Strona 200 z 230 PierwszyPierwszy ... 100150190198199200201202210 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 991 do 2 000 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez ScreamHorn Zobacz posta
    Dalej nie podałeś mi żadnych przykładów agresywnej kampanii duchownych i straszenia niezmywalnym grzechem, albo ich egoizmu. Tak samo mówisz o zmianie postępowania duchownych, wiec podaj jakieś konkrety i uzasadnij je. Jak np. księża mają zmienić pogląd co do osób o innej orientacji seksualnej skoro jest zapisane w Biblii że Boga to obrzydza?

Rzymian 1:24-27: „Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. (…) Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie”.

Kapłańska 20:13: „Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.”

Judy 7: „Jak Sodoma i Gomora i w ich sąsiedztwie /położone/ miasta - w podobny sposób jak one oddawszy się rozpuście i pożądaniu cudzego ciała - stanowią przykład przez to, że ponoszą karę wiecznego ognia.”.
    (słowo „sodomia”, dawniej odnosiło się między innymi do praktyk homoseksualnych).

Nie podałeś też żadnych dowodów że Chrześcijaństwo ma niewiele wspólnego z Kościołem.
    Podałem Ci przykład takiej agresywnej kampanii, jest w tym co cytowałeś. Zapewne jednak nie zwróciłeś na niego uwagi, dlatego podam Ci inny - in vitro albo komunia. Pewnie on tym również nie słyszałeś - http://wyborcza.pl/1,75478,17688822,....html#BoxGWImg A propo grzechu. Kościół nie straszy ludzi grzechem? Sądziłem, że to jest jego oręż od wieków.
    Coraz bardziej mnie zadziwiasz muszę przyznać. Widzę, że bardzo lubisz inaczej interpretować moje słowa. Ja napisałem - postępowanie, Ty piszesz mi o poglądach na daną kwestię. Wyjaśnij mi jak postępowanie czyli czyjeś zachowanie ma się do jego poglądów?

http://rgbplus.pl/index.php?id=1051
    http://www.chn.kz.pl/index.php/tekst...i-od-katolikow
    http://www.kosciolbozytorun.com/plik...i/Roznica1.pdf
    Jak widać chrześcijaństwo opiera się na zasadach zaczerpniętych z Pisma Św. a w katolicyzmie dochodzą do tego jeszcze zasady zaczerpnięte z doktryn kościelnych.

Bo oczywiście wyrzucenie Wesołowskiego ze stanu duchownego jest ukrywaniem jego przestępstwa. Tak samo ciągle tocząca się w Watykanie sprawa.

http://gosc.pl/doc/2172751.Byly-nunc...ki-aresztowany
    http://gosc.pl/doc/2174642.Mozliwa-e...-Wesolowskiego
    http://gosc.pl/doc/2289820.Sledztwo-...upa-zawieszone
    Zapewne, gdyby sprawa nie została odpowiednio nagłośniona w mediach abp. Wesołowski zostałby przeniesiony w inne miejsce i tak to by się skończyło. Po drugie - zastosowano wobec niego areszt domowy, co jest śmieszne bo ciążą na nim dość poważne zarzuty. O chlebie i wodzie to on zapewne tam nie żyje. Po trzecie - najciekawsze jest fakt, że dotychczasowe nadużycia seksualne wobec nieletnich były rozpatrywane nie jako sprawa karna, ale jako naruszenie dyscypliny. Czyżby KK nie obowiązywało prawo karne? Po czwarte - Kościół latami ukrywał fakt, że wiele kapłanów dopuszczało się takich przestępstw - http://pl.wikipedia.org/wiki/Przest%...ele_katolickim

To niczego nie dowodzi, bo jest to tak naprawdę zbiór opinii polskich duchownych nie podparty żadnym odwołaniami do samej treści konwencji.

Bo ksiądz który zbiera podpisy za Andrzejem Dudą stoi na czele Kościoła.
    Jest jego częścią składową, podobnie jak biskupi i abp ,którzy lobują za nim.

Tak bo pochodzą one od ludzi który znają się na chrześcijańskich zasadach. Jak jakiś wierny czegoś nie rozumie to niech nie robi z siebie nowego Lutra tylko spyta się jakiegoś duchownego, by mu to wytłumaczył.
    Kim jest nieprawdziwy katolik?
    Do reszty odniosę się na koniec.

Więc to że nie spotkałeś nigdy Katolika który jest za innymi prawicowymi partiami nie znaczy że takich nie ma. Nie każdy musi to publicznie mówić.
    ale, co ma katolik do innych partii prawicowych Nadal jednak nie odniosłeś się do mojej prośby, a która brzmiała tak - wskaż mi, że Kościół w PL lub jacyś jego hierarchowie popierają inne partie prawicowe niż PiS. Skoro ja potrafię znaleźć słowa i czyny poparcia dla PiS-u Ty chyba nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem dla innych partii.

Nie przyczyniają się do wzrostu pedofilii, lecz dzieci które nie doznały rodzicielskiej miłości mogą jej szukać w różnoraki, niekiedy nieodpowiedni sposób. To jest oficjalna nauka Kościoła.
    Sam sobie przeczysz. Czyż pedofilia nie jest nieodpowiednim sposobem szukania miłości? Jak rozumiem istnieją jakieś badania wskazujące, że dzieci rozwodników błądzą w szukaniu miłości? Bo zacznę zaraz przypuszczać, że każdy gwałciciel i pedofil pochodził z rodziny rozbitej.

To znaczy że wiele osób ma błędne przekonania pochodzące od reformatorów. Wiara to nie to samo co wiedza. Gdybym widział Boga to bym wiedział że jest, nie wierzył. Nie wierzę że są tacy źli kapłani bo nie do tego podstaw, a tobie na słowo nie uwierzę. Nie wiem też tego więc uznaję że tak nie jest. Podaj przykłady takich to zobaczymy.
    To samo mogą powiedzieć o Tobie protestanci lub osoby innych wyznać, które oddzieliły się od Kościoła. Najpierw określ mi ramy złego kapłana, bo może się okazać, że to ja uważam za złe i naganne jest czymś normalnym dla Ciebie.

Kościół chce by ludzie byli zbawienie i głosi zasady które mają to sprawić. To ty mi wmawiasz że Kościół chce pieniędzy i władzy, a nie masz do tego żadnych podstaw.
    To, że głosi on zbawiennie na jego zasadach nie oznacza to, że nie chce pieniędzy i władzy. Mam powody tak twierdzić.
    Pierwszym z nich - jest fakt, że Kościół w PL naciska, aby rząd, prezydent oraz parlament dostosował się do wymogów wiary katolickiej oraz tego co głoszą hierarchowie. Pewnie się obruszysz, że ma do tego prawo, bo głosi zbawienie i troszczy się o dusze wiernych itd. Dla przypomnienia jednak, że nie wszyscy Polacy są katolikami i nawet osoby tego wyznania nie uznają za słuszne by postępować tak jak głoszą według nich kapłani. Państwo nie ma odgrywać nadrzędnej roli w trosce o dusze i zbawienie swoich obywateli, ta rola przypada w udziale różnego rodzaju kościołom. To kapłani mają się troszczyć o wiernych i ich wstęp do nieba a nie rząd. Jeżeli sobie chcą niech nauczają z ambon, straszą czym tam chcą, ale niech nie lecą na skróty żądając uchwalenia odpowiedniej ustawy, by nie podpisywać jakiegoś papierka. Droga do zbawienie nie wiedzie chyba, przez rządowy zakaz?
    Po drugie - pieniądze - czemu Kościół w PL tak bardzo oburzył się, gdy próbowano zmienić zasady jego finansowania? Skoro w Polsce mamy podobno taką przewagę katolików to odpis podatkowy powinien mu wystarczyć. A może jednak nie? - http://www.money.pl/gospodarka/rapor...0,1642909.html

Podałem ci linka do tego co myślą o tym księża, a te myślenie wynika z nauki Boga.
    Sądziłem, że Bóg sprzeciwia się przemocy. Jak widać się myliłem.

Bóg też nic by takiego nie zażądał. I dalej czekam na przykłady złych księży.
    I tu się odniosę do Twoich wcześniejszych słów. Skąd wiesz, czego zażądałby od Ciebie Bóg? Przecież nie masz z nim osobistego kontaktu, nie przemawia do Ciebie. Robi to za niego kapłan. A w takim wypadku jego słowa powinny być dla Ciebie świętością, bo jest to nauka płynąca od Boga.
    Co jeżeli następuje niezgoda pomiędzy kapłanami i każdy twierdzi coś innego lub inaczej coś interpretuje? Co wówczas zrobisz? Przecież taka sytuacja może mieć miejsce. Mam wówczas nie lada dylemat. Przecież tak jest z antykoncepcją. Część Kościoła jest za, druga część uważa to za grzech, bo seks służy tylko do prokreacji. Jaką drogę wybierzesz? Pytam tylko hipotetycznie, co zrobisz, gdy będzie taki rozdźwięk w Kościele na temat jakieś kwestii.
    http://nowezycie.archidiecezja.wroc....022009/09.html
    http://wyborcza.pl/1,75968,5752125,A...i_Kosciol.html
    http://ekai.pl/wydarzenia/ostatnia_c...antykoncepcja/
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

2. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 35 podziękowań w 30 postach
    Kościół w Polsce chyba nie wie co to jest państwo świeckie. Wyciągają ręce po kasę z budżetu i zachowują się tak jakby państwo było ich prywatnym folwarkiem. Jakby raz mocno dostali po łapach to, może by się opamiętali.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
    Stary nick: Drakensang

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Przy obecnej polityce imigracyjnej na obszarze UE za pięćdziesiąt lat w europejskim kalifacie kiedy będziesz bił pokłony w stronę wschodzącego słońca jeszcze z utęsknieniem wspomnisz obecny "wszechobecny" klerykalizm.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Stolnik Awatar HellVard
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    95
    Otrzymał 158 podziękowań w 102 postach
    Wzrost liczby muzułmanów w Europie nie jest żadnym uzasadnieniem dla przymykania oczu na naciąganie, a czasem i łamanie prawa przez kler.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Naciąganie prawa lub jego łamanie a czasem wręcz wywijanie się od odpowiedzialności karnej przez duchownych obojętnie jakiego wyznania jest karygodne i powinno być temperowane zarówno przez struktury instytucji kościelnych oraz organów ścigania tak jak w przypadku każdego obywatela.Tutaj nie ma o czym polemizować.
    Natomiast z tą ekspansją i oddziaływaniem KK na życie publiczne a nawet samo państwo to już burza w szklance wody.Więcej do tej pory słyszałem o naciskach muzułmanów na władze w niektórych krajach europejskich aniżeli adekwatne sytuacje z udziałem księży katolickich.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    A kwestia słynnych lekcji religii?Teraz np jest zbieranie podpisów pod akcję ,,świecka szkoła'',ale problem jest jednak starszy.Np dlaczego lekcje religii są uwzględniane na świadectwach maturalnych?Co członków rady rekrutacyjnej z uniwersytetu obchodzi moja wiara?Skoro to nie ma nawet jakiegoś większego znaczenia to po co to umieszczać?Albo dyskryminacja lekcji etyki-to akurat znam z autopsji,np. katechetka mówiła uczniom aby modlili się za tych co chodzą na etykę bo błądzą!?Albo ostatnie wybory czy ustawa antyprzemocowa?
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 35 podziękowań w 30 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    A kwestia słynnych lekcji religii?Teraz np jest zbieranie podpisów pod akcję ,,świecka szkoła'',ale problem jest jednak starszy.Np dlaczego lekcje religii są uwzględniane na świadectwach maturalnych?Co członków rady rekrutacyjnej z uniwersytetu obchodzi moja wiara?Skoro to nie ma nawet jakiegoś większego znaczenia to po co to umieszczać?Albo dyskryminacja lekcji etyki-to akurat znam z autopsji,np. katechetka mówiła uczniom aby modlili się za tych co chodzą na etykę bo błądzą!?Albo ostatnie wybory czy ustawa antyprzemocowa?
    Etyka powinna zostać bo na niektórych kierunkach ta wiedza się przydaje. Ja bym wolał, żeby etyka jako taka była obowiązkowa a religia, żeby była tak jak za PRL, tyle że nie obowiązkowa. Mamy rozdział kościoła od państwa, więc religia i krzyże ze szkół powinny wylecieć, u mnie w szkole krzyży nie ma i jakoś nikt o nie krzyku nie podnosi.
    W Polsce generalnie problem jest ze światopoglądem ogółu, w miastach kościół nie może wejść z butami w życie rodziny, bo nie ma tak silnej pozycji, ale w biedniejszych rejonach czy na wsi robi co chce. Poza tym te jego procesje czy pielgrzymki, które blokują drogi, wyją na całe gardło i wkurzają wszystkich.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
    Stary nick: Drakensang

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Cytat Zamieszczone przez Drakensang Zobacz posta
    Poza tym te jego procesje czy pielgrzymki, które blokują drogi, wyją na całe gardło i wkurzają wszystkich.
    Wiesz to wciąż i na całe szczęście jest wolny kraj w którym każdy ma prawo do publicznego manifestowania swoich uczuć czy poglądów(politycznych,ideologicznych lub światopoglądowych).Niektórzy z katolików odczuwają potrzebę jednoczenia się we wspólnocie poprzez pielgrzymki lub procesje żeby dostąpić wyższych doznań duchowych a to że przy tym pośpiewają lub się pomodlą trochę głośniej aniżeli zazwyczaj to nic takiego.
    W końcu u nas to normalka.Pederaści mają swoją Paradę Równości,kibice marsze na stadiony poprzez obce miasta,wycieczki szkolne do teatru lub muzeum,tysięczne gromady młodych ludzi pędzących na koncerty a nawet mundurowych stukających o bruk kilka razy do roku że o wizytujących stolicę niezadowolonych grupach zawodowych już nie wspomnę.
    Zawsze znajdą się malkontenci dla których nawet tradycyjnie hałaśliwa grupka japońskich turystów będzie stanowić problem .

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Akurat pielgrzymki czy procesje katolickie to nie problem,szczególnie że są organizowane i celebrowane w przestrzeni publicznej,a to czy ktoś się z tym zgadza czy nie zgadza to jego własna sprawa.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    96
    Otrzymał 24 podziękowań w 17 postach
    A co myślicie o kulcie maryjnym ?

Strona 200 z 230 PierwszyPierwszy ... 100150190198199200201202210 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów