Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    Czyżby? Grupa "wierzący, nie praktykujący" to Teizm Agnostyczny, odmiana agnostycyzmu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teizm_agnostyczny
    W takim razie moje obliczenia są prawidłowe - w skład wyznawców nie wlicza się ani agnostyków, ani ateistów, zajac.
    Te 28%, w których zamykają się ateiści i agnostycy to dane i tak optymistyczne. Po ich odliczeniu zostaje 72% populacji liczonej jako wyznawcy katolicyzmu i innych religii.
    EDIT: a jeśli mamy być bardziej restrykcyjni, to te 39% należy liczyć jako ogół populacji katolików w Polsce (III cytat). Dalej jest rozliczone, jak całokształt ideologiczny katolicyzmu rzymskiego wygląda w oczach Polaków. Masz link w poście 1991, przyjemnej lektury.
    Ale Ty piszesz głupoty ubierając to w piękne słówka z Wikipedii... W Polsce większość tych wierzących niepraktykujących jest ludzie, którzy wierzą w Boga "po katolicku", bo tak zostali wychowani itd. ale nie chodzą do kościoła z różnych powodów (ja też czasem mam spore zawiechy w chodzeniu do kościoła, a do agnostycyzmu mi daleko, oj daleko). Do tego nie potrzeba badań, sondaży, trzeba racjonalnie pomyśleć a nie pisać "trudne słówka"...

Na początku wpadł kolega i obwieścił, że katolicy nie mają przewagi, potem chciał się zadowolić 72 % wierzących, teraz stawia jakieś absurdalne wnioski.... pewnie nawet 10 % z tych 13% nie wie co to jest teizm agnostyczny, a do kościoła nie chodzi o ksiądz się nie podoba, kościół się nie podoba, mają inne poglądy na życie/świat (wiesz, że jest kościół gejów wierzących na wzór katolicki?) etc.

Ja tam nie neguje, że odsetek wierzących/katolików będzie spadał, ot taka tendencja i to patrząc z boku normalna sprawa, ale to a pisanie bzdur to inna sprawa.

Visca el Barca!!!

2. Następujących 2 użytkowników podziękowało Barsa za ten post:

Uprawnienia umieszczania postów