Strona 82 z 205 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    No i "Irak-Iran 1980-1988" przeczytany. Dobra książka dla interesujących się problematyką, jakże aktualną na czasie. Z jednym minusem. Choć autor na wstępie zapowiada: "Celem niniejszej książki jest przedstawienie historii i konsekwencji wojny Iraku z Iranem ze szczególnym uwzględnieniem problematyki militarnej oraz wiążących się z nią decyzji politycznych. Aspekt militarny ma tu szczególne znaczenie, ponieważ bardzo niewiele jest opracowań w sposób bardziej szczegółowy prezentujących przebieg działań wojennych. Zdecydowana większość z nich skupia się bowiem na zagadnieniach polityczno-gospodarczych. Moje opracowanie ma za zadanie choćby w minimalnym stopniu wypełnić tę lukę." to albo zapomniał o tym, albo zmienił zdanie w trakcie pisania i nie skorygował wstępu. Taka pozycja jak: Jerzy Biziewski Irak Iran 80-88

mogłaby być wzorem dla autora w tym względzie. W dużo większym wymiarze aspekt militarny został tam poruszony. Ale i tak jak napisałem, książka godna polecenia.

A teraz jeszcze ciepłe z drukarni Grzegorza Lacha Ipsos 301 p.n.e.
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 18-10-2014 o 22:01 Powód: literówka

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Oblężenie znane z powieści Sienkiewicza... Warto się pochylić nad historycznymi realiami. Nieźle napisane.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

3. Użytkownicy którzy uznali post szwejk za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    ^^ Bardzo fajna książka! Pamiętam jak ciekawie się czytało porównując wydarzenia z powieści z historycznymi. Także pierwowzorów bohaterów ciekawie się poznawało.

Ja skończyłem Ipsos. Jak to zwykle bywa z książkami poświęconymi bitwom ze starożytności samej bitwie poświęcono 10% objętości. Niestety, szczupłość materiału źródłowego robi swoje. Ale i tak czytało się świetnie. Autor zaczął od chwili śmierci Aleksandra. I wcale nie płynie z prądem. Zazwyczaj mamy obraz-śmierć Aleksandra i ambitni wodzowie (do tej pory druhowie władcy) zaczęli rozdzierać imperium. Coś tam napomykając o wybuchowym charakterze samego władcy pod koniec życia. Tu mamy trochę inne spojrzenie na powody wojen diadochów, jak na iluzoryczność imperium Aleksandra. Czytało się jednym tchem.

Sam teraz zabieram się za w końcu zdobytą 1 Dywizję Pancerną 1939-1944 autorstwa Jacka Solarza
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 24-10-2014 o 22:42 Powód: literówka

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 15 postach
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Oblężenie znane z powieści Sienkiewicza... Warto się pochylić nad historycznymi realiami. Nieźle napisane.
    To chyba czytałeś inną wersję tej książki niż ja.
    Kamieniec to jeden ze słabszych HB-ków, zresztą wszystkie HB-ki Piotra Derdeja są słabe, a ich czytanie jest stratą czasu.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Agnieszka Bryc : Izrael 2020 skazany na potęgę?"

Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Cytat Zamieszczone przez romanrozynski Zobacz posta
    To chyba czytałeś inną wersję tej książki niż ja.
    Kamieniec to jeden ze słabszych HB-ków, zresztą wszystkie HB-ki Piotra Derdeja są słabe, a ich czytanie jest stratą czasu.
    Ja tam wcale od HB-ków nie oczekuję pogłębionej analizy historycznej. Są od tego inne publikacje. Od tej serii wymagam, by autorzy przedstawiali temat przystępnie i lekko. A ten warunek ta książeczka spełnia. Wydarzenia wojen polsko-tureckich są mi znane choćby z książki, na którą Derdej się powołuje... Też ją polecam
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 15 postach
    Przystępnie i lekko może ale zarazem nieprawdziwie. To zresztą nie jedyna wpadka Derdeja.
    Tu inny przykład:
    http://www.lowyb.fora.pl/ciekawe-str...-1939,857.html

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    I 1 Dywizja Pancerna 1939-1944 wchłonięta. Coś dla maniaków PSZ na Zachodzie. A jak ktoś się para modelarstwem, pozycja nieodzowna. Teraz ostatnia pozycja (17) z serii Wielkie Bitwy Historii wydawnictwa Taktyka i Strategia: Zamość 1920 Piotra Krukowskiego. Jako że ukazują się średnio raz na rok, zaległości w tym wypadku będą odrobione.

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Opasłe tomiszcze (551 stron). Znakomita praca Tyma Wacława i Rzepniewskiego Andrzeja o obronie Kępy Oksywskiej w 1939r. Wspomnienia uczestników, mapy. Teraz do znalezienia w bibliotekach lub antykwariatach.

Mu'ammar al - Kaddafi

Zagubiony Teoretyk / Stara Gwardia Awatar Ituriel32
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 393 podziękowań w 292 postach
    Sezon Burz - Andrzej Sapkowski.
    Jak na Sapka to spodziewałem się więcej. Miejsc gdzie spontanicznie wybuchałem śmiechem było tylko parę. Ale z drugiej strony nawet słabszy lub tylko dobry Wiedźmin bije inne książki na głowę.

Śmierć to Twoje przeznaczenie.
    A poza tym sądzę, że Rzym należy zniszczyć.

KABANOS to taka kiełbaska i zespół muzyczny, oba polecam.

Jeśli nie musisz czegoś zrobić, to nie rób. Ale jeśli już musisz, to zrób to szybko.

Strona 82 z 205 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni