Strona 36 z 42 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 414

Wątek: Ogólne pytania dotyczące Empire:TW

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Kilka pytań (początkujący)

Witam.
    1. Państwo, które nie ma ze mną konfliktu atakuje mój szlak handlowy. Mogę coś zrobić, bez wypowiadania im wojny?
    2. Czy forty w miastach coś dają? Przecież kilka salw armatami i po takim forcie... Może na wyższych poziomach murów? W Medievalu był to dość istotny obiekt. Tutaj, podczas oblężenia i tak walczy się w polu (przynajmniej na razie).
    3. Statki pirackie są za silne. Jeden statek silniejszy niż kilka moich. Tu pytanie do znawców: piraci (ale nie korsarze bogatych państw) mieli taki statki ? Stać ich było? Zbudowali? Kradli? Skąd oni takie cuda do cholery mieli ?

Na razie tyle

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Otrzymał 25 podziękowań w 19 postach
    Po pierwsze to nie miejsce na takie pytania, poproszę moderatora o przeniesienie
    Teraz pytania:
    1. Nie, nie możesz. Oni atakują statki handlowe swojego wroga, z którym ty możesz handlować. Bez wojny nic nie zrobisz.
    2. Oblężenia w Empire są całkowicie skopane i ahistoryczne. Twierdze (wg mnie), jak słusznie zauważyłeś, niewiele dają jeśli tylko oblegający ma min 2 baterie artylerii. Poziom 2 niewiele daje. Znaczenie nabierają dopiero gdy masz kilka oddziałów piechoty liniowej a musisz bronić się przed całą armią wroga, w polu cię zmiotą a tu trochę powalczysz. Plusem obrony w twierdzy są wąskie gardła po zniszczeniu murów, przez które trzeba się przebić, tam walka w zwarciu to taka maszynka do mięsa.
    3. Na początku omijaj piratów jak tylko możesz! Galeony są niesłychanie mocne no i mają te swoje 60 dział. Praktycznie to z początku tylko Hiszpania może się postawić bo w każdym porcie może budować galeony. Na piratów to dopiero z linowcami 3 klasy. Czy mieli takie cuda? Może i tak ale sporadycznie i raczej mniejsze galeony (zdobyczne). Głównie to szkunery, brygi, fregaty itp. (nazw dokładnie nie znam ale chodzi mi o takie wielkości okrętów)

Przeniesione, dzięki za czujność.
    Lew
    Ostatnio edytowane przez Lwie Serce ; 13-06-2015 o 09:25

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    I ja podziękuje za przeniesienie. Szczerze, to nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu :/. Teraz sobie zapiszę to miejsce forum do zakładek .

1. A, rozumiem. Szlak handlowy tylko wroga mogę zaatakować też? Nie widzę innych szlaków handlowych, poza moimi póki co (wrogów mam mało).
    2. Dzięki za odpowiedź . Więc pewnie się doczekam.
    3. Twórcy po prostu chcieli, żeby nie było za łatwo. Dzięki

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Z racji trudności z zapleczem, utrzymaniem okrętu a przede wszystkim liczebnością załogi piraci preferowali szybkie i dość małe żaglowce. Na statki kupieckie/handlowe i tak wystarczały, okręty wojenne i tak omijali jak tylko mogli i tutaj przydawała się szybkość. Faktem jest, że w grze są przypakowani, ale można łatwo wyczuć gdzie zazwyczaj się plączą na Karaibach. Dość dawno grałem, ale pamiętam gdy zdobywałem tę ich stolicę, na lądzie także twardo walczyli. Szybko wybuduj żaglowce podobnej klasy do ochrony, albo przegonienia i luzik. Piraci dodają klimatu i zmiecenie ich od ręki byłoby minusem. Poza tym możesz na nich szkolić się w walkach morskich nim przyjdzie Ci staczać epickie bitwy liniowcami z innymi mocarstwami. Ja grając np takimi Niderlandami czy Albionem od początku nastawiałem się nie tyle na podbicie świata, ile na zdobywaniu punktów handlowych i staczaniu bitew morskich. Na lądzie realizowałem się np. zdobywaniem Indii czy właśnie Karaibów. Dla mnie Empire to głównie klimat mórz i oceanów.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podczaszy Awatar hdshovcase
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    124
    Otrzymał 42 podziękowań w 30 postach
    Ja zawsze zdobywałem pirackie miasta na Karaibach co skutkowało zniszczeniem frakcji Piraci i było po kłopocie.Raz próbowałem im się postawić na morzu i cała flota poszła na dno .
    "Kto pierwszy wykół zabójcze ostrze musiał mieć duszę z twardej stali"
    Poprzedni nick: Idh

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Idh Zobacz posta
    Raz próbowałem im się postawić na morzu i cała flota poszła na dno .
    To chyba jakąś startową flotą!

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Gajusz ma rację, szkoda Piratów rozdupcyć na samym początku. Zawsze trochę urozmaicają rozgrywkę, cholernie wkurzają gdy nie masz nic w danych rejonach do obrony swoich statków kupieckich i wszystkie idą na dno wraz z całą gospodarką... ale za to jest ciekawie, szczególnie gdy już wykonuje się jakieś działania w okolicy Karaibów. A na lądzie dziady też są twardzi, jak dobiegną to jest rzeźnia

BartekH, są różne kolory szlaków (dawno nie grałem więc nie jestem pewien czy tak to wygląda):
    -zielony czyli swój, z nim nic nie zrobisz
    -żółty czyli twój/sojuszniczy/neutralny razem z wrogim, możesz go zacząć łupić, będziesz szabrował tylko handel wroga bez szwanku dla sojuszniczego i żadnych kar dyplomatycznych z sojusznikami
    -czerwony czyli wrogi szlak, jak masz czym to plądruj ile wlezie
    -chyba jest jeszcze biały czyli neutralny, jego bez wojny nie zaatakujesz

Podczaszy Awatar hdshovcase
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    124
    Otrzymał 42 podziękowań w 30 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    To chyba jakąś startową flotą!
    Startową, bo we flotę nigdy nie inwestowałem.Potem jeszcze porażka na morzu z Meksykiem i Kolumbią i w imperium nie pozostał ani jeden statek.A i tak uznałem że do Ameryki nie ma co płynąć, bo flota i tak zatonie (na zrobienie lepszej utraciłbym czas) i tak zatonie, więc po prostu kupiłem ziemie w Ameryce.

Ktoś doradzi jak prowadzić oblężenia.Sterowanie na murach denerwuje (chyba można przesuwać tylko jeden oddział) czasami zaczynają z nich złazić więc oblężeń unikam jak ognia.
    "Kto pierwszy wykół zabójcze ostrze musiał mieć duszę z twardej stali"
    Poprzedni nick: Idh

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Mury są zbugowane, podczas bitwy możesz tylko pojedynczym oddziałem sterować, często się dziwnie ustawiają. Najważniejsze to trochę postrzelać z góry a potem szybko do budynków się chować i ustawiać linie na placu. A jeszcze jak artylerią wycelujesz z kartaczy w miejsce gdzie wróg schodzi z murów... i po kłopocie. Innej opcji nie ma, a najlepiej to w ogóle tylko w polu walczyć, chyba że masz nieznaczne siły. Jeśli idzie o atak to min. dwa oddziały artylerii, haubice też mile widziane, no i zrobić ze dwa wyłomy i wysłać piechotę ze wsparciem haubic, kuniec

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Piratów zniszczyłem przez przypadek ;/. Jak już przejdę kampanię raz, to drugi raz na wyższym poziomie będę wiedział o co chodzi .

Kolejna porcja pytań .
    1. Czy jeżeli wszyscy mają do mnie niechęć, bo prowadzę ekspansje na terytoria Indian i Indii, to m końcu może istnieć ryzyko, że mnie zaatakują? Mam wrogość np. z Francją, i żyjemy w pokoju.
    2. Czy jeżeli przeciwnik zdobędzie Londyn (gram Anglią), to koniec gry? Coś mi gdzieś przemknęło o stolicach państw.
    3. Jak tu się wzbogacić? Generalnie mam mizerną armię, dużo terytoriów w Ameryce, kilka w Indiach... rozwijam porty, plantacje, kopalnie, drogi, mam dość wysokie podatki w Brytanii i w Indiach... i dostaję 7 tysiów na turę. To prawie na nic nie starcza ;/.
    4. Jak to jest z zadowoleniem? Wystarczy, że będzie na 0 dla obu stanów?
    5. Wkurza mnie, że Maraci puszczają pojedyncze jednostki, żeby uszkadzały mi budynki tj. farmy, kopalnie. Czy mogę jakoś zaradzić temu? Jakieś cudo, które wypuści moje wojsko, gdy przeciwnik wejdzie w jego podświetlony teren (jak na statkach np.?). Chciałem zbudować fort, ale się nie dało.

Strona 36 z 42 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni