Strona 273 z 330 PierwszyPierwszy ... 173223263271272273274275283323 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 721 do 2 730 z 3294

Wątek: Filmy

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez KLAssurbanipal Zobacz posta
    Obejrzałem wczoraj pierwszy raz Las Vegas Parano (oryginalny tytuł Fear and Loathing in Las Vegas) i dziwię się jak to możliwe, że taki klasyk uchował się przede mną? Kilka razy miałem zamiar ten film obejrzeć i nigdy nie doszło to do skutku. Jednym słowem świetny i prawdziwy.
    KLA życia człowiekowi nie wystarczy żeby obejrzeć wszystko co by chciał i dlatego sam miewam kilkuletnie lub dłuższe opóznienia z wieloma filmami.Ale "Las Vegas Parano" już przerabiałem wielokrotnie

Jednak teraz wyglądam weekendu żeby pognać na ostatni film Tarantino

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    ^^Las Vegas Parano dopisany do listy, dzięki.

Ja zaś nim spadł śnieg chociaż na ekranie szukałem czegoś o zimie. No więc wygrzebałem jakiś film z brodą z Kurtem Russellem. Cud w Lake Placid (Miracle). Film oparty na faktach. Amerykańska reprezentacja w hokeju na lodzie szykowana przez charyzmatycznego trenera próbuje nie dać plamy na zimowej Olimpiadzie w 1980. Przypomnę że były to czasy gdy na zachodzie takie reprezentacje budowano na zawodnikach uczelnianych a na wschodzie były to regularne pierwsze reprezentacje. Z drugiej strony był to czas gdy Sborna przyjeżdżała na towarzyskie mecze z zawodowcami z NHL i ci drudzy dostawali łomot... Tak więc faworyt był tylko jeden - CCCP. 3 dni przed igrzyskami obie reprezentacje spotykają się w meczu towarzyskim. Kończy się masakrą 10:3 dla ZSRR. W trakcie Olimpiady obie repry grają swoje choć USA ma jeden remis, a CCCP same zwycięstwa. Dochodzi do bezpośredniego spotkania... Malkontentom piszę od razu: tak, są flagi, hymn USA etc. Lecz nawet tytuł sugeruje kto był lepszy Szczerze polecam!

Film który miał u mnie wysokie oczekiwania i które... spełnił z nawiązką! Sicario. Trio wyśmienitych aktorów którzy kreują akcję fimu (Emily Blunt, Benicio Del Toro i Josh Brolin) to także pierwszorzędnie zagrane postacie. Co prawda Emily nie ma tu tak charakterystycznego momentu jak sławne: again! again! z Na skraju jutra ale mam do niej słabość. To taka typowa (subiektywnie rzecz jasna) laska którą się zna od przedszkola, szkoły, uczelni, z klatki schodowej a jednocześnie nie zauważa goniąc za wyśnioną księżniczką... Film mocny, jeden z tych gdzie trailer nie składa się z wszystkich najlepszych momentów, tylko daje przekrój materiału. Dla ludzi zakręconych na militarii (oczywiście nie tylko) polecam moment akcji przy tunelu. Macie możliwość porównania obrazu widzianego przez noktowizję i termowizję. Ogólnie - szkasz dobrego kina na wieczór? Gorąco zachęcam!

Marsjanin. Hmmm. Robinson Cruzoe w kosmosie z polewą ala Grawitacja. Zaś obecność Matta Damona (znowu sam na planecie!) i Jessici Chastain nieodparcie przypomina Interstellar. Film dobrze się ogląda mimo że spodziewamy się kosmicznych problemów i ich pokonywania (czyli... Apollo 13) Plusem krajobrazy Marsa i kosmosu (polecam oglądać w 3D!) i ... disco z lat 80-tych XXw w kosmosie Ogólnie zachęcam jak najbardziej, lecz i tak film jak dla mnie w cieniu chociażby wymienionego Interstellar.

The walk. Sięgając chmur. Film o prawdziwej postaci która postanowiła ni mniej ni więcej tylko przejść na linie pomiędzy dopiero co wybudowanymi wieżami śp WTC . Tu także polecam oglądać w 3D ostatnie 30 minut (chyba że ktoś cierpi na lęk wysokości - wtedy odradzam taką akcję z okularami )

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Stara Gwardia / Ostatni Sprawiedliwy Awatar KLAssurbanipal
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Otrzymał 980 podziękowań w 526 postach
    Sicario świetny film, polecałem go dzień po premierze w kinie. Do tego dochodzi klimatyczny soundtrack.
    Darowizna dla mnie jako twórcy możliwa tutaj: https://www.paypal.me/klassurbanipal

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Obcy znowu powrócili ale tym razem na rozpoczęcie sezonu ogórkowego:

A co do tego to czuję że to będzie megawtopa:

Jakby było mało powtórek to jeszcze spotkamy ponownie Złą Czarownicę:

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Widziałem trailery tych filmideł. Nawet nie chciało mi się tym dzielić na forum, tak kiczowato to wygląda. Jak już wkleiłeś trailery to dodam swój mały komentarz.
    Mamy 2 sequele, które nie były potrzebne, szczególnie odgrzewany kotlet Dzień Niepodległości. Kiedyś to było coś ciekawego, dawało rozrywkę, nowe efekty specjalne. Dziś w epoce, gdzie kręci się kilkanaście efekciarskich filmów rocznie jest to trochę jak odgrzewanie przeterminowanego mięsa z lodówki. Mamy jeszcze więcej statków kosmicznych, lepiej uzbrojonych obcych i ludzi, których technologia poszła do przodu dzięki tym co obcy ostatnio "pozostawili". Ile było podobnych filmów w ciągu ostatnich lat?
    Bogowie Egiptu to już w ogóle taka lipa - Egipcjan obsadzają ludzie, którym bliżej do krajów nordyckich pod względem rysów twarzy niż mieszkańców państwa faraonów. W dodatku fryzury i stroje pasujące do mitologii... ale greckiej. Gdzie oni to podpatrzyli? Set i Horus (właściwie Leonidas i Lannister) przypominają wizualnie raczej Aresa i Thora...
    Jeszcze warto powiedzieć, że znów jest afera i Afroamerykanie są oburzeni, że Egipcjan nie przedstawiono jako czarnoskórych... Ciągle ten sam mit, który próbują wcisnąć w imię poprawności politycznej. Już sam nie wiem, czy mam narzekać na obsadę - kto byłby lepszy w roli starożytnych Egipcjan - Murzyni czy Nordycy?
    Darowizna dla mnie jako twórcy możliwa tutaj: https://www.paypal.me/klassurbanipal

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Cytat Zamieszczone przez KLAssurbanipal Zobacz posta
    Już sam nie wiem, czy mam narzekać na obsadę - kto byłby lepszy w roli starożytnych Egipcjan - Murzyni czy Nordycy?
    Już chyba najbardziej odpowiedni byliby aktorzy o semickich rysach a nie europejskich lub negroidalnych.CięŻko jest dostrzeC na papirusach przedstawicieli tych dwóch ostatnich grup w przeciwieństwie do "miedzianej" kasty faraonów.

Nominacje do Oskarów podane i w najważniejszej kategorii mamy co nastepuje:
    1.Most szpiegów
    2.Big short
    3.Brooklyn
    4.Pokój
    5.Spotlight
    6.Mad Max
    7.Marsjanin
    8.Zjawa

Moim skromnym zdaniem walka o trofeum odbędzie się pomiędzy obrazem Spilberga(1) a filmem McKay(2).Zawiłości świata polityki kontra wielka finansjera w których twórcy uraczyli widza świetnymi kreacjami zagranymi przez wielkich obecnego kina."Mad Max"(6) nie wiem co tutaj robi pomimo że uważam go za znakomite kino akcji przy którym bawiłem się wybornie ale chyba ktoś potraktował ten film jako typową "zapchaj dziurę" na listę.Kolejne nominacje (3,4,5) niestety nie oglądałem zatem się nie wypowiem."Marsjanin" to taki "Cast away" na innej planecie a zresztą po "Interstellar" długo trzeba będzie czekać na coś równie dobrego w tym gatunku.Zaś czy Di Caprio zasłużenie został nominowany za rolę w "Zjawie"(8) będę wiedział za jakieś trzy godziny .

Tak przy okazji to maniacy Wojny secesyjnej mogą już zbierać na bilet gdyż zapowiada się dobry film zważywszy że powstał na kanwie autentycznych zdarzeń:
    http://civilwarstudies.org/articles/...on-knight.shtm

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Już chyba najbardziej odpowiedni byliby aktorzy o semickich rysach a nie europejskich lub negroidalnych.CięŻko jest dostrzeC na papirusach przedstawicieli tych dwóch ostatnich grup w przeciwieństwie do "miedzianej" kasty faraonów.
    No zajac... Ja Cię proszę... Znamy się przecież od lat. To była ironia.
    Śmieszy mnie zarówno obsadzanie w roli Egipcjan typowo "germańskich" jeśli chodzi o fizjonomię aktorów na równi z tym, jak Afroamerykanie uparcie twierdzą, że Egipcjanie byli czarni jak pół Afryki...

Nominacje do Oskarów podane i w najważniejszej kategorii mamy co nastepuje:
    1.Most szpiegów
    2.Big short
    3.Brooklyn
    4.Pokój
    5.Spotlight
    6.Mad Max
    7.Marsjanin
    8.Zjawa

Moim skromnym zdaniem walka o trofeum odbędzie się pomiędzy obrazem Spilberga(1) a filmem McKay(2).Zawiłości świata polityki kontra wielka finansjera w których twórcy uraczyli widza świetnymi kreacjami zagranymi przez wielkich obecnego kina."Mad Max"(6) nie wiem co tutaj robi pomimo że uważam go za znakomite kino akcji przy którym bawiłem się wybornie ale chyba ktoś potraktował ten film jako typową "zapchaj dziurę" na listę.Kolejne nominacje (3,4,5) niestety nie oglądałem zatem się nie wypowiem."Marsjanin" to taki "Cast away" na innej planecie a zresztą po "Interstellar" długo trzeba będzie czekać na coś równie dobrego w tym gatunku.Zaś czy Di Caprio zasłużenie został nominowany za rolę w "Zjawie"(8) będę wiedział za jakieś trzy godziny .
    Widzę, że tu mamy bardzo podobnie. Widziałem dokładnie co Ty: Most Szpiegów, Big Short, Mad Max, Marsjanin. Tyle, że Zjawę obejrzę dopiero za jakieś 2 tygodnie. Tak się składa, że dziś wróciłem z Big Short, a we wtorek obejrzę spoza oscarowej listy Hateful 8.
    Osobiście uważam, że na 90% (biorąc pod uwagę to co obejrzałem) zwycięży Big Short. Jest utrzymana konwencja zbliżona do Birdmana. Most Szpiegów chyba jak na "dzisiejsze czasy" (czyt. wybory Akademii) jest we wcześniejszej epickiej konwencji. Mad Max - jak pisałeś trochę zapchaj dziura - nie ma szans, żeby taki film akcji zgarnął główną nagrodę. Podobnie Marsjanin, zwłaszcza że to po części połączenie utartych schematów m.in. Grawitacja + Cas Away + Interstellar. Jednak nie mam pewności co do głównej nagrody, ponieważ nie obejrzałem pozostałej czwórki, więc nie wiem co oferuje.

Tak przy okazji to maniacy Wojny secesyjnej mogą już zbierać na bilet gdyż zapowiada się dobry film zważywszy że powstał na kanwie autentycznych zdarzeń:
    http://civilwarstudies.org/articles/...on-knight.shtm

Rzeczywiście może być ciekawie. Nie widziałem wcześniej trailera. Mam tylko nadzieję, że nie będzie zrzynką z Patrioty.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Ja jeszcze nie oglądałem za wiele z tych nowych nominacji ale już mam swoje typy. Akademia pominie Leo - nie dostanie oscara za pierwszoplanową, a Hardy z tego samego filmu, dostanie za drugoplanową ;P

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    878
    Dziwi mnie dobór filmów w kategorii najlepszy film. Zwłaszcza Marsjanin i Mad Max - nie oszukujmy się, filmy bardziej oparte na elemencie wizualnym niż fabularnym. Na spokojnie znalazłyby się inne filmy do tej kategorii np. Sicario.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    A co ma piernik do wiatraka? Najlepszy film to ogólna kategoria na, uwaga, NAJLEPSZY FILM Nie wiem co jest dziwnego w nominacji dla Mad Maxa, który w kategorii rozrywki zmiótł praktycznie wszystko i chyba będzie najbardziej charakterystyczny dla 2015 roku. Marsjanina nie widzialem, ale patrząc po opiniach to takiego szału nie zrobił.

Strona 273 z 330 PierwszyPierwszy ... 173223263271272273274275283323 ... OstatniOstatni