Strona 244 z 330 PierwszyPierwszy ... 144194234242243244245246254294 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 431 do 2 440 z 3294

Wątek: Filmy

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Byłem wczoraj na Bitwie Pięciu Armii hehe. To zaczynamy od ulubionego przez wszystkich widzów...Aaaaalfrida!!!!! Nie mogłem patrzeć na to coś. Ja nie wiem po co Jackson zrobił z niego postać, która tak często pojawia się na ekranie. Klasyczny przykład bohatera, który ma tylko denerwować widza: gnida, łotr i tchórz do tego. Że nie wspomnę o minach jakie strzelał. Najgorsze było to, że gdy już byłem pewien iż ten troll go załatwi to w ostatniej chwili mój ulubieniec został wybawiony hehe.
    Ogólnie w filmie było dużo żałosnych i wręcz kiczowatych scen. W Dol Guldur to była jakaś parodia kreskówki chyba, nie wiem jak to nazwać. Galadriela w pewnym momencie wyglądała jak jakaś kosmitka...
    Troll co chciał łbem zniszczyć mur i się załatwił też był dobry, nie wiem czy to żałosne czy śmieszne miało być.
    Legolas robiący dziesiątki piruetów i skaczący po walących się głazach...ehh. Takie coś nie pasuje do Śródziemia, niszczy jego klimat.
    Jedyna taka zabawna akcja to jak Dain kładł z dyńki orków, śmiesznie to chociaż wyglądało.

Elfy ruszające do natarcia w spowolnionym tempie, przeskakując formacje krasnoludów... To też było żałosne.

To może trochę o pozytywach teraz. Najlepiej z bohaterów wypadli Thorin, Fili i Kili, przyjemnie się patrzyło jak byli na ekranie i szkoda było gdy ginęli... Najciekawsze sceny były właśnie z ich udziałem. No i jeszcze Barda dorzucę. Muzycznie fajna sprawa jak zwykle w ekranizacjach powieści Tolkiena ale i tak słabiej niż w poprzednich częściach o Władcy nie wspominając.
    Niezła była też scena, gdy Thorin z krasnoludami wypadł z Ereboru i uderzył na orków.

Ogólnie film mocno przeciętny, zmarnowany potencjał, wiele żałosnych scen. 5/10

Niech żyje Gwardia!

Szambelan Awatar odi.profanum
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 29 podziękowań w 24 postach
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Obejrzałem Furię. Jeżeli film potraktować historycznie, to niezłe absurdy tam wychodzą. Jako opowieść o tym, jakim syfem jest wojna, to może być. Niezła jest scena pojedynku czołgowego, natomiast scena walki z oddziałem piechoty, jest tak przesadzona, że zęby bolą.

https://www.youtube.com/watch?v=p1xli7OTE_0
    No raczej jako film historczyny. Przynajmniej rezyser sie na to silil przez polowe produkcji. No i tutaj rowniez jest slabo. Gdyby ten film zrobil Tarantino, to moze bym to jeszcze jakos zaakceptowal, jako typowe, glupkowate kino tego rezysera. Tutaj jest niestety mix Kapitana Ameryki z Szeregowcem Ryanem. Bo Ryan jest glupi ale ma sporo dobrych scen i ogolnie rzecz biorac jest niezly, tak Furia jest debilna i przerysowana. W ostatniej scenie to ja mialem czysta beke jak na zlych filmach klasy B, z Niemcow, ktorzy byli glupsi od zombie z Walking Dead. A scena jak Pitt wbija z tym swiezakiem do jakiejs niemieckiej gospodyni i siada z nimi do obiadu to tez chyba wizja scenarzysy po jakiejs solidnej lufie...

By sie troche otrzasnac bo seansie tego "dziela", obejrzalem 2 inne filmy o amerykanskich zolnierzach. Pierwszy z nich - "gdy milkna dziala", w mojej ocenie - dobry, solidny film wojenny, bez fajerwerkow ale pokazujacy, ze wojna, to ciezka sprawa. Drugi Hamburger Hill, nawet lepszy i jak dla mnie w czolowce filmow o Wietnamie. Obydwa filmy to raczej kino dosc brutalne, gdzie nie ma bohaterow ani przesadnego patosu. Nie ma kadrow z placzacymi amerykanskimi zolnierzami z amerykanska flaga w tle i jakas sentymentalna nuta. Jest za to sporo urwanych konczyn, wyplywajacych flakow i smierci - co samo mowi za siebie. Mi takie kino odpowiada i troche nawiazuje do dobrego, europejskiego kina wojennego.

Ogólnie film mocno przeciętny, zmarnowany potencjał, wiele żałosnych scen. 5/10
    Czyli podzielasz Nasza opinie. W gruncie rzeczy film jest strasznie pociety i debilizm niektorych scen jest po prostu wymuszony albo sa rodzajem zastepstwa dla pierwotnych. Tak jak powiedzialem, moze wersja rezyserska cos zmieni. Narazie to jest po prostu kiepskie kino i nie wiem jak ludzie moga dawaac mu jakies kosmiczne oceny jak 8/10. Bez przesady.
    "What is best in life?
    To crush your enemies, to see them driven

before you, and to hear the lamentations

of their woman"

http://www.lastfm.pl/user/raq7 mój last

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez odi.profanum Zobacz posta
    obejrzalem 2 inne filmy o amerykanskich zolnierzach. Pierwszy z nich - "gdy milkna dziala", w mojej ocenie - dobry, solidny film wojenny, bez fajerwerkow ale pokazujacy, ze wojna, to ciezka sprawa. Drugi Hamburger Hill, nawet lepszy i jak dla mnie w czolowce filmow o Wietnamie. Obydwa filmy to raczej kino dosc brutalne, gdzie nie ma bohaterow ani przesadnego patosu. Nie ma kadrow z placzacymi amerykanskimi zolnierzami z amerykanska flaga w tle i jakas sentymentalna nuta. Jest za to sporo urwanych konczyn, wyplywajacych flakow i smierci - co samo mowi za siebie. Mi takie kino odpowiada i troche nawiazuje do dobrego, europejskiego kina wojennego.
    Oba filmy widziałem. Potwierdzam że są bardzo dobre. Dla tego pierwszego tłem są wydarzenia nazwane w historiografii WWII Bitwa o las Hurtgen. Trochę wstydliwie zakrywany toczącą się batalią o Ardeny. Na tym etapie wojny Amerykanom nie powinny zdarzać się takie wpadki w dowodzeniu. Więc cicho o tym fragmencie walk w Europie na przełomie 1944/45 http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_o_las_H%C3%BCrtgen

Furię obejrzę z jednego powodu. Do filmu wykorzystano poligon Bovington. A do tego wykorzystano z miejscowego muzeum prawdziwego Tygrysa (jedynego na chodzie z oryginalnym silnikiem), stąd po raz pierwszy mamy nie przebudowany T-34, tylko Tygrysa zdobytego w Tunezji w 1943.

Oczywiście oryginalnych Shermanów zawsze było bez liku.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Czyli podzielasz Nasza opinie. W gruncie rzeczy film jest strasznie pociety i debilizm niektorych scen jest po prostu wymuszony albo sa rodzajem zastepstwa dla pierwotnych. Tak jak powiedzialem, moze wersja rezyserska cos zmieni. Narazie to jest po prostu kiepskie kino i nie wiem jak ludzie moga dawaac mu jakies kosmiczne oceny jak 8/10. Bez przesady.
    Dokładnie. Wersja reżyserska... Nie wiem czy ona coś zmieni bo pewno dojdzie z pół godziny filmu a może się okazać że będą też kolejne debilne sceny, które tylko obniżą noty filmu. 8/10 to dają chyba jakieś dzieciaki, którym pasuje Legolas robiący Bóg wie jakie piruety i Elfy cyborgi, bo tak właśnie wyglądała ich armia.

Niech żyje Gwardia!

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    Oczywiście oryginalnych Shermanów zawsze było bez liku.
    Ja w pierwszej chwili, to i zwątpiłem w tego Shermana. Wygląd wieży sugerował mi, że jest to "wystylizowane" przeciwpancerne działo samobieżne M10 Achilles

550 × 291 - dday-overlord.com

ale, on miał odkrytą wieżyczkę... W filmie wieża była zamknięta... Z kolei ten hamulec wylotowy sugerował, że to jest typ Firefly, ale tamten nie miał przedniego strzelca... Jaki w końcu typ Shermana reżyser nam zaprezentował?
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 6 podziękowań w 4 postach
    To jest M4A2E8, zresztą również pochodzący z Bovington

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Ja w pierwszej chwili, to i zwątpiłem w tego Shermana. Wygląd wieży sugerował mi, że jest to "wystylizowane" przeciwpancerne działo samobieżne M10 Achilles

550 × 291 - dday-overlord.com

ale, on miał odkrytą wieżyczkę... W filmie wieża była zamknięta... Z kolei ten hamulec wylotowy sugerował, że to jest typ Firefly, ale tamten nie miał przedniego strzelca... Jaki w końcu typ Shermana reżyser nam zaprezentował?
    Nie widziałem filmu, odpowiadam z tego co widzę na trailerze.

Jak zapewne dobrze wiesz, Amerykanie nie stosowali Shermanów z doskonałą brytyjską 17-funtówką (Firefly) choć o nią prosili, lecz Churchill odpowiedział że i tak brakuje jej w brytyjskich wojskach pancernych, więc obeszli się smakiem. Dlatego słusznie dziwi Cię widok hamulca wylotowego. Zamiast niej dopasowali swoje 76mm działo M1 tyle że bez hamulca wylotowego

W trailerze mamy hamulec wylotowy tylko w M4 naszych bohateiros, inne mają standardową 76mm M1. Pod koniec zmagań Amerykanie dostarczyli część nowych M4 z zawieszeniem typu HVSS (od razu rzuca się w oczy)

i wtedy pojawiły się także hamulce wylotowe

np w M4A3E8. Ale czy zdążyły być użyte w boju? (Shermany z hamulcami, bo z zawieszeniem HVSS to rzecz oczywista) Musiałbym poszukać.

EDIT: Widze że ubiegł mnie MicCal
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 06-01-2015 o 22:26

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Szambelan Awatar odi.profanum
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 29 podziękowań w 24 postach
    Gdzies czytalem, ze to sa wersje z land leasu, z dieaslem dla ruskich.
    "What is best in life?
    To crush your enemies, to see them driven

before you, and to hear the lamentations

of their woman"

http://www.lastfm.pl/user/raq7 mój last

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Shermany przeznaczone głównie na eksport (Lend-Lease) to M4A2 i M4A4

Edit: prawdziwy bohater Furii. Dla tej maszyny obejrzę ten film...
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 07-01-2015 o 22:43

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 6 podziękowań w 4 postach
    Akurat ten, który gra "Furię" istotnie jest wyposażony w diesla, bo to A2 - z tym, że w filmie ma udawać A3, bo Amerykanie wersji A2 poza USMC chyba nie używali. Z tym hamulcem wylotowym to akurat nie powinno być problemów - akcja filmu ma się toczyć bodajże w kwietniu 1945, a w tym czasie na pewno można było spotkać taką wersję w Europie - i to na obu frontach.

Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    W trailerze mamy hamulec wylotowy tylko w M4 naszych bohateiros, inne mają standardową 76mm M1.
    Jeśli mowa o tym filmiku, który wrzuciłeś, to ja tam akurat widzę dwa Shermany z krótką 75mm M3 i jednego z 76mm M1A1C (czyli armatą przeznaczoną de facto do zamontowania hamulca - wyraźnie widać osłonięty kołnierzem gwint przy wylocie lufy; podobnie jest zresztą z egzemplarzami widocznymi na wrzuconych przez Ciebie zdjęciach "standardowa" wersja armaty M1, bez hamulca, to M1A1, a ta z "fabrycznym" hamulcem była oznaczona M1A2).

Strona 244 z 330 PierwszyPierwszy ... 144194234242243244245246254294 ... OstatniOstatni