Ale czy społeczeństwo polskie jest dojrzałe do takiego kroku naprzód?
Ale czy społeczeństwo polskie jest dojrzałe do takiego kroku naprzód?
Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)
- Czy to wystarczy?
- Nie. Ale widok jest wspaniały.- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.
Społeczeństwo polskie do niczego nie dojrzało. Ktoś powinien w ogóle stanąć z nahajką za nami i mówić co mamy robić...Ale czy społeczeństwo polskie jest dojrzałe do takiego kroku naprzód?
Np. ja tutaj. Pampa
Stary nick:kujon333
Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.
W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.
Jakie są te pozytywy? I nie pisz banialuków że bezpieczeństwo bo w tym kraju nic a nic się nie dzieje oprócz tego że żulik Cię może zaczepić.
Broń może uratować życie, ale może też je odebrać. Nikt nie będzie analizował w ilu przypadkach uratowała one życie bądź zdrowie jej posiadacza, a w ilu jej posiadacz postrzelił kogoś z niej, dostałą się ona w niepowołane ręce lub też przy jej pomocy odebrał sobie życie.
Wytłumacz mi jaki telewizja ma sens by nie nagłaśniać takich spraw? Niech zgadnę. Obecny reżim boi się, że Polacy mając broń mogą go obalić. Gdyby, tak było to Waszyngton powinien stać się iście oblężoną twierdzą, przy takiej ilości broni jaką maja Amerykanie.
O dziwo w tym patologicznym systemie policyjnym z roku na rok liczba przestępstw z użyciem broni palnej spada:
http://statystyka.policja.pl/st/wybr...ciu-broni.html
Więc nie wiem po co mam wyrównywać szanse, skoro liczba przestępstw spada? Już lepiej kasę na broń wolałbym włożyć w naukę jakiejś sztuki walki.
Zresztą liczba wydanych pozwoleń na broń ostatnimi czasy się zwiększyła:
http://statystyka.policja.pl/st/wybr...ozwolenia.html
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Wiem tylko tyle, że o pozytywnym skutku użycia broni nigdy w telewizji nie słyszałem, i nie dlatego że takowych nie ma. Wcześniej przecież podałem faktyczne przykłady, że są.
Dlaczego Waszyngton miałby być oblężony? Przecież Amerykanie żyją jak pączki w maśle... są mocarstwem.
Sam strzelasz sobie w stopę. Skoro liczba wydanych pozwoleń wzrosła i liczba przestępstw nadal spada, to o co ty się tutaj wykłócasz? Trzynaście stron pitolenia i teraz mnie popierasz.
Chodzi mi głównie o to, aby ułatwić obywatelowi dostęp do tej broni. Aby osoba która czuje się niebezpiecznie miała możliwość kupienia broni dla własnej ochrony. Tylko tyle. Drugiego Iraku tutaj nie chce.
Ktoś inny mógłby stwierdzić, że on wolałby kupić broń.Już lepiej kasę na broń wolałbym włożyć w naukę jakiejś sztuki walki.
Daj ludziom wybór. Tylko tyle i aż tyle...
Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.
W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.
Tak, 13 stron pitolenia w których to stwierdzasz, że chcesz dostać broń, skarżysz się jak ciężko w Polsce jest dostać broń a liczba pozwoleń wzrasta. Dziwne co? Są ludzie, którym wydawane jest takie pozwolenie. Dla Ciebie broń jest rozwiązaniem wszelkich Twoich problemów, no cóż inne sposoby obrony już nie istnieją.
I wcale Cię nie popieram, bo nie widzę potrzeby zmian w polskich przepisach.
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Nigdzie nie stwierdziłem, że chcę broń.
To, że liczba pozwoleń wzrasta nie oznacza wcale, że dostęp do broni jest łatwy bądź ułatwiony.
W najgorszym państwie po iluś tam latach będzie trochę lepiej, ale to znaczy, że wszystko działa w porządku? Nie.
Nie wiem dlaczego nie chcesz wbić sobie do głowy tego co pisze. Jak ty chcesz uczyć się sztuk walki to się ucz, jak ktoś chce załatwić sobie pozwolenie na broń to niech mu to będzie dane.
Przecież wysyłałem link w którym było opisane, jak to w Polsce wygląda. (nie chodzi o tego wujka)
Każdy mężczyzna posiada narzędzie gwałtu, a w każdym domu jest nóż. Czy to znaczy, że mam poddać się kastracji i zakupić plastikowe noże ala McDonald?
Dlatego że stosujesz demagogię. Nikt rozsądny nie będzie sobie jej wbijał do głów. A nóż może służyć nie tylko jako broń. O innym chybionym porównaniu nawet nie ma co wspominać![]()
Żadna demagogia. Demagogią by to było, gdyby nigdzie indziej taki system nie funkcjonował, a przecież wolny dostęp do broni już jest. My jesteśmy dziwnym wyjątkiem gdzie jest niemożliwie mało broni wśród obywateli. Śmieszne to zwłaszcza, gdy zobaczy się na naszą sytuacje geopolityczną.
A z wbiciem do głowy nadal chodzi mi o to, aby po prostu dać wybór dla obywatela. To samo ma się ze służbą zdrowia czy edukacją. (tak a propos tej wypowiedzi http://polmedia.pl/kluzik-rostkowska...ich-dzieciach/)
Tylko jako ciekawostka bo nie chce tutaj otwierać nowego tematu, ale jednak warto przeczytać. Powoli zaczyna się to w głowie nie mieścić.
Drugie porównanie bardzo trafne, bo było wypowiedziane na wizji. Odpowiedź była taka:
"nie każdy mężczyzna jest gwałcicielem"
no i odpowiedź gościa
"no i nie każdy jest mordercą".
Czy nie tak?