Zobacz wyniki ankiety: Kupujesz Europa Universalis IV?

Głosujących
68. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, ale dopiero na jakiejś promocji.

32 47.06%
  • Jeszcze nie wiem.

14 20.59%
  • Nie.

8 11.76%
  • Tak, od razu po premierze.

8 11.76%
  • Tak, nawet przed premierą.

6 8.82%
Strona 25 z 45 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 449

Wątek: Europa Universalis IV

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Najlepiej nie pogarszać sobie relacji z elektorami przez agresywną ekspansję Pkt. monarsze należy oszczędzać i starać się wydawać głównie na technologie, trzeba też pamiętać o bonusie z idei do rozwoju tych technologii, czyli im więcej masz idei od dyplomacji, handlu, tym tańsza jest ta technologia. Takie wyzwalanie nacji i ich wasalizowanie to świetny sposób ekspansji.

Łowczy Awatar Saruman555
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    19
    Otrzymał 12 podziękowań w 12 postach
    Na pewno nie ma opcji będąc Kaiserem pokojowego odebrania statusu elektora?
    Najlepiej nie pogarszać sobie relacji z elektorami przez agresywną ekspansję
    W sumie ekspansji prawie nie prowadziłem.Sam zacząłem jedynie wojnę z Węgrami(oczywiście mając Casus Belli).
    Poza tym była jedna wojna z Neapolem i jedna z Burgundią(odmawiać na wezwanie chyba mimo wszystko się nie opłaca jeśli ma się mało prestiżu-niestety go straciłem przez wojnę domową i spełnienie żądań buntowników,gdyż armia jeszcze się nie odbudowała po wojnie z Węgrami).Poparcie elektorów najbardziej mi spadało od sojuszy z innymi,którymi to sojuszami reperowałam poparcie najbardziej nieprzychylnych.

Łowczy Awatar Hannibal Barkas
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    39
    Otrzymał 8 podziękowań w 4 postach
    Mam pytanie. Czy jeśli moja armia pozostaje w bezruchu w danej prowincji przez jakiś okres czasu to dostaje jakiś bonus do obrony(widoczny lub nie)?

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Nie.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    39
    Napewno? Bo np. czytając tutaj http://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=1364&PART=3600 "Bronić się jest łatwiej niż atakować. O ile to możliwe wymuszaj na przeciwniku atak w dogodnym miejscu z wysoką obroną, nęcąc go małym, wykrwawionym oddziałem, którego szybko wspomożesz głównymi siłami, gdy rozpocznie się starcie. Bardzo przydatne jest tu Forced March przyspieszające armie o 150%. Jednocześnie nie ściągnij zbyt wielu żołnierzy, by przeciwnik się nie wycofał. Jeśli armie będą o porównywalnej sile, to będzie stał i walczył, ale to ty będziesz miał bonusy obronne."
    wynika że powinienem mieć.

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Bonus dostajesz np.: gdy bronisz się w prowincji z rzeką (czy raczej przeciwnik karę) albo gdy jest górzysty teren itp. O to chodziło autorowi tych słów. Innych bonusów nie znam.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez Hannibal Barkas Zobacz posta
    Napewno? Bo np. czytając tutaj http://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=1364&PART=3600 "Bronić się jest łatwiej niż atakować. O ile to możliwe wymuszaj na przeciwniku atak w dogodnym miejscu z wysoką obroną, nęcąc go małym, wykrwawionym oddziałem, którego szybko wspomożesz głównymi siłami, gdy rozpocznie się starcie. Bardzo przydatne jest tu Forced March przyspieszające armie o 150%. Jednocześnie nie ściągnij zbyt wielu żołnierzy, by przeciwnik się nie wycofał. Jeśli armie będą o porównywalnej sile, to będzie stał i walczył, ale to ty będziesz miał bonusy obronne."
    wynika że powinienem mieć.

Dostajesz bonusy od terenu, w okienku bitwy to pisze, że atakujący ma np. -6pkt ze względu na atak na górę, nieważne jak długo tam stoisz, trudno robić tę przynętę, bo jeśli od razu doślesz posiłki to AI wstrzyma atak, a jeśli po ataku wyślesz możesz nie zdążyć.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    39
    szkoda trochę to mało realistyczne bo np. bonus z tytułu pozostawania w prowincji nie musiał by być duży. Mógłby on odwzorowywać fortyfikacje, obóz ufortyfikowany ect.
    Istnieje jakiś mod który to zmienia/wprowadza czy można by go zrobić w łatwy sposób samemu?

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez Hannibal Barkas Zobacz posta
    szkoda trochę to mało realistyczne bo np. bonus z tytułu pozostawania w prowincji nie musiał by być duży. Mógłby on odwzorowywać fortyfikacje, obóz ufortyfikowany ect.
    Istnieje jakiś mod który to zmienia/wprowadza czy można by go zrobić w łatwy sposób samemu?
    Takie myślenie straszenie znechęca do gry, jest w niej mnóstwo uproszczeń i im lepiej znasz historię tym bardziej to irytuje, to po prostu gra i nie nastawiaj się na super realizm.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    39
    Seria EU zawsze jawiła mi się jako super, hiper realistyczna. A brak takich wątków boli, patrząc np. na rozbudowane negocjacje po wojnie

Strona 25 z 45 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni