Strona 46 z 88 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 871

Wątek: GALERIA WOJOWNIKÓW! (starożytność - XXI wiek)

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez KLAssurbanipal Zobacz posta
    Forces of the Hanseatic League

Spoiler: 

@KLA możesz mi podać opis pozostałych flag przedstawionych na tej ilustracji(6a,6c,7c,7e,8b)?

6b-to flaga Rygii
    7a-to flaga Bremy
    8c-to flaga Szczecina
    8a-to flaga Królewca
    7b-to flaga Gdańska
    7d-to flaga Elbląga

@Volomir nie myśl też że Prusowie byli biednym ludem który zajmował się głównie polowaniem,uprawą lub rybołóstwem.Sambia w XIIIw. była zaraz po Pomorzu Gdańskim najbogatszym i najgęściej zaludnionym regionem a dzięki swemu położeniu jej ludność handlowała z wszystkim sąsiadami co oprócz czysto finansowych profitów miało również swój skutek w wymianie militarno-kulturowej.
    W samych strukturach plemiennych Prusów istniała kasta możnowładców którzy utrzymywali drużynę zbrojnych a oprócz tego każdy mężczyzna miał obowiązek posiadać broń na wypadek konfliktu zbrojnego.
    Myslę że powinno się iść tropem ogólnego uzbrojenia ludów bałtyjskich żeby chociaż częściowo móc zrekonstruować wygląd pruskiego wojownika.
    http://pruskihoryzont.blogspot.co.uk...sowie-cz2.html

Idąc tropem Bałtów odnalazłem takie ilustracje:
    Spoiler: 

Czekam na zamówioną przesyłkę która może dać nieco światła odnośnie problematyki uzbrojenia Bałtów.Mam nadzieję że autorzy nie skupili się tylko i wyłacznie na Duńczykach(pomimo że na okładce mamy Szwedów):

Indianie kultury Moche

Spoiler: 
    r]

Porównanie wizerunków wojowników Peru(z lewej) z wojownikami Mezoameryki(z prawej)
    Spoiler: 
    Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 31-05-2015 o 09:40

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Podkomorzy Awatar Bronti
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    257
    Otrzymał 118 podziękowań w 79 postach

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Jalayrid heavy cavalryman Iraq late XIVth century

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar Bronti
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    257
    Otrzymał 118 podziękowań w 79 postach
    Polskie nazwy raczej nie mam co szukać?

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Ciężki kawalerzysta (katafrakt?) Dżalajirydów ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Dżalajirydzi ) druga połowa/koniec XIV wieku, teren dzisiejszego Iraku i płn-zach Iranu.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Stara Gwardia / Ostatni Sprawiedliwy Awatar KLAssurbanipal
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Otrzymał 980 podziękowań w 526 postach
    Cytat Zamieszczone przez EliminatorT Zobacz posta
    Mała dygresja do KLA: Prusowie nigdy nie gryźli gleby, bo zostali po prostu wynarodowieni.
    Miałem na myśli pewną metaforę, że już wtedy odrębnie kulturowo nie funkcjonowali. Rzadko kiedy się zdarza, żeby wybito olbrzymie grupy etniczne całkowicie. Choćby mówi się o zagładzie Azteków i Inków, a przecież ich potomkowi do dziś żyją w Meksyku czy Peru.

Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
    Bo większość to nie Prusacy

1. wygląda jak zwykły Norman z czeskim hełmem.
    2. też Norman

3. to Słowianin

5 i 6. to jakieś miksy Rusinów, Bizancjum i fantasy.

4. od biedy może być Prusem ale też ma miksy ze wschodu czyli fantasy
    Pisząc Germanie niekoniecznie miałem na myśli Normanów. Dopiero drugi obrazek tego samego wojownika zamieszczony przez zajaca (ten sam rysunek ze zmienionym hełmem na okularowy) wskazuje na pewno na Normanów. A tak to w zasadzie mogą być wojownicy z innych stron zachodniej, germańskiej już Europy.

Ten numer 3. może być w zasadzie wschodnim Germanem, a patrząc za nim na łodzie może chodzić o Waregów. Zgodzimy się, że Słoiwianie wówczas prowadzili ekspansję morską, ale nie oszukujmy się - rysownicy nie przedstawiają Słowian w taki sposób. :/ A szkoda. Patrząc na wojowników z tyłu można odnieść wrażenie, że przedstawiono tu Waregów wypływajacych na Ruś.

Czy ja wiem czy jest tam fantasy? Bizancjum było kontynuacją Rzymu. Ich wojacy lubili pokazywać się na bogato. Nosili takie elementy jak pteruges nieprzerwanie od czasów starożytnych. Z kolei na Rusi czerpano z ich uzbrojenia i stroju. Jednak też się zgadzam i z Prusami bym ich nie wiązał. Prędzej tych Skandynawów z pierwszych obrazków. Czysto hipotetycznie można brać pod uwagę Prusów.

Czekam na zamówioną przesyłkę która może dać nieco światła odnośnie problematyki uzbrojenia Bałtów.Mam nadzieję że autorzy nie skupili się tylko i wyłacznie na Duńczykach(pomimo że na okładce mamy Szwedów):

Mówisz, masz. Jest pół na pół - Duńczycy i Szwedzi.

The Scandinavian Baltic Crusades

Spoiler: 

Indianie kultury Moche

Bardzo ciekawe obrazki. Znasz publikację, z której pochodzą?
    Uważam, że Inkowie i pokrewne kultury pod względem uzbrojenia jak i przydatności w walce strojów stali znacznie wyżej od tych z Ameryki Środkowej m.nin. Majó i Azteków. Ci drudzy stosowali wiele elementów utrudniajacych walkę, po to żeby być bardzo ozdobnymi - skóry zwierząt połączone z olbrzymimi pióropuszami i niepotrzebnymi ozdobami. Inkwoei z kolei używali tkanin zbliżonych do starożytnej Europy oraz mnie olbrzymich, a jednocześnie zbytecznych ozdób.
    Darowizna dla mnie jako twórcy możliwa tutaj: https://www.paypal.me/klassurbanipal

7. Następujących 2 użytkowników podziękowało KLAssurbanipal za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Hmmm...Niezawiele tutaj ukazano.Raptem słowiańskiego możnego z plemienia Ranów(Rugian lub Rujan) w duńskiej niewoli,estońskiego wojownika oraz litewskiego jeżdzca.Lepsze to niż nic.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Tak, nie ma co liczyć na Bałtów. Publikacja skupia się na skandynawskich krzyżowcach.
    Darowizna dla mnie jako twórcy możliwa tutaj: https://www.paypal.me/klassurbanipal

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Odnośnie Bałtów na Pinterest znalazłem taką tablicę:

Spoiler: 

Cytat Zamieszczone przez KLAssurbanipal Zobacz posta
    Bardzo ciekawe obrazki. Znasz publikację, z której pochodzą?
    Uważam, że Inkowie i pokrewne kultury pod względem uzbrojenia jak i przydatności w walce strojów stali znacznie wyżej od tych z Ameryki Środkowej m.nin. Majó i Azteków. Ci drudzy stosowali wiele elementów utrudniajacych walkę, po to żeby być bardzo ozdobnymi - skóry zwierząt połączone z olbrzymimi pióropuszami i niepotrzebnymi ozdobami. Inkwoei z kolei używali tkanin zbliżonych do starożytnej Europy oraz mnie olbrzymich, a jednocześnie zbytecznych ozdób.
    W przypadku Indian w znaczeniu ogólnym "ozdoby" były niezwykle ważne i stanowiły świadectwo społecznego statusu oraz historię czynów dokonywanych na placu boju każdego mężczyzny w ciągu jego życia.Sami kapitanowie Mexicas zaczęli rezygnować ze swoich insygniów dopiero podczas oblężenia Tenochtitlan widząc że Hiszpanie oraz ich sprzymierzeńcy polują na nich w trakcie walk.Musiało to być wielkie wyrzeczenie zwłaszcza w tak hierarchicznym społeczeństwie jak azteckie gdzie nawet klasa wojowników była podzielona na wiele kast dbających o swoją pozycję.
    Obydwa największe państwa indiańskie nie znały obróbki żelaza a ich wiedza kończyła sią na epoce brązu i stąd kompletna nieskutecznośc ich oręża w walce z Europejczykami lecz największym mankamentem wojsk zarówno Mexicas oraz Inków była struktura dowodzenia która przestawała istnieć wraz ze śmiercią lub pojmaniem głównodowadzącego którym był zarazem władca co tak skrzętnie wykorzystali Hiszpanie w trakcie konkwisty.
    Link z którego zaczerpnąłem ilustracje Indian kultury Moche:
    http://coricancha.deviantart.com/gallery/?offset=0
    Generalnie posługując się jezykiem hiszpańskim można znależć o wiele więcej materiałów aniżeli dostepnych publikacji w j.angielskim.Wystarczy słowo "guerrero"(l.poj.) lub "guerreros"(l.mn.) a opis etniczny już zależy od ciekawości zainteresowanego,np: "aztec guerreros".

Ilustracje Hiszpanów w Cuzco oraz w Tenochtitlan:

Spoiler: 

Na tej ilustracji jest przedstawione uszykowanie inkaskiego wojska przed bitwą:

Spoiler: 
    Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 01-06-2015 o 14:15

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878

Mogę Ci polecić książkę "W czasach Majów, Azteków i Inków" z popularnej serii z pocz. lat 90s u nas "Tak żyli ludzie" (pierwotnie francuskojęzycznej wydawanej w latach 70-80s). Pamiętam, jak blisko 20 lat temu zbierałem serię (najlepsze od strony merytorycznej tekstu są książki Petera Connollego np. Historia armii greckiej, Hebrajczycy itp. za to inne zawierają mnóstwo ilustracji).
    Jest tam kilkaset kolorowych ilustracji, z czego znajdzie się kilkanaście z wojownikami, bitwami itp. Kultury Ameryki Prekolumbijskiej są tam dobrze zobrazowane. Jak będę miał możliwość to wrzucę skan swojej książki. Na razie zamieszczam przypadkowo znalezione zdjęcia w necie:

Spoiler: 

Na dziś wrzucam obrazki związane z najnowszą grą Total War - Attyla.

Roman Legionary, Age of Diocletian and Constantine

Spoiler: 

Konny legionista Lanciarus:

Trening w szyku otwartym i zamkniętym:

Technika walki legionisty:

Broń zaczepna i miotająca:

Modlitwa przed bitwą pod Campus Ergenus, 313 n.e.

Bitwa pod Augusta Taurinorum (Turynem), 312 n.e.

Bitwa pod Adrianopolem, 324 n.e.

Oficer legionowy, IV n.e.

Zastanawiają mnie segmentaty na jednym z obrazków. Autor podaj na podstawie 2 znalezisk z IV n.e. że jeszcze wtedy w mniejszości mogły być nadal używane.
    Ostatnio edytowane przez KLAssurbanipal ; 12-06-2015 o 11:00

12. Użytkownicy którzy uznali post KLAssurbanipal za przydatny:

Strona 46 z 88 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni