Strona 134 z 179 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 1784

Wątek: Pytania początkujących graczy

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    Balisty też radzą sobie z umocnieniami, nawet lepiej niż dobrze. Poza tym trochę sprzętu trzeba mieć, właśnie żeby przyspieszyć podboje. Kilka wyłomów w murach i zniszczenie stanowisk strzelców znacznie ułatwia szturm na miasto, zwłaszcza frakcjom z falangą, jak wspomniał Adriankowaty. Niby można bawić się z drabinami, ale poniesiemy wtedy większe straty i trzeba będzie dłużej czekać na uzupełnienie jednostek.
    W moim przypadku, podczas walk w polu balisty raczej sobie nie postrzelają, bo gram raczej ofensywnie, ale te 2-3 salwy polecą zazwyczaj.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Zagubiony Teoretyk / Stara Gwardia Awatar Ituriel32
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 393 podziękowań w 292 postach
    Balisty w co czwartej lub piątej armii. Ja też stawiam głównie na mobilność, tym bardziej że został zmniejszony zasięg ruchu.
    Stawiam na balisty bo:
    - Są łatwo dostępne.
    - Dobrze spisują się w bitwach polowych, dzięki dużemu zasięgowi.
    - W oblężeniach raz lepiej, a raz gorzej, ale tragedii nie ma.

Ja tam lubię atakować małe wioski (bez murów), gdzie wysyłam jazdę do środka na zwiady. A kiedy widzę już jednostki komputera, które biegną w zbitej masie przez ciasne uliczki by przegnać moje konie. Otwieram wtedy ogień. Co prawda zabija to tylko lekkie jednostki, głównie strzelców. Ciężka piechota wychodzi z tego w miarę nienaruszona, tylko rozbija zwarte formacje. Ale co sobie popatrzę to moje.

Skorpion nawet nieźle strzela do jazdy (szybko), raz dał mi trochę popalić. Ale wystarczyły 2-3 salwy z balisty i problemu już nie było. Tam gdzie jest balista to inne machiny nie mają już nic do powiedzenia. Gigantyczna stacjonarna balista ma większy zasięg, ale małą mobilną można spróbować uciec i oflankować. Raz się uda a raz nie. Nie sprawdzałem ale jak ustawi się armie na końcowej linii to chyba jesteśmy całkowicie poza zasięgiem tej stacjonarnej, czyli wygrana w kieszeni. Ale to tylko w bitwach polowych.

Śmierć to Twoje przeznaczenie.
    A poza tym sądzę, że Rzym należy zniszczyć.

KABANOS to taka kiełbaska i zespół muzyczny, oba polecam.

Jeśli nie musisz czegoś zrobić, to nie rób. Ale jeśli już musisz, to zrób to szybko.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 5 podziękowań w 2 postach
    Chyba już tutaj to pisałem ale może coś się zmieniło. Jak zainstaluje mod na jakieś dodatkowe jednostki, to w połowie przypadków opisy jednostek nie są wyświetlane. Są tam puste pola. Wiecie to okienko gdzie są statystki jednostek i ich opis powyżej. Same jednostki działają ale bez ich opisu jest jakoś nie tak ;/

Asuryan
    Gość
    Grasz pewno na wersji polskojęzycznej, a mody przeważnie są angielskojęzyczne... to i nie dziwne że się gryzą.

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    Dlaczego uważam sprzęt oblężniczy za zbędny? Bo spowalniają armie. Nie jestem typem człeka, który uwielbia czekać aż przeciwnik raczy się zatrzymać i dać mi szansę rozbicia go (a wiemy jak AI lubi sobie ganiać). Szybkie przemieszczanie między prowincjami uważam za kluczowe w tej grze, gdzie jest limit armii, a wojna domowa puka do okien.
    Od tego mam armie patrolowe (sama konnica, głównie lansjerzy), by goniły wroga. A raczej zapędzały go pod moje armie polowe i pozwalały mi go rozbić. Generalizując, zawsze staram się osiągnąć maksimum jednostek w armii, najlepiej uzbrojonych, jak tylko mogę. Na słonie i rydwany wystarczy mur falangitów, nie ma lepszej jednostki ppanc. W mojej armii polowej znajduje się 5 pułków falangi, 5 łuczników, po 3 konnicy - lansjerów, pieszych zbrojnych i 3 baterie onagerów.
    Ostatnio edytowane przez adriankowaty ; 12-12-2014 o 21:43
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Cytat Zamieszczone przez Asuryan Zobacz posta
    Grasz pewno na wersji polskojęzycznej, a mody przeważnie są angielskojęzyczne... to i nie dziwne że się gryzą.
    Właśnie zmieniłem wersję z polskiej na angielską i problem dalej jest.

Ostatnio edytowane przez Tits ; 13-12-2014 o 14:39

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Jako że chyba edytowanie nie odświeża wątku więc można go pominąć. Dodałem powyżej obrazek prezentujący dokładnie o co mi chodzi. Poza tym po zmianie na wersję angielską rome2 wciąż był po polsku tylko że bez polskich liter itp.

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    A czy po zmianie języka sprawdzałeś spójność plików gry? Zwykle się to robi przy zmianie wersji językowych.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Nie pomyślałem o tym, spróbuje.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Znowu igram z prawem ale co poradzić. Ogólnie to nie pomogło, ale potem sobie przypomniałem że mam spolszczenie do Radiousa ;d który wszystko fatalnie spolszczał. Opisy są, nazwy są ale po angielsku cała gra to nie wiem czy jest to tego warte.

Strona 134 z 179 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni