Strona 272 z 330 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 711 do 2 720 z 3294

Wątek: Filmy

Podkomorzy Awatar Bronti
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    257
    Otrzymał 118 podziękowań w 79 postach
    https://www.youtube.com/watch?v=dAuzJz7Ku-g

Zapowiada się smakowicie....

Druga połowa X wieku. Ruś Kijowska. Po śmierci księcia Rusi Kijowskiej Światosława I jego synowie walczą między sobą o władzę. Włodzimierz (Kozlovsky), młody książę Nowogrodu, ucieka z kraju, po tym jak jego przyrodni brak Jaropełk (Alexandr Ustyugov) przejmuje władzę nad całą Rusią Kijowską oraz zabija Olega (Kirył Pletnyov) , brata Włodzimierza. Doświadczony wojownik Svenveld (M. Sukhanov) przekonuje Włodzimierza, aby dołączył do wyprawy Waregów, która zamierza odbić Nowogród z rąk Jaropełka oraz zmierzyć się z siłami Bizancjum.

Film reżyseruje Andrey Kravchuk, który uznanie zyskał filmem „Admirał”. Obsadę stanowią głównie Rosjanie. Oprócz wymienionych wcześniej Kozlovsky’ego i Chodoczenkowej, w filmie wystąpią Kanadyjczyk John DeSantis („Trzynasty wojownik”, „Siódmy syn”, „Wrogie niebo”), Szwed Joakim Nätterqvist („Templariusze. Miłość i Krew”) oraz Polak Paweł Deląg („Quo Vadis”), który wcieli się w postać mnicha.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Choćbym miał tego żałować, tytuł wpisany na listę życzeń! Ten tur w ostatniej migawce, mniam!
    Ja zaś obejrzałem drugą część Szefowie wrogowie (Horrible bosses). Dalszy ciąg przygód Nicka, Dale'a i Kurta. Może nie tak wciągająca, ale jak pierwsza część kogoś wciągnęła drugą także polecam. Wraca także Kevin Spacey (choć trochę niewykorzystany) jak i Jamie Foxx oraz Jennifer Aniston w roli niewyżytej stomatolog. Widoczny także Christoph Waltz. Do obejrzenia wraz z damą serca (przynajmniej nie komedia romantyczna! )

La Rafle (Obława): całkiem niezły film z Jean Reno i Melanie Laurent. Oparty na faktach, francuska próba rozliczenia z przeszłością gdy część Francuzów współpracowała z nazistami. Przez pryzmat dzieci wrażenie tym bardzie zwiększone (scena gdy Nono sam biegnie do niemieckich Blitzów nawet na mnie zrobiła wrażenie) Trochę końcówka psuje cały obraz bo i tak nikt by nie uwierzył w jego uratowanie...

Hitman: Agent 47. Wszyscy bez mała ocenią film pod kątem gry. Ja nie, gdyż... nie grałem w to . Mimo to podszedłem do filmu z rezerwą, a pierwsza scena tylko to potwierdziła. Gdy w pierwszej scenie bohater robi taką sieczkę, jakie sceny mają przyspieszyć bicie serca w dalszej projekcji? No ale nie powiem, nawet całkiem nieźle się oglądało, zapewne ze względu na Hannah Ware ale i Rupert Friend przekonał mnie do swej postaci

Only God forgives. Znając przed projekcją nazwisko reżysera można było się spodziewać coś w rodzaju Valhalla rising ale i Drive. Ze względu na Goslinga liczyłem na to drugie. Wyszło coś pośredniego, ze wskazaniem na Valhallę . Mocnym punktem jest fabuła. Niby klasyka: głównemu bohaterowi mordują brata, czas na zemstę. Tylko że wszystko jest przewrócone do góry nogami. Policjant który za tym stał nie jest złem wcielonym. Brat został zamordowany przez ojca nieletniej prostytutki, która została tuż przedtem zgwałcona i bestialsko zamordowana przez tego pierwszego. Więc brat nie spieszy się z zemstą. Musi przylecieć matka by się zemścić za śmierć pierworodnego. Zmuszony działać, w klasycznej walce na gołe ręce (i nogi ) o dziwo sam dostaje niezły łomot. Pod tym względem film nie jest kalką i to na plus. Lecz nie ukrywam. Nie jestem fanem filmów gdzie wypowiedzi bohaterów to rodzynki, zaś uwypuklanie odgłosów kroków i muza z psychiatryka towarzyszą każdej scenie. Bez zbędnej ściemy przyznaję się, że przy wyborze wystaw prac Kossaków i Picassa przy tych pierwszych bym przepłacił byle wejść, a przy tym drugim musieliby mi sporo dopłacić bym zaczął rozpatrywać samo wejście Podsumowując: film dla smakoszy.

I film dla którego edytowałem post jako nowy żeby zwrócić na niego uwagę: Everest. To jeden z tych, dla których warto odpalić 3D. Zestaw aktorów: Jason Clarke, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Sam Worthington czy Keira Knightley mówi sama za siebie. Nawet dla nich warto zacząć seans. Nie mam zamiaru spoilerowac, bo świezy film. Natomiast muszę jedną rzecz zauważyć. Największą zbrodnią jest ta, gdy zawodowcy ustalając pewne zasady, które zostały ustanowione krwią ich poprzedników sami je łamią. Dlatego nigdy mnie nie ruszają cykliczne informacje o stratach wśród zdobywców gór. Po pierwsze oni najlepiej znają ryzyko, po drugie zbyt czesto to sie wydarza po złamaniu najważniejszych zasad. Coś jak lądowanie we mgle. I czy nasz Antoni udowodni zamach zorganizowany przez Tuska, Putina, UFO-ludków etc po prostu nie mieli prawa w tych warunkach z taką widocznością podejmowac decyzji o próbie lądowania z tak ważnymi pasażerami na pokładzie. Wracając do tego znakomitego filmu: polecam gorąco! Dodam: ku przestrodze bo nie zawsze cel uświęca srodki...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Only God forgives. Znając przed projekcją nazwisko reżysera można było się spodziewać coś w rodzaju Valhalla rising ale i Drive. Ze względu na Goslinga liczyłem na to drugie. Wyszło coś pośredniego, ze wskazaniem na Valhallę . Mocnym punktem jest fabuła. Niby klasyka: głównemu bohaterowi mordują brata, czas na zemstę. Tylko że wszystko jest przewrócone do góry nogami. Policjant który za tym stał nie jest złem wcielonym. Brat został zamordowany przez ojca nieletniej prostytutki, która została tuż przedtem zgwałcona i bestialsko zamordowana przez tego pierwszego. Więc brat nie spieszy się z zemstą. Musi przylecieć matka by się zemścić za śmierć pierworodnego. Zmuszony działać, w klasycznej walce na gołe ręce (i nogi ) o dziwo sam dostaje niezły łomot. Pod tym względem film nie jest kalką i to na plus. Lecz nie ukrywam. Nie jestem fanem filmów gdzie wypowiedzi bohaterów to rodzynki, zaś uwypuklanie odgłosów kroków i muza z psychiatryka towarzyszą każdej scenie. Bez zbędnej ściemy przyznaję się, że przy wyborze wystaw prac Kossaków i Picassa przy tych pierwszych bym przepłacił byle wejść, a przy tym drugim musieliby mi sporo dopłacić bym zaczął rozpatrywać samo wejście Podsumowując: film dla smakoszy.
    Nie wyłapałem tego podobieństwa do Valhalla Rising, ale w sumie masz rację! Dodam od siebie, że film specyficzny, nie dla każdego i wygląda jak pejzaż (kto obejrzy ten zrozumie). Niesamowite zdjęcia muszą zapełnić brak dialogów i bardzo symboliczny scenariusz. Ten film się "ogląda" głównie. No i warto także zaznaczyć ten wątek edypalny

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
    No i warto także zaznaczyć ten wątek edypalny
    Ten wątek jak i karaoke umyślnie pominąłem .

Edit

Dragon Blade (Wojna imperiów czyli... Tian Jiang Xiong Shi ). Taka sobie bajeczka (szkoda mi Brody'ego i Cusacka...) finansowana przez Chiny więc mamy dobrych Chińczyków (Wujek Samo Dobro - Chan) i złych Europejczyków, w tym wypadku Rzymian (Wujek Samo Zło - Brody). Buntownik Cusack z 4 tysiącami wiernych "legionistów" wraz z następcą tronu ucieka przed 100 tysiącami złych "legionistów". Na szczęście są jeszcze Chiny. A co! A zapomniałbym. Pojawiają się jeszcze "Persowie" . Dalej wiadomo: choreografia i takie tam. Wyglądałem latających smoków. Oszczędzono mi tego. Uff... Film dla odważnych.

Pani z przedszkola. Całkiem ciekawy film w którym Karolina Gruszka pokazuje że na starość ( ) jest bardziej interesująca niż 10 lat temu. Kulesza na swoim wysokim poziomie. Ogólnie - całkiem ciekawe spojrzenie na PRL. Z jednym ale - trudno nazwać ten film komedią choć przyznam ze ten obraz ciężko zakwalifikować do jakiejś konkretnej kategorii. Film chyba kierowany do 35-latków i starszych szukających sentymentów związanych z PRL-em.

Wall Street. Pieniądz nie śpi. Drugie spotkanie z Gordonem Gekko (Douglas). Film to krytyczne spojrzenie na świat finansjery USA a to potrafi robić Oliver Stone. Partneruje mu Shia LaBeouf (zupełnie mnie nie przekonał jako młody wilk giełdowy...). Do tego dochodzi dziewczyna która ich łączy (dla pierwszego córka z którą więcej dzieli niż łączy, dla drugiego wybranka serca). Dla mnie średniak którego ratuje obecność Josha Brolina. Oczywiście grającego "tego złego". Nie żałuję, ale bez zachwytów.

Ant-Man. Chyba najbardziej familijny film o kolejnym bohaterze ze stajni Marvella. Z boku mamy znowu trudne relacje bohatera granego przez Douglasa ze swoją córką (jak przyjrzycie się uważnie to zobaczycie Tauriel ) którą z kolei łączą relacje z głównym bohaterem typu: kto się czubi ten się lubi. W tle pojawiają się inni bohaterowie ze stajni (Falcon, Kapitan Ameryka). Familijne dzieło dla całej rodziny po niedzielnym obiedzie. (Czekać do końca napisów!)

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Noc zerwana ale warto było wybrać się na premierę VII części Star Wars o północy bo film jest i będzie hitem.Stare klimaty w połączeniu z dzisiejszą techniką filmową dały niemalże produkt doskonały. Bez dwóch zdań pozycja obowiązkowa do obejrzenia!

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

6. Użytkownicy którzy uznali post Nezahualcoyotl za przydatny:

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Otrzymał 14 podziękowań w 11 postach
    Bronti możesz podać tytuł tego filmu o Rusi Kijowskiej? Bo filmik na yt jest zablokowany.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Po prostu Viking

The wedding ringer (Polowanie na drużbów). Zaskakująco dobra komedia. Zdawałoby się że aktor grający głównego bohatera to jakieś nieporozumienie. Nic z tych rzeczy. Dawka humoru dla wszystkich. Plecam.

Monsters: Dark Continent. Teoretycznie kontynuacja zaskakująco dobrego Monsters (Strefa X). Niestety, coś nie zagrało. Kolejny film w którym żołnierze amerykańscy to imbecyle i krwiożercze bestie. "Potwory" nie z tego świata tylko jakimś pretekstem. Chodzą, biegają i tak cały film, tyle że są tylko tłem. Za to dobrzy islamiści to chodzący humaniści (scena gdy obok zbombardowanego potwora widzimy autobus szkolny na środku pustyni, oczywiście także zbombardowany przez jankesów jest chyba największym idiotyzmem wśród wielu innych). Szkoda, bo film miał szanse, gra aktorska nawet nawet. Niestety. Omijać z daleka.

The man from U.N.C.L.E. Jak ktoś lubił atmosferę z klasycznych Bondów (Moore, Connery) albo choćby ostatnio Kingsman The secret service to gorąco polecam! Pazur Guya Ritchie widoczny od pierwszej sceny. Kto wie, czy wśród dwóch agentów nie widzimy przyszłego odtwórcy Bonda. Alicia Vikander ponownie zjawiskowa. Całe tło grające Europę AD 1963 to pełnoprawny, kolejny aktor. Ogólnie: znakomite kino. I jeszcze jedno: dawno nie słyszałem tak dopasowanych utworów z soundtracka do kolejnych scen. Gorąco polecam!
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 17-12-2015 o 12:34

9. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Obejrzałem wreszcie Mad Max: na drodze gniewu
    Wrażenia mieszane. Z jednej strony znakomite sceny i szybkie tempo akcji, jak na tę serię przystało... Z drugiej jakoś to wszystko przerysowane. Taka wersja dla przeciętnej młodzieżówki gdzie ma być jak najwięcej wybuchów. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie, w Mad Maxach 2,3 klimat postapokalipsy był jakby autentyczniejszy. Tam, wyzwaniem było zdobycie nie tylko paliwa i wody, ale i amunicji, stąd te używanie kusz... Tutaj, zaopatrzenie w materiały wybuchowe, części zamienne do broni i urządzeń nie jest problemem... Pojazdy z kolcami... przenośną kapelą... miotacze płomieni strzelające bez ustanku... Co ciekawe, w tej części, to żołnierz Nax bardziej przyciąga uwagę niż główny bohater No i cała koncepcja filmu: Podróż w kółko. Film ogląda się dobrze, ale większej filozofii, to tam nie ma ( w 2 i 3 była)
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    True story. Historia na faktach. Powinna trzymać w napięciu (James Franco bardzo wiarygodnie), niestety. Czegoś brakowało, choćby zwrotu sytuacji...

Pixels. Co tu rzec. Melancholijny film dla mnie i moich rówieśników. Sandler w obsadzie więc wszystko wiadomo. W obsadzie o dziwo także Peter Dinklage (Tyrion) i Sean Bean. Oglądać na własne ryzyko. (PS-Michelle Monaghan ciągle do schrupania )

Cop Car. Kevin Bacon ciągle we formie. Dwóch wałęsających się nastolatków dla hecy kradnie opuszczony radiowóz na bezludziu. I to był błąd. Film całkiem niezły.

Pay the ghost (Wrota zaświatów). Nicolas ciągle się rozmienia ostatnio więc i tego filmu się obawiałem. Ale nie było tak źle. Do hiciora daaaaleko, ale do obejrzenia.

Mr. Holmes. Najbardziej nostalgiczny film z naszym detektywem. Cierpiący na zaniki pamięci próbuje przypomnieć sobie ostatnie swoje śledztwo po którym postanowił wycofać się z życia zawodowego i osiąść nad Kanałem (świetne ujęcia klifów Dover). Ian McKellen znakomity! Polecam!

Air. Postkatastroficzne kino. Wybrańcy ludzkości (naukowcy, lekarze) schowani w silosach po rakietach balistycznych pod ziemią czekają na oczyszczenie skażonego powietrza w kapsułach we śnie. Dwóch techników wybudza się co kilkanaście miesięcy na 1,5h by wszystko sprawdzić po czym sami udają się do snu. I tak od lat. Film niezaprzeczalnie przypomina nam filmy o kosmosie. Gra dwóch autorów, ciasne przestrzenie, klaustrofobiczna atmosfera. Dylematy o przyszłości, sensie takiego życia. Pojawiająca się jednemu z bohaterów żona (też coś przypomina? ). Praktycznie wszystko już było. Nie powiem, aktorzy się starają, ale brakło choćby odpowiedniej muzyki. Nie oczekiwałem hiciora, ale i tak rozczarowanie.

Stara Gwardia / Ostatni Sprawiedliwy Awatar KLAssurbanipal
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Otrzymał 980 podziękowań w 526 postach
    Obejrzałem wczoraj pierwszy raz Las Vegas Parano (oryginalny tytuł Fear and Loathing in Las Vegas) i dziwię się jak to możliwe, że taki klasyk uchował się przede mną? Kilka razy miałem zamiar ten film obejrzeć i nigdy nie doszło to do skutku. Jednym słowem świetny i prawdziwy.

Informacja dla fanów serialu Sherlock. Kilka dni temu premierę miał samodzielny film Sherlock: The Abominable Bride z bohatermi serialu, jednak akcja dzieje się w XIX wieku.

Darowizna dla mnie jako twórcy możliwa tutaj: https://www.paypal.me/klassurbanipal

Strona 272 z 330 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322 ... OstatniOstatni