Rosjanie mają szerokie doświadczenia w tym. Gdy już w lipcu 41 było wiadome że Grupa Armii Północ zapuka do Leningradu, Stalin stwierdził że nie będzie ewakuacji, gdyż żołnierze nie będą mieć wystarczającej woli do swej rzezi mając świadomość że bronią pustego miasta. Jak to się skończyło dla mieszkańców (żołnierzy zresztą także...)- wiemy.
A bo to jest tak z Moskalami: Jak coś chwalebnego zrobił ZSRR (jak wyzwolenie Krakowa czy Oświęcimia, bo akurat po drodze było Frontowi Ukraińskiemu Koniewa na Śląsk...) to Rosjanie. Jak "trochę" mniej, to: Ukraińcy, Gruzini, Żydzi, Łotysze etc.
O Żeligowskim i Wilnie gdy było wiadomo że Rosja poprosi o pokój po bitwie nad Niemnem, chyba nie muszę tu nikomu pisać. Ale może o tym mało wiadomo. W nocy z 10 na 11 marca 19....38! roku starszy szer. Korpusu Ochrony Pogranicza Stanisław Serafin został postrzelony przez Justasa Lukoseviciusa - żołnierza wojsk granicznych Litwy. W przeciągu kilku godzin nocnych wykrwawił się na śmierć - żołnierze litewscy nie dopuścili do niego pomocy (ich rząd uznawał, że pomiędzy obydwoma krajami nadal trwa stan wojenny). Rząd RP wystosował ultimatum do rzadu Litwy: zażądał zakończenia stanu wojny, a w razie niezrealizowania polskich postulatów groził użyciem siły. Był to chyba jedyny przypadek w dziejach świata, gdzie ultimatum miało doprowadzić do zakończenia stanu wojny. 19 marca 1938 Kowno przyjęło ultimatum i nawiązano dwustronne stosunki dyplomatyczne.
Tak więc można się zastanowić dlaczego Litwa była tak uprzedzona? Czy to wina dzisiejszych rządów IIIRP ten stosunek współczesnych Litwinów do nas? Trochę to poza tematem, więc nie oczekuję odpowiedzi.
Piter, jak czytam o tym dlaczego Wilno nie było litewskie, to aż się boję, jak by tak spojrzeć na odsetek Polaków we Wrocławiu i Szczecinie AD 1945. O związkach z Polską tego ostatniego nie wspomnę... Ja jestem z pokolenia wychowanego na czytaniu Sienkiewicza. Ale marzenia o kresach zostawiam wychowanym na fantasy i sci-fi. Hasła kiboli mnie nie obchodzą, bo gdy nie ma kamer, to najchętniej wybijają zęby swoim rodakom.
PS: Wilno jest tak Litewskie jak Szczecin Polski - tekst AD 2015...

Odpowiedz z cytatem