Strona 114 z 203 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 131 do 1 140 z 2024

Wątek: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    Tylko, że ja jako katolik oburzam się na takie rzeczy na forach czy w rozmowach a muslimy robią co robią... I nie, nie ma "świętości" w państwie świeckim (szczególnie jeśli chodzi o coś takiego jak karykatura), jak mi nie pasuję co dana gazeta drukuję to jej nie czytam.

ps. Stosujesz też podwójne standardy, bo np. tęcza na Placu Zbawiciela Ci nie przeszkadza, ale dla mnie jako katolika może to być bardziej "obrażające" niż karykatura Chrystusa w jakieś gazetce. Jakby iść tropem, który proponujesz to niczego nie można by robić w przestrzeni publicznej związanego z religią, bo znalazłby się ktoś kogo by to coś obrażało, a kto ma być wyrocznia decydująca, że dana rzecz/sprawa jest dość obraźliwa czy nie.... Sądy? Nie wyrobiłby się.
    400-500 lat temu sądy dawały radę, a teraz by nie dały?
    Nie powiem - agresja i przemoc nie jest rozwiązaniem i za morderstwo powinni zawisnąć zgodnie z prawem cywilizowanych kultur. Natomiast nie powiem też, że te redaktorzyny nie igrały z ogniem i bardziej mi żal niewinnego policjanta, który miał nieszczęście mieć służbę w tym miejscu i o tym czasie, niż właśnie ich - wszystkie nasze czyny pociągają za sobą konsekwencje i musimy się z tym liczyć. Znieważanie czyjejś świętości jest wystawianiem siebie i innych na niebezpieczeństwo odwetu i pismaki mają na swoich sumieniach życie, np. tego policjanta, bo to ich działalność do tego doprowadziła.
    Bóg dla chrześcijanina jest Ojcem, Allah dla muzułmanina również, a zniewaga jakiejkolwiek osoby (czy to w formie karykatury, czy nie) jest naruszeniem prawa. Wolność słowa kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność i godność drugiej osoby. Katolik powinien to wiedzieć, a nie uprawiać relatywizację.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Na szczęście tak samo jak nie każdy muzułmanin jest jak te zwierzęta od zamachu, tak samo nie każdy katolik jest taki sam. Ja nie mam nic przeciwko karykaturom w gazetach, bo wolność mediów jest dla mnie ostoją państwa (zresztą to za duże słowa przy gadce o karykaturach), nie podoba mi się gazeta nie kupuje jej a nie robię zamach na jej siedzibę. Oczywiście można czasem "przegiąć", ale od tego właśnie są właśnie sądy... Ja nie mam kłopotu z http://whyart.pl/artysci/5-najbardzi...zusa-w-sztuce/ , nie napadam na ludzi, którzy to stworzyli.

Dla mnie wolność kończy się na czubku Twojego nosa, a jak tam sobie coś będziesz bredził na żywo czy pisząc to dalej, nie muszę Cie słuchać ani czytać bzdur. Jak znajdziesz publikę to wolna droga, jak nie i nie masz kasy to gazetka upadnie. Zastrzegam tylko tutaj znów, że bez przegięć typu wychwalanie nazizmu czy komunizmu (tutaj pewnie niektórzy z forumowiczów nie widzą znaku równości między tymi ideologiami).

ps. śmieszne, że ateista Chochlik nie broni ateistycznej gazety, która trzebiła ten pogląd na życie...

Visca el Barca!!!

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Oczywiście można czasem "przegiąć", ale od tego właśnie są właśnie sądy...
    I to właśnie jest przegięciem, podobnie jak bezczeszczenie świątyń przez FEMEN czy Pussy Riot. Sądy się tym powinny zajmować, a nie biernie się przyglądać. Powinnością władzy jest również stanie na straży moralności obywateli - i nie w znaczeniu ideologicznym jak cenzura za PRL-u, ale obyczajowym i kulturowym. Każda zdemoralizowana cywilizacja, w której panował pogląd na życie "róbta co chceta" upadała i europejska też upada od ponad 100 lat konsekwentnie, czego skutki właśnie widzimy. Liberalizm obyczajowy i kulturowy oraz relatywizm cofają nas w rozwoju i albo to wreszcie ludzie zauważą, albo Arabowie przyjdą i zaprowadzą ład po swojemu.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Powinnością władzy jest również stanie na straży moralności obywateli
    Powinnością władzy jest nie wchrzaniać się tam gdzie jej nie potrzeba... a jak dla mnie przy wymienionych przez Ciebie przypadkach + karykatury władza nie ma czego szukać, chyba, że zostanie coś zniszczone przy tych laskach z Femenu.

Powinnością władzy jest to, żeby ktoś kto przyjeżdża do kraju dostosowywał się do reguł tu panujących a nie próbował wprowadzać swoje.

Natomiast powinnością władzy na pewnie nie powinno być też bezkrytyczne dawanie zasiłków komu popadnie, bo emigracja nie bierze się znikąd. I tutaj tak samo mam na myśli Arabów, Afrykańców czy Polaków...

W rozwoju cofa nas (w sensie Europę, bo PL na razie zyskuję) eurokomuizm oraz ekogłupota (może nie cofa, ale świat Nam odjeżdża a my się bawimy w pakiety energetyczne czy ekojazdę) . Dla mnie zawsze gospodarka będzie główną siła państwa, a to co kto wyznaję czy nie wyznaje oraz jak się prowadzi to jego sprawa, aby tylko prawa nie łamał.

Visca el Barca!!!

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Powinnością władzy jest nie wchrzaniać się tam gdzie jej nie potrzeba... a jak dla mnie przy wymienionych przez Ciebie przypadkach + karykatury władza nie ma czego szukać, chyba, że zostanie coś zniszczone przy tych laskach z Femenu.
    Jeżeli uważasz, że paradowanie nago w świątyni (do wtóru skandowanych bluźnierstw) bądź szczanie na ołtarz jest ok, bo nikogo nie krzywdzi/niczego nie niszczy, to Boże dopomóż.

Natomiast powinnością władzy na pewnie nie powinno być też bezkrytyczne dawanie zasiłków komu popadnie, bo emigracja nie bierze się znikąd. I tutaj tak samo mam na myśli Arabów, Afrykańców czy Polaków...
    To jest oczywiste, ale nikt Ci tego nie powie wprost, bo w czasach poprawności politycznej jest to nazywane rasizmem i dyskryminacją.

W rozwoju cofa nas (w sensie Europę, bo PL na razie zyskuję) eurokomuizm oraz ekogłupota (może nie cofa, ale świat Nam odjeżdża a my się bawimy w pakiety energetyczne czy ekojazdę) . Dla mnie zawsze gospodarka będzie główną siła państwa, a to co kto wyznaję czy nie wyznaje oraz jak się prowadzi to jego sprawa, aby tylko prawa nie łamał.
    No nie wiem w którym miejscu Polska zyskuje, bo na pakietach energetycznych to jak na razie my tracimy najwięcej.
    Liberalizm ekonomiczny i wolny rynek jak najbardziej, są kluczowe w wymiarze gospodarczym i nie tylko, ale państwo to nie tylko gospodarka i militaria - patrz obecne USA i Chiny.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Jeżeli uważasz, że paradowanie nago w świątyni (do wtóru skandowanych bluźnierstw) bądź szczanie na ołtarz jest ok, bo nikogo nie krzywdzi/niczego nie niszczy, to Boże dopomóż.
    Widocznie nie doczytałem "kilku informacji" (m. in. o "szczeniu"), ale do paradowania nago i bluźnienia nic nie ma, to świadczy tylko o osobie która to robi i o właścicielu świątyni, który na to pozwolił.

No nie wiem w którym miejscu Polska zyskuje, bo na pakietach energetycznych to jak na razie my tracimy najwięcej.
    Nawias odnosił się tylko do eurokomuny.

Widzisz ja uważam się za liberała gospodarczego , chociaż takim z "ludzką twarzą", bo rozumiem, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy i trzeba coś z socjalu zatrzymać (wyrosłem już z libertarianizmu czy minarchizmu) . Ale staram się (słowo klucz, bo nie zawsze wychodzi ) też być liberałem światopoglądowym, swoje zdanie mam takie a nie inne ale nic mi do światopoglądu innych, jak też Państwo powinno być z reguły neutralne, jak daleko może.

Visca el Barca!!!

7. Użytkownicy którzy uznali post Barsa za przydatny:

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Wyleje Wam swoje żale. Otóż czytam sobie wypowiedź jakiegoś francuskiego dziennikarza i nie wiem czy się śmiać czy płakać. "My wszyscy jesteśmy winni. Daliśmy się poddać społeczeństwu, w którym wszystko dyktuje nam rywalizacja i nienawiść. We Francji całe grupy ludności są wykluczone i pogrążają się w ubóstwie. Arabowie, czarnoskórzy - na co dzień muszą zmagać się z rasizmem, segregacją, przemocą policji i agresją instytucjonalną. Od dawna zadawałem sobie pytanie: jak długo jeszcze pozostaną oni spokojni?" Francja to jednak stan umysłu... Przecież te wszystkie problemy są spowodowane właśnie taką polityką! Cackania się z obcą (i powiedzmy wprost - złą religią) kulturą. Zamiast postawić sprawę jasno, integrujecie się albo wypad to chcą zmienić swój kraj w jakiś kalifat. Dla mnie te wydarzenia pokazują, że Islam powinien być zakazany tak samo jak nazizm.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Tymczasem m.in w irańskich mediach już wiedzą, że za wszystkim stoi Mossad i CIA
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Znam kogoś jeszcze z forum, kto by też tak twierdził. Zresztą z Ebolą też tak było według niego. Ale na trochę zniknął...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
    Wyleje Wam swoje żale. Otóż czytam sobie wypowiedź jakiegoś francuskiego dziennikarza i nie wiem czy się śmiać czy płakać. "My wszyscy jesteśmy winni. Daliśmy się poddać społeczeństwu, w którym wszystko dyktuje nam rywalizacja i nienawiść. We Francji całe grupy ludności są wykluczone i pogrążają się w ubóstwie. Arabowie, czarnoskórzy - na co dzień muszą zmagać się z rasizmem, segregacją, przemocą policji i agresją instytucjonalną. Od dawna zadawałem sobie pytanie: jak długo jeszcze pozostaną oni spokojni?" Francja to jednak stan umysłu... Przecież te wszystkie problemy są spowodowane właśnie taką polityką! Cackania się z obcą (i powiedzmy wprost - złą religią) kulturą. Zamiast postawić sprawę jasno, integrujecie się albo wypad to chcą zmienić swój kraj w jakiś kalifat. Dla mnie te wydarzenia pokazują, że Islam powinien być zakazany tak samo jak nazizm.
    Też to czytałem i nie wiedziałem czy się śmiać, czy płakać... Dla mnie to jakieś pokraczne usprawiedliwianie, plus nie wiem czego on chce, dać im jeszcze więcej zasiłków? Zmienić laickość Francji żeby imigranci czuli się "lepiej"

Visca el Barca!!!

Strona 114 z 203 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164 ... OstatniOstatni