"A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".
Mu'ammar al - Kaddafi
Jeśli chodzi o upadek Cesarstwa Rzymskiego chciałbym polecić monumentalne dzieło Gibbona o tym tytule. Obejmuje ono okres od końca II w.n.e. do upadku Bizancjum. U nas ukazały się dwa pierwsze tomy obejmujące okres do detronizacji ostatniego cesarza Zachodniego Imperium przez Odoakera. Ostatni tom jest dostępny tylko w wersji angielskiej. Nadmieniam, że autor doczekał się krytyki ze strony kół chrześcijańskich.
Ostatnie zdanie ma zachęcić do czytania?
Aktualnie czytam "Tamerlan i jego czasy" Malowista. Ogólnie ciekawa postać ale autor potrafi przynudzić. Ogólnie polecam.
Nie miałem tego na myśli. Autor uważa, że jedną z przyczyn upadku Rzymu było chrześcijaństwo.
Witold Biernacki
"Łojów 31 lipca 1649. Działania wojenne na Litwie w latach 1648-1649"
http://ecsmedia.pl/c/lojow-31-lipca-...xt28413470.jpg
Minirecenzja tej pracy:
http://romanrozynski.blogspot.com/20...cej-bitwy.html
Poproszę jednak o rozwinięcie postu o to, co aktualnie czytasz i okładkę książki.
A.
Obrazka nie byłem w stanie wstawić, bo nie działa mi ta opcja-RR
Ostatnio edytowane przez romanrozynski ; 11-12-2015 o 22:26
Manzikert 1071 Stanisława Reka zaliczony. Teraz pora na:
Tytuł trochę mylący, bo rok 1939 dotyczy Armii Polskiej we Francji.
Spoiler:
Poza tym to dopiero pierwsza część materiału co także nie jest odzwierciedlone na okładce.
Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 15-12-2015 o 07:41 Powód: wyjaśnienie
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
W Cieniu Kapitolu, Religia Starożytnych Rzymian. Ciekawa książka o religii, jej znaczeniu i sposobach obchodzenia świat w Rzymie, a przy okazji o kalendarzu i igrzyskach. Zdjęcie się pojawi później, jak jakieś znajdę.
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
Stary nick: Drakensang
Świetnie się zapowiada, chociaż zdążyłem ledwie przeczytać wstęp
![]()
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
^^ Przeglądałem swego czasu w księgarni. Napisz kilka zdań po lekturze.![]()
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Książka bardzo mnie zaciekawiła, choć przeczytałem na razie tylko początek.
![]()
"Kto pierwszy wykół zabójcze ostrze musiał mieć duszę z twardej stali"
Poprzedni nick: Idh