Strona 33 z 40 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 397

Wątek: Bellum Crucis 7 MIITW zgłaszanie błędów i problemów

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    No właśnie nie prowadzę oblężenia, ani nie mam armii poza terytorium, a prowincji też nie mam aż tyle, żeby tyle mi naliczało, wiem, że jak oddam prowincję np. szwabia, czyli będę miał jedną mniej to ta kwota zmniejszy się o kilka setek, ale to logiczne bo wynika z ilości prowincji i "kary" za to, ale skąd aż 9000? Zacząłem nową kampanie Francją, zająłem wszystkie terytoria od Anglików na kontynencie i jedno na wyspach i problemu nie ma, tylko dlaczego występuje w Polsce?

P.S. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zorganizować mariaż z obcą księżniczką? Księżniczka chodzi po mapie i co mam z nią dalej zrobić? Chciałbym przejąć w ten sposób jakąś frakcję, żeniąc się, a potem wybijając zabójcami wszystkich możnych

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    Otrzymał 190 podziękowań w 121 postach
    Na pewno BC 7 z bugfixerem? Jeśli tak i masz 18 prowincji to jest wszystko ok, kara za prowincje.

Ten skrypt działa tak, że na koniec tury zabiera kasę za ilość prowincji, a na początku tury (przyjrzyj się dokłądnie) najpierw dodaje 9 tyś, po sekundzie zabiera 9 tyś - ma to na celu pokazanie graczowi ile traci na prowincjach. Natomiast nie jestem pewny czy to jest pokazywane w oknie z kosztami, więc jeśli to nie to to nie wiem.
    "Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Tak, BC7 i bugfixer. Sprawdziłem nową kampanie żeby sobie podejrzeć opłatę za ilość prowincji w skarbcu i tam jest, że 18 prowincji to 1000 bizantów a nie 9000, poza tym teraz gram Francją i nic takiego nie ma miejsca, też mam 18 prowincji, tzn pewnie jest jakoś ten 1000 odbierany, ale nie jest uwidocznione, więc nie wiem co to było w kampanii Polskiej. Skończę Francję i zobaczę znowu Polskę, czy dalej to występuje. Na tą chwilę chciałbym się dowiedzieć, jak zrobić mariaż z obcą księżniczką, 2 ruchy zabójcami dzielą mnie od tego aby całe wyspy brytyjskie zrobiły się szare, a może zamiast tego dałoby się od razu przejąć gdybym miał ich księżniczkę

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    A dlaczego robisz zamieszanie na forum i piszesz w złym wątku? Masz megasubmoda a piszesz w wątku o czystym Bellum.
    "Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    A to przepraszam, nie wiedziałem, że megasubmod zmienia także koszt wynikający z ilości prowincji, myślałem, że to w całości wynika z samego Bellum.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Cytat Zamieszczone przez Radeczek1993 Zobacz posta
    P.S. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zorganizować mariaż z obcą księżniczką? Księżniczka chodzi po mapie i co mam z nią dalej zrobić? Chciałbym przejąć w ten sposób jakąś frakcję, żeniąc się, a potem wybijając zabójcami wszystkich możnych
    Twój król lub jego następca musi być stanu wolnego. Wtedy podchodzisz do takiej księżniczki swoim dyplomatą i w negocjacjach będzie dostępna opcja "ożenić księżniczkę z władcą/następcą tronu". Frakcja tej księżniczki nie może być w stanie wojny z tobą.

Ewentualnie jeśli twój król i następcą mają już żony,możesz swoją księżniczką negocjować z inną frakcją ślub twojej księżniczki z innym królem lub jego następcą. Tak tez można przejąć inne państwo.
    "Moja nienawiść umrze wraz z Tobą."

~ Robert the Bruce do swego ojca

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Niestety ta druga opcja nie działa w ten sposób, przywódca Anglików jest ożeniony z moją księżniczką jednak gdy ginie to frakcja robi się szara. A czy jest jakaś możliwość podejrzenia drzewa genealogicznego obcej frakcji, tak by zobaczyć czy jakaś księżniczka jest dostępna lub jest "w drodze"? Bo z tego co widzę poprzednia gdzieś zniknęła.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Niestety nie ma opcji sprawdzenia tego.
    "Moja nienawiść umrze wraz z Tobą."

~ Robert the Bruce do swego ojca

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    Szukałem po necie info na temat nie rekrutowania przez AI księży. I nic nie wskórałem. Problem dotyczy czystego BC 6.3, czystego BC 7, jak i megasubmodów. Mam jednak jeden trop. Porównałem pliki descr_campaign_db.xml z czystego Medievala z tymi z Bellum. W Bellum Włosi dodali to:

<ai>
    <!-- PRIEST CONTROLLER -->
    <priest_religion_min float="0.8"/> <!-- if religion < religion_min then region needs a priest -->
    <priest_religion_max float="0.95"/> <!-- if religion >= religion_max then a priest can be taken from this region for other missions -->
    <priest_heresey_min float="0.01"/> <!-- if heresey >= heresey_min then region needs a priest -->
    <priest_heresey_max float="0.05"/> <!-- if heresey >= heresey_max then region needs a priest with highest priority -->
    <priest_religion_export float="0.10"/> <!-- if my religion in foreign region < religion_export then then we will export our religion in this region -->
    <priest_max_prod_turns float="20.0"/> <!-- max distance from a production center to a target region in turns -->

<att_str_modifier float="0.8"/> <!-- modifies the effective attackers strength when determining the priority of making attack decision (i.e. att_def_strength_ratio = ((att_str*att_str_modifier)/def_str) -->
    <siege_att_str_modifier float="0.30"/> <!-- modifies the effective sieging attackers strength when determining the priority of making attack decision -->
    <crusade_att_str_modifier float="1.0"/> <!-- modifies the effective crusading sieging attackers strength when determining the priority of making attack decision -->
    <sally_att_str_modifier float="0.7"/> <!-- modifies the effective sallying attackers strength when determining the priority of making attack decision -->
    <ambush_att_str_modifier float="1.0"/> <!-- modifies the effective ambushing attackers strength when determining the priority of making attack decision -->
    <str_limit_weak float="0.5"/> <!-- min ideal strength ratio modifier for determining when an army is far too weak for an attack ( att_def_strength_ratio < (ideal_str_ratio*str_limit_weak) ) -->
    <str_limit_strong float="99.0"/> <!-- max ideal strength ratio modifier for determining when an army is far too strong for a fair attack ( att_def_strength_ratio > (ideal_str_ratio*str_limit_strong) ) -->
    <merchant_min_survival_acquire int="55"/> <!-- the minimum survival chance for a merchant to consider attempting an acquisition -->
    </ai>

czyli sekcja między <ai> a </ai> dotyczy zachowania AI. To co pogrubiłem i dałem na czerwono dotyczy księży. Podejrzewam, że za całe zamieszanie odpowiadać może ten wpis: <priest_religion_min float="0.8"/>. Być może powoduje on, że AI przestaje rekrutować księży, kiedy w prowincjach ma 80% lub więcej religijności?

Jest chętny podjąć się sprawdzenia, czy wywalenie tej całej czerwonej i pogrubionej części z pliku pomoże na tego buga? Ja mam wolnego kompa :/ Trzeba by usunąć te wpisy i potem usunąć pliki map.rwm z katalogów Belluma \data\world\maps\campaign\custom\Ufficiale\, data\world\maps\campaign\imperial_campaign\ i \data\world\maps\base\. Wywalenie tylko <priest_religion_min float="0.8"/> być może nic nie da, bo nie wiem czy komp nie musi mieć czasem obu linijek min i max i jak będzie brakować jednej to być może zwariuje. Lepiej nie ryzykować i wywalić całość co jest na czerwono - w czystym Medievalu tego nie ma i księża działają.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Ok juz biore sie za sprawdzanie. Ciesze się że ktoś podjął się zlokalizowania problemu bo mnie to bardzo irytowalo podczas rozgrywki.

edit. Tylko jest jeden problem, nie posiadam takich wpisów w tym pliku.
    edit2. Dobra nie ważne , szukalem w pliku descr_campaign_ai_db - mała pomyłka
    edit3. 65 tura jest tylko papież , zero kardynałów
    Ostatnio edytowane przez bst ; 12-03-2016 o 01:03

Strona 33 z 40 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów