Strona 197 z 230 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 961 do 1 970 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Lezysz w prostych rachunkach i kwiczysz.

100-13=87 i koniec gdyz to jest liczba osob niewierzacych
    100-15-85 i to jest liczba osob wierzacych lecz niepraktykujacych

Nie mozna laczyc dwoch oddzielnych wynikow statystycznych ale na pocieche masz fakt ze religijnosc w narodzie ma tendencje malejaca.
    Czyżby? Grupa "wierzący, nie praktykujący" to Teizm Agnostyczny, odmiana agnostycyzmu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teizm_agnostyczny
    W takim razie moje obliczenia są prawidłowe - w skład wyznawców nie wlicza się ani agnostyków, ani ateistów, zajac.
    Te 28%, w których zamykają się ateiści i agnostycy to dane i tak optymistyczne. Po ich odliczeniu zostaje 72% populacji liczonej jako wyznawcy katolicyzmu i innych religii.
    EDIT: a jeśli mamy być bardziej restrykcyjni, to te 39% należy liczyć jako ogół populacji katolików w Polsce (III cytat). Dalej jest rozliczone, jak całokształt ideologiczny katolicyzmu rzymskiego wygląda w oczach Polaków. Masz link w poście 1991, przyjemnej lektury.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Dlatego że nie wierzę w żadne statystyki. Też mogę sobie wyselekcjonowac powiedzmy 1000 księży i spytam czy wierza i trach! Mam 100% wierzących Polaków.
    Dobra dobra, nie na tym polega robienie statystyk, żeby "selekcjonować" grupę badanych. Siejesz tu jakieś teorie spiskowe, że ten sondaż to musi być be, bo przeciw kk i na pewno specjalnie tak zrobili. Lepiej ufać takim cyferkom.

3. Użytkownicy którzy uznali post Volomir za przydatny:

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    Czyżby? Grupa "wierzący, nie praktykujący" to Teizm Agnostyczny, odmiana agnostycyzmu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teizm_agnostyczny
    W takim razie moje obliczenia są prawidłowe - w skład wyznawców nie wlicza się ani agnostyków, ani ateistów, zajac.
    Te 28%, w których zamykają się ateiści i agnostycy to dane i tak optymistyczne. Po ich odliczeniu zostaje 72% populacji liczonej jako wyznawcy katolicyzmu i innych religii.
    EDIT: a jeśli mamy być bardziej restrykcyjni, to te 39% należy liczyć jako ogół populacji katolików w Polsce (III cytat). Dalej jest rozliczone, jak całokształt ideologiczny katolicyzmu rzymskiego wygląda w oczach Polaków. Masz link w poście 1991, przyjemnej lektury.
    Ale Ty piszesz głupoty ubierając to w piękne słówka z Wikipedii... W Polsce większość tych wierzących niepraktykujących jest ludzie, którzy wierzą w Boga "po katolicku", bo tak zostali wychowani itd. ale nie chodzą do kościoła z różnych powodów (ja też czasem mam spore zawiechy w chodzeniu do kościoła, a do agnostycyzmu mi daleko, oj daleko). Do tego nie potrzeba badań, sondaży, trzeba racjonalnie pomyśleć a nie pisać "trudne słówka"...

Na początku wpadł kolega i obwieścił, że katolicy nie mają przewagi, potem chciał się zadowolić 72 % wierzących, teraz stawia jakieś absurdalne wnioski.... pewnie nawet 10 % z tych 13% nie wie co to jest teizm agnostyczny, a do kościoła nie chodzi o ksiądz się nie podoba, kościół się nie podoba, mają inne poglądy na życie/świat (wiesz, że jest kościół gejów wierzących na wzór katolicki?) etc.

Ja tam nie neguje, że odsetek wierzących/katolików będzie spadał, ot taka tendencja i to patrząc z boku normalna sprawa, ale to a pisanie bzdur to inna sprawa.

Visca el Barca!!!

5. Następujących 2 użytkowników podziękowało Barsa za ten post:

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Przeczytałem cały posłany artykuł, ty jak widzę nie. Kolejna garść cytatów zeń:
    Pojawia się zresztą pytanie, na ile Polacy deklarujący się jako katolicy są jeszcze naprawdę katolikami? Bycie katolikiem oznacza (powinno oznaczać?) znajomość oraz akceptację nauki Kościoła i religijnych dogmatów, i obrządków. A z badań CBOS wynika, że jest z tym źle i coraz gorzej. Najwięcej respondentów, bo aż 82 proc., deklaruje wiarę w to, że Bóg wysłuchuje modlitw (ale widać ta wiara nie jest zbyt intensywna, bo regularnie modli się mniej niż połowa katolików). 70 proc. wierzy w Sąd Ostateczny, w cuda i w to, że człowiek ma nieśmiertelną duszę, ale 36 proc. jest przekonanych, że mają ją także zwierzęta. Więcej osób (66 proc.) akceptuje niewywodzącą się z nauki Kościoła wiarę w przeznaczenie, istnienie dobrego lub złego losu, horoskopy i talizmany niż w katolickie dogmaty, takie jak zmartwychwstanie zmarłych (62 proc.), obciążenie grzechem pierworodnym (59 proc.) czy piekło (56 proc.). Blisko jedna trzecia respondentów zadeklarowała wiarę w wędrówkę dusz.
    Z pewnością są to pobożni katolicy, z pewnością.
    „Okazuje się, że odsetek dorosłych Polaków, którzy wierzą we wszystkie omawiane elementy wiary katolickiej (...), wynosi obecnie 35 proc. Jeśli od tej grupy odliczymy tych, którzy wierzą w przynajmniej niektóre elementy wierzeń pozachrześcijańskich, to odsetek ten zmniejszy się do zaledwie 5 proc. Uważanie się za wierzącego, a nawet regularne uczestnictwo w praktykach religijnych nie dość, że często nie oznacza akceptacji wielu podstawowych prawd wiary, to nierzadko wiąże się z uznawaniem przekonań niezgodnych z nauczaniem Kościoła” – pisze w podsumowaniu badań Rafał Boguszewski.
    Jeszcze jakieś pytania?
    Ciekawie (i znamiennie) wygląda także rozkład odpowiedzi na fundamentalne dla chrześcijanina pytania o zbawienie. 61 proc. ankietowanych odpowiada, że zbawieni mogą być wszyscy, 8 proc., że tylko ludzie religijni, 4 proc., że tylko chrześcijanie. 15 proc. w ogóle nie wierzy w zbawienie, 12 proc. ma wątpliwości. Odpowiedzi, że zbawieni mogą być tylko członkowie mojego wyznania, nie wybrał nikt (idea, że nie ma zbawienia poza Kościołem, została najwyraźniej przez wiernych odrzucona).
    Tutaj komentarzem jest ostatnie zdanie cytatu.
    Jeszcze bardziej niepokojący dla ludzi Kościoła powinien być stosunek polskich katolików do zasad moralnych, stanowiących tzw. magisterium Kościoła. Nie to żeby Polacy, odpowiadając na różne szczegółowe pytania, odkrywali przed ankieterami jakiś bezmiar zepsucia czy grzechu – oni po prostu w większości nie wiążą moralności z religią, a już zwłaszcza odrzucają (sporo ponad 50 proc.) koncept stałych zasad moralnych. Ledwie 30 proc. uważa, że takie zasady są w ogóle potrzebne. Dominuje elastyczne, kontekstowe i „życiowe” podejście do etyki.
    To jest ów pobożny katolicyzm? A teraz najciekawsze:
    Według CBOS 77 proc. Polaków akceptuje zapłodnienie in vitro, w tym ponad połowa także dla par niebędących małżeństwami. 63 proc. akceptuje życie bez ślubu. 90 proc. mówi tak edukacji seksualnej dla młodzieży, w tym 84 proc. takiej, która uczy zapobiegania ciąży. Tylko 6 proc. Polek odrzuca antykoncepcję z powodów religijnych. Na ulicach polskich miast pojawiły się właśnie billboardy z hasłem „Konkubinat to grzech – nie cudzołóż”. To akcja kościelna, która ma zaradzić problemowi nieformalnych związków, które Polacy coraz częściej wybierają. Czy zadziała? Wątpliwe. Niewątpliwie jest dowodem porażki szkolnej katechezy i zafiksowania przekazu na jednym przykazaniu. Za obrazę uczuć religijnych uznana została choćby billboardowa akcja ateistów: „Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę”.
    Nie ma co, wszystko na przekór doktrynie seksualnej KRK.
    EDIT: celowo podałem te dwa najbardziej optymistyczne szacunki, by nie wzbudzić nadmiernej kontrowersji w temacie.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Tęczowy Bazyliszek Awatar Elizabeth
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 13 podziękowań w 6 postach
    Staram się tu nie wchodzić, ale jak widzę takie wypowiedzi, to aż mnie krew zalewa. Podając takie dane można się posiłkować jedynie na publikacjach naukowych, a nie na artykule w gazecie. Rozumiem, że badania były przeprowadzane prze CBOS, ale to nie znaczy, że dziennikarz opisujący zamieszczone przez nich dane zinterpretował je prawidłowo i podkreślam, obiektywnie. Jak to mówią, "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Wcale nie neguję tego, że coraz mniej ludzi wyznaje wiarę katolicką, chodzi do kościoła itp. Bo to jest rzecz jasna i powszechnie wiadoma, że coraz więcej osób przestaje np. uczęszczać na msze. Powodów takich decyzji jest mnóstwo, każdy ma swoje. Jednak nie jest tak, że skreśla się ich pod tym względem i z automatu stają się ludźmi niewierzącymi. Polecam jednak poczekać na publikację tego raportu na stronie CBOS, bo z tego co widzę, nie jest jeszcze on dostępny - a jest tam na pewno dokładnie i szczegółowo opisane, dlaczego takie zmiany zachodzą, w jakim stopniu i od czego są one zależne. Wtedy można mieć dopiero dokładny wgląd na całą sytuację.
    Strzeżcie się rozczarowań, bo pozory mylą. Takimi, jakimi wydają się być, rzeczy są rzadko. A kobiety nigdy.
    Jaskier, Pół wieku poezji

