Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
A kwestia słynnych lekcji religii?Teraz np jest zbieranie podpisów pod akcję ,,świecka szkoła'',ale problem jest jednak starszy.Np dlaczego lekcje religii są uwzględniane na świadectwach maturalnych?Co członków rady rekrutacyjnej z uniwersytetu obchodzi moja wiara?Skoro to nie ma nawet jakiegoś większego znaczenia to po co to umieszczać?Albo dyskryminacja lekcji etyki-to akurat znam z autopsji,np. katechetka mówiła uczniom aby modlili się za tych co chodzą na etykę bo błądzą!?Albo ostatnie wybory czy ustawa antyprzemocowa?
Etyka powinna zostać bo na niektórych kierunkach ta wiedza się przydaje. Ja bym wolał, żeby etyka jako taka była obowiązkowa a religia, żeby była tak jak za PRL, tyle że nie obowiązkowa. Mamy rozdział kościoła od państwa, więc religia i krzyże ze szkół powinny wylecieć, u mnie w szkole krzyży nie ma i jakoś nikt o nie krzyku nie podnosi.
W Polsce generalnie problem jest ze światopoglądem ogółu, w miastach kościół nie może wejść z butami w życie rodziny, bo nie ma tak silnej pozycji, ale w biedniejszych rejonach czy na wsi robi co chce. Poza tym te jego procesje czy pielgrzymki, które blokują drogi, wyją na całe gardło i wkurzają wszystkich.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk