Strona 115 z 205 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125165 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 141 do 1 150 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Podczaszy Awatar hdshovcase
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    124
    Otrzymał 42 podziękowań w 30 postach
    czytam teraz ''Czarodzicielstwo'' i ''Wyprawę Czarownic'' Terry'ego Pratchetta
    "Kto pierwszy wykół zabójcze ostrze musiał mieć duszę z twardej stali"
    Poprzedni nick: Idh

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    Colin Woodard "Republika Piratów":
    Spoiler: 

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Z uwagi na obecną sytuację w Europie ponownie sięgnąłem po tę książkę... Początek nie jest zbyt porywający, gdyż opisuje sytuację gospodarczo-polityczną w Cesarstwie na początku V wieku. Wbrew obiegowej opinii była ona całkiem niezła... Dalej, akcja się rozkręca. Osobom skłonnym do refleksji na temat uchodźców, polecam rozdział Wojna nad Dunajem i następne...
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Wpadłem w wir opowieści o walkach we Włoszech z 1944 roku, i oczywiście w temat Monte Cassino.
    Tyle, że tym razem inaczej - od niemieckiej strony. Książka Bohaterska obrona Monte Cassino 1944 http://grzbiet.pl/ksiazki/bohaterska...cja-na-wloskie jest dziwna, zwłaszcza dla osoby wychowanej na bohaterskim zdobyciu klasztoru przez Chłopaków Andersa. Dziwna, ale ciekawa bo pokazuje ten drugi punkt widzenia. Dodatkowo autor zwraca uwagę na aspekty walk których nasi autorzy (na przykład Wawer w BH) jakoś nie chcą zaznaczyć. Na przykład przełamanie niemieckiej obrony przez francuzów (oraz gwałty i rozboje jakich się dopuścili), które - według autora było podstawą do opuszczenia klasztoru przez wojska niemieckie.
    grzbiet-pl.jpg

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Wpadłem w wir opowieści o walkach we Włoszech z 1944 roku, i oczywiście w temat Monte Cassino.
    Jak chcesz dowiedzieć się o walkach po zdobyciu klasztoru, to polecam tę książkę. Autor pisze dobrze. Trochę drażni tylko, tym swoim wybielaniem nieudolnego generała Clarka ( trudno zaakceptować, to co się działo w związku z natarciem z przyczółka Anzio...) Są też tam wspomnienia żołnierzy koalicji, niemieckich, partyzantów włoskich, cywilów.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    [QUOTE=szwejk;373119]Jak chcesz dowiedzieć się o walkach po zdobyciu klasztoru, to polecam tę książkę.

Dziękuje - poszukam bo nie znam. Co prawda w kolejce czeka już taka ciekawostka: Spadochroniarze Hitlera a w niej oczywiście akcja SS-Sonderverband z.b.V. Friedenthal - czyli Otto Skorzeny i Mussolini.

749865.jpg

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Michał, jak chcesz przeczytać o walkach o Monte Cassino w sposób całkowicie wyjątkowy poszukaj trylogię Melchiora Wańkowicza:

A 1DSpad? W końcu to zielone diabły!
    Spoiler: 

Co do

to zdaje mi się że to nowa odsłona książki która jest u mnie na honorowym miejscu na półce:

Ubył jeden z autorów, ale patrząc po ilości stron, znacznie rozszerzona wersja. Także się za nią rozejrzę.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Przewija się tematyka drugo wojenna, a ja akurat w temacie

a dla tych, którzy lubią dobry thriller polecam świetną książkę - Tomasza Lipki!!

Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

9. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    @Gajusz Mariusz trylogię Wańkowicza znam powiem więcej, czytałem trzy różne książki tego samego autora o tym samym tytule to przewrotne stwierdzenie oczywiście.
    Po prostu dawno, dawno temu trafiłem na dwa różne wydania tej książki (edycja z czasów komuny) i sposób pocięcia przez cenzurę był zauważalny.. Trzecie podejście do Wańkowicza to właśnie to które pokazałeś. Bez dwóch zdań facet potrafił pisać

@chochlik20 Janczarów Berlinga nie znam, za to przeczytałem niedawno coś takiego:
    Wojsko Berlinga i Żymierskiego 1943-1945

i mam bardzo, bardzo mieszane odczucia..
    Z jednej strony fajnie napisana, zwłaszcza jak ktoś nie zna realiów i skali formowania sił w ZSRR. Dużo informacji o schematach, wyposażeniu wojska, problemach logistycznych, kadrowych itp..
    Ogromny plus za podniesienie kwestii wcielania jeńców w "Wehrmachtu" do jednostek LWP.
    Ale irytuje mnie fakt, że autorzy na siłę udowadniają, że było to wojsko Polskie, tzn składające się z Polaków i będące pod naszym zarządem politycznym.
    Zarząd polityczny wskazany przez Stalina, karda najwyższa też.
    Kadra średnich stopni, oraz większość technicznej również sowiecka, czasem tylko ze znajomo brzmiącymi nazwiskami - Jan Mierzycan, Wojciech Bewziuk, Antoni Siwicki...

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    38
    Otrzymał 23 podziękowań w 17 postach
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Z uwagi na obecną sytuację w Europie ponownie sięgnąłem po tę książkę... Początek nie jest zbyt porywający, gdyż opisuje sytuację gospodarczo-polityczną w Cesarstwie na początku V wieku. Wbrew obiegowej opinii była ona całkiem niezła... Dalej, akcja się rozkręca. Osobom skłonnym do refleksji na temat uchodźców, polecam rozdział Wojna nad Dunajem i następne...
    Upadek cesarstwa wspominam bardzo dobrze Książka napisana bardzo ciekawie (pomijając nudny początek). Autor w interesujący sposób opisuje napór barbarzyńców na ziemie cesarstwa i jego skutki. Obala przy tym parę mitów np. o słabości Rzymu lub wyjątkowości Attyli.

Niedawno zacząłem czytać Kontynuację Upadku Cesarstwa Rzymskiego

Tu po krótkim wstępie Heather na pierwszych 100 stronach opisuje historię Teodoryka księcia Gotów panońskich który stał się najpotężniejszym postrzymskim władcą. Porównania rodu Amalów do familii Corleone, Intrygi na bizantyjskim dworze tworzą naprawę ciekawy klimat. Szkoda że Heather nie pisze powieści historycznych

12. Użytkownicy którzy uznali post szaman za przydatny:

Strona 115 z 205 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125165 ... OstatniOstatni