak dzieci się uczą z dwóch książek, a po drugie nie mam zaufania do narzucania czegoś z poziomu władzy centralnej. Prosty przykład, inaczej rodzice będą chcieli uczyć dzieci w zapadłej wsi podkarpackiej niż w Wawce, i mają do tego prawo!! Nikt natomiast nie ma prawa edukować dzieci na jedną modę, na jedno myślenie itd. Oczywiście piszę tu raczej o tematach ideologicznych, bo trygonometrii w matmie czy mapy w giegrze się nie uniknie, i dobrze, choć ja z matmy już mało co pamiętam.......

Visca el Barca!!!

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    No bo jest darmowy rodzic [b]dokłada [czyli płaci!][b] się do budżetu i z tego organizowane są fundusze na zakup podręczników. Więc rodzić nie płaci [no gdzie tam, wcale...] za podręcznik. Ciężko to pojąć Skoro to państwo płaci za książkę a nie rodzic.
    Co to w ogóle za myślenie? Podręcznik nie jest darmowy, bo uiszczam opłatę w postaci podatku.
    Państwo bierze pieniądze jak sam zauważyłeś z budżetu, a budżet tworzą nasze pieniądze, czyli np. moje i twoje.
    Gdyby podręcznik był za darmo, to ja w ogóle nie musiałbym płacić tego w podatku, a i tak bym go dostał.

JKM mówi by to rodzice uczyli dzieci, bo rząd nie ma prawa wtrącać się w ich wychowanie.
    Rząd nakazuje wysłanie dziecka do szkoły, co się nie zgadza z wolnościowym postulatem w tej sprawie, w programie KNP.
    Sprywatyzowanie szkół ma na celu odciążyć budżet państwa, czyli de facto obniżyć podatki. W dodatku w prywatnych szkołach jest zazwyczaj wyższy poziom, bo osoba, która jest właścicielem takiej szkoły ma w swoim interesie reprezentowanie jak najwyższego poziomu.

Co z tego, że nikt nie wziął pieniędzy bezpośrednio? Uiszczona została opłata w postaci podatku, czyli de facto zapłaciłem za ten podręcznik. On nie jest darmowy... ludzie, gdzie wpajają takie "mądrości"?
    Czyli NFZ też jest darmowy?

Istny raj! Wszystko w Polsce za darmo. Ciekawe czemu ludzie wyjeżdżają.

Inwestowanie w
    edukację nie jest sensowne?
    Pisałem już o tym przykładzie. Jeśli rodzice nie musieliby płacić na WSZYSTKIE obecne podręczniki, to zaoszczędzone pieniądze mogliby przeznaczyć na podręcznik dla swojego małego dziecka. W istocie nie powinni niczego odczuć, bo płaciliby mniej w podatkach, czyli mieli więcej dla siebie.

To, że ja z czegoś nie będę korzystał nie znaczy, że inni nie mogą z tego korzystać.
    A może ja nie chce kogoś finansować? Lewicowcy bawią się w monarchie? Płać, bo musisz i tyle?

ale Twoje dzieci będą mogły z niego korzystać, i nie sądzę żebyś się nie cieszył, gdy np. 30-40zł zostanie w Twoim portfelu.
    W okresie, w którym np. nie będę miał dzieci te wszystkie pieniądze płacone na podręczniki w podatkach mógłbym odkładać, co za problem?
    W dodatku już pisałem o tym przykładzie 2 razy...

Więc jak to nie są zabierane nam bezpośrednio?
    Bezpośrednio, to tak jakby urzędnik przyszedł do ciebie i wyciągnął z portfela.

Strona 419 z 636 PierwszyPierwszy ... 319369409417418419420421429469519 ... OstatniOstatni