Strona 124 z 205 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Profesura wspominała, że powyższa praca prof. Gieysztora jest jak na dzisiejszą wiedzę dość uboga i pełno w niej błędów. Nigdy nie siedziałem w temacie, więc ograniczę się do wysłuchania pozostałych głosów.

U mnie "Zbrojni" Świata Dysku.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Książka Gieysztora została wydana ponad 30 lat temu.Zatem ma pełne prawo zawierać pewne niedociągnięcia oraz błędy.Sęk w tym że wciąż jest na naszym rynku pozycją bardzo wartościową gdyż w tej dziedzinie obfitej lektury za bardzo nie ma:
    http://www.gadki.lublin.pl/gadki/artykul.php?nr_art=764

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Zapewne zmieni się to, popularność na słowiańszczyznę, pogańszczyznę i pokrewne tematy wczesnośredniowieczne wśród cywili (GRH) oraz mundurowych (tatuaże co drugiego młodego wojaka), skuszą kogoś do wydania czegoś.

Po latach oczekiwania czytam "Dzieje Mazowsza lata 1527-1795".

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Ostatnio wydobyłem z rezerw kilka złociszy na opowieść o naszym pierwszym czołgu http://grzbiet.pl/ksiazki/czolg-rena...ncie-zachodnim
    czolg_renault.jpg
    Książka oczywiście znacznie szerzej opisuje historię czołgu, koncentrując się na jego historii powstania i zastosowaniu w Wielkiej Wojnie. Jakby nie patrzeć rocznica powstania czołgów (100 lat) tuż tuż

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Powieść o wodzu z Syrakuz, który walczył przeciwko Kartaginie i...demokracji Nieźle napisana. Dobrze się czyta. Polecam.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    U mnie teraz pora na coś luźniejszego. Deadpool powinien się nadać na start.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    38
    Otrzymał 23 podziękowań w 17 postach

Książka możliwa zachęcająca do gry w Rome II. Sporym minusem są badziewne oraz mało czytelne ilustracje i mapki.

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    Ja teraz czytam "World War Z":

Najpierw oglądałem film na jej podstawie, ale był dość słaby, więc gdyby nie to, że została mi dość mocno polecona pewnie nigdy bym jej nie zaczął. Jak na razie czyta się bardzo fajnie, książka jest napisana w formie reportażu już po tytułowej wojnie z zombie. Mam nadzieję, że zachowa poziom do końca (podobno trzyma).

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach

A u mnie leci już 3 tom... dawno żadna książka mnie tak nie wciągnęła! Pochłaniam, pochłaniam i tylko smutno mi że został ostatni tom :<

10. Użytkownicy którzy uznali post Volomir za przydatny:

Chłop Awatar Luty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 5 podziękowań w 1 poście
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    Profesura wspominała, że powyższa praca prof. Gieysztora jest jak na dzisiejszą wiedzę dość uboga i pełno w niej błędów. Nigdy nie siedziałem w temacie, więc ograniczę się do wysłuchania pozostałych głosów.
    Wręcz przeciwnie, praca ta jest napisana bardzo dobrze i powiem, że lepiej od wielu innych pozycji. Oczywiście ma wady np. pobieżnie przedstawione informacje o Słowianach, dlatego bez minimum podstaw wiedzy można się pogubić, widać także że Gieysztor wymaga od czytelnika tego minimum, bo po prostu pomija kilka aspektów uznając je za "oczywiste". Inną wadą jest także chaotyczny sposób przedstawiania informacji, ja w niektórych momentach się pogubiłem i musiałem doczytać To są główne wady tej pozycji. Polecam za to bardzo przystępną i naprawdę fajną książkę "Religia Słowian" Andrzeja Szyjewskiego, napisana luźniejszym językiem w przeciwieństwie do pracy Gieysztora ale w łatwiejszy sposób przyswajalna i zawierająca tą samą wiedzę

Co do mnie to czytam teraz "Drzewiej" Orkana, bardzo chciałem dostać wersję z ilustracjami ale nie mogłem znaleźć Przedstawia się to tak mniej więcej, oczywiście w środku można znaleźć także stylizowane na drzeworyty obrazy: http://41.media.tumblr.com/f8d2e78fb...eqovo3_500.jpg

Bardzo lubię podobne klimaty więc szybko zainteresowałem się "Drzewiej"

Mam także pytanie dla bardziej obeznanych z tematem, czy możecie polecić jakieś ciekawe pozycje opisujące starożytną Grecję, Rzym, ale w szczególności chciałbym skupić się na upadku Cesarstwa. Tak samo chciałbym spytać o pozycje związane z wczesnym średniowieczem, średniowieczem w Polsce, coś o wyprawach krzyżowych.

Strona 124 z 205 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174 ... OstatniOstatni