Strona 174 z 230 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184224 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 731 do 1 740 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Placebo wynika z psychiki i reakcji mózgu. A co do wiary - jakoś biczownicy, palenie Żydów i modlitwy nie uratowały was przed dżumą z lat 50-tych XIV wieku.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Asuryan
    Gość
    Veritimus Jedni będą wierzyć w uzdrowienie i moc fałszywych lekarstw, inni zaś w pomoc zmarłych w powrocie do zdrowia. I w jednym i w drugim przypadku jest to wiara. I w jednym i drugim przypadku zdarza się, że pomaga. I tak jak w jednym przypadku jest to podróbka lekarstwa, tak w drugim może być fałszywy święty czy nie istniejący abstrakt jak Bóg. Bo do działania cudownych ozdrowień nie jest ważne by rzeczywiście istnieli, tylko by pacjenci w ich istnienie wierzyli (lekarstwa, świętego, Boga).

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Masz rację, ale to nie oznacza, że ktoś może traktować ideologię katolicką jako absolut i wzorem panów z ISIS znieważać i tępić wszystko, co nieprawomyślne (czyli w praktyce każdego, kto nie podziela doktryny KRK).
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Asuryan
    Gość
    Błąd, każdy katolik musi uznawać ideologię katolicką jako absolut - inaczej przestanie być katolikiem.
    Co do zniewagi i tępienia - to nie tylko domena katolików, ateistom też to się nader często zdarza.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Cytat Zamieszczone przez Asuryan Zobacz posta
    Veritimus Jedni będą wierzyć w uzdrowienie i moc fałszywych lekarstw, inni zaś w pomoc zmarłych w powrocie do zdrowia. I w jednym i w drugim przypadku jest to wiara. I w jednym i drugim przypadku zdarza się, że pomaga. I tak jak w jednym przypadku jest to podróbka lekarstwa, tak w drugim może być fałszywy święty czy nie istniejący abstrakt jak Bóg. Bo do działania cudownych ozdrowień nie jest ważne by rzeczywiście istnieli, tylko by pacjenci w ich istnienie wierzyli (lekarstwa, świętego, Boga).
    Owszem, masz rację, jednak opisujesz efekt placebo. Nie każde cudowne ozdrowienie jest jego wynikiem.

Masz rację, ale to nie oznacza, że ktoś może traktować ideologię katolicką jako absolut i wzorem panów z ISIS znieważać i tępić wszystko, co nieprawomyślne (czyli w praktyce każdego, kto nie podziela doktryny KRK).
    Ty masz ewidentnie jakiś problem ze sobą. Weź poczytaj trochę prawdziwej historii KK, encykliki papieskie, dokumenty i inne takie, jeśli naprawdę Cię interesuje prawda na temat tejże instytucji i jej doktryn, gdyż niewiedza od Ciebie bije po oczach i aż przykro mi się ustosunkowywać do Twoich wypowiedzi, bo merytoryki w nich za grosz, za to mnóstwo histerii.
    "Policja, proszę przyjechać na totalwar.org, bo wstrętna mafia papistów sieje propagandę". Bądźmy poważni.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    Nie każde cudowne ozdrowienie jest jego wynikiem.
    No na to już pewności mieć nie możemy. Tak samo jak na istnienie bądź nie istnienie Boga.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    No na to już pewności mieć nie możemy. Tak samo jak na istnienie bądź nie istnienie Boga
    Zgoda, ale zgodzisz się ze mną, że nie na każde medyczne zjawisko lekarze/naukowcy mają - przynajmniej obecnie - racjonalne i medyczne wytłumaczenie.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Asuryan
    Gość
    Owszem, zgodzę się. Ale to, że nie mają dziś, nie oznacza automatycznie, że nie będą go mieli za x lat.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Owszem, zgodzę się. Ale to, że nie mają dziś, nie oznacza automatycznie, że nie będą go mieli za x lat.
    Tego nie twierdzę.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Absurdalny wniosek. "Wiele" nie oznacza "wszystkie", mało to występuje cudów chociażby w medycynie, na których lekarze nie mają naukowych wytłumaczeń?
    Nie mają teraz, nie znaczy to, że za rok, trzy lub nawet za 100 nie poznamy dokładnie mechanizmów rządzących ludzkim ciałem. Nauka nie jest stała, lecz płynna. To, że nie możemy wytłumaczyć tego teraz nie oznacza, że nigdy się nie dowiemy.

Znajdowane szkielety ludzi-gigantów mierzą po 3,5 metra, a ludzie cierpiący na gigantyzm nie przekraczają 3 metrów. Poza tym gigantyzm to choroba i sprawia ogromne problemy zdrowotne, które prowadzą do śmierci (chociażby zbyt ciężki szkielet, którego obsługa wykańcza serce takiego człowieka), a w przytoczonym fragmencie Księgi Rodzaju jest jasno napisane, że ci ludzie byli mocarzami, sławnymi w swoich czasach.
    Dla człowieka, który mierzył 160 cm ktoś kto miał dwa metry i był dobrze zbudowany był już olbrzymem. Ludzie byli kiedyś niżsi niż obecnie, z powodu diety, niedoborów minerałów, chorób. Czy w takim razie istniały behemoty? Smoki?
    Jeżeli znajdowano szkielety, to czemu je ukrywają przez światem? I czemu teraz nie istnieją giganci?

Znowu absurdalny wniosek, przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz. Nie napisałem, że byli idiotami, tylko, że nawet przy obecnej technologii byłoby niezwykle trudne zbudować coś podobnego. Więc istnienie ludzi-gigantów, o znacznie większych możliwościach fizycznych, mogłoby być racjonalnym wytłumaczeniem podobnych dokonań. Jest to teza, a nie wniosek.
    Wygląda na to, że wniosek jest poprawny. Polegamy na maszynach, kiedyś ludzie polegali na sile swoich mięśni oraz na tym co mieli pod ręką. Nawet jeżeli uznamy, że istnieli giganci to czemu nie zniewolili oni ludzi? Byli od nich potężniejsi, silniejsi.

Nie wiem czy wiesz, ale ogromna większość wydarzeń biblijnych ma swoje podparcie w różnych kronikach i dokumentach pisanych w tamtych czasach oraz badaniach archeologicznych. Także teza o Biblii jako zbiorze bajek na dobranoc również jest absurdem i to Ci przyzna każdy szanujący się historyk.
    Wiem, że ma. ale też wiem, że wiele wydarzeń z Biblii jest przekoloryzowanych i przejaskrawionych. Nie twierdzę nigdzie, że Biblia jest zbiorem bajek, zapytałem się czy inne mitologiczne bestie też istniały, skoro uznajesz, że te biblijne żyły na prawdę.

Nie dostrzegam żadnego błędu logicznego ani sprzeczności. Zamykanie się wyłącznie na te dwie filozofie jest błędne, a nie kierowanie się nimi w ogóle. Oczywistym jest przecież, że nie w każdym zjawisku można widzieć bądź doszukiwać się ingerencji wyższego bytu.
    A skąd w takim razie wziął się ten byt? Skoro wszystko ma swój początek i koniec, to gdzie jest początek istnienia Boga/ów?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

11. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Strona 174 z 230 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184224 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów