Strona 169 z 230 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 681 do 1 690 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Według mnie wygląda całkiem nieźle, nie dostrzegam w tym nadmiaru inspiracji z fantastyki. Dziwi mnie trochę motyw korony, nie kojarzę żeby krzyż w koronie był jakimś symbolem w katolicyzmie. Kojarzy mi się to raczej z władzą monarszą i ogólnie wywyższaniem się no ale budowle sakralne mnie nie interesują, byle nie szpeciły otoczenia.

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    I na takie szkodliwe bzdury idą pieniądze?!
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    I na takie szkodliwe bzdury idą pieniądze?!
    Przeciez to z dobrowolnych datkow wiernych a nie z Twojej oraz innych podatnikow kieszeni.Wiec o co rozrywasz koszule?Ich kasa ich sprawa...

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Według mnie wygląda całkiem nieźle, nie dostrzegam w tym nadmiaru inspiracji z fantastyki. Dziwi mnie trochę motyw korony, nie kojarzę żeby krzyż w koronie był jakimś symbolem w katolicyzmie. Kojarzy mi się to raczej z władzą monarszą i ogólnie wywyższaniem się no ale budowle sakralne mnie nie interesują, byle nie szpeciły otoczenia.
    Może to ja za dużo siedzę w fantastyce, ale kościół kojarzy mi się z jakąś elfią świątynią
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Cześnik Awatar JanHetman
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Że tylu heretyków w takim miejscu...
    Co sądzicie o ruchu monarchistyczno-katolickim w Polsce? Bardzo silny jest w nim ruch sedewakantystyczny (czy jakoś tak). Odrzucają oni (albo tylko ze względu na tradycję własną, albo na odrzucenie "Kościoło Posoborowego") mszę nowego rytu. Z jakiego powodu tak jest i dlaczego się mylą (ci co odrzucają "Kościół Posoborowy", czyli też nową mszę...). Czytałem odrobinę na ten temat, ale nie wystarczająco by się wypowiadać.
    Przepraszam za chaos ; )
    Ostatnio edytowane przez JanHetman ; 24-11-2014 o 22:51
    ; )

Asuryan
    Gość
    A skąd wiesz że się mylą?

Cześnik Awatar JanHetman
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Nie wiem, czy się mylą. Jednak, jako Katolik, muszę ufać Kościołowi. Dlatego z góry zakładam, że się mylą. Jeśli jednak ktoś twierdzi inaczej, proszę pisać! : )
    ; )

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Nie jestem katolikiem więc nic nie muszę. Na podstawie własnych przemyśleń twierdzę więc że się nie mylą, mają dokładnie tyle samo racji co reszta, czyli wcale.

Sam piszesz że "muszę ufać Kościołowi", skoro przyjmujecie (jako katolicy) takie założenie to chyba nie masz wyboru. Z mojego punktu widzenia to wygląda tak jak np. komiksy o Spidermanie. Są różne serie różniące się od siebie i nie da się powiedzieć że zwolennicy jednej mają rację. Mogą się jednak mylić pod względem przeinaczania faktów, czyli twierdzić rzeczy sprzeczne z ich "świętą" serią. Katolicyzm opiera się na Biblii więc abstrahując od tego czy Bóg istnieje jest to jakiś punkt wyjścia. Tylko że jeżeli jak sam piszesz "musicie ufać Kościołowi" to nie można stwierdzić że katolicy się mylą bo byłoby to wewnętrznie sprzeczne.

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Katolicyzm opiera się na Biblii więc abstrahując od tego czy Bóg istnieje jest to jakiś punkt wyjścia.
    A takie prawoslawie, czy protestantyzm nie? Z tego co mi wiadomo, to całe chrześcijaństwo opiera się na Biblii... a katolicyzm dodatkowo na nieomylności Papieża w kwestii wiary.

Cześnik Awatar JanHetman
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Może nie jesteś katolikiem, jednak twierdzenie "nic nie muszę", to chyba przesada. Jedyną logiczną odpowiedzią przy odrzuceniu Boga jest chyba nihilizm (mylę się?), uznanie siebie za w pełni cielesny byt. Ten byt musi być przez coś ograniczony tu, na Ziemi. Ograniczenia te wpływają na to, że niektóre rzeczy "musisz", a niektóre "nie musisz". Mylę się?

Piszę, że jako uczciwy Katolik, którym staram się być, muszę ufać Kościołowi. Co przez to rozumiem? Muszę ufać oficjalnemu nauczaniu Kościoła - nauce, która jest nieomylna. Nie wszystko, co mówią członkowie Kościoła, łącznie z papieżem, musi być prawdą.
    Tak się składa, że niektóre postanowienia Kościoła Katolickiego są przez niego samego uznawane za absolutnie nieomylne i nieodwracalne. Krótko mówiąc, są w pełni oparte na prawdzie. Tak się składa, że np. postanowienia Soboru Watykańskiego II, choć powszechnie przyjęte przez np. administrację kościelną (mówię tu o mszy, nie znam się szczególnie na postanowieniach tegoż synodu, tylko ogólnikowo), nie są uznane za nieomylne. Może się mylę?

Odnośnie twojego Spidermana - różnica jest taka, że ty, jako ateista, odrzucasz prawdę (Boga), ja natomiast odrzucam Spidermana. Ja, po tym jak zbadam sprawę Spidermana, z pewnością ustalę, że:
    a) inne serie są tworzone oddzielnie od głównej i są mniej ważne (UZURPATORSKIE11!!!),
    b) Spiderman jest bujdom bo jest ze sobą sprzeczny.
    Nie mam zamiaru jednak oceniać Spidermana bez wchodzenia w szczegóły - daję mu szansę. Ty natomiast, tak mi się wydaje, patrzysz na Katolicyzm przez pryzmat Spidermana?

Katolicyzm nie opiera się tylko na Biblii, ale też na tradycji. To jest oczywistość, ale być może kluczowa w rozmowie. Sedewakantyści uznają, że Kościół z nią zerwał. Może teraz pytanie zadam inaczej.
    Dlaczego Sedewakantyści tak twierdzą i jak Kościół Katolicki (mogą być jednostki je reprezentujące) broni się przed tymi oskarżeniami?
    ; )

Strona 169 z 230 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179219 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów