Strona 129 z 287 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179229 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 281 do 1 290 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    e. A zresztą, co to za dyskusja, skoro ilekroć coś napiszę to storpedują/wykpią to zając z Zakapiorem, w imię walki z lewackim państwem
    Chyba za bardzo bierzesz to do siebie. Moim celem nie jest obśmiać Ciebie jako osoby ale obalić konkretne poglądy i pomysły, przez co mam nadzieję, że je przemyślisz.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Co to by była za dyskusja gdyby oboje uczestników miało ten sam pogląd i argumenty. a co do karykatury to trafna zaiste. Pojawia się pytanie co pierwsze zdestabilizuje już na amen Ukrainę?

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Co to by była za dyskusja gdyby oboje uczestników miało ten sam pogląd i argumenty. a co do karykatury to trafna zaiste. Pojawia się pytanie co pierwsze zdestabilizuje już na amen Ukrainę?
    Bardziej to już nie można zdestabilizować Ukrainy, chyba, że nastąpi kolejny przewrót i wojna domowa.

Cd. wiadomości w sprawie wyborów:
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...klada-koalicje
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...arlamentarnych
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...partii-grafika
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...ie-najwyzszej#
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...isji-wyborczej
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...acych-w-polsce
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...powiedzialnosc
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...ionym-zaplonem

Rosja uzna i wybory separatystów:
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...y-separatystow
    No cóż liczba kandydatów jest tam porażająca. Należy oczekiwać znów wsparcia z Rosji?

Obama obiecał Krym
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...ukriancom-krym
    Jak szwedzki poseł w Potopie

Sytuacja militarna na Ukrainie:
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojsk...rainie-grafika

Reakcja mediów niemieckich na wzmocnienie naszych sił na wschodzie:
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojsk...staja-obojetne
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Z mapy wynika że sytuacja Ukraińskich wojsk jest ,, niefortunna''. Do tego te wzmianki o otoczeniu oddziału ukraińskiego i przygotowaniem artyleryjskim Mariupola nie napawają spokojem. Teren walk jest rozległy co utrudnia koncentrację i tak już osłabionej armii a wsparcie Rosji tylko pogarsza sytuację. Jak sądzicie Mariupol padnie czy nie?

Pampa
    Gość
    Z czysto wojskowego punktu widzenia, dalsze prowadzenie walk przez Ukraińców jest bezsensowne. Oni już są na straconej pozycji, a wsparcie Rosji już całkiem przekreśla sprawę. Nie żeby coś ale teraz wychodzą durne decyzje Chruszczowa i jego oddawaniu ziem dla Ukrainy.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Z czysto wojskowego punktu widzenia wiele wojen nie powinno być toczonych przez zaatakowanego. Rezygnacja z walki w obronie Krymu skończyło się zgodnie z przewidywaniami wybuchem walk w innym regionie. Zwrot: wsparcie Rosji już całkiem przekreśla sprawę sugeruje przewagę samych separatystów. Kompletnie nietrafione. Sytuacja sprzed pierwszej połowy sierpnia, kiedy to Rosja praktycznie zaangażowała się w konflikt regularnymi jednostkami powoli, bo powoli wskazywała na rolowanie separatystów. Wsparcie - nie wsparcie tylko zorganizowanie, pierwsze ataki na spadochroniarzy z 25 BPD itd to wszystko było dziełem Rosji. Separatyści wtedy co najwyżej ściągali Isa-3 z pomnika by czymś walczyć. Więc nawet ze wsparciem Rosji nie poradziliby sobie. A teraz Wołyń. Coś sugerujesz? Powtórkę z historii? Biorąc słowa dzisiejszej dyplomacji Kremla że za zestrzelenie ponosi odpowiedzialność Ukraina bo na jej terenie doszło do katastrofy (co samo w sobie sugeruje linię obrony sprawcy, jak i samego sprawcę) przypominam pewną mapę:

Tyle że odpowiedzialni latem 43 byli Ci z lewej, a Ci z prawej biernie się przyglądali (radziecka partyzantka) za co zdaje się też ponosi się odpowiedzialność, chociażby moralno-historyczną...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Pampa
    Gość
    Sugeruję że powinni iść na układ z Rosją i oddać im część z tych terytoriów które podarował im Chruszczow. Tak żeby mieli dostęp lądowy do Krymu. Nie więcej. Po co mają cierpieć cywile? Zwłaszcza że zbliża się zima, a wszyscy wiemy kto trzyma łapy na gazie. Nie ma co prowadzić ,,romantycznej" walki która nie ma sensu. To tak jak z Powstaniem Warszawskim, piękny zryw który ostatecznie nic nie dał a przyniósł kolejne cierpienia niewinnych. Tylko społeczeństwa homogeniczne gwarantują spokój wewnątrz państwa, dlatego dziękujmy Bogu że mamy ponad 96% Polaków w Polsce.

BTW z czego się bierze taka nienawiść do Rosji? Ja jakoś bardziej hamburgerów nie lubię. Rosjanie nas nie wciągają w swoje wojenki ani w swoje interesy, zwykle to my im machamy szabelką przed nosem w imię USiA.

EDIT: Nie zmienia to faktu że potępiam to co się dzieje na Ukrainie, ale jednocześnie w tym konflikcie zajmuję OSOBIŚCIE neutralne stanowisko. To nie jest nasza sprawa. Zwłaszcza że Europa i tak nas wykluczyła z rozmów. My powinniśmy się tylko zbroić.

EDIT2: Chętnie bym podyskutował ale jako moderator nie powinienem tego robić. Także możecie uznać to jak moje prywatne odczucia i to by było ode mnie na tyle. Dalej bawcie się sami

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Jednym z powodów dla których Chruszczow podarował Krym części składowej ZSRR czyli Republice Ukrainy był chociażby brak samowystarczalności tego pierwszego w wodę. Nikt nie będzie dostarczał je morzem, gdy może lądem. Więc nie durna decyzja gdyż nikt nie wyobrażał sobie rozpadu ZSRR. A dlaczego tak postąpił w ogóle? Polecam spojrzeć w biografię Nikity i kim był w trakcie WWII. Powody do pokoju jak najbardziej tak (ludność cywilna itd), ale ograniczasz tym prawo do obrony suwerenności wszystkim słabym sąsiadom. Co do powstania. Ja podpisuję się pod zdaniem Andersa gdy usłyszał o jego wybuchu. Ale nie porównuj zrywu okupowanych od lat, z obroną suwerennego państwa. Normalny naród nie wybaczyłby braku reakcji jakiejkolwiek władzy. Tu mamy zdaje się rozbieżne zupełnie poglądy. Widzę że nasz narodowy obóz pierwszy podpisałby Rosji wszystko pod jakąkolwiek groźbą. Decyzja o obronie to nie gra dla 20-latków. GAME OVER i wszystko wraca do normy. To nie gra komputerowa. Nigdy tak nie było, nie jest i nie będzie. Za tym zawsze szło poświęcenie. Jak nie ma tego, to mamy 123 lata zaborów. Gdy narodowcy wymyślili hasełko "cudu nad Wisłą" od tego czasu wiedziałem że robią krecią robotę. Narodzie! Nie potrafisz! To cud! Skąd się bierze nienawiść? Z historii, z rzezi Pragi, Woli itd. Nienawiść do Niemiaszków? Też z historii. Do Ukrainy? Z rzezi i to nie tylko latem 1943. A więc też z historii. Znam Rosjan, Ukraińców i Niemców. I żadni z tych ludzi nie wywołują agresji. Masz to szczęście że nie pamiętasz PRL-u. Żyją jeszcze ludzie którzy pamiętają okupację Rosjan. Może stąd? Jak myślisz? My Polacy mamy z tyłu głowy wydzieranie ziem przez Rosję. Nawet tych gdzie nie stanowiliśmy większości. Dlatego ta sympatia w tych zmaganiach między jednymi katami, a drugimi. I jeszcze ten autentyczny, rozwijający się kult jednostki w Rosji.

PS: Gdyby nie te hamburgery mógłbyś zapomnieć o 11 listopada 1918. Bo nie dzięki Rosji możesz je świętować. Możesz świętować koniec zaborów m.in. od ... Rosji.

PS: Owszem, nie mieszajmy się bo i tak zostaliśmy wykluczeni. Ale Europę i świat obudziliśmy. Nie od roku, dwóch Rosja zwiększa z roku na rok budżet na zbrojenia. Dokładnie odwrotnie do "agresywnej" Europy. Osobiście się dziwię twardego jak na moje oczekiwania względem Europy jej stanowiska wobec Kremla. Tak więc swoje zrobiliśmy. Niech ten wózek ciągną inni. I tak się dzieje.

Tak tylko że to 20 latkowie muszą walczyć w imię ,,planów obronnych". I dla nich Game Over będzie ostateczny. Miałem napisanego całego posta, ale postanowiłem go nie dodawać, grunt że uważam zupełnie inaczej. Koniec offtopu. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 28-10-2014 o 16:09

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Pragnę uspokoić wszystkich płaczących po decyzji Paryża o wstrzymaniu dostaw Mistrali. Koniec kłopotów, choć poczekajmy. Deklaracje deklaracjami, fakty faktami.
    http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=14740

Spoiler: 
    Więc od początku. Gdyby nie udział hamburgerów od 1917r to mógłbyś pomarzyć o Wersalu. Front wschodni na wiosnę 1918 to byt przeszły, miniony. Niemcom został jeden front. Gdyby nie te kilkaset tysięcy hamburgerów listopad by nie nadszedł w takiej postaci jak 11-tego. To raz. Gdyby nie Wilson Dmowski mógłby nawet jeździć do Szacha Perskiego. Tylko nie wiem po co. To dwa. Tylko zakończeniu wielkiej wojny i totalnej porażce wszystkich 3 zaborców zawdzięczamy niepodległość. Nie sobie. Sobie za to zaś wygraną w 1921 i to co podpisał Kreml kończąc wojnę. A nie, nie sobie. "Cudowi", tak zapomniałem... Co do powstania, widzę że nie kojarzysz co powiedział Anders jak wałkujesz je. A więc proszę:
    Byłem całkowicie zaskoczony wybuchem powstania w Warszawie. Uważam to za największe nieszczęście w naszej obecnej sytuacji. Nie miało ono najmniejszych szans powodzenia, a naraziło nie tylko naszą stolicę, ale i tę część Kraju, będącą pod okupacją niemiecką, na nowe straszliwe represje. (…) Chyba nikt uczciwy i nieślepy nie miał jednak złudzeń, że stanie się to, co się stało, to jest, że Sowiety nie tylko nie pomogą naszej ukochanej, bohaterskiej Warszawie, ale z największym zadowoleniem i radością będą czekać, aż się wyleje do dna najlepsza krew Narodu Polskiego.
    Byłem zawsze, a także wszyscy moi koledzy w Korpusie zdania, że w chwili, kiedy Niemcy wyraźnie się walą, kiedy bolszewicy tak samo wrogo weszli do Polski i niszczą tak jak w roku 1939 naszych najlepszych ludzi – powstanie w ogóle nie tylko nie miało żadnego sensu, ale było nawet zbrodnią. (…)

I takie mam też zdanie. Więc nie wiem po co drążysz wątek.

I jeszcze jedno: więc z kim walczyliśmy by nie stracić tej ledwie zdobytej niepodległości? Po co pomagali nam Francuzi? By nas znowu Rosjanie nie wchłonęli. Stąd ta zaskakująca narodowców "nienawiść w narodzie".

20-latkowie w zazwyczaj nie chcą walczyć i to jest najnormalniejsza rzecz pod słońcem. A potem jak się robią decydentami to chętnie wysyłają następnych 20-latków. Tego nie zmienisz...

Dziękuje za tą dyskusję. To rozjaśnia pewne wcześniejsze sytuacje wobec mojej osoby. Więc uważam akurat ten nasz offtop za użyteczny.

Miałeś tego posta nawet wrzuconego. Stąd mój post pod postem. Ale niech będzie. Nie wstawiałeś go...

Tak bo uznałem że lepiej będzie na gg napisać to samo co było w poście. Tak żeby było bez offtopu. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 28-10-2014 o 17:05

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Z mapy wynika że sytuacja Ukraińskich wojsk jest ,, niefortunna''. Do tego te wzmianki o otoczeniu oddziału ukraińskiego i przygotowaniem artyleryjskim Mariupola nie napawają spokojem. Teren walk jest rozległy co utrudnia koncentrację i tak już osłabionej armii a wsparcie Rosji tylko pogarsza sytuację. Jak sądzicie Mariupol padnie czy nie?
    Sytuacja wojsk ukraińskich jest już od bardzo dawna niefortunna, i separatyści wraz z Rosjanami już dawno powinni pukać do bram Kijowa, ale skoro tego nie robią to znaczy, że Putin wybrał plan minimum i po zajęciu Krymu postanowił być bardziej ostrożny. Co i tak mu nie wyszło za bardzo - sankcje, po drugie Rosja spodziewała się większego poparcia miejscowej ludności, która zbyt gorliwie nie poparła przewrotu co objawiło się choćby faktem, że przez kilka miesięcy obiema republikami rządzili Rosjanie przysłani z Rosji. A Mariupol zapewne nie padnie, bo Rosjanie popełnili ten sam błąd co Hitler - chapnęli na raz za dużo, ludność nie poparła aż tak bardzo jak to się mogło zdawać nowych władz, koszty wojny plus sankcje plus Krym, który również trzeba dofinansować, rubel leci na łeb na szyję. Wszystko to skumulowało się i sprawiło, że dalsze zajmowanie terenów może być coraz bardziej kosztowne. Putin uzyskał co chciał czyli zwiększenie własnej władzy w Rosji i uwielbienie narodu, który stawia go za wzór i wielbi niczym boga. Kolejne lata władzy przy moralnym wsparciu narodu ma zapewnione.

Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Z czysto wojskowego punktu widzenia, dalsze prowadzenie walk przez Ukraińców jest bezsensowne. Oni już są na straconej pozycji, a wsparcie Rosji już całkiem przekreśla sprawę. Nie żeby coś ale teraz wychodzą durne decyzje Chruszczowa i jego oddawaniu ziem dla Ukrainy.

Z czysto wojskowego punktu widzenie to już dawno Ukraińcy powinni ponieść ostateczną klęskę, separatyści umocnić się na zdobytych pozycjach. Ukraińcy stracili masę sprzętu, doświadczonych żołnierzy, których ciężko było zastąpić podczas gdy strumyczek z Rosji płynął nieprzerwanym strumieniem.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Strona 129 z 287 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179229 ... OstatniOstatni