Strona 80 z 127 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Nie spamuję, po prostu wyrażam swą opinię o grupie, która traktuje swego wodza jak guru, a wszystkich innych określa mianem lewactwa...
    Spamujesz w nieskończoność.
    Bo to populiści, chochlik.
    Jak wszystkie nasze partie. Proponuje przejrzeć program PIS-u. O grupie trzymającej władze chyba nie muszę wspominać? Polska demokracja jest chora i nie wiem skąd wiara, że bez radykalnych rozwiązań(niekoniecznie w stylu Korwina) uda się u nas cokolwiek zmienić. Nasze "elyty" nie wydają się zainteresowane pracą u podstaw.

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Czyli tak naprawdę wielu z nas miało rację - pisząc, że to nie program przyciągnął wyborców do partii, ale Korwin. A, że ten człowiek tego nie zrozumie, to przez kolejne lata będzie farsa pt. "Korwin czy program jego partii?" z przewagą głosów, że ludzie głosują na to drugie.
    Rozumiem, że w przypadku PiSu, PO, PSL, SLD, dogorywającego TR to program partii przyciąga wyborców a nie mordy w telewizji i na bilbordach.

Stary nick:kujon333

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    Szczerze mówiąc, Korwinreich to dla mnie czysty populizm. Antydemokratyzm w kraju, w którym dopiero ćwierćwiecze działa ustrój demokratyczny? I do tego te ich tezy o lewicy czy święte przekonanie, że nieskrępowany kapitalizm ma pomóc w rozwiązaniu problemów społecznych? Pamiętają XIXw.? I czemu ruchy socjalistyczne się narodziły? Poza tym ich tezy o kobietach czy przekonanie, że powszechny dostęp do broni rozwiąże problem przestępczości? Dziękuję za liberalizm w ich wydaniu!
    EDIT:
    Nie spamuję, po prostu wyrażam swą opinię o grupie, która traktuje swego wodza jak guru, a wszystkich innych określa mianem lewactwa...
    II RP też była demokratyczna.
    O PRL nie wspominając.

Dwa pytania:
    - wiesz czym jest lewica?
    - wiesz czym jest populizm? (stawianie kapitalizmu jako populizmu brzmi jak kuriozum - zwłaszcza w odniesieniu do socjalizmu i państwa nadgorliwie opiekuńczego, które oferują nam wszystkie partie establishmentu )

PS Ja zostaję przy KNP, które posiada znakomite zaplecze wolnorynkowców i konserwatystów.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Ja tylko odliczam dni do zamieszek na ulicach bo nie oszukujmy się w końcu do tego dojdzie i nie widzę innej alternatywy dla polskiej sceny politycznej.I to nie będzie styl Krowina jak nazwał to łukasz 1410 ale styl ludu na ulicach.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta
    Rozumiem, że w przypadku PiSu, PO, PSL, SLD, dogorywającego TR to program partii przyciąga wyborców a nie mordy w telewizji i na bilbordach.
    Ja przypominam, że wielokrotnie w tym temacie było wałkowane - Korwin czy partia i jej program. Osoby głosujące na JKM uparcie twierdziły, że program, jak widać po sondażach ludzi było odwrotnie. A jeżeli miałbym porównywać choćby program PiS-u - http://www.pis.org.pl/dokumenty.php do programu JKM-u - http://www.nowaprawicajkm.pl/info/pr...-nowej-prawicy to wygrywa ten drugi pod względem ilości treści. Zapewne oba merytorycznie są takie same, ale do tego pierwszego chociaż ktoś się przyłożył, a nie dał tylko samych podpunktów, które wyglądają jak zarys programowy. Dla porównania: zarys programowy JKM-u - https://korwin-mikke.pl/strony/wolno...zarys_programu. Zarys jak i jego "rozwinięcie" są bardzo podobne do siebie pod względem ilości treści.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    II RP też była demokratyczna.
    O PRL nie wspominając.

Dwa pytania:
    - wiesz czym jest lewica?
    - wiesz czym jest populizm? (stawianie kapitalizmu jako populizmu brzmi jak kuriozum - zwłaszcza w odniesieniu do socjalizmu i państwa nadgorliwie opiekuńczego, które oferują nam wszystkie partie establishmentu )

PS Ja zostaję przy KNP, które posiada znakomite zaplecze wolnorynkowców i konserwatystów.
    1. II RP do przewrotu majowego owszem. Później mieliśmy dyktaturę autorytarną sanacji.
    2. PRL demokracją? Kiepski żart. To była tzw. dyktatura ploretariatu ze wszystkimi jej elementami - monopartyjność, stawianie klas pracujących w propagandzie jako wzoru, gospodarka planowa, promilitaryzm, etc.
    3. Lewica to ta grupa partii, która jest nastawiona postępowo tudzież reprezentujących poglądy socjalistyczne. Do lewicy zalicza się socjalistów, socjalliberałów, komunistów, skrajnych liberałów (i gospodarczo i obyczajowo), ekologów oraz socjaldemokratów. Sam jestem socjalliberałem, żeby nie było.
    4. Populizm najlepiej definiuje wikipedia:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Populizm
    Wybacz, ale kwestionowanie demokracji, określanie elit społecznych mianem złodziei, nazywanie innych opcji politycznych (z prawa, lewa lub centrum) mianem lewactwa niestety upodabnia Korwinistów do populizmu, jeżeli nawet ich nie można do populistów zaliczyć.
    5. Kapitalizm to w Polsce już mamy - sprywatyzowany w większości rynek, brak związków zawodowych (poza nauczycielami, górnikami i lekarzami), zerowy stopień ingerencji państwa w rynek. Korwin postuluje kapitalizm typu XIX-wiecznego, nie współczesnego, Veritimus.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    2. A teraz wierzysz, że żyjesz w kraju demokratycznym? Po wałkach PSL-u na każdym kroku, po ustawach przegłosowywanych przez sejm z pominięciem "woli ludu" bądź nawet informowania społeczeństwa (ustawa 1066 - wiesz coś o niej?). O setkach inicjatyw społecznych z setkami tysięcy podpisów, którymi się nasi marszałkowie podcierają nawet nie mówię. Demokracja?
    3. Sam stwierdzasz, że jesteś lewakiem, więc nie rozumiem skąd to oburzenie, kiedy prawicowiec tak Cię określa? To tak jak ja bym się żalił, że ktoś nazywa mnie katolem bądź konserwą. Bądźmy poważni.
    4. Populizm najlepiej definiuje Słownik Języka Polskiego, a nie wikipedia. Polecam. Stwierdzenie, że populizmem jest posiadanie i głoszenie poglądów, pod którymi podpisuje się 4-8% społeczeństwa jest populizmem, podczas gdy socjaldemokracja ma u nas poparcie rzędu 90% wyborców (cały establishment jest socjaldemokratyczny), stawia logikę w roli pani spod latarni - bez urazy. Jak ugrupowania konserwatywno-liberalne mówią, że chcą dać więcej wolności jednostce, ale też podkreślają, że wiąże się to z odpowiedzialnością za swoje wybory/decyzje, to raczej jest pogląd antypopulistyczny - ludzie wolą sprzedać swoją wolność za poczucie stabilności i bezpieczeństwa.
    5. To my chyba w innej Polsce żyjemy. Zerowy stopień ingerencji w rynek? Wszystko sprywatyzowane? Brak pasożytniczych związków zawodowych? A to dobre. Jeszcze trochę i uwierzę, że żyję na Zielonej Wyspie.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    2. A teraz wierzysz, że żyjesz w kraju demokratycznym? Po wałkach PSL-u na każdym kroku, po ustawach przegłosowywanych przez sejm z pominięciem "woli ludu" bądź nawet informowania społeczeństwa (ustawa 1066 - wiesz coś o niej?). O setkach inicjatyw społecznych z setkami tysięcy podpisów, którymi się nasi marszałkowie podcierają nawet nie mówię. Demokracja?
    Tylko nie mów, że mamy reżim i Twoja wolność jest ograniczona. W każdej demokracji masz przekręty te małe i te większe.
    Korwin w jednym z programów stwierdził, że państwo tłamsi obywateli zmuszając ich by musieli mieć receptę by kupić lek... to się nazywa ucisk ze strony państwa. Nawet mamy to w programie partii:
    7. Każdy obywatel będzie mógł kupować i zażywać dowolne leki i inne preparaty.
    3. Sam stwierdzasz, że jesteś lewakiem, więc nie rozumiem skąd to oburzenie, kiedy prawicowiec tak Cię określa? To tak jak ja bym się żalił, że ktoś nazywa mnie katolem bądź konserwą. Bądźmy poważni.
    Wszystkie te zabarwienia mają znaczenie pejoratywne, prawicowca nikt nie nazwie prawakiem czy prawiczkiem. Po drugie - określenie lewak od razu kojarzy się z komunizmem.

4. Populizm najlepiej definiuje Słownik Języka Polskiego, a nie wikipedia. Polecam. Stwierdzenie, że populizmem jest posiadanie i głoszenie poglądów, pod którymi podpisuje się 4-8% społeczeństwa jest populizmem, podczas gdy socjaldemokracja ma u nas poparcie rzędu 90% wyborców (cały establishment jest socjaldemokratyczny), stawia logikę w roli pani spod latarni - bez urazy. Jak ugrupowania konserwatywno-liberalne mówią, że chcą dać więcej wolności jednostce, ale też podkreślają, że wiąże się to z odpowiedzialnością za swoje wybory/decyzje, to raczej jest pogląd antypopulistyczny - ludzie wolą sprzedać swoją wolność za poczucie stabilności i bezpieczeństwa.
    Powiedz mi jak mam rozumieć połączenia dwóch słów o przeciwstawnych znaczeniach, albo jestem liberałem albo konserwatystą. Co do populizmu - u Korwina polega na tym, że uderza on tam, gdzie Polaków najbardziej boli i uciska, tyle, że jego postać i to co on głosi (prywatnie) plus program napisany na kolanie odrzuca większość ludzi, którzy traktują go jak wariata. Chce wywrócić Polskę o 180 stopni, ale nie przestawia konkretnego planu tylko rzuca hasłami. Ja aby na niego zagłosować potrzebuję czegoś więcej.

5. To my chyba w innej Polsce żyjemy. Zerowy stopień ingerecji w rynek? Wszystko sprywatyzowane? Brak pasożytniczych związków zawodowych? A to dobre. Jeszcze trochę i uwierzę, że żyję na Zielonej Wyspie.
    Żyjemy w kraju postkomunistycznym, więc nie dziw się, że mamy tyle związków zawodowych. A wolny rynek to możesz mieć na targu co najwyżej a nie w gospodarce.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

9. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Tłumaczenie władz partii wymiata "...Przypuszczalnie nie wylogował się on po lekcji informatyki z komputera w sali szkolnej"

...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

11. Następujących 2 użytkowników podziękowało PaskudnyPludrak za ten post:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    I jak teraz to rozumieć?Bo jeśli ktoś mi będzie znowu agitował na rzecz KORWiN-a jacy to super,dojrzali i ODPOWIEDZIALNI działacze się znajdują to chyba ryknę śmiechem. A może to nowa afera?,, Korwin wykorzystuje nieletnich!''
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

13. Użytkownicy którzy uznali post Piner za przydatny:

Strona 80 z 127 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni