Strona 79 z 104 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1031

Wątek: Dyskusja ogólna o grze Total War: Attila

Wojski Awatar moochaPL
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 8 podziękowań w 6 postach
    Zmienić go możesz na każdym poziomie oprócz legendarnego. Robisz to wchodząc w Menu Gry z poziomu mapy kampanii. Następnie Opcje i do Ustawień Kampanii. Tam znajdziesz suwak Poziom Wyzwania (którego nazwa, zapewne błędnie przetłumaczona, może być nieco myląca). Poziom normalny, bez bonusów dla SI i gracza to pierwszy po Łatwym.

2. Użytkownicy którzy uznali post moochaPL za przydatny:

Wojski Awatar jmj06pl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Otrzymał 21 podziękowań w 12 postach
    Barca
    Bo w realnym świecie korupcja nie ma zależności z wielkością państwa a raczej z jego wielkością lub małością w sprawie korupcji. No ale pal to licho, jak pisałem niech będzie korupcja, niech będzie nawet uzależniona od wielkości państwa, choć to głupota ale też niech będzie antidotum...
    Tutaj bym się z tobą nie zgodził. Akurat im większe państwo/imperium tym większa korupcja lub też możliwość jej powiększenia. Spowodowane jest to tym że potrzeba coraz bardziej rozwiniętego urzędu administracyjnego, są tworzone coraz to nowe stanowiska. Ponadto wiele z tych stanowisk znajduje się w coraz większym oddaleniu od stolicy/ośrodka władzy (wraz z podbojami) co tym samym zmniejsza w pewien sposób kontrolę nad poczynaniami urzędników a tym sam zwiększa pokusę korupcji. Oczywiście nie zawsze jest tak że ta korupcja jakoś dramatycznie wzrośnie ale na pewno będzie w jakiś sposób rosła wraz z rozrostem imperium, na pewno nie będzie malała, chyba że rządzący w stolicy wprowadzą jakiegoś typu usprawnienia czy też dosadnie mówiąc wezmą swych pracowników za mordę
    "Czyż nie wydaje się wam, że mam powód do płaczu, jeżeli Aleksander będąc w moim wieku panował już nad tylu ludami, a ja nie dokonałem jeszcze ani jednego sławnego czynu?" - Gajusz Juliusz Cezar

Pampa
    Gość
    Tak, ale na pewno nie jest tak że zdobywając poyencjalnych nowych podatników spadają ci dochody i to całkiem drastycznie. No i korupcja 80% no błagam...

Wojski Awatar jmj06pl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Otrzymał 21 podziękowań w 12 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Tak, ale na pewno nie jest tak że zdobywając poyencjalnych nowych podatników spadają ci dochody i to całkiem drastycznie. No i korupcja 80% no błagam...
    Oczywiście zgadzam się z tym że poziom korupcji w Attyli jest przesadzony. W przypadku Barcy chodziło mi jedynie o wskazanie że poziom korupcji w państwie w realnym świecie a nie w grze, jest w dużym stopniu powiązany z jego wielkością. Wiadomo że nie będziemy mówić tutaj o kwotach lub procentowych stratach bo się nie da, różnie to bywało wszak w historii, ale na pewno im imperium bardziej się rozrasta tak i rozrasta się korupcja.
    "Czyż nie wydaje się wam, że mam powód do płaczu, jeżeli Aleksander będąc w moim wieku panował już nad tylu ludami, a ja nie dokonałem jeszcze ani jednego sławnego czynu?" - Gajusz Juliusz Cezar

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Może to złagodzą jakoś z kolejnymi patchami.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    W Romku wraz z kolejnymi patchami trochę obniżali trudności (np. gra Barkidami na początku i po iluś tam patchach to zupełnie dwie inne kampanie) więc zapewne tak będzie. Z drugiej strony niekiedy zbyt upraszczali pewne sprawy. No ale wiadomo-wszystkim nie dogodzisz.
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 04-04-2015 o 08:07 Powód: Koszmarna literówka

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Mam pytanie, czy warto mieć jak najwyższą władzę, znaczy np. dążyć do 100% w kontroli co jest dość proste i 100% w sile rodu, czy jak to się tam nazywa. Czy warto adoptować zdolnych generałów? Bo z tą wysoką władzą to maleje porządek publiczny, ponad 74% nie miałem, a to już chyba - 2 porządku było +1% podatku i +2 poczucia wspólnoty bodajże.

Attyla mi się bardzo podoba, dużo bardziej niż Rzym 2, ale i w niego pogram za jakiś czas więcej. Mechaniki podobne.

Podstoli
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach
    Ja bym raczej trzymał to mniej więcej pośrodku, gdzieś koło 60%, im większa władza tym większe kary a porządek publiczny robi chyba większą różnicę niż ten 1% podatków. Lepiej bardziej pilnować lojalności generałów i namiestników.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez smooqu Zobacz posta
    - brak możliwośći zmiany stolicy
    Grajac Piktami porzucilem stolice ze wzgledu na brak mozliwosci zawarcia umow handlowych z innymi frakcjami.W nastepnej turze kiedy AI przenioslo serce mojego panstwa do Eboracum od razu moglem zaczac wymieniac towary.Tutaj mala ciekawostka:Otoz jakis czas pozniej zachcialo mi sie powrocic do opuszczonego regionu ktory oczywiscie zaanektowalem co spowodowalo automatyczne przeniesieniem stolicy w pierwotna lokalizacje i brak mozliwosci nawiazania kontaktow handlowych z frakcjami(! !).Oczywiscie ziemie przekleta porzucilem i ekonomia z powrotem nabrala sensu...

Ale podzielam Twoja opinie ze brak zmiany lokalizacji stolicy jest glupota.

Cytat Zamieszczone przez moochaPL Zobacz posta
    I tu dochodzimy do sedna. Walczyć z korupcją można przede wszystkim, a niemal jedynie, wzorowo rozwiniętym ekonomicznie państwem.
    Ciekaw jestem czy robicie w swoich kampaniach pauzy w podbijaniu, wykorzystując chwilowy pokój na poprawę stanu skarbca poprzez wzniesienie nowych budynków lub ulepszenie posiadanych?
    No moje kampanie to slimacze tempo polegajace na wypieszczeniu posiadanych regionow,czyli rozbudowie infrastruktury w polaczeniu z szerzeniem danej religii i porzadku publicznego przy jednoczesnym szkoleniu agentow dokonujacego sie na terenach mojej potencjalnej agresji a takze ulepszaniu jednostek bojowych.Kiedy sytuacja staje sie odpowiednia podchodze do przeciwnika kilkoma armiami i przeprowadzam jednoczesny atak na jego osady i armie po ktorym jestem pewien ze sie nie podniesie a pozniej...Patrz wyzej i tak do kolejnego poszerzenia granic .
    Chociaz nie jestem zbyt wielkim fanem podbijania calej mapy.Zadowalam sie klikunastoma regionami(kilkoma prowincjami) i patrze jak sie wszyscy wyzynaja dookola moich granic.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

11. Użytkownicy którzy uznali post Nezahualcoyotl za przydatny:

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Cytat Zamieszczone przez jmj06pl Zobacz posta
    Oczywiście zgadzam się z tym że poziom korupcji w Attyli jest przesadzony. W przypadku Barcy chodziło mi jedynie o wskazanie że poziom korupcji w państwie w realnym świecie a nie w grze, jest w dużym stopniu powiązany z jego wielkością. Wiadomo że nie będziemy mówić tutaj o kwotach lub procentowych stratach bo się nie da, różnie to bywało wszak w historii, ale na pewno im imperium bardziej się rozrasta tak i rozrasta się korupcja.
    Dla mnie jednak nie ma takiej oczywistości.... nawet dziś mamy małe państwa z wielką korupcją i popapraną sytuacją wewnętrzną, jak i wielkie kraje które w dużym stopniu trzymają "za mordę" korupcjogenność. Jak dla mnie wszystko zależy głównie od wydajności i jakości administracji, i systemu prawnego danego kraju.... jego wielkość może wpływać na korupcję, ale w większym znaczeniu tylko gdy jest słabe wewnętrznie. Nie musi być wcale korelacji z rozrostem państwa, i rozrostem korupcji, choć oczywiście może ona wystąpić, lecz i tak w historii raczej opłacało się podbijać następne rejony, szczególnie te bogate, a w Atylli czy bogaty, czy nie to i tak dochód z niego zeżre korupcja i dodatkowo zwiększy się w każdej inne naszej prowincji.... przecież to debilizm i maksymalne uproszczenie, odrealnione uproszczenie.

Naprawdę jakby dali kilka technologii cywilnych z minusami do korupcji oraz zarządców, czy władców z jakimiś cechami wpływającymi na całe państwo to by się nic nie stało.

Ktoś pisał, że w RTW2 korupcji nie było na takim poziomie.... może i nie, ale była spora, tylko tam można było to zniwelować handlem. W Attyli gorzej z tym.

Co do stolic i handlu, to jakbyś zajął region obok, to miałbyś port i handel.... przecież WRE też nie ma stolicy z dostępem do morza.

Visca el Barca!!!

Strona 79 z 104 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów