-
Ogień, ogień i ogień
Prawda, efektowny skill, mechanika tej umiejętności jest miłą odmianą dla entej wersji szarży 
Chciałbym jednak przedstawić troszkę inny pogląd na temat zdolności tego generała.
Scorched Earth - sytuacyjny, mały dmg (to już lepiej rzucać oszczepami), gracze ewoluowali i z tego co pamiętam przed zamknięciem bety dość szybko i sprawnie wychodzili z zasięgu.
Osobiście wpakowałem jeden punkt, używam raczej jako straszaka. Mocną stroną jest to że bardzo przyjemnie się niszczy sprzęt oblężniczy 
Iron Discipline - na papierze wygląda całkiem ładnie, lecz potem przychodzi rozczarowanie. Dość krótki czas działania, profity uzyskane z podnoszenia tej umiejętności moim zdaniem mizerne. Po paru partiach zadałem sobie pytanie "Po co mi blokada morale kiedy kurde odpalę berserk i jednostka ma status invincibility, który jak się skończy jest już po walce ?" ( Wyprzedzę ewentualne diss-y, warunek konieczny -> walka w lesie, nie walczysz w lesie, to ten generał nie jest dla Ciebie.)
Osobiście zużyłem 3-4 punkty, nie planuję inwestować dalej chyba że coś ulegnie zmianie.
Natural Fortification - czarny koń imprezy, sytuacja odwrotna jak w przypadku poprzedniego skill-a. Nie doceniłem go początkowo, a teraz mam czelność twierdzić że ma najwyższy priorytet w rozwoju. Rzeź legionów, kawalerii, wszystkiego
. Pamiętajcie nie musicie się ograniczać do obozowania w lesie, powiększcie zasięg działania o mokradła, rzeki.
Defiance - co tu dużo pisać, rozwijać w następnej kolejności po poprzedniku, lub na równi, jak kto woli. Combo -> odpowiedni teren + natural fortification + defiance tego nie da się wyrazić w słowach, to trzeba zobaczyć.
(kolejność nie jest przypadkowa).
Podsumowując, Vercingetorix niespodziewanie stał się moim ulubionym głównodowodzącym zaraz po Arminiusie. Gra nim wymaga większego główkowania niż w przypadku Rzymu, ale co za tym idzie dostarcza dużo więcej satysfakcji.
Ps. Mam pytanie do bardziej doświadczonych graczy. To tylko moje odczucie, że piechota dzikusów ma więcej oszczepów ? Nie mogę znaleźć oficjalnego info.
-
Użytkownicy którzy uznali post KaGieBe za przydatny:
Uprawnienia umieszczania postów