@KLA możesz mi podać opis pozostałych flag przedstawionych na tej ilustracji(6a,6c,7c,7e,8b)?
6b-to flaga Rygii
7a-to flaga Bremy
8c-to flaga Szczecina
8a-to flaga Królewca
7b-to flaga Gdańska
7d-to flaga Elbląga
@Volomir nie myśl też że Prusowie byli biednym ludem który zajmował się głównie polowaniem,uprawą lub rybołóstwem.Sambia w XIIIw. była zaraz po Pomorzu Gdańskim najbogatszym i najgęściej zaludnionym regionem a dzięki swemu położeniu jej ludność handlowała z wszystkim sąsiadami co oprócz czysto finansowych profitów miało również swój skutek w wymianie militarno-kulturowej.
W samych strukturach plemiennych Prusów istniała kasta możnowładców którzy utrzymywali drużynę zbrojnych a oprócz tego każdy mężczyzna miał obowiązek posiadać broń na wypadek konfliktu zbrojnego.
Myslę że powinno się iść tropem ogólnego uzbrojenia ludów bałtyjskich żeby chociaż częściowo móc zrekonstruować wygląd pruskiego wojownika.
http://pruskihoryzont.blogspot.co.uk...sowie-cz2.html
Idąc tropem Bałtów odnalazłem takie ilustracje:
Spoiler:
Czekam na zamówioną przesyłkę która może dać nieco światła odnośnie problematyki uzbrojenia Bałtów.Mam nadzieję że autorzy nie skupili się tylko i wyłacznie na Duńczykach(pomimo że na okładce mamy Szwedów):
Indianie kultury Moche
Spoiler:
Porównanie wizerunków wojowników Peru(z lewej) z wojownikami Mezoameryki(z prawej)
Spoiler: