Strona 216 z 287 PierwszyPierwszy ... 116166206214215216217218226266 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 151 do 2 160 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    A może to po prostu niechęć do Ukrainy za wszelka cenę w waszym przypadku.Ja rozumiem czym było UPA,wiem jakich zbrodni się dopuściło,ale nie wszyscy ją popierali a część która ich popierała robiła to gdyż była to siła która walczyła z sowietami i kreowała się na organizacje niepodległościową.Retoryka antypolska była na którymś tam miejscu w szeregu,i owszem to jest złe,lecz też nie powinno nas to dziwić.Jeśli przypatrzymy się na dzieje najnowsze to zdrada w 1921,marginalne traktowanie sprawy mniejszości ukraińskiej podczas 20-lecia międzywojennego to nie powinien dziwić wzrost wrogiego nam nacjonalizmu.Jednak obecny rząd ukraiński nie jest antypolski,tutaj jest problem z polityką i świadomością historyczną na Ukrainie.A co do kwestii prezydenta Czech to bardzo Sama przepraszam ale co tak naprawdę p. Zeman wie o stosunkach polsko-ukraińskich na przestrzeni ostatniego wieku?Chyba tylko tyle ze była rzeź wołyńska,ale dla prawicy to wystarczy bo tylko rozniecił jeszcze bardziej popularną w Polsce historię populistyczną.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Pomijając już epizod z wyprostowanym ramieniem (jak sam pisałeś widzimy co chcemy widzieć) za propagowanie faszyzmu przez Jaceniuka mi wystarczy jego polityka wewnętrzna a nie salut lub machanie.Co do przekładu na polski to ogólny sens jak najbardziej podałeś prawidłowy.
    Szczerze powiedziawszy to mnie cała Ukraina, lata koło nosa To co się tam dzieje oraz co mówią politycy i jakiego są poglądu to mam w głębokim poważaniu, moim zdaniem Polskę ni to ziębi ni grzeje w jaką stronę idzie Ukraina bo i tak i tak nasze wojska oraz służby graniczne będą musiały pilnować granic a zmiana rządzących na tych z prawej(lub nawet skrajnej(?)) strony może nawet spowodować delikatne na początku zaostrzenie się stosunków między Polską a tamtymi co też się przełoży na opinię wśród obywateli. Chociaż raczej można zauważyć to, że nasze społeczeństwo raczej ma głęboko w rzyci Ukrainę i raczej się nią nie przejmuje.
    Takie jest moje zdanie.

Co do wyciągniętej ręki - uznajmy w ten sposób, że każdy uważa co innego i na tym zostańmy.

Retoryka antypolska była na którymś tam miejscu w szeregu
    Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z tego co mi wiadomo to raczej jeden z głównych punktów ideologii ówczesnych banderowców.
    Jednak obecny rząd ukraiński nie jest antypolski
    a mimo to jednak tam są ludzie, którzy w jakimś tam stopniu bądź nawet całkowicie popierają banderę a ci są i będą nastawieni antypolsko
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Jeśli przypatrzymy się na dzieje najnowsze to zdrada w 1921,marginalne traktowanie sprawy mniejszości ukraińskiej podczas 20-lecia międzywojennego to nie powinien dziwić wzrost wrogiego nam nacjonalizmu.
    Wychodzi na to że Polacy są sami sobie winni a Ukraińcy nie chcieli ale musieli rzezać ludność na Kresach.Aż dziw że Białorusini również nas nie mordowali za lata rządów IIRP.Jak widzę potępiasz zbrodnie upa z "ale" zaakcentowanym na winę strony polskiej.

Retoryka antypolska była na którymś tam miejscu w szeregu.
    Fakt bardzo marginalna wręcz zdawkowa
    „Powinniśmy przeprowadzić wielką akcję likwidacji polskiego elementu.
    Przy odejściu wojsk niemieckich należy wykorzystać ten dogodny moment dla zlikwidowania całej ludności męskiej w wieku od 16 do 60 lat. […]
    Tej walki nie możemy przegrać i za każdą cenę trzeba osłabić polskie siły.
    Leśne wsie oraz wioski położone obok leśnych masywów powinny zniknąć z powierzchni ziemi.”

Tajna dyrektywa UPA – „Piwnicz” z czerwca 1943 roku
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Na pewno nie troglodyci związani ze środowiskiem chuligańskim.
    Zatem kto lub jaka grupa ludzi może godnie reprezentować na przykład nasz kraj bez wycierania sobie gęby jego historią?

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

4. Użytkownicy którzy uznali post Nezahualcoyotl za przydatny:

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Zatem kto lub jaka grupa ludzi może godnie reprezentować na przykład nasz kraj bez wycierania sobie gęby jego historią?
    Źle mnie zrozumiałeś Zającu, historią jak najbardziej powinniśmy się szczycić, robią to np rekonstruktorzy historyczni pięknie reprezentujący nasz kraj na niemal wszystkich czołowych imprezach na całym świecie.Zresztą zwykli kibice jak najbardziej też, ale nie troglodyci, których głównym celem są burdy, i to wszystko w koszulkach PW,AK.... z husarią, i z flagami z tekstami typu "Klękaj litewski chamie przed polskim panem". No ale Tobie być może podoba się reprezentacja tego typu ludzi
    https://www.youtube.com/watch?v=dl92eBlWxZ0
    http://pikio.pl/film-rozgrzal-siec-p...ja-hymn-video/
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Może nie tyle sami sobie winni ile jednak coś od siebie w tym daliśmy,przecież nasza historia nie jest bez skaz,a kreowanie się na siłę na tych dobrych ,niewinnych zalatuje brakiem obiektywnej oceny.Polska historia nie jest bez skaz,a rozpamiętywanie namiętne np Wołynia nic tak naprawdę nam nie da.W tej kwestii trzeba np wspólnej komisji,jaka mamy na przykład z Rosją( która notabene jednak odcina się od Katynia czy 17 września czy kwestii traktowania ludności polskiej po 1939 roku). A co do UPA to tego określenia ,,na którymś miejscu w szeregu'' użyłem gdyż nie wiedziałem jakie ten punkt ma miejsce,przecież nie wyklucza miejsca 2,3 czy któregokolwiek.
    Ostatnio edytowane przez Piner ; 28-08-2015 o 08:36
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 35 podziękowań w 30 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Źle mnie zrozumiałeś Zającu, historią jak najbardziej powinniśmy się szczycić, robią to np rekonstruktorzy historyczni pięknie reprezentujący nasz kraj na niemal wszystkich czołowych imprezach na całym świecie.Zresztą zwykli kibice jak najbardziej też, ale nie troglodyci, których głównym celem są burdy, i to wszystko w koszulkach PW,AK.... z husarią, i z flagami z tekstami typu "Klękaj litewski chamie przed polskim panem". No ale Tobie być może podoba się reprezentacja tego typu ludzi
    https://www.youtube.com/watch?v=dl92eBlWxZ0
    http://pikio.pl/film-rozgrzal-siec-p...ja-hymn-video/
    Ci troglodyci są tak naprawdę zmorą tylko jedno sportu w Polsce, tj piłki nożnej. Jakoś na siatkówce jest spokój, a ludzie się świetnie bawią.
    Jakby policja porządnie ich pogoniła to może by się nauczyli, że burdy nie są zdrowym pomysłem, a najlepiej by było gdyby kilku przez przypadek odstrzeliła. Tłum ma to do siebie, że jak największy chojrak padnie na ziemię to reszta znika, takie grupy mają najprostsze instynkty i wiele nie trzeba, żeby się załamały. Drugim problemem jest to, że te wszystkie prawicowe partie nie umieją nad swoimi grupami panować.
    Wracając do historii, każde państwo ma w swojej historii momenty mroczne, czy takie, o których nie chce mówić. Dla nas jest to chociażby zachowanie wobec mniejszości narodowych za II RP, a dla Ukrainy Bandera. Nie ma w historii postaci, która jest nieskazitelnie czysta, każda ma jakieś wady i gorsze momenty. Bandera jest dla nich bohaterem, bo stworzył jedną z organizacji, które walczyły o niepodległość Ukrainy, a rzeź wołyńska nie jest najważniejszą rzeczą przez nich zrobioną. W czasie wojny takie rzeczy się zdarzają i nie są niczym dziwnym, BCh i AL w Polsce miało podobne popisy tylko na mniejszą skalę.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Może nie tyle sami sobie winni ile jednak coś od siebie w tym daliśmy,przecież nasza historia nie jest bez skaz,a kreowanie się na siłę na tych dobrych ,niewinnych zalatuje brakiem obiektywnej oceny.Polska historia nie jest bez skaz,a rozpamiętywanie namiętne np Wołynia nic tak naprawdę nam nie da.W tej kwestii trzeba np wspólnej komisji,jaka mamy na przykład z Rosją( która notabene jednak odcina się od Katynia czy 17 września czy kwestii traktowania ludności polskiej po 1939 roku).A co do UPA to tego określenia ,,na którymś miejscy w szeregu'' użyłem gdyż nie wiedziałem jakie ten punkt ma miejsce,przecież nie wyklucza miejsca 2,3 czy któregokolwiek.
    Każdy chce usunąć z umysłu/pamięci wydarzenia, które są dla niego smutne/złe i to jest zwykła ludzka reakcja. Poza tym w historii nie ma kompletnie jednoznacznych wydarzeń/postaci, człowiek błądzi i nie zawsze znajduje dobrą odpowiedź.
    PS: Niech dobry mod sklei te dwa posty, w Tapatalku nie mogę zacytować dwóch postów za jednym zamachem.

używaj opcji ,,edytuj", upomnienie. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 28-08-2015 o 08:54
    Stary nick: Drakensang

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Może nie tyle sami sobie winni ile jednak coś od siebie w tym daliśmy,przecież nasza historia nie jest bez skaz,a kreowanie się na siłę na tych dobrych ,niewinnych zalatuje brakiem obiektywnej oceny.Polska historia nie jest bez skaz,a rozpamiętywanie namiętne np Wołynia nic tak naprawdę nam nie da.W tej kwestii trzeba np wspólnej komisji,jaka mamy na przykład z Rosją( która notabene jednak odcina się od Katynia czy 17 września czy kwestii traktowania ludności polskiej po 1939 roku).A co do UPA to tego określenia ,,na którymś miejscy w szeregu'' użyłem gdyż nie wiedziałem jakie ten punkt ma miejsce,przecież nie wyklucza miejsca 2,3 czy któregokolwiek.
    To, że nasza historia jak każdego z resztą narodu nie jest bez skaz - pełna zgoda, tylko powiedz mi co takiego uczynili Polacy co by miało rozjuszyć biednych Ukrainców, że ci aż zaczęli rzeź? Bo odbieram to właśnie tak jakbyśmy czymś ich skrzywdzili do takiego stopnia by popchnąć ich na taką zbrodnię.

Jasne, że ciągłe rozpamiętywanie Wołynia nic nie da, ale żeby zapomnieć o tamtych bolesnych wydarzeniach dobra wola i chęć podania sobie ręki musi wyjść od obu narodów jednocześnie, Ukraińcy jak widać (ci bardziej skrajni a tych ejst dosyć sporo) widać uważają się tych pokrzywdzonych a nas traktują jak wrogów i zakładając dwukolorową wstążkę czy flagę, która nam Polakom tylko z jednym się kojarzy więc w takim momencie ciężko o tym zapomnieć szczególnie gdy co chwilę w telewizji czy stronie internetowej widnieje flaga bądź polityk z czarno-czerwonymi barwami.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 35 podziękowań w 30 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gaius Julius Zobacz posta
    To, że nasza historia jak każdego z resztą narodu nie jest bez skaz - pełna zgoda, tylko powiedz mi co takiego uczynili Polacy co by miało rozjuszyć biednych Ukrainców, że ci aż zaczęli rzeź? Bo odbieram to właśnie tak jakbyśmy czymś ich skrzywdzili do takiego stopnia by popchnąć ich na taką zbrodnię.

Jasne, że ciągłe rozpamiętywanie Wołynia nic nie da, ale żeby zapomnieć o tamtych bolesnych wydarzeniach dobra wola i chęć podania sobie ręki musi wyjść od obu narodów jednocześnie, Ukraińcy jak widać (ci bardziej skrajni) widać uważają się tych pokrzywdzonych a nas traktują jak wrogów i zakładając dwukolorową wstążkę czy flagę, która nam Polakom tylko z jednym się kojarzy więc w takim momencie ciężko o tym zapomnieć szczególnie gdy co chwilę w telewizji czy stronie internetowej widnieje flaga bądź polityk z czarno-czerwonymi barwami.
    W każdym państwie najbardziej krzykliwi są ci, którzy w inny sposób się do mediów nie przebiją, poza tym narodowcy zawsze byli, są i będą bólem w pewnej części ciała.

Stary nick: Drakensang

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Powiem to tak: Ukraina wyszła spod kurateli rosyjskiej i teraz ma szansę rozwinąć się jako niezależne państwo,co więcej w kręgu europejskim.Problemem jest pryzmat przez który patrzymy na siebie,my patrzymy przez Wołyń uznając przy tym odpowiedzialność całego narodu ukraińskiego,co jest błędem.Zbrodnie popełniła nacjonalistyczna organizacja która niestety przy tym zwalczała sowietów,stając się przez to dla swego narodu symbolem walki o niepodległość i tak na to patrzą Ukraińcy.Gdyby rząd Ukraiński naprawdę prowadził politykę antypolską to żądałby od nas pomocy,groził.A tak jedynie drą się ludzie Prawego Sektora którzy władzy nie mają i są raczej przeciwni Poroszence.Po prostu Ukraina może w pełni odetchnąć od rosyjskiej dłoni,dławiącej wcześniej wszelkie tendencje niepodległościowe.

- Czy to wystarczy?

Podkomorzy Awatar Sam Fisher
    Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    Otrzymał 10 podziękowań w 6 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gaius Julius Zobacz posta
    @up Zając i Sam
    znowu używacie dowodów tak jak to Wam jest wygodnie, wyciągacie zdjęcia gdzie w/w jegomość ma wyciągniętą dłoń, pytanie co z tego? Jak wyciągnę dłoń np w celu pomachania komuś a fotograf akurat uchwyci moment gdzie ręka jakby wykonywała nazistowskie pozdrowienie, to też nazwiecie mnie nazistą i będziecie chcieli mnie zjechać? Poproszę filmik, na którym wyraźnie będzie pokazane jak wykonuje ten gest bo zdjęcia to żaden dowód.

A propos linku
    http://usa.mfa.gov.ua/en/press-cente...iv-u-lugansyku
    @Sam - naprawdę za chiny ludowe nie wiem o co Ci chodzi z tym linkiem...być może masz problemy z angielskim, nie wiem. Wyraźnie jest napisane, że tu chodzi o żołnierzy, którzy zginęli w obecnych działaniach zbrojnych.
    Wyraźnie Ci teraz podkreśliłem do jakich osób się odnosi. (Składa kondolencje rodzinom i przyjaciołom żołnierzy, którzy zginęli ostatniej nocy w Ługańsku)
    Wytłumacz mi, co tu niby jest takiego gorszącego albo nazistowskiego?

Patrzmy na to obiektywnie a nie jak nam jest wygodnie.

@HellVardzie mnie nie chodzi o to żeby się czepiać czy coś, po prostu nie mogę zrozumieć czemu do promocji własnego pomysłu(coś tam chciał zaproponować) trzeba używać symboliki nazistowskiej na oczach całej Europy kompromitując nas wszystkich, tak jak tu stoimy bo w końcu ktoś na niego głosował w wyborach do PE.
    Odniosę się tylko do tego linka. Cała reszta jest godna politowania. Nie uwierzysz w ich faszystowskie upodobania nawet jak zawiesi portret Hitlera w Parlamencie...
    Co do linka. Pominąłeś jeden wyraz, który trochę zmienia retorykę. Nie mam nic do tego, że Ukraińcy w ogóle bronią swego kraju. Popierałbym ich wszelkie działania gdyby nie to, że odbywa się to kosztem historii. No cóż...innych "bohaterów" mieć nie będą. Podpowiem. Użył słowa "inhuman" (w pierwszej wersji tego tekstu użyto "subhumans")
    Ostatnio edytowane przez Sam Fisher ; 28-08-2015 o 12:29

Sam Fisher: [having grabbed one of the men torturing Morganholt] I already don't like you, so don't make this any worse for yourself.

Strona 216 z 287 PierwszyPierwszy ... 116166206214215216217218226266 ... OstatniOstatni