Strona 464 z 636 PierwszyPierwszy ... 364414454462463464465466474514564 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 631 do 4 640 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Z drugiej strony wyobraźmy sobie gdyby brak było wpływów armii w rządzeniu takich krajów jak Izrael, Egipt i (słąbnące) w Turcji. Ja nie patrzę na Bliski Wschód przez różowe okulary utopijnej demokracji więc mi one (wpływy) nie przeszkadzają. To właśnie ograniczanie wpływów armii przez obecnego prezydenta Turcji doprowadziła do zakończenia b. dobrych obustronnych stosunków z Izraelem. Obiektywnie patrząc były oba państwa w niepisanym sojuszu (modernizacja sprzętu w Izraelu to więcej niż dobrosąsiedzkie stosunki w kraju islamskim) i jasno staje to w poprzek tezom że struktury siłowe w Izraelu nie myślą o niczym innym tylko o chaosie wokół siebie.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Nawet nie wiem, czy powstanie Palestyny jako niepodległego państwa, nawet bez rządów Hamasu by coś zmieniło. Największą bolączką niepodległej Palestyny będzie brak gospodarki, a tym samym miejsc pracy. Dodatkowym problemem będzie brak ujęć wody, której tam zwyczajnie nie ma za dużo. Izrael poradził sobie dzięki swojej gospodarce i technologii, oraz faktowi, że "wygrał" większy dostęp do Jordanu:
    http://www.woda.edu.pl/artykuly/niew...cze_konfliktu/
    http://www.stosunki.pl/?q=content/ro...rzeczu-jordanu
    Co prawda udało się dojść do porozumienia pomiędzy Izraelem a Jordania, ale pytanie czy udałoby się dojść do porozumienia z Palestyną o dostęp do wody? Pytanie też jak zachowaliby się Palestyńczycy w Jordanii, którzy powoli zaczynają tam dominować.
    No i oczywiście pytanie, czy wojsko i wywiad tak łatwo dałyby się przekonać by poprzeć takie rozwiązanie. Mając Palestyńczyków w granicach swojego państwa mają nad nimi jakąś kontrolę, która stracą, gdyby powstałą niepodległa Palestyna.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    To właśnie ograniczanie wpływów armii przez obecnego prezydenta Turcji doprowadziła do zakończenia b. dobrych obustronnych stosunków z Izraelem.
    I zapoczątkowało bardzo dobre stosunki z Hamasem, np wiele szych z Hamasu znajduję schronienie w Turcji o czym już pisałem. Co ciekawe ostatnio też bardzo poprawiły się relacje Izraela z Egiptem właśnie(tzn z władzami)
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    i jasno staje to w poprzek tezom że struktury siłowe w Izraelu nie myślą o niczym innym tylko o chaosie wokół siebie.
    Też mam co do tego mieszane odczucia, jednak istnieją i takie przesłanki wskazujące na to, że wojskowym izraelskim ten konflikt jest na rękę.
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    ale pytanie czy udałoby się dojść do porozumienia z Palestyną o dostęp do wody?
    Wydaję mi się, że jakoś by się dogadali, oczywiście pod warunkiem, że relacje już by się jakoś ustabilizowały.
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    .
    No i oczywiście pytanie, czy wojsko i wywiad tak łatwo dałyby się przekonać by poprzeć takie rozwiązanie. Mając Palestyńczyków w granicach swojego państwa mają nad nimi jakąś kontrolę, która stracą, gdyby powstałą niepodległa Palestyna.
    Izrael uważa, że w obecnej sytuacji takie państwo stanie się jedną wielką bazą terrorystyczną nakierowaną na walkę z Izraelem.Istotną kwestią dla Izraela jest również sprawa Żydów, którzy już tam mieszkają(a to wcale nie taka mała grupa ok 0,5 mln ludzi) co wtedy z nimi ? czy byliby zmuszeni opuścić te ziemie ? czy mogliby pozostać i na jakich prawach ? Hamas oczywiście twierdzi, że w takim państwie absolutnie nie byłoby miejsca dla Żydów, choć mnie się wydaję, że ci Żydzi już sami nie chcieliby tam mieszkać(przynajmniej większość) i uciekaliby do Izraela.
    Jedyne co ja mam do zarzucenia Izraelowi(oczywiście pomijając przypadki zbrodni wojennych itp) to sprawa osadników, bo z jednej strony tępią i gonią tych nielegalnych, a z drugiej sami prowadzą politykę osadnictwa pośród Palestyńczyków na Zachodnim brzegu.A ci osadnicy(legalni i nielegalni) to wyjątkowo wredna grupa żydowskiego społeczeństwa, opętana właśnie radykalnym syjonizmem, i wojującym Judaizmem, do tego po zęby uzbrojona, tacy fanatycy właśnie najczęściej zgłaszają się na osadników(bądź sami się osiedlają), bo normalnym Żydom ani w głowie pchać się między Palestyńczyków, wolą się trzymać od nich jak najdalej.
    Ostatnio edytowane przez PaskudnyPludrak ; 27-03-2015 o 15:03
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Też mam co do tego mieszane odczucia, jednak istnieją i takie przesłanki wskazujące na to, że wojskowym izraelskim ten konflikt jest na rękę.
    Jak w każdym państwie resorty siłowe dążą do usprawiedliwienia nakładów na swoje wydatki. I oczywiste jest że im na rękę przedstawiać swoje państwo jako wyspe w morzu wrogów. Ale akurat z Izraelem (o skali owszem, można dyskutować) właściwie tak jest. Popatrzmy na Rosję. Od wejścia do władzy Putina mamy ciągły wzrost wydatków na obronność (na FSB już nie wspomnę) przy równoległym zmniejszaniu ich w NATO, a jednocześnie wmawianiu społeczeństwu jak groźne jest to sąsiedztwo. Stan polskiej, niemieckiej a szczególnie sąsiadów z NATO (Litwa, Łotwa, Estonia, Norwegia) armii jasno wskazuje że Rosja jest na krawędzi inwazji na swoje terytorium, a zwijanie baz USA z Europy jasno wskazuje na odliczanie końcowe w Białym Domu. A jawne opieranie się na pomyśle obrony swoich rodaków przed władzami sąsiadów wzięte z działalności innego kurdupla w tej części świata tylko niepoprawnym optymistom nie przypomina czym to się skończyło.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    http://niezalezna.pl/65286-jaroslaw-...kom-za-granica Nie wiem gdzie to dać. Redaktorowi wystaje słoma z butów. Typowy kompleks kolonialnego sierżanta.

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Pouczający tekst.

http://teoriaspisku.salon24.pl/63812...-pozar-benzyna

Fragment:
    "...To nie lemingi z Miasteczka Wilanów są podporą obecnej władzy, ale przerażeni ludzie, którzy chcą jedynie, żeby nie było gorzej. Czy nie wiedzą, że obecna władza to "obciach i paździerz"? Wiedzą, ale boją się wojny z Rosją, franka po 5 zł, tego, że kolejka do lekarza wzrośnie z pół roku do roku. Wierzą, że tylko popieranie obecnej władzy ocali ich przed czymś strasznym, a ponarzekać można u cioci na imieninach ewentualnie w ramach protestu zagłosować na PSL. Kto zaś nie godzi się na przywołany "obciach i paździeż" wyjechał za pracą."
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Znowu cos sie nie spodobalo kapelusznikom.Proponuje artystce zamiane wymienionej przez nia nacji na czosnkowa a wowczas moze nawet wygrac konkurs przy goracym dopingu pejsatej publicznosci ktorej koszerne macki siegaja daleko i potrafia wiele dokonac:
    http://muzyka.onet.pl/pop/izrael-zad...uzyczny/m29zvw

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    http://www.radiogdansk.pl/index.php/...-niejasne.html Tylko się cieszyć,że kara milion a nie np. 2.

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Absurdów ciąg dalszy.

edit: mam wrzucić opis, czy co?

Coraz popularniejsza staje się w Polsce praktyka zabierania w drogę pasażerów, których z kierowcą mającym wolne miejsca w aucie skojarzył serwis internetowy lub aplikacja mobilna. Wspólna podróż oznacza zwrot części kosztów za paliwo. I tym zwrotom oraz potencjalnym dochodom z carpoolingu przyjrzy się urząd kontroli skarbowej.
    http://www.bankier.pl/wiadomosc/Poda...m-7241583.html
    Ostatnio edytowane przez NexaT ; 26-03-2015 o 18:51
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Pampa
    Gość
    Co mówiłem o samych linkach? Daję godzinę, potem usuwam dwa powyższe posty.

EDIT: Nie opis. Coś od siebie, komentarz, przemyślenia - tak żeby budować dyskusję. Nie będę tłumaczył kolejny raz bo teraz to już chyba trzeci albo czwarty... TO UWAGA DO WSZYSTKICH. Od dziś usuwam z miejsca wszystkie posty zawierające praktycznie same linki.
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 26-03-2015 o 19:52

Strona 464 z 636 PierwszyPierwszy ... 364414454462463464465466474514564 ... OstatniOstatni