Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3294

Wątek: Filmy

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Ok, Dymitr. Z tych 3 biblijnych ekranizacji wrzuconych przez Ciebie ostatni: Exodus: Bogowie i królowie też już zaliczyłem. Bale jak zwykle na swoim wysokim poziomie, ale Edgerton jako Ramzes go chyba przebił. Ekranizację obejrzeć polecam w 3D, warto bo dużo ujęć "szeroko-objętościowych" .

PS-Aż się chce rozpocząć kampanię Egiptem...

Edit

Ok, dziś Hobbit: Bitwa pięciu armii. Już dawno temu była o tej części dyskusja, więc w skrócie moje wrażenia:
    Początek: Smok ginie przed pojawieniem się napisu z podtytułem, brawo! (To za tą gadkę po ludzku, zapewne ), i pytanie do fachowców od Tolkiena: on miał dziurę w łuskach w miejscu serca? Tak to widziałem....

Potem słyszymy że kilkuset mieszkańców-rozbitków wyrusza do tej krasnoludzkiej góry a chwilę później tworzą jedną z 5-ciu armii? No bez lipy... Zresztą gdzie 5 armii? Orkowie, elfy, ludzie (niech będzie) Krasnoludy i?

Denerwowało mnie jak przed bitwą ciągle kolumienki elfów maszerowały w tle w tą i z powrotem bez celu, służąc jako tło dla rozmów bohaterów, masakra. Zresztą elfy poznajemy albo jako nadzwyczaj zwinne istoty, albo masę robotów, bo inaczej nie potrafię opisać ich armii tak w WP jak i w Hobbicie. Armie orków i Krasnali są przy nich jak pospolite ruszenie. I te ich rozsuwanie się, gdy ten ich król na jeleniu przejeżdżał. Żadnych odstępów między pododdziałami. "Ehh"...

Tak jak ktoś napisał: wpierw nasza 13-tka opancerzona po zęby, ale by walczyć rusza... bez pancerzy. Ok, by być zwinnym, ale w czołowym uderzeniu? Jako grot formacji krasnoludów? Oczywiście, żaden nie został wtedy nawet draśnięty. "Ehh"....

Formacja falangi/muru tarcz krasnali-najlepszy fragment bitwy i... całego filmu! Niepodważalnie!!

Te jakieś robale/ziemiożercy czy jak im tam. Gdzie one były? Wiem, że wszystkim omawiającym zniknęły, ale jak w reżyserskiej wersji były później, to jak widzimy, bez żadnej szkody dla "tych dobrych". No chyba, że zniknięcie armii elfów tym można tłumaczyć, kto wie...

Dla mnie sama bitwa nie robiła wrażenia które powinna, bo odbyła się na strasznie ograniczonym terenie. Cóż, nieraz pola bitwy się nie wybiera, ale 5 armii wcisnąć tam faktycznie było trudno. Np szybkie przejście armii krasnoludów przed szyk elfów na widok orków. Ledwo ich minęli. (Zresztą, czemu tak ochoczo stanęli do walki, chroniąc szyk elfów, jak przed chwilą przyszli ich wyrżnąć?)

Ten troll walący głową w mur. Faktycznie, fajnie wyglądał ten kamikadze.

Legolas, wszystkim wiadomo, bez komentarzy.

Długie sceny śmierci. Fakt, ale jak Boromir ginął, też nie było szybko, a to był jedyny bohater "rdzenia" który wyzionął ducha (Sean, wiadomo kto podjął się tej trudnej roli! ), tutaj mamy kilka osób z rdzenia ginących, to i kilka razy mamy ten sam motyw.

Legolas ma szukać Aragorna. Na końcu mamy połączenie wątków z WP i wchodzący Gandalf mówi: minęło 111 lat stary przyjacielu. Legolas może w tym czasie dorobił się jednej zmarszczki na czole i jednego siwego włosa na karku, ale Aragorn wyzionąłby już ducha. Zresztą, słabo go szukał, bo spotkali się dopiero przy "ochotniczym zaciągu do drużyny".

Armie orków naprawdę fajnie zrobione, powiedziałbym lepszy materiał na zawodową armię niż te pospolite ruszenie z WP. Tylko tu jest pułapka. Jak tak opancerzeni giną tak masowo od sztyletów etc? Może stąd tyle dekapitacji?

Koniec, wiadomo, nic nowego: orły w nudnej dla siebie roli kawalerii amerykańskiej z westernów:

Coś jeszcze? A tak, wzorem z Powrotu króla łzawe i ckliwe ostatnie 20 minut. Dla wytrwałych...

Co pozostaje w pamięci? Tauriel, grana przez Evangeline Lilly, którą choć się starano zniekształcić (Tyler tego uniknęła w WP) i tak przyciągała wzrok, ale o tym już pisałem swego czasu. I ten kuzyn Thorina, fajny gość, tyle że to luzackie rodzinne powitanie w trakcie bitwy to była żenująca sprawa...

Ogólnie? 3 część najlepsza, bo 3/4 filmu jest bijatyka (no, może 2/3) ale gdzie jej tam do Powrotu króla. Czekam na obejrzenie wersji reżyserskich, ale gdy przy WP było to wydłużenie dobrych filmów, tak przy Hobbicie mają chyba po prostu ratować sytuację. Przynajmniej u mnie.

Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 14-04-2015 o 19:29

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II