Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 834

Wątek: MEDIEVAL II TOTAL WAR - dyskusje ogólne

Konny falangita rakietowy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    231
    Otrzymał 168 podziękowań w 115 postach
    Kiedyś czytałem że strzemiona dotarły do europy gdzieś w okolicach 5 wieku do tego wcześniej używano innych elementów "osadzających" jeźdźca na grzbiecie konia np. rogate siodła. Z resztą zawsze chciałem poznać jakąś jednoznaczną klarowną opinie na temat szarż jazdy w starożytności bo na przykład pod Issos hetajrowie byli wstanie ponawianymi szarżami pokonać perskich kardaków(ciężkozbrojni włócznicy).

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Ale strzemiona miały tą przewagę nad wszelakimi starożytnymi sposobami utrzymania jeźdźca, że pozwalały zaprzeć się w siodle i skoncentrować szybkość konia, siłę jeźdźca w jeden punkt, tam gdzie uderzała kopia, co dawało przeogromną siłę niemożliwą do osiągnięcia w starożytności. A sprowadzili je do Europy Awarowie chyba, ale pewny nie jestem. Co do szarż w starożytności się nie wypowiem, nie znam się na tej epoce zbytnio

I okiem jeźdźca, strzemiona wcale nie pomagają się utrzymać w siodle, pozwalają tylko anglezować w kłusie, by się nie męczyć. Ich fenomen tkwił właśnie w tym co pisałem z kopią, no i w tym że łatwiej się wsiada

Offtop tak, ale mały nie zaszkodzi, jeśli dzięki niemu wywiązała się rozmowa. Jeśli będzie trwała dalej, to przeniosę.

Niech żyje Gwardia!

3. Następujących 2 użytkowników podziękowało Lwie Serce za ten post:

Asuryan
    Gość
    Lwie, włóczników czy pikinierów?. W czystym terenie czy w zabudowaniach? Jeśli to pierwsze w obydwu pytaniach, to może źle szarże robiłeś? W czystym Medku 2, to ja pamiętam że jedynie z pikami miałem problem ciężką kawalerią no i podczas oblężeń. A swoją drogą włócznicy mieli tam formację jeża, czyli front w każdym kierunku.

Przenieś Lwie te ostatnie posty do odpowiedniego wątku, nie róbmy tutaj syfu

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Włóczników na otwartym polu, po prostu włócznicy dostają kosmiczne bonusy do statystyk w walce z kawalerią co widać dopiero w EDU. Pamiętam też, jak pancerną strażą odpierałem gwardie generalską

Niech żyje Gwardia!

Asuryan
    Gość
    No to jeszcze pewnie zależy jacy włócznicy i jaka kawaleria. Co włócznikom po bonusach, skoro przeważnie nie mają możliwości zaatakować. Za straty po idealnej szarży na łeb na szyję lecą im morale i dają nogę. Co innego pikinierzy w formacji, która działa w zasadzie jak pale.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Pochwalę się czymś.

Zainstalowałem grę, chciałem pograć Danią, wybrałem Cesarstwo i rozgromiłem Danię w kilku turach. Robię nową kampanię, a tam nie ma Danii wśród dostępnych nacji. Serio? To przecież działało . Może ktoś wie dlaczego?

Asuryan
    Gość
    Z tego co pamiętam to trzeba było zakończyć krótką kampanię by odblokować sobie nacje. Albo pogrzebać ręcznie w jednym z plików.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    O, a dałbym głowę, że jak Niemcami zająłem Polskę, to udało mi się ją odblokować.

Pytanie:
    Czemu spieszni huskarlowie wypadają w boju gorzej niż wikingowie, skoro mają lepsze statystyki, umiejętności takie same jak wikingowie, ale do tego posiadają jeszcze wysokie morale? To nielogiczne, jednak wikingów ginie mi znacznie mniej. Przykład z nieba wzięty, ale wygląda to mniej więcej tak, że przeciwnik zabije mi 30 huskarlów, podczas gdy wikingów pada 10-15. Do tego wikingowie szybciej eksterminują przeciwnika. Co jest ? Może ilość wojów ma tu znaczenie? Na moich ustawieniach huskarlów jest 60, wikingów 75.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Asuryan Zobacz posta
    Lwie, włóczników czy pikinierów?. W czystym terenie czy w zabudowaniach? Jeśli to pierwsze w obydwu pytaniach, to może źle szarże robiłeś? W czystym Medku 2, to ja pamiętam że jedynie z pikami miałem problem ciężką kawalerią no i podczas oblężeń. A swoją drogą włócznicy mieli tam formację jeża, czyli front w każdym kierunku.

Przenieś Lwie te ostatnie posty do odpowiedniego wątku, nie róbmy tutaj syfu
    Od przodu włócznicy spokojnie powstrzymują kawalerię.

Stolnik Awatar Idill`a (MZ)
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Otrzymał 81 podziękowań w 58 postach
    Pytanie:
    Czemu spieszni huskarlowie wypadają w boju gorzej niż wikingowie, skoro mają lepsze statystyki, umiejętności takie same jak wikingowie, ale do tego posiadają jeszcze wysokie morale? To nielogiczne, jednak wikingów ginie mi znacznie mniej. Przykład z nieba wzięty, ale wygląda to mniej więcej tak, że przeciwnik zabije mi 30 huskarlów, podczas gdy wikingów pada 10-15. Do tego wikingowie szybciej eksterminują przeciwnika. Co jest ? Może ilość wojów ma tu znaczenie? Na moich ustawieniach huskarlów jest 60, wikingów 75.
    Obserwacja jak najbardziej celna, aczkolwiek wynika z powierzchownej interpretacji znaczenia właściwości i statystyk jednostek.
    Współczynnik ataku jest zbliżony dla tych oddziałów. Natomiast wartość obrony huskarlów w stosunku do wikingów, w swej różnicy sprowadza się przede wszystkim do opancerzenia. A zauważyć należy, że topory doskonale ignorują premię za zbroję. Ostatecznie przewaga liczebna wikingów, zaciera niewielkie atuty bojowe huskarlów w tej konfrontacji.

Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni