Strona 217 z 287 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 161 do 2 170 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez Sam Fisher Zobacz posta
    Odniosę się tylko do tego linka. Cała reszta jest godna politowania. Nie uwierzysz w ich faszystowskie upodobania nawet jak zawiesi portret Hitlera w Parlamencie...
    Co do linka. Pominąłeś jeden wyraz, który trochę zmienia retorykę. Nie mam nic do tego, że Ukraińcy w ogóle bronią swego kraju. Popierałbym ich wszelkie działania gdyby nie to, że odbywa się to kosztem historii. No cóż...innych "bohaterów" mieć nie będą. Podpowiem. Użył słowa "inhuman" (w pierwszej wersji tego tekstu użyto "subhumans")
    Godna politowania to jest Twoja umiejętność rozumienia tego co przedstawia obrazek i czytania ze zrozumieniem. Cały czas mówisz o faszystowskich upodobaniach, okey tylko powiedz mi gdzie Ty te upodobania widzisz na tych zdjęciach co wkleiłeś? Podkreślę po raz enty bo nie dociera widzę, zdjęcia to nie dowód tego, że ktoś wykonywał faszystowskie pozdrowienie bo jak ktoś się uprze to fotografię można tak wykonać czy przerobić żeby faktycznie tak to wyglądało. Widać ewidentnie, że jest to jeden ze sposobów jaki politycy używają w celu wykonania gestu machania ręką w stronę tłumu (spójrz delikatne zgięcie grzbietowe dłoni gdzie naziści mieli rękę wyprostowaną całą jak decha)....popatrz sobie na filmy z przemówień przed wyborczych w USA, w Polsce gdziekolwiek to zauważysz, że politycy czasem wykonują podobny gest. Wszelkie wątpliwości powinien rozwiać filmik, gdzie jest przedstawione rzekome pozdrawianie z uniesioną ręką bo tylko tu widać całą sytuację i kontekst, ale chyba się nie doczekam a prosiłem o niego. Podaj dowód w postaci filmiku to wtedy pogadamy.
    nie wiem gdzie Ty widzisz "inhuman/subhuman" aż po raz któryś przeczytałem ten tekst i tego słowa się doszukać nie mogę. Znowu dochodzimy do sytuacji, że jasne i klarowne dowody przeinaczasz tak by Tobie to pasowało i nie przedstawiasz ich tak jak to wygląda. Czytanie ze zrozumieniem się kłania, właściwy sens wypowiedzi masz w moim poście kilka wyżej.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

2. Następujących 2 użytkowników podziękowało Gaius Julius za ten post:

Podkomorzy Awatar Sam Fisher
    Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    Otrzymał 10 podziękowań w 6 postach
    “They lost their lives because they defended men and women, children and the elderly who found themselves in a situation facing a threat to be killed by invaders and sponsored by them inhumans.
    A z tym subhuman
    http://www.liveleak.com/view?i=fb1_1402843212

Ktoś zrobił screenshota przed zmianą.
    Więc sory, ale przestań iść w zaparte. Że doszukać się nie potrafisz w tak krotkim tekście to nie mój problem, więc wycofaj swoje słowa, bo tylko zaogniasz rozmowę.

Porównywanie banderowców z zachodnimi politykami jest troche nie na miejscu, gdyż wiemy kogo gloryfikują jaceniuki i inni ze Swobody. Znamy ich motywacje i bohaterów z SS Galizien (która została uznana przez Międzynarodowy Trybunał Wojskowy w Norymberdze za organizację zbrodniczą w ramach organizacji SS). Wideo tego nie zmieni.
    Pogrążasz się tylko z kazdym postem...

Sam Fisher: [having grabbed one of the men torturing Morganholt] I already don't like you, so don't make this any worse for yourself.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    A z tym subhuman
    http://www.liveleak.com/view?i=fb1_1402843212

Ktoś zrobił screenshota przed zmianą.
    Więc sory, ale przestań iść w zaparte. Że doszukać się nie potrafisz w tak krotkim tekście to nie mój problem, więc wycofaj swoje słowa, bo tylko zaogniasz rozmowę.

Porównywanie banderowców z zachodnimi politykami jest troche nie na miejscu, gdyż wiemy kogo gloryfikują jaceniuki i inni ze Swobody. Znamy ich motywacje i bohaterów z SS Galizien (która została uznana przez Międzynarodowy Trybunał Wojskowy w Norymberdze za organizację zbrodniczą w ramach organizacji SS). Wideo tego nie zmieni.
    No wybacz, ale kto wstawił linka gdzie była treść, którą przeczytałem?
    We bow our heads to the heroes who lost their lives for the sake of their country, to prevent the war from coming into the house of each of us”, - said the Prime-Minister of Ukraine Arseniy Yatsenyuk while expressing condolences to the families and friends of those military men killed last night near Luhansk.“They lost their lives because they defended men and women, children and the elderly who found themselves in a situation facing a threat to be killed by invaders and sponsored by them inhumans. First, we will commemorate the heroes by wiping out those who killed them and then by cleaning our land from the evil”, - he said.
    Arseniy Yatsenyuk reassured that the Government of Ukraine will take care of the families and loved ones of those killed.
    Żywcem skopiowane ze strony którą podałeś http://usa.mfa.gov.ua/en/press-cente...iv-u-lugansyku
    więc nie wciskaj mi ciemnoty z tymi swoimi podludziami. Przeczytałem co wrzuciłeś, wyciągnąłem wnioski a Ty insynuujesz jakoby ktoś miał problemy z czytaniem....

Porównywanie banderowców z zachodnimi politykami jest troche nie na miejscu
    czy gdzieś porównywałem banderowców z zachodnimi politykami?
    gdyż wiemy kogo gloryfikują jaceniuki i inni ze Swobody. Znamy ich motywacje i bohaterów z SS Galizien (która została uznana przez Międzynarodowy Trybunał Wojskowy w Norymberdze za organizację zbrodniczą w ramach organizacji SS)
    Odkrycie godne nobla...dosłownie
    Wideo tego nie zmieni.
    Ooo nie drogi Panie to Ty wrzuciłeś linka i na chama próbujesz ze mnie robić debila, takie zabawy to nie ze mną, z takim czymś to do piaskownicy a nie na agorę. To już nie moja brocha, że zinterpretowałem tekst, który został już zmieniony. Trzeba było zadbać o to by tekst, o którym mowa w całości znalazł się na forum a nie pod postacią jakiegoś linka.
    Z resztą, "subhumans" - czego to dowodzi? Faszyzmu czy dezaprobaty wobec separatystów?

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    Czy ty specjalnie pomijasz to co sam cytujesz?
    nie wiem gdzie Ty widzisz "inhuman/subhuman"
    Sam skopiowałeś tekst ze strony ambasady ukraińskiej, w którym jak byk jest te słowo zawarte. Jak znajdziesz te słowo to wrócimy do dyskusji...Znajdź Wally'ego wersja dla poszkodowanych

Sam Fisher: [having grabbed one of the men torturing Morganholt] I already don't like you, so don't make this any worse for yourself.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Czy ty specjalnie pomijasz to co sam cytujesz?

Sam skopiowałeś tekst ze strony ambasady ukraińskiej, w którym jak byk jest te słowo zawarte. Jak znajdziesz te słowo to wrócimy do dyskusji...Znajdź Wally'ego wersja dla poszkodowanych
    Popełniłem wielką gafę i przepraszam. Faktycznie, jest tam zawarte to słowo o którym wspomniałeś. Nie doczytałem. Zasiadając wieczorem do tekstu w obcym języku ma to do siebie, że mózgownica nie pracuje tak jak powinna i pomija pewne szczegóły, jeszcze raz przepraszam. Zwłaszcza, że przez pewien czas nie używało się tego języka.

Nie mniej jednak czego dowodzi "subhumans"? Dla mnie to po prostu pogarda wobec separatystów i rosjan u nich walczących.

De facto można to tłumaczyć dwojako, to znaczy nie tyle co "podludzie", ale też jako tych co postępują "nieludzko" więc specjalnie nie doszukiwałbym się tutaj drugiego dna.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Ale tekst nie dowodzi że Jaceniuk i jego opcja polityczna to faszyści.Pierwszy raz faszystami nazwał ich Putin,po zwycięstwie Euromajdanu i od tamtej pory inne środowiska klepią to jak posłuszne automaty.Aha i powiedz mi kim była opcja Janukowycza skoro to Swoboda jest banderowska?
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    Przeprosiny przyjęte i mam nadzieję, że dalsza dyskusja potoczy się w innym tonie Mylić się ludzka rzecz.
    Subhumans/inhumans? Kogo z historii znamy kto używał takich wyrażeń? Żeby to jeszcze na tym się kończyło. Ukraińcy jawnie odwołują się do swojej historii i nie wstydzą się jej. Oni nie traktują tego jako ludobójstwa, a tylko jako walkę o swoje być albo nie być. Traktują całą sprawę oczywiście ze swojej strony. Sama idea walki o swój kraj powinien być szczególnie przez nas, Polaków, traktowana z szacunkiem. Tylko jak tu znaleźć szacunek jak nowe rządy prozachodniej Ukrainy ustanawiają zbrodnicze jednostki jako bohaterów kraju? Niemcy tam mogą olać czy reszta Europy. Ale my? Ślepie popieranie Ukrainy w tej sprawie jest krzywdzące wobec tych, którzy zginęli i tych, którzy przetrwali. Nikomu nie życzę, by znalazł się pod rosyjskim butem, ale niech ludzie się nie dziwią, że swoimi postanowieniami odpychają tych, którzy pamiętają. Najgorszy jest jednak dla mnie fakt, że
    Samo słowo subhumans wpisuje się w to co wierzą ukraińscy nacjonaliści (nie chcę ich obrażać tym słowem. wielu ludzi używa tego słowa jakby miało to obrazić kogoś, ale dla mnie ten wyraz ma inne znaczenie). Ci nacjonaliści dorwali się do władzy i stąd mamy pełne poparcie dla Bandery. Nie chcę za dużo rozpisywać się o ukraińskich nacjonalistach. W końcu możesz sam poczytać o ich nacjonalistycznych ruchach. Nie wszystkie ich postulaty są złe. Np chcą lustracji i dekomunizacji. W pełni popieram. Zresztą z większością postulatów mogę się zgodzić (nie chcę zabrzmieć jakbym miał moralne prawo do tego, ale ich pomysły często pokrywają się z pomysłami polskich nacjonalistów).
    http://jan.bodakowski.salon24.pl/572...partii-wolnosc

Tylko ta jedna część o bohaterach Ukrainy. Z moralnego punktu widzenia Polak nie może popierać takich postanowień. Oczywiście można z czystej pragmatyki poprzeć Ukrainę w konflikcie z Rosją, bo w końcu lepsza wolna Ukraina niż rosnąca w siłę Rosja. Tylko Ukraina pozostanie wolna, mordercy Polakow będą nazywani bohaterami pomimo uznania działań Ukraińców jako zbrodnicze, a my będziemy musieli odwracać głowę od tego.
    Sam heil i same sformułowanie subhumans niewiele by znaczyły bez krwawej historii powstania Ukrainy. Ukraińcy nie odcinają się od tego chociaż mogliby w jakiś sposób potępić albo przeprosić. Ale z tego co widzę to mamy full hurr durr Bandera bohaterem jest i basta.

Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Ale tekst nie dowodzi że Jaceniuk i jego opcja polityczna to faszyści.Pierwszy raz faszystami nazwał ich Putin,po zwycięstwie Euromajdanu i od tamtej pory inne środowiska klepią to jak posłuszne automaty.Aha i powiedz mi kim była opcja Janukowycza skoro to Swoboda jest banderowska?
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...litykow-video#

Może mówienie o nich wprost faszyści jest lekkim nadużyciem. Ich odwoływanie się do Bandery, UPA, walki o Ukrainę mocno związanej ze współpracą z Niemcami, mordy na ludności - mocno odbija się tonem hitlerowskich Niemiec.

Edytuj posty, nie pisz dwóch naraz w przeciągu paru minut.
    Lwie Serce
    Ostatnio edytowane przez Lwie Serce ; 30-08-2015 o 11:00

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Nie odpowiedziałeś mi na pytanie .Albo i nie,czekaj powiedz mi za co tak politycy ukraińscy wychwalają UPA-OUN?Zresztą w tekście jest znamienne zdanie:
    W czerwcu 2009 Arsenij Jaceniuk powiedział, komentując kwestię kultu OUN-UPA: "szanuję wszystkich ukraińskich bohaterów i patriotów, którzy walczyli za wyzwolenie Ukrainy". Jego słowa podaje portal "Ukraińska Prawda". Warto jednak zaznaczyć, że Jaceniuk zadeklarował wówczas także, iż "będzie walczyć za każdego Rosjanina, Żyda, Polaka, Niemca, który jest obywatelem ukraińskim".
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?

10. Użytkownicy którzy uznali post Piner za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    24
    Z tym Janukowiczem to nie wiem do czego pijesz tak naprawdę. Zanim wyzwiesz kogoś od wysyłania do szkół to upewnij się, że sam masz jakąś wiedzę.
    Za co? Za walkę o Ukrainę.
    postaram się odpisać jutro (dzisiaj). głowa "mie" boli
    Ten cytat to i owszem. Nic nowego. Wiem o tym, że traktują to wyłącznie jako walkę o Ukrainę. Szkoda tylko, że ich poprzednicy zabili tylu niewinnych.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Z tym Janukowiczem to nie wiem do czego pijesz tak naprawdę. Zanim wyzwiesz kogoś od wysyłania do szkół to upewnij się, że sam masz jakąś wiedzę.
    Za co? Za walkę o Ukrainę.
    postaram się odpisać jutro (dzisiaj). głowa "mie" boli
    Ten cytat to i owszem. Nic nowego. Wiem o tym, że traktują to wyłącznie jako walkę o Ukrainę. Szkoda tylko, że ich poprzednicy zabili tylu niewinnych.
    1) Pominę ci twoja uwagę o szkole bo sam wcale lepiej pod tym względem nie wypadasz. A co do Janukowycza to z kim utożsamiałbyś jego opcję polityczną? Z UPA jak partię Swoboda?
    2)BUM czyli jednak obecny rząd ukraiński uznaje fakt jakim była walka o Ukrainę w kwestii tejże organizacji nacjonalistycznej a nie akcji antypolskich i tych ostatnich nie wychwala-tego nie zdołasz zanegować.
    3)To już jest gwóźdź do trumny:Sam stwierdziłeś ze to ich POPRZEDNICY zabili tylu niewinnych,oraz że traktują ich kwestię WYŁĄCZNIE w pojęciu WALKI O UKRAINĘ.A teraz udowodnij że UPA to poprzednicy partii Swoboda.
    Wychodzi na to że rozumiesz w jakim celu UPA jest wykorzystywane w obecnym dyskursie politycznym Ukrainy.To skąd te oskarżenia o banderyzm,skoro to Brocha Prawego Sektora a nie partii Swoboda?Bo są pomniki Bandery a on sam jest uważany za bohatera ale przy tym jego ludzie dopuścili się licznych zbrodni? Myślisz że to łatwe zagadnienie i proste do rozliczenia w dobie obecnej sytuacji kiedy to ich państwowość jest zagrożona?

- Czy to wystarczy?

13. Użytkownicy którzy uznali post Piner za przydatny:

Strona 217 z 287 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267 ... OstatniOstatni