Strona 470 z 636 PierwszyPierwszy ... 370420460468469470471472480520570 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 691 do 4 700 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Poparcie dla PiS rośnie zapewne z tego samego powodu dla którego ono pikuje na glebę dla PO.
    Niby dlatego, że ludność chce zmiany? Zmiany na co, na PiS? To tak jakby człowiek w trakcie przeziębienia miałby wybrać czy dalej być taki czy dostać nowotwór.
    Bo nie oszukujmy się może i za PO kolorowo nie było, ale też tragedii nie ma, dostajemy dotacje z unii, drogi się budują a PiS....chyba wszyscy pamiętamy 2005-07. Pozwolę sobie użyć dwóch słów - dwulicowość i populizm.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gaius Julius Zobacz posta
    (...) dostajemy dotacje z unii, drogi się budują a PiS....
    Tylko te 2,8mln rozwala wizerunek słusznej i jedynej parti ale to się zwali na PiS który jest winien ostatnich 8 lat doprowadzania kraju do ruiny.Ustepujący prezydent tak twierdził,partia tak orzekła a za nią jej wierny elektorat...
    http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kra...bostwie/t8vf9q

P.S.Dotacje się skończą za 5 lat a co póżniej?Nikt kto sprawuje rządy w tym kraju nie wybiega aż tak daleko w przyszłość?Dopiero będzie głód i mizeria bez unijnej zapomogi do której od 2020 będziemy jeszcze więcej dokładać aniżeli pobierać.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Cześnik Awatar Ponury Joe
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    22
    Otrzymał 112 podziękowań w 54 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gaius Julius Zobacz posta
    Niby dlatego, że ludność chce zmiany? Zmiany na co, na PiS? To tak jakby człowiek w trakcie przeziębienia miałby wybrać czy dalej być taki czy dostać nowotwór.
    Bo nie oszukujmy się może i za PO kolorowo nie było, ale też tragedii nie ma, dostajemy dotacje z unii, drogi się budują a PiS....chyba wszyscy pamiętamy 2005-07. Pozwolę sobie użyć dwóch słów - dwulicowość i populizm.
    Dotacje dostajemy, owszem, ale na razie to je głównie przejadamy. Oczywiście PO nie omieszka się tym chwalić. I słusznie, chwalić się można, ale jak się okaże, że gospodarka Polski mocno oklapnie po 2020 roku, to te przechwałki będą odbijać się niektórym czkawką. Za wszystko trzeba płacić, o czym przekonuje nas przykład Grecji czy Hiszpanii, które tak chwalone przed kilku/kilkunastu laty, teraz nie mogą się odbić od dna. A wtedy ocena rządów koalicji PO-PSL może być diametralnie różna. Bo nie oszukujmy się, bilans 8 letnich rządów jest dość mizerny, wziąwszy pod uwagę stan państwa.

Populizm i dwulicowość to nie jest domena PiSu, lecz wszystkich partii politycznych, bo nie da się prowadzić polityki w ramach ustroju demokratycznego bez tych narzędzi. Jeśli ktoś myśli inaczej, najwyższy czas nieco się zastanowić i przy okazji ściągnąć "partyjne" okulary, niezależnie od tego, jakie "barwy" noszą.

Lata 2005-07? Pamiętam. Poziom rządzenia nie był jakoś diametralnie różny od tego, co obserwujemy w latach 2008-15. Mało dobrych zmian, dużo amatorki i improwizacji, parę grubszych wpadek. Dokładnie to samo można powiedzieć o rządach PO. Różnica dotyczy jedynie narracji medialnej obu okresów. Nie widzę zatem powodów do paniki.

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Różnica dotyczy jedynie narracji medialnej obu okresów.
    Ok media coś tam "kreowały", ale PIS dodawał coś tam od siebie, no i oczywiście Samoobrona oraz LPR... a od tamtego czasu był jeszcze "po drodze" był "Smoleńsk", teraz to się dopiero będzie działo.

Już ktoś kolejny pisze o jakiejś ruinie... jeżdżę po Polsce i nie wiem gdzie ona jest. Raz na 2-3 tyg. jestem w Ostrołęce a także wsi pod tą mieściną, no i tam jest dobrze, lepiej niż 10 lat temu. Ostatnio byłem na Podkarpaciu pod Dębicą, też piknie, nowy rynek, ludzie zadowoleni, moja rodzinka (a raczej żony) radzi sobie, inni też z tego co widziałem i słyszałem. Byłem też w Białym, Lublinie, Toruniu i też piknie, bidy nie widać, a co dopiero ruiny. W Wawie mieszkam (tutaj mnie cholera przez te mosty bierze, ale "mój" już niedługo dobrzy Czesi skończą, wiec loooz ) i tutaj także ruiny nie widać, chyba że liczyć kamienice na Pradze, ale one też coś tam mają być chyba modernizowane; czy tam bezdomnych i pijaczków, ale Ci byli też podczas "prosperity" za PIS i będą zawsze. Na zachód za bardzo ostatnio nie jeżdżę ale skoro tam głosują bardziej na PO to też "ruiny" nie widać.

Największą "ruinę" jaką widzę, to urzędnicy w naszych urzędach, a te odwiedzam "od wewnątrz" i stwierdzić trzeba, że inni ludzie pracują "na państwówce" a inni w firmach prywatnych (co poniektórych praca zmienia). Co dla mnie nie jest pocieszające, bo z pewnych względów pewnie pójdę na etat do urzędu , ale to też wszystko przez moje wybory życiowe, od studiów, poprzez niedocenienie pracy w korpo, kilka słabych wyborów potem i jest jak jest. Nie będę winić za to państwa...

Visca el Barca!!!

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Tylko pozazdrościć optymizmu. Zastanawiałeś się może, co by tu się działo, gdyby parę milionów nie uciekło z... tej pięknej budowy (to w opozycji do "ruiny") Wszystkie ładne widoczki, które opisujesz są... na kredyt. Jak tu zostaniesz i przyjdzie Tobie spłacać obecne gigantyczne zadłużenie( podatki, podatki...), to mam nadzieję, że państwa naszego dalej winić nie będziesz W Grecji, też ruin nie widać, a ludzie tam dziwnie niezadowoleni... W Hiszpanii też... Południowcy frustraci pewnie są Najpiękniej zaś objawi się nam słoneczna przyszłość, gdy optymiści zaczną tutaj szukać pracy... po 50-tce (emerytura). Ostrzegam, nie wszyscy mogą zostać profesorami, czy bankowcami...
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    O podatki się nie boję póki nie wprowadzą katastralnego, która partia to zrobi to głosuję na opozycję.... emeryturę zapewniam sobie sam: ziemią, numizmatami i kasą na koncie, na państwową nie liczę i odkładam tylko tyle tam ile muszę. Nie siedziałem też na zadupiu (choć o dziwo facet w Ostrołęce może znaleźć pracę od ręki, tylko trzeba chcieć i nie mieć 2 lewych rąk) tylko wyjechałem, jakoś sobie z żoną radzimy, nie jest uroczo ale jakoś trzeba żyć...

Nie napisałem, że jest wszędzie piknie i cudownie, ale na pewno nie ma też ruiny. Wszystko jeszcze można zmienić, wyprowadzić, lub rozpieprzyć. Państwo buduje na kredyt, przedsiębiorcy których znam jeżeli biorą kredyt to mają to dobrze przemyślane, moi znajomi poza nielicznymi wyjątkami też... Jeżeli z PL będzie źle to nie będę ukrywał, że wyjeżdżam, bo nie zamierzam spłacać kasy zaciągniętej dla głupich pomysłów przez politryków. Żona ma obywatelstwo USA, także........

Nikt mnie też nie przekona, że PIS przeszło by przez te 8 lat lepiej od PO, już ich pomysły na kryzys o tym świadczą... o dziwo PO nic nie robieniem zrobiło więcej dobrego niż złego, niż inni co chcieli pompować kasę w gospodarkę (sztuczne prosperity, niby o Polskę powinniśmy się mniej martwić niż o strefę euro czy nawet USA, bo tam za dużo kasy poszło, za dużo kasy z dodruku, to już dawno powinno paść, trzyma się bo to duże tematy są w przeciwieństwie do PL)... Myślisz, że pomysły PIS o ponownym skróceniu wieku emerytalnego, czy o 500 zł na każde itd. dziecko to dobre pomysły? Już nie mówiąc o "realizmie budżetowym" dla tych pomysłów... Dla mnie od dawna nie ma alternatywy jeśli chodzi o partie, no może teraz Ci "nowi Zieloni", ale to kompletnie nie moja bajka i wątpię, że się przebiją... Kukiz? Nie bądźmy śmieszni, to już wole Korwina.

Nie jestem "dorobioną klasą średnią" (że niby musiałbym bronić tego co mam, w tym teraźniejszego systemu), to co mam, mam tylko dzięki sobie, Żonie i rodzicom, nikt mi nic za darmo od Państwa* czy skądś tam nie dał i nie oczekuję tego.... Po prostu nie widzę lepszej alternatywy do tego co mamy teraz... boję się, że może być tylko gorzej.

ps. Kto dla Ciebie jest bankowcem? Bo jak "pani z oddziału", to muszę Cie zmartwić, dużo nie zarabiają.... czasem w niektórych miejscach w PL najniższą krajową, plus prowizję, która ciężko wyrobić, a wiem to nie z opowieści, czy GUS tylko z akt osobowych. Naprawdę w papierach jest dużo info, i dlatego śmieszy mnie, że rzutki pracownik np. z takiego banku zarabia mniej niż nieruchliwa i co by nie mówić głupia pani z US czy Urzędu Wojewódzkiego.

* a przepraszam, minąłem się z prawdą, wyczesałem MDM, no już jak dawali to głupi by nie brał , zresztą to była transakcja wiązana z kredytem, tak by go może nie wziął....

Visca el Barca!!!

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Miałem na myśli banksterów (czyli wierchuszkę bankową), do zwykłych "galerników systemu" nic nie mam...

Wiecie, życie pisze najlepsze komedie. W 1953r. Grecja uczestniczyła w UMORZENIU wojennych długów Niemiec... Szwabi powinni więc dla przyzwoitości zrobić to samo... Zaraz, Niemcy i przyzwoitość?...
    Na fotografii widzimy jak min. grecki minister finansów umarza niemieckie długi wojenne 1953r

"A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Cześnik Awatar Ponury Joe
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    22
    Otrzymał 112 podziękowań w 54 postach
    Przecież tutaj wcale nie chodzi o to, aby Grecja oddała cały dług, bo wszyscy wiedzą, że jest to niemożliwe. Ba, Grecy nie oddadzą nawet połowy tego długu. Ale jeśli UE ma się godzić na ratowanie tego kraju, to tylko pod warunkiem podjęcia przez Ateny niezbędnych reform, które dadzą jakieś szanse na to, że pewnego dnia Grecja wyjdzie na prostą. Darowanie długu Grekom byłoby w tej chwili nieodpowiedzialne, gdyż oznaczałoby zgodę na cwaniactwo. Najpierw napożyczamy kupę kasy, wszystko przejemy, a potem dzięki szantażowi będziemy domagali się ich umorzenia, nie dając nic lub prawie nic w zamian. A za 10 lat będziemy mieli powtórkę.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Grecja powinna zbankrutować wcześniej, dużo wcześniej.... ale jak się bawiono w ratowanie banków francuskich (dobrze Francuzi pograli, teraz Niemcy mają większy problem) i niemieckich, to teraz trzeba jakoś zachować twarz i jeszcze spróbować ratować "rządową kasę"... Nie ma szans, że oni to spłaca, a bankructwo może czegoś by ich nauczyło, a tak dalej żyją "na kredyt". Kolejna transza niczego nie rozwiąże, za rok czy nawet w grudniu, będzie to samo..

Visca el Barca!!!

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    A nie mogłaby europejska "trojka" przelać odpowiednich sum bezpośrednio na konta wierzycieli? Z pominięciem rządu greckiego? Przecież byłoby to samo, tylko szybciej i prościej, niż ta cała szumna "pomoc"

Mu'ammar al - Kaddafi

Strona 470 z 636 PierwszyPierwszy ... 370420460468469470471472480520570 ... OstatniOstatni