Strona 83 z 127 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Wyciągnąłem wniosek - stwierdziłeś, że ludzie przeciętnie inteligentni wybierają źle - więc wywnioskowałem, że tylko jednostki wybitne mają prawo decydować za ogół. Zresztą przykład pani z Żabki świadczy, że wniosek był poprawny.

I wcale się nie dziwię, że zrobiono z niego faszystę. W nazistowskich Niemczech osoby chore psychicznie były eliminowane jako jednostki uwłaczające ludzkiej godności. Tutaj proponuje on, aby osoby dotknięte chorobą odsuwać od społeczeństwa i alienować je bo, podobno dzieje im się krzywda. Czemu dzieje im się krzywda? Bo są słabsze, nie umieją dopasować się do ogółu, a skoro nie pasują do reszty, to chcąc się stać osobą lepszą, stojącą wyżej na drabinie społecznej należy osobę nieprzystosowaną "zgnoić". Zamknijmy je przed światem, bo grupa debili nie potrafi zrozumieć, że dana osoba jest chora.
    Wiesz, ja chodziłem do klasy w podstawówce z autystą, poważnie aspołecznym i nieogarniającym materiał szkolny. Nie będę mówił, jak zachowywały się dzieci w stosunku do niego i do czego go zmuszały, bo to uwłaczające ludzkiej godności.
    Do gimnazjum chodziłem z dwiema dziewczynami z porażeniem mózgowym - jednej poszło tylko w kończyny i z nauką jak i kontaktem interpersonalnym radziła sobie dobrze (i tu jak najbardziej integrację popieram), natomiast druga całkowicie sobie nie radziła z nauką, spowalniała klasę i do tego jeszcze sama alienowała się od reszty klasy (tu nie popieram integracji). W tej samej szkole, ale w innej klasie (już w liceum) był Aspergerowiec, zdolny, ale całkowicie aspołeczny, z którego klasa wyłącznie się nabijała i mu dokuczała, a on się alienował; była również dziewczyna też z jakimś upośledzeniem, z której naigrywała się cała szkoła, a ona sama, np. popuszczała w spodnie.
    Także sorry, ale 18-letnie obcowanie z osobami upośledzonymi umysłowo oraz 12-letnie doświadczenie integracji ich w szkołach nie przekonają mnie, że to dobry pomysł. Fajnie się teoretyzuje, ale praktyka wygląda zupełnie inaczej, takie osoby należy posyłać do szkół specjalnych, adekwatnych do ich możliwości (przykładowo ww. autystę do szkoły, gdzie nauczą go praktycznych czynności, niezbędnych do życia, gdy kiedyś zabraknie rodziców).

@Gaius

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem moje wypowiedzi, to będziesz znał odpowiedzi na swoje pytania.
    Nie uważam się za jednostkę wybitną, nie miałbym nic przeciwko, gdybym jutro z obywatela miał się stać poddanym.
    Frekwencja wynosi 30-40%? To teraz odejmij sobie 1 mln kasty urzędniczej głosującej na siebie, policz sobie emerytów, którzy głosują na tych, którzy obiecują im stabilne lub wyższe emerytury, odejmij sobie ludzi, którzy głosują na PiS, żeby nie wygrało PO i odwrotnie i nagle wyjdzie Ci, że ludzi głosujących świadomie i poważnie jest góra kilkanaście procent. Także to żadna demokracja, a zwykła fikcja i kabaret.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

2. Użytkownicy którzy uznali post Veritimus za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    Wiesz, ja chodziłem do klasy w podstawówce z autystą, poważnie aspołecznym i nieogarniającym materiał szkolny. Nie będę mówił, jak zachowywały się dzieci w stosunku do niego i do czego go zmuszały, bo to uwłaczające ludzkiej godności.
    Do gimnazjum chodziłem z dwiema dziewczynami z porażeniem mózgowym - jednej poszło tylko w kończyny i z nauką jak i kontaktem interpersonalnym radziła sobie dobrze (i tu jak najbardziej integrację popieram), natomiast druga całkowicie sobie nie radziła z nauką, spowalniała klasę i do tego jeszcze sama alienowała się od reszty klasy (tu nie popieram integracji). W tej samej szkole, ale w innej klasie (już w liceum) był Aspergerowiec, zdolny, ale całkowicie aspołeczny, z którego klasa wyłącznie się nabijała i mu dokuczała, a on się alienował; była również dziewczyna też z jakimś upośledzeniem, z której naigrywała się cała szkoła, a ona sama, np. popuszczała w spodnie.
    Także sorry, ale 18-letnie obcowanie z osobami upośledzonymi umysłowo oraz 12-letnie doświadczenie integracji ich w szkołach nie przekonają mnie, że to dobry pomysł. Fajnie się teoretyzuje, ale praktyka wygląda zupełnie inaczej, takie osoby należy posyłać do szkół specjalnych, adekwatnych do ich możliwości (przykładowo ww. autystę do szkoły, gdzie nauczą go praktycznych czynności, niezbędnych do życia, gdy kiedyś zabraknie rodziców).
    Z powodu tego, że dzieci normalne znęcają się fizycznie lub psychicznie nad upośledzonymi tych drugi mamy zamknąć w specjalnych szkołach, nie pozwalać im na integracje z resztą? Najwidoczniej to nie one są chore, tylko ludzie, którzy nie potrafią zrozumieć lub też rodzice oleją tą kwestię i nie wytłumaczą dziecku,że niektóre osoby są chore i stąd ich zachowanie. Nie karzemy ludzi, którzy się znęcają tylko ich ofiary alienując ich do reszty. Wcześniej czy później i tak zetkną się z resztą. Jeżeli naprawdę dziecko ma dużą wadę rozwojową to zgodzę się, że powinno zostać posłane do specjalnej szkoły, ale nie można go "zamykać" przed resztą społeczeństwa.
    Co to za argument - spowalniała klasę. Jak szliście na wycieczkę to Was spowalniała? W każdej klasie byli Ci, którzy uczyli się lepiej i Ci, którzy uczyli się gorzej. A ,że ona nie radziła sobie dobrze z nauką to nie powód, by ją wykreślać z niej. Dalej - alienowała się - i co związku z tym. Przeszkadzało Ci to? Może czuła się, że jest inna, może była nieśmiała a może to Wasza postawa wpłynęła na nią?

Nie uważam się za jednostkę wybitną, nie miałbym nic przeciwko, gdybym jutro z obywatela miał się stać poddanym.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

4. Następujących 2 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Veritimusie nie oszukujmy się Korwin podciera sobie usta kwestią dzieci niepełnosprawnych czy chorych aby zdobyć elektorat. Po za tym nikt z niego faszysty nie musi robić-sam świetnie daje sobie radę.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

6. Użytkownicy którzy uznali post Piner za przydatny:

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Z powodu tego, że dzieci normalne znęcają się fizycznie lub psychicznie nad upośledzonymi tych drugi mamy zamknąć w specjalnych szkołach, nie pozwalać im na integracje z resztą? Najwidoczniej to nie one są chore, tylko ludzie, którzy nie potrafią zrozumieć lub też rodzice oleją tą kwestię i nie wytłumaczą dziecku,że niektóre osoby są chore i stąd ich zachowanie. Nie karzemy ludzi, którzy się znęcają tylko ich ofiary alienując ich do reszty. Wcześniej czy później i tak zetkną się z resztą. Jeżeli naprawdę dziecko ma dużą wadę rozwojową to zgodzę się, że powinno zostać posłane do specjalnej szkoły, ale nie można go "zamykać" przed resztą społeczeństwa.
    Co to za argument - spowalniała klasę. Jak szliście na wycieczkę to Was spowalniała? W każdej klasie byli Ci, którzy uczyli się lepiej i Ci, którzy uczyli się gorzej. A ,że ona nie radziła sobie dobrze z nauką to nie powód, by ją wykreślać z niej. Dalej - alienowała się - i co związku z tym. Przeszkadzało Ci to? Może czuła się, że jest inna, może była nieśmiała a może to Wasza postawa wpłynęła na nią?

Wiesz co, wybacz, ale z teoretykiem naprawdę nie zamierzam się wdawać w polemikę. Ciekaw jestem jak Ty chcesz zmusić 10-letniego szczyla, żeby się nie znęcał nad słabszym? Zatrudnisz "strażnika" z batogiem jakiegoś? Kamery i świat rodem z Orwella? Znam kilku nauczycieli wspomagających z klas integracyjnych i każdy mówi to samo, co ja. No ale poprawność polityczna i teoretyka...

@ Piner
    Możliwe, nie znam jego intencji. Ja mówię za siebie, nie za niego.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Tu problemem jest bezstresowe wychowanie i lekceważący stosunek rodziców do wychowania dziecka. Ja jestem osobą która po dupie od ojca dostawała ( choć ojciec alkoholik to jednak czasem spełniał swój obowiązek) i raczej nie mam urazów psychicznych z tego powodu, więcej złe zachowanie kara i tyle w temacie. A nie dziecko jest niekontrolowane i czuje się bezkarne. Trzeba po prostu więcej świadomości rodzicielskiej o odpowiedzialności jakim jest wychowanie dziecka.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Tu problemem jest bezstresowe wychowanie i lekceważący stosunek rodziców do wychowania dziecka. Ja jestem osobą która po dupie od ojca dostawała ( choć ojciec alkoholik to jednak czasem spełniał swój obowiązek) i raczej nie mam urazów psychicznych z tego powodu, więcej złe zachowanie kara i tyle w temacie. A nie dziecko jest niekontrolowane i czuje się bezkarne. Trzeba po prostu więcej świadomości rodzicielskiej o odpowiedzialności jakim jest wychowanie dziecka.
    Oczywiście, pełna zgoda, ale... Nie zmusisz przecież rodziców, bo jak? To jest problem nie do rozwiązania na dobrą sprawę, dlatego te dzieci upośledzone psychicznie należy otoczyć należytą opieką, a nie puszczać na szerokie wody, tak jak zdrowe dziecko, bo zwyczajnie sobie nie poradzi. Dlatego właśnie są badania w poradniach psychologiczno-pedagogicznych, żeby orzekać, czy dziecko jest w stanie sobie poradzić w integracyjnej klasie, czy nie. A tymczasem te orzeczenia są o kant rzyci roztrzaś, jak niemal wszystko w tym kraju.

10. Następujących 2 użytkowników podziękowało Veritimus za ten post:

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Wiesz co, wybacz, ale z teoretykiem naprawdę nie zamierzam się wdawać w polemikę. Ciekaw jestem jak Ty chcesz zmusić 10-letniego szczyla, żeby się nie znęcał nad słabszym? Zatrudnisz "strażnika" z batogiem jakiegoś? Kamery i świat rodem z Orwella? Znam kilku nauczycieli wspomagających z klas integracyjnych i każdy mówi to samo, co ja. No ale poprawność polityczna i teoretyka...
    Po pierwsze - od czego są rodzice? Jeżeli nie umieją wychować swojego dziecka, to ich wina a nie wina szkoły czy towarzystwa w jakim to dziecko się obraca. Po drugie - wystarczy najczęściej aby jedna osoba lub też grupa osób wstawiła się za osobą nad, którą się znęca. Wystarczy tylko trochę odwagi by żarty się skończyły. Gdyby, nikt się nie śmiał sprawca uznałby, że jego zachowanie nie uzyskuje aprobaty społecznej.
    Jaka poprawność polityczna i teoretyka? Alienujmy każdego, kto nie potrafi się dostosować do społeczeństwa. Zacznijmy od takich ludzi a skończmy na inwalidach, bo dla nich musimy budować podjazdy, windy czy rampy. Naród ma się składać z samych ludzi zdrowych, a chora tkanka ma zostać wyeliminowana przez usunięcie w cień. A gdzie humanitaryzm i współczucie?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

13. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Po pierwsze - od czego są rodzice? Jeżeli nie umieją wychować swojego dziecka, to ich wina a nie wina szkoły czy towarzystwa w jakim to dziecko się obraca. Po drugie - wystarczy najczęściej aby jedna osoba lub też grupa osób wstawiła się za osobą nad, którą się znęca. Wystarczy tylko trochę odwagi by żarty się skończyły. Gdyby, nikt się nie śmiał sprawca uznałby, że jego zachowanie nie uzyskuje aprobaty społecznej.
    Jaka poprawność polityczna i teoretyka? Alienujmy każdego, kto nie potrafi się dostosować do społeczeństwa. Zacznijmy od takich ludzi a skończmy na inwalidach, bo dla nich musimy budować podjazdy, windy czy rampy. Naród ma się składać z samych ludzi zdrowych, a chora tkanka ma zostać wyeliminowana przez usunięcie w cień. A gdzie humanitaryzm i współczucie?
    Demagogia i zero realizmu (czyt. utopia na miarę Morusa) - katol inwalida Ci to pisze.
    Zawsze możesz zacząć od siebie i zacząć pracować z takimi osobami, ciekaw jestem jak szybko zrewidujesz swój pogląd nt. integrowania na siłę (bo tym w rzeczywistości to jest) jednostek niezdolnych do samodzielnego funkcjonowania w społeczeństwie (i nie mam tu na myśli bariery fizycznej).

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Demagogia i zero realizmu (czyt. utopia na miarę Morusa) - katol inwalida Ci to pisze.
    Zawsze możesz zacząć od siebie i zacząć pracować z takimi osobami, ciekaw jestem jak szybko zrewidujesz swój pogląd nt. integrowania na siłę (bo tym w rzeczywistości to jest) jednostek niezdolnych do samodzielnego funkcjonowania w społeczeństwie (i nie mam tu na myśli bariery fizycznej).
    Dopiero co podawałeś przykłady z własnego życia, gdzie niekiedy osoby upośledzone w nieznacznym stopniu dawały sobie radę. Teraz to już jest integracja na siłę? Fakt, że społeczeństwo nie umie zaakceptować takich osób ma sprawić, że mamy je usunąć z życiu publicznego? Czytaj - zamykać wszystkich jak leci do specjalnych szkół. Pisałem, że są osoby, które są nie zdolne do takiego samodzielnego życia bo ich stopień upośledzenia na to nie pozwala i takie osoby powinny trafić do specjalnej szkoły, gdzie będą miały lepsze warunki. Ty zaś podajesz argumenty - ,że osoby upośledzone były wyśmiewane, wyalienowane, opóźniały resztę klasy... i tylko dla tego mamy nie tworzyć klas integracyjnych. Zamiast zwalczać problem - czyli prowodyrów, Ty chcesz ten problem pominąć bo tak jest prościej.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 83 z 127 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni