Mój znajomy ma tą wersję 760 i śmiga mu wszystko na ultra.![]()
Mój znajomy ma tą wersję 760 i śmiga mu wszystko na ultra.![]()
A jeśli by patrzeć pod kątem też innych gier niż Rome II (choćby Wiedźmin 3) to lepiej zaopatrzyć się w ten i7 czy ten i5 co podał kolega wyżej?![]()
i5, nie odczujesz żadnej różnicy praktycznie. Zależy też w jakiej rozdziałce grasz ale ten i5 bez problemu da radę.
1980x1050 na takiej grywam. Ok to chyba wszystko już wiem, dziękuje za rady![]()
A jak ci się nie śpieszy z kupnem procesora to poczekaj na premierę Intel Broadwell w niższym procesie technologicznym, przesiadka z 22 nm na 14 nm da to dużo niższe temperatury i zużycie prądu przy wyższej wydajności.
Raczej chcę dokonać zakupu na dniach. A jeszcze odnośnie kart graficznych. Czyli lepiej kupić tego gtx 760 4gb niż r9 290? Zawsze miałem radeony i po prostu nie wiem jak geforce się spisują![]()
Nawet w tym co zacytowałeś masz podane![]()
oranjes2, mamy podobne procesory (i5 3550), karty (radeon 7850) i ram (8gb). Wyłączyłem antyaliasing, roślinność alfa, głębię obrazu no i tę winietę (dalej nie wiem po co ta opcja), reszta zaznaczona. Mam odznaczony brak limitu pamięci wideo. W sumie na ekstremalnych mam tylko modele jednostek, cienie mam na wysokich bo strasznie żrą klatki, anizotropia 16x bo mogę
, reszta to bardzo wysokie/ultra wedle preferencji.
Porady: u mnie obniżenie detali wody na niskie daje kilka klatek więcej (bo pod lądem jest woda), możesz obniżyć efekty cząsteczkowe bo one też zabierają klatki, a wyłączenie ssao to skok o ok 10 fps'ów ale ten brak cieniowania niestety już widać.
W benchmarku mam ok 46 fps'ów, w bitwie różnie, głównie ok 40, bardzo rzadko poniżej 30, ale ja jestem w stanie poświęcić czasem płynność na rzecz grafikispecem nie jestem, więc możliwe że nie wyciągam ze sprzętu tyle ile mogę ale mi się podoba
![]()
Śmieszy mnie to gadanie typu mam średni komputer a Rome 2 chodzi mi na ultra w bitwie trzymając 30 klatek z wartością minimalną powyżej 20 klatek, co niektórzy chyba sprawdzają ilość klatek w bitwie przed bitwą zanim jednostki zaczną walczyć nie przybliżając na maksa, albo sugerują się wynikami tego benchmarka z rome, gdzie dobry wynik nijak ma się do płynności gry w dużych bitwach. Jam mam podobny sprzęt jak kolega wyżej, tyle że z najlepszą i5 dostępną na rynku podkręconą na 4.4 i podkręconym 7850 do poziomu 7870. I na tym sprzęcie nie dam rady grać z wszystkim na ultra przy 150 ludziach w oddziale w dużych bitwach albo oblężeniach bez spadków poniżej 20 a czasami nawet 15.