Cześnik Awatar Ponury Joe
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    22
    Otrzymał 112 podziękowań w 54 postach
    @adriankowaty
    Jeśli właśnie odkryłeś, że religia stanowi subiektywny zlepek poglądów jednostki, która część przykazań religijnych przyjmuje w całości, część fragmentarycznie, a resztę odrzuca, dobierając sobie w ich miejsce inne wartości, które w danym okresie czasu cieszą się dużo popularnością w społeczeństwie, to gratuluję. Nie widzę jednak powodu do zbytniej ekscytacji. Tak było zawsze.

9. Następujących 2 użytkowników podziękowało Ponury Joe za ten post:

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Tak naprawdę Ponury Ci odpisał dostateczne, a ja tylko dodam do tego więcej myśl, a używaj mniej wyszukanych słówek... bo te nie dodają Twojej wypowiedzi większej estymy czy prawdziwości. I najważniejsze, odpowiadaj z sensem, bo ja o krowie a TY chyba o rowie, to co napisałeś nie ma się nijak do naszej wcześniejszej dyskusji...

Ja też mam czasem bardzo dalekie poglądy od kościoła w niektórych sprawach, po prostu mam swoje zdanie i myślę, ale to nie znaczy, że nie wierze w Boga czy nie uważam się za członka tegoż kościoła. Takich typów jest pewnie wielu... Tak jeszcze dodając do tego, że kościół katolicki w Polsce a USA, Francji czy Niemczech to czasem inna bajka, a niby te same dogmaty, katechizmy itd. ale jednak coś innego... mało tego, kościół w Wawie a w Ostrołęce to co innego

Visca el Barca!!!

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    @adriankowaty - te badania, które udostępniłeś pokazują, że im bardziej kapłani naciskają na ludzi zwłaszcza w strefie prywatnej, tym bardziej oni odchodzą od Kościoła. Od dłuższego czasu kapłani alarmują, że liczba wiernych w kościele zmniejsza, co akurat mnie nie dziwi. Ludzie wierzą w Boga, szanują autorytet papieża, ale nie oznacza to, że akceptują działania i słowa hierarchów. Każdy ma swój własny rozumek i każdy inaczej podchodzi do zagadnień prezentowanych przez Kościół w Polsce. Z przykładu z życia prywatnego mogę wskazać moją dziewczynę, która wierzy w Boga, od czasu do czasu chodzi do kościoła się pomodlić, ale łagodnie mówiąc szlag ja trafia jak słyszy co mówią niektórzy kapłani w naszym kraju. Stwierdza po prostu, że nie potrzebuje żadnego pośrednika do Boga i tyle. Są oczywiście w Polsce ludkowie, którzy niczym stado baranów idą za tym co mówi się i robi w Kościele. I to oni najwięcej krzyczą, najwięcej się burzą przez co są wyznacznikiem dla polityków. Dla Kościoła wystarczy zapewne, że wierzysz w Boga by zostać zaliczonym do grona katolików. Wiadomo im większy taki odsetek tym większy prestiż itd. Kościół stał się przez wieki instytucją autorytarną, która wymaga ciągle od swoich członków pełnej akceptacji swoich działań, a ponieważ mentalność ludzi się zmieniła to mamy zobrazowane to w statystykach.
    A co do akcji w sprawie konkubinatu, to oglądałem wczoraj wiadomości na Superstacji - jej dziennikarz przeprowadzał sondę uliczną w Katowicach na temat ten akcji. Większość ludzi powiedziało zgodnie, że jest to wchodzenie buciorami do łóżka. Więc ta akcja odniesie zapewne skutek odwrotny od zamierzonego, co skończy się zapewne jeszcze silniejszym uderzeniem w tą sprawę.

Abp. Michalik komentuje swój pozew - http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1...tml#Czolka3Img
    Rekolekcje na terenie szkoły - http://radom.gazeta.pl/radom/1,48201...za_ksieza.html i tutaj dodam, coś zasłyszanego, nie wiem na ile sprawdzonego. Podobno w szkole podstawowej w Skarszewie odbyła się na sali gimnastycznej spowiedź, gdzie obecność na niej była obowiązkowa.
    W każdym bądź razie na terenie szkoły odbędą się rekolekcje - http://gimnazjumskaryszew.pl/

A tutaj taka małą ciekawostka na temat spowiedzi - http://ekai.pl/diecezje/poznanska/x2...est-szkodliwa/
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

12. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Co to właściwie jest owa "spowiedź furtkowa"? Istota tego wyznawania grzechów polega na przepytywaniu wiernego nie tylko na temat jego własnych postępków, ale również jego przodków. Kryje się za tym sugestia, że zło istnieje w tradycji danej osoby i jest przekazywane przez bliskich. Dlatego właśnie należy wyznać też grzechy swoich przodków, aby zamknąć przed złem wszystkie furtki.
    - http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,487...l#BoxLokLubImg - nie przypuszczałbym, że istnieje coś takiego.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

14. Następujących 2 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Popierasz in vitro? Obejdziesz się smakiem - tak zadecydowali biskupi - http://wyborcza.pl/1,75478,17688822,....html#BoxGWImg
    Rozpocznie się dyskusja na temat katechezy w szkołach? - http://wyborcza.pl/1,75968,17688424,....html#BoxGWImg - ciekawy jestem co z tego wyjdzie, ale pewnie wielkie nic, bo wiąże nas konkordat
    Apage Satanas! - http://wiadomosci.onet.pl/kraj/odzie...opidlem/vbjw72 - jak sądzicie pomogło?
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 197 z 230 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów