Strona 88 z 205 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Czytałem "Siewcę wojny" Sandersona i muszę przyznać, że przypadł mi do gustu jego styl pisania. Książka bardzo dobra, miała potencjał na rozwinięcie i pod koniec wyczuwało się drobne rozczarowanie w stylu "ale to już?". Zdecydowanie polecam, zwłaszcza ze względu na dobrze stworzone osobowości postaci, takich jak Vasher i Dar Pieśni. Natomiast Oddechy i Biochroma nasuwały silne skojarzenia z mocą magiczną z powieści Trudi Canavan.

"Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    Przy okazji świąt wpadły mi dwa nowe HB-ki do kolekcji: Ipsos i Kongo, także teraz ich kolej. Ipsos idzie na pierwszy ogień, bo wygrało rzut monetą.
    Spoiler: 

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Ciekawe czy tak samo je odbierzesz, jak ja?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Ok, Ipsos zaliczone. Napisane jest fajnie, czyta się praktycznie na raz. Wszystkie potrzebne informacje są (opisy państw, armii, wcześniejszych i późniejszych kampanii itp.), więc nie trzeba sięgać do innych źródeł po podstawy. Opisane jest wszystko od podziału władzy w imperium po śmierci Aleksandra, do końca ostatniego z diadochów - Seleukosa. Jednak pewnie będę do książki wracał, bo ówczesne sojusze i wojny to taka trochę "Moda na Sukces" (zwłaszcza w Helladzie). Sam opis bitwy jest bardzo dobry, pomimo małej liczby źródeł, chociaż liczyłem na trochę bogatsze przedstawienie działań Pyrrusa. Jedyną rzeczą, do której można się przyczepić to grafika na okładce, która prezentuje szarżę słoni na piechotę, a wtedy te zwierzęta używano do obrony wojska przeciwko jeździe i sytuacja z obrazka nie miała miejsca podczas opisywanej bitwy.

Także teraz czas na Comandante Guevarę w jądrze ciemności.

PS
    Dodam jeszcze mały minus do wcześniej przerabianego Monte Cassino. Przeszkadzało mi trochę całkowite pominięcie kaprala Wojtka (niedźwiedzia), który był na tyle ciekawym elementem tej historii, że należałoby mu się chociaż jedno zdanie...

寧我負人,毋人負我。
    曹操

5. Następujących 3 użytkowników podziękowało Chaak za ten post:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Tadeusz M. Nowak, Jan Wimmer - "Historia oręża polskiego 963-1795"
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Kongo też już mam za sobą. Ogólnie książka ciekawa i dobrze napisana, ale jak zauważył Gajusz do serii o bitwach średnio pasuje. Mimo to warto przeczytać, bo podejmuje się tematu, który nie jest ogólnie znany. Poza mało owocną "rewolucją" w Kongu (i krótką historią tego kraju) przeczytać możemy o innych działaniach kubańskich w krajach Afryki oraz o sposobach Fidela na umocnienie swojej władzy i zaszkodzenie US&A. Lekko zszokowali mnie rdzenni mieszkańcy Konga, zwłaszcza ich motywacja do treningu (magia zrobi to za nich), "taktyka" oraz "zabawy" w czasie wolnym... Ogólnie dodałbym też duży plus za źródła. Można w nich znaleźć dzienniki Guevary oraz rozmowy autora z uczestnikami tamtych zdarzeń (np. ochroniarz Che, najemnik walczący przeciw rewolucjonistom, lekarz zajmujący się powracającymi z Konga).

Dzisiaj z wieczora zaczynam Wojnę Czu z Han.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Chaak, to spokojnie polecam Ci:

Trzeba przyznać że facet potrafi wciągać w swoje książki. Tutaj też masz praktycznie dokładny życiorys wraz z przyczynami wybranej drogi życiowej. I właściwie kontynuację Konga 1965.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

9. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Do tej Boliwii przymierzam się już trochę czasu. Jedak nie mogę jej w księgarniach w okolicy namierzyć i chyba będę przez neta musiał nabyć. R. Warszewski mógłby teraz wziąć się za Kubę 1956-1959 i mielibyśmy komplet.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach

Jestem w trakcie czytania tejże pozycji i dzisiaj natrafiłem na taki fragment:

"Do najbardziej zadziwiających cech demokracji ateńskiej zaliczyć musimy jej skuteczność. Swej przewagi dowiodła w okresie wojny peloponeskiej, stając wielokrotnie przed szansą zwycięstwa, ostatecznie przegrywając nie w wyniku słabości wojskowej lub ekonomicznej, lecz wskutek rujnujących konfliktów wewnętrznych, które otwierały drogę dla rozgrywek ambicjonalnych polityków, przedkładających interes osobisty ponad interes polis."

Czy tylko ja nie znajduję logiki w tym cytacie? Skoro demokracja ateńska była tak skuteczna i miała przewagę - nad chociażby oligarchią spartańską - to twierdzenie, że dowodem na to jest porażka w wojnie peloponeskiej spowodowana konfliktami wew. inspirowanymi prywatą polityków, brzmi jak absurd.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

12. Następujących 2 użytkowników podziękowało Veritimus za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Się autor zaplątał! Ale książkę dobrze wspominam i do tego grafika spod ręki Pawła Głodka. Miodzio!

14. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Strona 88 z 205 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni