Zobacz wyniki ankiety: Kupujesz Europa Universalis IV?

Głosujących
68. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, ale dopiero na jakiejś promocji.

32 47.06%
  • Jeszcze nie wiem.

14 20.59%
  • Nie.

8 11.76%
  • Tak, od razu po premierze.

8 11.76%
  • Tak, nawet przed premierą.

6 8.82%
Strona 24 z 45 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 449

Wątek: Europa Universalis IV

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Może obce państwo wspierało tych buntowników i gdy skończyła się wojna, to i oni ulegli rozwiązaniu?

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
    Tej możliwości nie wziąłem pod uwagę, głównie dlatego, że jeszcze mi się to nigdy nie zdarzyło (a gram już trochę..).

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Także nie wiem czy to mozliwe, za dużo zmian, za mało gry. Mamy opcję wspierania buntowników, prawda? Wypowiedzenie wojny w celu wsparcia buntowników może być realna.

Podstoli Awatar [IG] Misiak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 4 podziękowań w 2 postach
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    Także nie wiem czy to mozliwe, za dużo zmian, za mało gry. Mamy opcję wspierania buntowników, prawda? Wypowiedzenie wojny w celu wsparcia buntowników może być realna.
    Jest taka opcja ale ona ma za zadanie wywołać bunt w danych prowincjach. Nic mi nie wiadomo, by po zaprzestaniu wspierania określonych... wrogów naszych wrogów armie w ten sposób powstałe i plądrujące jego włości nagle się rozpływały.

voitek
    Gość
    A może po prostu buntownicy wygrali i np. zmienił się ustrój? Tak to zwykle wygląda.

Łowczy Awatar Saruman555
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    19
    Otrzymał 12 podziękowań w 12 postach
    To raczej jest niemożliwe nadal mam monarchię,po za tym buntownicy całego kraju nie podbili.

Jak na razie kiepsko mi idzie.Kampania Kastylii jest już raczej przegrana,przez to ,że chciałem skorzystać z destanu Wenecji w Aragonii.Niestety widocznie Wenecja straciła zainteresowanie Aragonią na półwyspie Iberyjskim przez co straciłem wsparcie w wojnie .Do tego Portugalia mnie zdradziła i mam wojnę na 2 fronty.Ogólnie największy problem w tej grze mam z ekonomią.W jaki sposób można zarabiać pomijając drogie stawianie budynków i ile oddziałów powinna liczyć armia na początku gry?Dzisiaj próbowałem grać Moskwa(po błyskawicznych postępach AI (podczas innych kampanii) w grze nimi uznałem ,że są prości.Skończyło się brakiem środków finansowych(miałem około 20 oddziałów podczas inwazji na Nowogród),desantem około 8-10 jednostek Szkocji, oraz atakiem Złotej Ordy z południa.Może i wygrałbym wojnę z Nowogrodem,gdyby nie pokój który z nimi zawarł chan Ordy(zostałem ich wasalem w celu uzyskania spokoju na południu i spokojnej kontynuacji podboju Nowogrodu(zwłaszcza ,że chan zaatakował ich 15 oddziałami).

Edit.Wczytałem kampanię Kastylii jakimś cudem udało się wygrać wojnę na dwa fronty.Francja wypowiedziała wojnę Aragonii i Portugalii.Niestety po podbiciu 90% ziemi wroga Francja się wycofała z wojny.Pokój został podpisany ale beż żadnych nabytków terytorialnych.

Przy okazji zauważyłem ,że moi misjonarze po wysłaniu do dwóch moich muzułmańskich prowincji przez ponad 10 lat nawrócili dokładnie 0% populacji.Czy po za wysłaniem misjonarzy do prowincji trzeba im jeszcze jakieś polecenie wydać w celu rozpoczęcia nawracania?
    Ostatnio edytowane przez Saruman555 ; 23-12-2014 o 16:16

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
    Najlepiej ni robić armii ponad limit, wprowadzać jak najniższą autonomię, zmniejszać utrzymanie wojsk poza wojną a w trakcie pobierać podatki wojenne, no i niestety stawiać budynki

Misjonarze po prostu są za słabi, zwłaszcza, że Islam ma -2% do efektywności innych misjonarzy. Jak wysyłasz misjonarza z okienka Religii w kraju to masz pokazane ile miesięcy powinno to zająć i co na to wpływa.

8. Użytkownicy którzy uznali post Mizutsu za przydatny:

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Co do misjonarzy - taka rada: wprowadź na maksa idee religijne, dobierz odpowiednią politykę i podpisz odpowiednie prawa. To wszystko znacząco zwiększy wydajność misjonarzy. Ponadto pomaga odpowiedni doradca (inkwizytor - +2% wydajności misjonarzy) i ogłoszenie się obrońcą wiary. Nie pamiętam, jaki mają na to wpływ kardynałowie, zresztą ja zawsze dążę do luteranizmu (jakaż to radość, gdy w Rzymie wyznaje się nauki Lutra, hehe).
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Łowczy Awatar Saruman555
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    19
    Otrzymał 12 podziękowań w 12 postach
    W sumie coraz lepiej mi idzie.Na razie najlepiej mi się grało Austrią.2 prowincje podbite Węgrom i wywalczenie niepodległości Transylwanii,którą zaanektowałem.Do tego jedna prowincja w Italii zdobyta w wojnie z Neapolem.Kampania szła dobrze do momentu, w którym skończyły mi się środki poprawiające nastawienie kilku nieprzychylnych elektorów.Czy jest możliwość ich zwolnienia,czy trzeba podbić ich państwo? I czy istnieje jakiś sposób na podniesienie dochodu punktów monarchy? Dzisiaj grając Francją, musiałem po zdobyciu całej Burgundii ,przyjąć pokój w zamian za jedną prowincje,powodu braku dochodu punktów.I na koniec dlaczego w Rosji jest król(pierwszy błąd historyczny jak na razie),przecież nawet np. w dynastii Ming jest imperator.

Z finansami już nie mam problemów,przeważnie mam minimum 1000-3000 dukatów zapasu.

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Na punkty monarsze są dwa sposoby. Pierwszy to doradcy - dodają od 1 do 3 pkt. w swojej dziedzinie. Druga metoda to wpływ narodowy (National focus). Kosztem 1 pkt. z pozostałych dziedzin, zyskujesz 2 w wybranej przez siebie dziedzinie (np. wzmacniasz pkt. dyplomacji - dostajesz 2 pkt. dyplomatyczne w zamian za 1 pkt. administracyjny i 1 pkt. wojskowy). Co do Reich'u - o ile kojarzę, to można najwyżej ich podbić i nadać (jako Kaiser, rzecz jasna) tytuł elektora komuś innemu.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Strona 24 z 45 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni