Strona 116 z 203 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118126166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 151 do 1 160 z 2024

Wątek: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Wrzucasz wszystkich muzułmanów do jednego wora, na którym jest napis - FANATYCY. Zauważ, że nie wszyscy wyznawcy Islamu ucieszyli się na wieść o ataku, część go potępiła. Ja robię to samo, ale zauważ, że my należymy do innego kręgu kulturowego i nie traktuejmy już spraw związanych z religią tak dosłownie jak robią to muzułmanie. Ocenianie ich naszymi standardami prowadzi później do tragedii.
    Co? To jakimi standardami mamy ich oceniać? Ich standardami? Tam gdzie współżycia z dziećmi nie poddaje się krytyce, gdzie kobiety nie mają praw a innowiercy mają być zabijani? Nie boję się wrzucać ich do jednego worka, bo jak ktoś chce przestrzegać praw zawartych w ich świętej księdze to spokojnie mogę go nazwać oszołomem

Tak doigrali się, ale znów oberwało się osobom niewinnym Może urządźmy w Europie wielkie polowanie na muzułmanów Bo każdy z nich jest winien. Osądźmy winnych zamachu, a nie osoby nie mają z nim nic wspólnego. W taki właśnie sposób doprowadzimy tylko do eskalacji konfliktu, bo przemoc rodzi tylko przemoc.
    Nie, mylisz się. Zamiast zapobiegać i zająć się problemem u źródła to babrają się dopiero po fakcie. Ciekawe ile osób jeszcze będzie ginąć przez poprawność polityczną i mityczną "islamofobię".

2. Użytkownicy którzy uznali post Volomir za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
    Co? To jakimi standardami mamy ich oceniać? Ich standardami? Tam gdzie współżycia z dziećmi nie poddaje się krytyce, gdzie kobiety nie mają praw a innowiercy mają być zabijani? Nie boję się wrzucać ich do jednego worka, bo jak ktoś chce przestrzegać praw zawartych w ich świętej księdze to spokojnie mogę go nazwać oszołomem
    Wszędzie Ci innowiercy są zabijani? Nie zapominaj, że kiedyś standardem w Europie było, że kobieta wcześnie wychodziła za mąż za dużo starszego od siebie. Tacy nagle staliśmy się oświeceni w tej kwestii? Dopiero od jakiegoś czasu podnieśliśmy wiek, w którym kobieta może wyjść za mąż. Nie usprawiedliwiam ich zachowania, bo jest to chore, zwłaszcza seks z małoletnimi, ale sami często traktujemy kobiety jak przedmiot, na który wywalamy gały.
    Czy wychodzi na to, że każdy bez względu na wiarę, kto stosuje się do nakazów swojej religii jest oszołomem

Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
    Nie, mylisz się. Zamiast zapobiegać i zająć się problemem u źródła to babrają się dopiero po fakcie. Ciekawe ile osób jeszcze będzie ginąć przez poprawność polityczną i mityczną "islamofobię".
    To, gdzie według Ciebie tkwi ten problem
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Znając życie pewnie wielu. Niestety ale ISIS podchmielone sukcesami w 2014 roku przejdzie do ofensywy a jak wpłynąć na państwo wroga? Oczywiście uderzając w jego obywateli tyle tylko że ci geniusze nie rozumieją zachodu. To nie jest wieś gdzie paroma morderstwami można ugrać kontrolę nad całym regionem, zupełnie inna mentalność.Najbardziej jednak obawiam się akcji w centrum jakiejś dużym ośrodku miejskim z użyciem broni chemicznej.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Szkoda, że mało kto mówi i pisze o tym, że masakry dokonano po ukazaniu się karykatury przywódcy ISIS, a nie Mahometa. To nie jest wojna religijna, tak jak krucjaty nimi nie były, a czysto polityczna rozgrywka, w której ktoś posługuje się religią, bo to znakomite narzędzie wpływu na masy jako ogół i konkretne jednostki. Znowu zacznie się lament i sianie strachu w ludziach, by za poczucie bezpieczeństwa sprzedać swoją wolność, poddając się wszelkim kontrolom i inwigilacji. Wciąż ludzie dają się nabrać na ten sam tani chwyt, który jest stosowany od czasów WTC; wciąż wierzą w te same naiwne bajeczki o walce dobra (Zachód pod egidą USA) ze złem (Arabowie i Rosja). Propaganda, która Goebbelsa by zawstydziła swoją efektywnością. Ludziom się wydaje, że "1984" Orwella przeminął wraz z upadkiem ZSRR - śmiech na sali, nigdy nie był bardziej aktualny niż teraz.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Daruj sobie wycieczki na temat moich poglądów, bo to nie ma nic z tym wspólnego. Z Twojej wypowiedzi wynika, że każdego mam oceniać według jednakowych standardów, kryteriów w których ja żyję bez uwzględnienia miejsca w jakim oni żyją, bez uwzględnienia światopoglądu jaki wyznają. Moje kryteria mają uwzględnić wszyscy wokół, nikt nie ma mieć prawa myśleć czy patrzeć na daną sprawę inaczej niż ja. skoro jestem ateistą to każdy wokół mnie powinien nim być i dostosować się do mojej postawy życiowej. Tak właśnie interpretuję to co napisałeś.
    Pisałeś o standardach "europejskich" a nie indywidualnych chochlikowych. To raz.

Muslim z Nigerii czy Afganu może sobie myśleć i robić u siebie co chce, ale jak przyjeżdża do Europy to ma uszanować nasz dorobek i dobić do naszych standardów, także w podejściu do kwestii religijnych. Jeśli nie chce tego zrobić to droga wolna. Do łba mu nie mam zamiaru zaglądać, niech sobie tam myśli i spogląda jak chce, ale niech zachowuje się w przestrzeni publicznej jak europejczyk.

Zresztą wracając do kwestii satyry we Francji - to, że ta gazeta ośmieszała i wyszydzała różne religie to znaczy, że inne zgodnie z przyjętym przez nią standardem maja robić to samo
    Jeżeli chcą i podniosą tym nakład to niech sobie robią... co to mnie obchodzi.

To nie ja zastosowałem w jej przypadku podwójny standard, to, że komuś tęcza kojarzy się z określonym zachowaniem seksualnym to już nie moja wina.
    Autorka już trochę zmieniła zdanie:
    http://wyborcza.pl/1,75248,15759594,...l_walki_z.html

Jeżeli tylko to Cie przekonuje, że dany obiekt znaczy to co wymarzył sobie autor... dla mnie to takie oczywiste nie jest, ale ja już kończę z tym tematem.

Visca el Barca!!!

7. Użytkownicy którzy uznali post Barsa za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    Szkoda, że mało kto mówi i pisze o tym, że masakry dokonano po ukazaniu się karykatury przywódcy ISIS, a nie Mahometa.
    Karykatura ukazała się w dniu zamachu czy dzień przed nim? wiesz może?

Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    To nie jest wojna religijna, tak jak krucjaty nimi nie były, a czysto polityczna rozgrywka, w której ktoś posługuje się religią, bo to znakomite narzędzie wpływu na masy jako ogół i konkretne jednostki. Znowu zacznie się lament i sianie strachu w ludziach, by za poczucie bezpieczeństwa sprzedać swoją wolność, poddając się wszelkim kontrolom i inwigilacji. Wciąż ludzie dają się nabrać na ten sam tani chwyt, który jest stosowany od czasów WTC; wciąż wierzą w te same naiwne bajeczki o walce dobra (Zachód pod egidą USA) ze złem (Arabowie i Rosja). Propaganda, która Goebbelsa by zawstydziła swoją efektywnością. Ludziom się wydaje, że "1984" Orwella przeminął wraz z upadkiem ZSRR - śmiech na sali, nigdy nie był bardziej aktualny niż teraz.
    Zgodzę się z Tobą, po upadku ZSRR służby wywiadowcze, w które pompowano mld dolarów stracił na znaczeniu. Teraz znowu mamy istną lawinę kasy, bo jak się okazuje wywiad jest niedofinansowany itd. Teraz służby sprawdzają swoich obywateli pod każdym możliwym kątem, a to wszystko w imię ich bezpieczeństwa. Tymczasem okazuje się, że oprócz zapewnień, że udaremniono kilka zamachów, to przepuszczono równie łatwo kilka innych. W przypadku tego, dość łatwo i szybko zidentyfikowano przestępców, jeden nawet sam się zgłosił. Co jest również ciekawe, szybko stwierdzono, że Ci ludzie przechodzili przeszkolenie wojskowe i to być może nawet na terenie Francji.

ch tożsamość ustalono tak szybko, bo jeden z braci zostawił dowód osobisty w aucie, które wykorzystali podczas ucieczki - informuje magazyn "Le Point". Zamachowcy porzucili ten samochód na przedmieściach Paryża i przesiedli się tam do innego auta
    Akcja była zorganizowana doskonale według ekspertów, ale dalej jak rozumiem dali ciała?
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...dom#BoxWiadTxt

Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    Pisałeś o standardach "europejskich" a nie indywidualnych chochlikowych. To raz.
    A jakie to są standardy europejskie Bo wychodzi na to, że wyszydzanie czyjeś wiary nim jest.

Muslim z Nigerii czy Afganu może sobie myśleć i robić u siebie co chce, ale jak przyjeżdża do Europy to ma uszanować nasz dorobek i dobić do naszych standardów, także w podejściu do kwestii religijnych. Jeśli nie chce tego zrobić to droga wolna. Do łba mu nie mam zamiaru zaglądać, niech sobie tam myśli i spogląda jak chce, ale niech zachowuje się w przestrzeni publicznej jak europejczyk.
    Zgadzam się z tym, ale nim zarzucić mi hipokryzję nie uważam, że standardem europejskim jest wyśmiewanie czyjejś religii. Muzułmanin nie ma prawa w Europie ożenić się z niepełnoletnią, nie ma prawa nikogo ukamienować ani tym bardziej zmusić kobiety by zakryła całe swoje ciało jeżeli ona nie chce, tak samo nie ma prawa narzucać nam swojej ideologii. My szanujemy ich religie i wartości, które są zgodne z prawem, tak samo on powinien według Koranu szanować ludy księgi.

Jeżeli chcą i podniosą tym nakład to niech sobie robią... co to mnie obchodzi.
    Niech robią, ale niech nie cierpią przez nich osoby postronne, chodzi mi tu o cywili, którzy mogli się znajdować w pobliżu zamachu.

Autorka już trochę zmieniła zdanie:
    http://wyborcza.pl/1,75248,15759594,...l_walki_z.html

Jeżeli tylko to Cie przekonuje, że dany obiekt znaczy to co wymarzył sobie autor... dla mnie to takie oczywiste nie jest, ale ja już kończę z tym tematem.
    Ja słyszałem co innego, nie będę również drążył tego tematu.

Tutaj mamy odzew arabskich mediów w sprawie ataku:
    http://wyborcza.pl/1,75477,17226312,...a_o.html#CukGW
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Tak to już jest z ludźmi, ale czy kwestia wizerunku walki dobra ze złem jest na miejscu? Sam jak czytałem o wojnach na przestrzeni dziejów lub wyłapując informacje o współczesnych konfliktach wystrzegam się takiej miary gdyż nie ma prawdy ani racji absolutnej. Każde z państw chce coś ugrać dla siebie taki jest świat. Jedno jest pewne to co dzieje się na Bliskim Wschodzie a niedługo w Europie jest najzwyczajniej złe.Vertimusie jesteś katolikiem czy nauki wiary w które wierzysz dopuszczają możliwość że to co się dzieje można w jakikolwiek sposób usprawiedliwić? Giną ludzie czy jakiś rysunek w na skrawku papieru może dać wytłumaczenie zachowaniu tych ludzi którzy dokonali mordu? Nie przeczę że ktoś na tym konflikcie zyska, zawsze tak będzie ale nawet ten co zyska może teraz dużo stracić.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Nie zapominaj, że kiedyś standardem w Europie było
    A co to ma do rzeczy? Kiedyś wierzono, że Ziemia jest płaska. Kiedyś uważałem, że DiCaprio to słaby aktor. Kiedyś nie lubiłem wątróbki. I CO Z TEGO? Mamy dać muzułmanom setek lat żeby dobili do jakiegoś poziomu? Proszę Cię...

ale sami często traktujemy kobiety jak przedmiot, na który wywalamy gały.
    XD argument z kosmosu i nie mający związku z dyskusją. Nie chce mi się tego tłumaczyć, bo to pasowałoby na inny temat (bliżej do tematyki reklamy niż do islamu), skrócę tylko do stwierdzenia, że na szczęście gwałtu, kamienowania i okaleczania kobiet nie traktuje się jak czegoś normalnego w naszej "nieoświeconej" kulturze.

Czy wychodzi na to, że każdy bez względu na wiarę, kto stosuje się do nakazów swojej religii jest oszołomem
    Jeśli tą książką jest Islam to tak. Poza tym czytaj uważnie, pisałem o Islamie, a nie o innych religiach.

To, gdzie według Ciebie tkwi ten problem
    Tkwi w tym, że zamiast wprost nazwać Islam złem, systemem totalitarnym stosuje się metodę głaskania i politykę ustępstw wobec muzułmanów, która prowadzi do tego, że zaczynają zmieniać obce (dla nich) kraje w państwa z jakich uciekali bo było im źle. Po pierwsze należy zmienić podejście, znieść polityczną poprawność wobec Islamu i jasno określić - dostosuj się albo wypad. Mnie się w głowie nie mieści, że przyjeżdżam do obcego kraju i próbuje mu narzucać swoje wymagania. No ale pewna grupa kulturowa jest chyba zbyt ograniczona, żeby to zrozumieć bez jasnego przekazu.

11. Następujących 2 użytkowników podziękowało Volomir za ten post:

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    My szanujemy ich religie i wartości, które są zgodne z prawem, tak samo on powinien według Koranu szanować ludy księgi.
    Mów za siebie. Ja nie szanuję żadnej religii. Na szczęście nie muszę.

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    A jakie to są standardy europejskie Bo wychodzi na to, że wyszydzanie czyjeś wiary nim jest.
    Wolność prasy jest takim standardem... naprawdę nie przeginajmy z tym, że karykatura (dodatkowo nie Mahometa, bo tam widać co najwyżej araba/imama z Żydem.... choć pewnie były i Mahometa) ma być zakazana. Zakażmy też w ogóle żartów z religii...

Visca el Barca!!!

Strona 116 z 203 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118126166 ... OstatniOstatni