Wręcz przeciwnie, praca ta jest napisana bardzo dobrze i powiem, że lepiej od wielu innych pozycji. Oczywiście ma wady np. pobieżnie przedstawione informacje o Słowianach, dlatego bez minimum podstaw wiedzy można się pogubić, widać także że Gieysztor wymaga od czytelnika tego minimum, bo po prostu pomija kilka aspektów uznając je za "oczywiste". Inną wadą jest także chaotyczny sposób przedstawiania informacji, ja w niektórych momentach się pogubiłem i musiałem doczytaćTo są główne wady tej pozycji. Polecam za to bardzo przystępną i naprawdę fajną książkę "Religia Słowian" Andrzeja Szyjewskiego, napisana luźniejszym językiem w przeciwieństwie do pracy Gieysztora ale w łatwiejszy sposób przyswajalna i zawierająca tą samą wiedzę
Co do mnie to czytam teraz "Drzewiej" Orkana, bardzo chciałem dostać wersję z ilustracjami ale nie mogłem znaleźćPrzedstawia się to tak mniej więcej, oczywiście w środku można znaleźć także stylizowane na drzeworyty obrazy: http://41.media.tumblr.com/f8d2e78fb...eqovo3_500.jpg
Bardzo lubię podobne klimaty więc szybko zainteresowałem się "Drzewiej"
Mam także pytanie dla bardziej obeznanych z tematem, czy możecie polecić jakieś ciekawe pozycje opisujące starożytną Grecję, Rzym, ale w szczególności chciałbym skupić się na upadku Cesarstwa. Tak samo chciałbym spytać o pozycje związane z wczesnym średniowieczem, średniowieczem w Polsce, coś o wyprawach krzyżowych.

Odpowiedz z cytatem