Strona 472 z 636 PierwszyPierwszy ... 372422462470471472473474482522572 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 711 do 4 720 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Sam Fisher Zobacz posta
    Gdybyś przeczytał dokładnie cytat to byś nie musiał zadawać tego pytania.
    Przeczytałem, ale tam nie ma nic o idei republikańskiej.
    Mógłbyś konkretniej zarzucić cytatami, linkami? Nie mówię, że kłamiesz, ale wolałbym mieć pewność o czym dokładnie piszesz.
    Pierwsze znalezione w google
    http://www.wprost.pl/ar/405423/Proku...kie-szczescie/
    Różne są sytuacje w życiu. Nie wiem czy kojarzysz grę World of Tanks. Jeśli kojarzysz to mogę z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że wiesz kto to Jingles. Nie? No ok. Polacy, nic się nie stało.
    Otóż pan Jingles jest Brytyjczykiem i znanym youtuberem. Prezentuje materiały dotyczące gier World of Tanks, World of Warships, Armoured Warfare, War Thunder i wiele innych, ale skupia się głównie na czterech pierwszych. Co mają wspólnego? Są grami wojennymi. Ponadto pan Jingles służył w Royal Navy. Jak już pewnie się domyślasz - jest fanem wojskowości, a już w szczególności marynarki. Czemu o tym piszę?
    Otóż pan Jingles pojawił się na Tankfest 2013 w niemieckim uniformie z czasów II WŚ i miał z tego tytułu nieprzyjemności przy wystawie Wargamingu (nie pozwolono robić mu zdjęć przy ich wystawie).
    https://www.youtube.com/watch?v=vYvZLGr5ufQ (nie ma tu pokazanej sytuacji, tylko o niej mówi ok 15minuty).
    Nikogo nie trzeba przekonywac, że pan Jingles nie jest nazistą i ze spokojem można powiedzieć, że chodzi tylko o zaprezentowanie się w niemieckim uniformie, a nie propagowanie czegokolwiek. Różne są sytuacje w życiu.
    Sytuacja faktycznie chora, ale z drugiej strony ludzie bawiący się w rekonstrukcje Niemców(w tym i jednostek SS) z ok IIwś takich problemów zbyt często nie miewają, no chyba, że paradują w takim mundurze gdzieś daleko poza obszarem imprezy, za to ponoć mogą być jakieś konsekwencje.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Podkomorzy Awatar Sam Fisher
    Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    Otrzymał 10 podziękowań w 6 postach
    Przeczytałem, ale tam nie ma nic o idei republikańskiej.
    Idea republikańska jest ideą silnej władzy i o tym mówi ONR i to dostrzegł sąd
    ...niedwuznacznie akcentuje silną rolę władzy państwowej...
    Jeśli masz się czegoś czepiać to tego co oni chcą zrobić z silną władzą. To już jest inna kwestia.
    Trochę dziwne tłumaczenie. Mówi o europejskim rozumieniu swastyki będąc w europejskim kraju i posługuje się szerszą interpretacją. Brak konsekwencji.
    A tak na chłopski rozum - jak zapytasz się na ulicy "co to jest faces/rózga liktorska" to ile osób odpowie ci "faszystowski symbol"? Dam sobie głowę uciąć, że bardzo niewiele. Czy symbol będący obecnie w użyciu przez demokratyczne kraje jest aż tak zły żeby mówić o faszyzmie? Jak widać nie.

Trochę uciekliśmy od morału mojego posta. Jakby nie rozumieć symboli to nie zmienia to faktu, że Newsweek chciał tylko obsmarować narodowców i umyślnie nie informuje o prawdziwym zajściu.

Sam Fisher: [having grabbed one of the men torturing Morganholt] I already don't like you, so don't make this any worse for yourself.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    1) Idea silnej władzy nie pasuje do republikanizmu.Bardziej określiłbym tutaj słowem bezpiecznej lub zrównoważonej gdyż w republikanizmie zależy ludowi na posiadaniu wpływu na losy państwa.
    2)Jak zapytasz się przechodniów na ulicy co to jest rózga liktorska to najczęściej usłyszysz ,,nie wiem''.
    3)Rzeczywiście,Newsweek często podaje informacje bez pokrycia,choć czasem zdarza mu się mówić prawdę,lecz w tym przypadku nie sądzę.Zresztą uczestniczyło w tym niewiele osób,i nie doszło do burd czy zniszczeń.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    A brunatne koszule w jakich często paradują członkowie NOP, to jaka to symbolika ?
    Skoro już robisz za adwokata NOP, wytłumacz mi o co chodzi z tym ich antysyjonizmem ? bo w tej kwestii to mogliby sobie nawet przybić piątkę z antifą
    Nie wiem czy tego nie zauważyłem na pierwszym miejscu czy dodałeś to (trochę nie ogarniam, jestem padnięty).

Teraz to chcesz mnie sprowokować do czegoś co nie było moją intencją.

Znalazłem artykuł, wytknąłem jego błędy, jego brak obiektywizmu. Tu nie chodzi o obronę NOP tylko o standardy mediów, które się stosuje generalnie przeciwko narodowcom.
    W moim poście wystarczająco jasno wyjaśniłem ICH zarzuty wobec Żydów, więc nie sądzę żebym musiał tłumaczyć więcej. Można się z nimi zgadzać lub nie, ale nie zamierzam o tym dyskutować. Nie jestem specjalnie fanem NOP ani ONR (niespecjalnie przepadam za ich wizerunkiem i nie mówię tu o symbolu wszelkiego zła na ziemi aka rózga liktorska). Wolę słuchać takich ludzi jak Bosak. Młody, porządnie wyglądający, szanujący się Polak, który potrafi się wysłowić bez używania wulgaryzmów i mający swoje zdanie. I nie jest to temat o Żydach, więc nie schodźmy z tematu.
    Jakbyś poczytał komentarze pod tamtym artykułem newsweeka to byś zobaczył skutki niedoinformowania. Jeśli przedstawiać sytuację tak jak to zrobił newsweek to nie ma zaskoczenia, że Polacy będą się wstydzić za rodaków za granicą. Tylko jednym jest słuszna krytyka radykalnych nacjonalistów, a drugim jest kreowanie poglądów poprzez przedstawianie wydarzeń w niepełnym i fałszywym świetle. Taki morał tej bajki na dobranoc.

1) Idea silnej władzy nie pasuje do republikanizmu.Bardziej określiłbym tutaj słowem bezpiecznej lub zrównoważonej gdyż w republikanizmie zależy ludowi na posiadaniu wpływu na losy państwa.
    Myślałem, że mowa o rzymskim republikanizmie jako, że Pludrak zasugerował żartobliwie, iż członkowie NOP są miłośnikami starożytnego Rzymu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fasces..._and_movements

Nie trzeba na siłę doszukiwać się nazizmu tam gdzie go nie ma. Przynajmniej w sytuacji opisywanej przez newsweek. No chyba, że domaganie się uwolnienia Polaka jest oznaką nazizmu to ja już nie mam pytań.
    Ostatnio edytowane przez Sam Fisher ; 06-07-2015 o 23:49

Sam Fisher: [having grabbed one of the men torturing Morganholt] I already don't like you, so don't make this any worse for yourself.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 29 podziękowań w 23 postach
    Wydźwięk tematu tego wątku jest przezabawny. Można by zapytać - skoro teraz jest źle, to kiedy właściwie było w Polsce dobrze? W latach terapii szokowej lat 90'? W latach PRLowskiej biedy? W epoce nędzy okresu II RP? A może wcześniej, w epoce, w której podstawową jednostką gospodarowania w Polsce był folwark, a podstawowym obowiązkiem większości obywateli pańszczyzna obrabiana pod groźbą zlania kijem przez ekonoma? Jak świat światem ludzie (a przynajmniej Polacy) zawsze będą narzekać, ale tak dobrze jak dzisiaj, nie mieliśmy jeszcze nigdy. Pokój, wolność osobista, sprawne nadganianie Zachodu, przyzwoity wzrost gospodarczy, brak problemów na tle narodowościowym (co często kończy się terroryzmem). Choć oczywiście to nie zmienia faktu, że mogłoby być lepiej.
    "********* ***** ********** ******, *************" - Zbigniew Stonoga (cenzura na prośbę moderacji )

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    Wydźwięk tego tematu bardzo trafnie określa to co się dzieje dzisiaj. Kolejna perełka ze świata i kraju.

Żydzi z USA ponownie apelują o zwrot pieniędzy za majątki utracone podczas II wojny światowej w Polsce. By głos był bardziej donośny poprosili o wsparcie wpływowych polityków. Efektem tych starań jest list 46 kongresmenów do Johna Kerry'ego.
    Inicjatorem tej korespondencji jest Światowa Organizacja Restytucji Mienia Żydowskiego, która od lat walczy o odzyskanie majątków zagarniętych w czasie wojny. Autorzy listu proszą Departament Stanu o interwencję w tej sprawie i żądają, by 70 lat po zakończeniu II wojny światowej uregulować wreszcie sprawy majątkowe narodu żydowskiego prześladowanego w wyniku tego konfliktu.
    W 2002 roku organizacje żydowskie zgłaszały podobne do dzisiejszych roszczenia i z wnioskiem o wyjaśnienie tej kwestii wystąpił jeden z posłów.

W dokumencie czytamy: "W latach 1948-1971 rząd polski zawarł szereg układów z rządami państw obcych, na mocy których Polska wypłaciła rządom tych państw stosowne odszkodowania z tytułu mienia pozostawionego lub znacjonalizowanego w Polsce po II wojnie światowej.
    http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,1851078.html

Czym jest ten szereg układ z rządami państw obcych? Dobrze, że zapytałeś.

Umowa indemnizacyjna pomiędzy USA i PRL dotycząca roszczeń mienia obywateli Stanów Zjednoczonych w Polsce.

Dnia 16 lipca minie bowiem 55 lat od podpisania przez rządy
    Stanów Zjednoczonych i Polski bardzo ważnego układu. Co to za układ?
    Wszystkie polskie rządy w ostatnim 25-leciu borykały się z problemem
    roszczeń majątkowych środowisk żydowskich, zwłaszcza roszczeń Żydów z
    USA. Rządzący Polską politycy odnosili się do tych żądań na różne
    sposoby, ani razu jednak nie słyszałem odpowiedzi, że problem roszczeń
    został rozwiązany raz na zawsze i to już 50 lat temu. Nie znam
    wypadku, aby liczący się kierownicy polityki polskiej przywołali jako
    argument fakt podpisania w dniu 16 lipca 1960 r. traktatu
    odszkodowawczego zawartego pomiędzy rządem USA a rządem Polski. Układ
    ten regulował sprawę roszczeń majątkowych instytucji i obywateli
    amerykańskich od Polski za mienie pozostawione i ocalałe na terenie
    Państwa Polskiego po II wojnie światowej. O dokumencie tym pod koniec 2009 roku przypomniała Myśl Polska i chwała jej za to.! Cytuję za
    M.P. z dnia 6-13.12.2009 r.: "Zgodnie z art. 1 tegoż traktatu/umowy
    rząd Polski zobowiązał się zapłacić, a rząd USA przyjąć, 40 mln
    ówczesnych dolarów amerykańskich za całkowite uregulowanie i
    zaspokojenie wszystkich roszczeń obywateli USA, zarówno osób
    fizycznych jak i prawnych z tytułu nacjonalizacji i innego rodzaju
    przejęcia przez Polskę mienia oraz praw i interesów związanych lub
    odnoszących się do mienia, które nastąpiło w Polsce przed dniem
    podpisania i wejścia tego układu w życie.
    Spłata tego zobowiązania
    przez Polskę następowała w rocznych ratach i została w całości
    spłacona i rozliczona dnia 10 stycznia 1981 roku."
    Podobne układy zawarte zostały także z rządami innych państw: Wielką
    Brytanią, Francją, Kanadą, Włochami, Szwecją, Danią, Lichtensztajnem,
    Holandią, Grecją, Norwegią, Belgią i Luksemburgiem, ale umowa z USA
    jest najważniejsza ponieważ roszczenia Żydów amerykańskich są
    największe a dyplomacja USA wspiera je bezwarunkowo, całą siłą
    wielkiego mocarstwa. Naszą rzeczą, rzeczą polskich środowisk
    patriotycznych jest przypomnieć o Umowie z 16 lipca 1960 r.
    Przypomnieć, że jeśli jacyś obywatele USA mają roszczenia co do
    majątku zabranego im przez komunistów na ziemiach polskich, po II
    wojnie światowej, to adresatem tych żądań, już od 50 lat, nie może być
    rząd Polski lecz rząd USA.
    Rzeczą polskich środowisk patriotycznych
    jest także przypomnieć o tym polskiej klasie politycznej. Dać dowód,
    że nie wszyscy zapomnieli o tych, jakże ważnych, układach.
    Poniżej przedstawiam w załączeniu tzw. umowę indemnizacyjną, zawartą 16 lipca 1960 roku w Waszyngtonie między rządem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, a rządem Stanów Zjednoczonych Ameryki, dotyczącą uregulowania roszczeń obywateli amerykańskich wobec państwa polskiego z tytułu przejęcia przez Polskę ich mienia w drodze nacjonalizacji, albo w inny sposób. Z tej umowy wynika, że Polska zapłaciła rządowi USA 40 mln dolarów w 20 rocznych transzach, w zamian za co rząd USA przejął na siebie zobowiązania z roszczeń odszkodowawczych i zobowiązał się w art. IV tej umowy, że nie będzie wysuwał, ani popierał żadnych roszczeń wysuwanych wobec Polski z tego tytułu przez obywateli amerykańskich.
    W świetle postanowień tej umowy, żądania, jakie pod adresem Polski wysuwają mające siedzibę na terenie USA i kierowane przez obywateli Stanów Zjednoczonych żydowskie organizacje, mają wszelkie znamiona usiłowania przestępczego wyłudzenia od Rzeczypospolitej Polskiej 65 miliardów dolarów i jako takie powinny być ścigane przez prokuraturę. Osobną sprawą jest ukrywanie przed polską opinią publiczną umów indemnizacyjnych – w tym również załączonej umowy – przez rządy Rzeczypospolitej Polskiej. Ukrywając przed polską opinią publiczną fakt istnienia tych umów oraz ich treść, kolejne rządy Rzeczypospolitej Polskiej próbują uniknąć odpowiedzialności za zaniechanie wydania rozporządzeń, umożliwiających obywatelom polskim uzyskanie restytucji lub odszkodowań za znacjonalizowane mienie.
    https://www.facebook.com/historiajak...77311645894895

Tu jeszcze rozwinięcie tematu:

http://radio.radiopomost.com/z-polsk...jestacie-prawa

Zwrócę szczególną uwagę na punkty 4 i 5 i jak to wygląda w praktyce:

(Gronkiewicz-Waltz daje, Maciej Wiśniowski, NIE, nr 49/2012)
    Jako rażący przykład PONOWNEGO rozdawalnictwa (czy raczej grabieży) majątku narodowego dziennik cotygodniowy przytacza przykład spadkobierców niejakiego Juliusza Glassa, który co prawda został objęty układem indemnizacyjnym i jego roszczenia wobec RP teoretycznie wynosiły 0.
    A jednak…
    Miasto zwróciło na przykład nieruchomość o gigantycznej wartości przy ulicy Mokotowskiej 46a pełnomocnikowi następców prawnych Glassa. Na moje pytania mecenas wskazał, że Wojewódzki Sąd Administracyjny uznał, że odszkodowanie za tę nieruchomość nie zostało wypłacone. W takim przypadku urzędnik, który stoi na straży majątku samorządowego, zwraca się do Ministra Finansów z pytaniem, czy niewypłacenie odszkodowania oznacza wyłączenie spod układu indemnizacyjnego. Wiadomo, jaka byłaby odpowiedź, bo od 2010 r. znane jest stanowisko MSZ i MF w tej sprawie. Urzędnik warszawski ze stołecznego Biura Gospodarki Nieruchomościami nie jest jednak urzędnikiem krakowskim, nie przejawia więc żadnej aktywności przed sądem. Jedyne, co urzędnik potrafił, to zwrócić kamienicę pełnomocnikowi spadkobierców. Miasto zapłaci także odszkodowania za lata korzystania z budynku, a państwo za lokale, które sprzedano lokatorom. A Glass nie był jedynym bogatym mieszkańcem Warszawy, którego nieruchomości mogą zahaczać o układ indemnizacyjny.
    A więc nie dość, że PRL już dawno temu wywiązała się ze obustronnej umowy to jeszcze im mało.

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Widziałem te roszczenia na własne oczy, miałem je w ręku... chociaż akurat amerykańskich było mało, bo ministerstwo przechowywało je w innym miejscu ("pod ręką", czyli już kilka lat temu wiedziałem, że to jeszcze jest na "tapecie"... żeby było śmieszniej to oficjalnie ich "nie było"). Niektóre były dość śmieszne, np. koleś żądał zwrotu za pościele, kredens itd. Tam też chyba była kwestia obywatelstwa, dużo osób nie mogło nic dostać, bo w myśl przepisów było obywatelami PL.

Teraz czytam, że dokumentacja jest niekompletna itd., a wydawało mi się, że akurat to było w najlepszym porządku, tylko jak już pisałem brakowało amerykańskich.

Inna natomiast sprawą jest, że dla mnie własność i spadek to rzecz święta, tam gdzie zostało to uregulowane, jak z USA to ok, ale np. dekret Bieruta to inna bajka...

Visca el Barca!!!

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Cytat Zamieszczone przez marko1805 Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale to znaczy że Polska kupiła samoloty F16 które nie latają, Leopardy które są nieprzydatne, a również i planowany zakup łodzi podwodnych należałoby sobie odpuścić i to za pieniądze bankierów z Niemiec i Francji.Tak mam to rozumieć ?
    Chodziło mi o to, że zarówno w Grecji jak i w Polsce jest BARDZO NIEFRASOBLIWY (kryminalny) sposób wykorzystania pieniędzy uzyskanych z kredytów i pożyczek unijnych... Różnica w tym, że nawet w kryzysie Grecja jest od nas bogatsza
    Uwaga ogólna: Niemieckie (unijne) banki pożyczają Polsce pieniądze, by ta mogła kupować niemieckie (unijne) towary... Istne finansowe perpetuum mobile... Nie przypomina to wam struktury handlu między kolonistami, a Indianami? Z historii wiemy, komu to się bardziej opłaciło
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...ny-budzet.html
    http://www.bbc.com/news/uk-politics-33437115

Można po ludzku? Można. Oczywiście mały bul pupy GW na koniec tekstu, ale przynajmniej WB idzie w odpowiednim kierunku.

Cześnik Awatar Ponury Joe
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    22
    Otrzymał 112 podziękowań w 54 postach
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Uwaga ogólna: Niemieckie (unijne) banki pożyczają Polsce pieniądze, by ta mogła kupować niemieckie (unijne) towary... Istne finansowe perpetuum mobile... Nie przypomina to wam struktury handlu między kolonistami, a Indianami? Z historii wiemy, komu to się bardziej opłaciło
    Jaaasne, w UE są tylko niemieckie banki. I wszystkie towary też są niemieckie. Czy myślisz, że Niemcy aż tak dominują w UE? Gdyby tak było to ani Francja, ani Wielka Brytania nie miałyby żadnego interesu w podtrzymywaniu struktur europejskich. Sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Myślisz, że ktoś daje coś za darmo? Zwłaszcza na poziomie międzynarodowym? Dotacje UE mają dać "kopa" nowym członkom Unii, aby te mogły szybciej się rozwijać. Ale szybszy rozwój oznacza jednoczesny wzrost zapotrzebowania na nowe technologie i towary. A te są w krajach na zachodzie Europy. Więc de facto duża część dotacji wraca do krajów, które wkładają pieniądze we wspólny budżet. Nikt tutaj żadnej Ameryki nie odkrywa, że Niemcy czy Francuzi, godząc się na nierówne traktowanie pod względem dzielenia budżetu UE, wiedzą, że dzięki otwartym rynkom i zasadzie wolności przepływu ludzi, towarów i kapitału, część z tych pieniędzy i tak odzyskają, a przy okazji zapewnią pracę dla swoich obywateli. A że Niemcy najmądrzej wykorzystują reguły funkcjonowania UE i mają najsilniejszą gospodarkę z krajów członkowskich? Bywa. Powtarzam, sprawa jest cholernie skomplikowana, bo współczesna ekonomia i gospodarka to nie to samo, co 100 lat temu, gdy wszyscy wszystko sami sobie produkowali, ale przeciętnych ludzi nie było stać na zakup większości z tych towarów. Oczywiście możemy zrobić sobie drugą Białoruś, gdzie również wszystko jest produkowane na miejscu i chwalić się, że żaden Niemiec nic nam nie pożycza. To jest możliwe, ale w takim wypadku trzeba pamiętać, że ceny towarów i usług pójdą w górę i trzeba będzie mocniejszej interwencji państwa w rynek; płacę spadną, bo zniknie kapitał zagraniczny, a gospodarka będzie oparta wyłącznie na kapitale krajowym, a tego nie będzie zbyt wiele z powodu zacofania gospodarczego i braku nowoczesnych technologii i towarów na eksport (no chyba, że mamy ropę, dużo ropy) itd. Ludzie tak bardzo psioczą na upadek polskiej gospodarki, na kapitał zagraniczny, ale w garażu mają niemieckie auto wzięte na leasing lub kredyt, w domu sprzęt RTV/AGD kupiony w stosunkowo niewysokiej cenie, a na zakupy jeżdżą do Lidla lub Tesco, bo chcą kupić taniej. Ot, rozdwojenie jaźni, ewentualnie brak elementarnej wiedzy o funkcjonowaniu współczesnego świata.

Strona 472 z 636 PierwszyPierwszy ... 372422462470471472473474482522572 ... OstatniOstatni