Strona 202 z 230 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 011 do 2 020 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 15 postach
    winę za taki stan rzeczy ponoszą także wyborcy
    Nie ponoszą, bo nie mają takiego instrumentu kontroli posła jakim były kiedyś instrukcje poselskie.
    Przede wszystkim jakim cudem Kościół katolicki,a nawet generalizując,wszelkie instytucje chrześcijańskie jakie istnieją w Europie mogą wywierać wpływ na świecką władzę?
    Takim że każdy katolik jest członkiem Kościoła i ma też , przynajmniej w teorii, prawa polityczne. Oczywiście praktyka jest inna, i to właśnie jest złe, a także to, że znaczna część katolików, księży i książąt Kościoła daje na to przyzwolenie zamiast walczyć o swoje prawa
    jeśli oczekujesz że gdziekolwiek w Europie z ambony ktoś zacznie wzywać ludzi do podjęcia krucjaty przeciwko islamowi to musisz się uzbroić w cierpliwośc gdyż takie zdarzenie to w obecnych czasach czysta fikcja
    Chciałbym takich kazań, niestety księża dostają zakazy na tą "mowę nieanwiści" od sprzedajnych biskupów.
    Zresztą nie chodzi mi od razu o krucjatę przeciw islamowi poza granicami Europy ale choćby o coś na kształt inkwizycji gdzie muzułmanie i Żydzi np. w Hiszpanii byli nią "prześladowani"-jak widać ci którzy wprowadzili inkwizycję wiedzieli co robią.
    Problem z muzułmanami na naszym kontynencie ma swoją genezę na płaszczyżnie czysto politycznej a nie religijnej i tylko na niej może być rozwiązany w czym mogą być pomocne organy ustawodawcze poszczególnych państw jak i samej UE.
    Mnie oskarżasz o utopię, a sam głosisz o wiele większą. Jednak zdarza się czasem odważny ksiądz, który coś mądrego powie o "imigrantach" (Międlar na ten przykład) ale nie ma ani jednego rządu który by coś chciał realnego zdziałać przeciw tej bandzie najeźdźców.

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Otrzymał 14 podziękowań w 11 postach
    Nie za bardzo znam się na forumowej "technologii" i cytowanie kilku postów trochę mnie przerasta więc będę się odnosił nickami i mam nadzieję, że moja wypowiedź zostanie zrozumiana.
    romanrozynski. Co za bzdury wypisujesz to szkoda czytać. Ale do sedna.
    1. Wiesz czemu II WŚ przyćmiewa wszystko inne? Bo wcześniej nie mordowano ludzi w sposób hurtowy. Nikt nie wymyślił sobie: "A weźmiemy Polaków/Żydów/Cyganów/niepełnosprawnych wsadzimy do komory, zadusimy i będzie po sprawie". Wojny były, są i będą, a dopiero w XX wieku człowiek doszedł do takiego upodlenia by robić coś takiego, a nawet na drugim człowieku przeprowadzać eksperymenty.
    2. Ręce opadają. Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd. Powinien wyrażać OPINIĘ, która powinna trafiać do wiernych. Nie widzę powodu dla którego jakaś feminicha wychodzi z kościoła i się wielce oburza bo przeczytano list skierowany do wiernych. Nie pasuje to wypad i tyle takie mam zdanie. Jednak Kościół jako pierwszy punkt ma miłosierdzie i dlatego ciężko mu walczyć o cokolwiek.
    3. W którym momencie Litwini przeszli do natarcia i jaki był ich udział w zdobyczach RON-u na wschodzie?
    4. Określasz ostatnim uczciwym papieżem człowieka, który rządził 33 dni. Fakt, mógł się wykazać...
    5. Niestety, głupich ludzi jest zawsze więcej więc jak już "dewianci" zostaną zlikwidowani, tych normalnych będzie zbyt mało by walczyć z islamską nawałnicą.
    To odnosi się wcześniejszego posta teraz przejdę do takiej perełki jak post z godziny 19:09

1. Co to ma za znaczenie, że nie mają instrukcji? Podczas wyborów ktoś coś obiecuje i zostaje wybrany. Jak długo jeszcze politycy muszą kraść, kłamać, oszukiwać, żeby jeden Janusz z drugim zrozumieli, że te obietnice to mogą sobie pod wyborczą podłożyć?
    2. O jakie prawa polityczne ma walczyć Kościół i jego wierni? Czujesz się prześladowany jako katolik? Czy może, zgodnie z głównymi zasadami Twojej wiary (bo wnioskuję, że jesteś katolikiem), jak ktoś nie jest chrześcijaninem to od razu zabrać mu prawa wyborcze bo na pewno dewiant?
    3. Nie słyszałem, żeby ktoś dostał zakaz? Nawoływanie do inkwizycji uważam za równie zgodne z naukami Kościoła jak Twoje poprzednie wypowiedzi. Przypomnę, że inkwizycja pozbywała się również samotnych kobiet, osób niewygodnych politycznie czy w inny sposób niedobrych dla władzy.

Nigdy nie mogłem zrozumieć jak ktoś kto mówi o Kościele w pochlebnych słowach (więc domyślam się, że jesteś Katolikiem, jeśli nie, można niektóre teksty wykreślić), może nawoływać do nienawiści.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez romanrozynski Zobacz posta
    Nie ponoszą, bo nie mają takiego instrumentu kontroli posła jakim były kiedyś instrukcje poselskie.
    Ponosimy pełną odpowiedzialność za nasze decyzje podejmowane przy urnach wyborczych jak też za absencję przy nich.

Takim że każdy katolik jest członkiem Kościoła i ma też , przynajmniej w teorii, prawa polityczne. Oczywiście praktyka jest inna, i to właśnie jest złe, a także to, że znaczna część katolików, księży i książąt Kościoła daje na to przyzwolenie zamiast walczyć o swoje prawa
    Każdy obywatel zarówno świecki jak i duchowny ma zagwarantowane prawo wyborcze więć tylko od jego dobrej woli zależy czy z nich skorzysta lub nie.O prawa polityczne o których piszesz walcz przy urnach,wiecach,urzędach a nie za pomocą ambony.

Chciałbym takich kazań, niestety księża dostają zakazy na tą "mowę nieanwiści" od sprzedajnych biskupów.
    Fundamentalizm islamski chcesz zwalczać fundamentalizmem chrześcijańskim?

Zresztą nie chodzi mi od razu o krucjatę przeciw islamowi poza granicami Europy ale choćby o coś na kształt inkwizycji gdzie muzułmanie i Żydzi np. w Hiszpanii byli nią "prześladowani"-jak widać ci którzy wprowadzili inkwizycję wiedzieli co robią.
    Już to przerabialiśmy.Z czasem zabrakło muzułmanów i Żydów a stosy wciąż płonęły.Teraz wypisujesz idiotyzmy.

Mnie oskarżasz o utopię, a sam głosisz o wiele większą.
    Czyli konkretnie jaką utopię zadeklarowałem?Rozwiązanie problemu islamizacji Europy drogą dyplomatyczną w przeciwieństwie do Twojej polegającej na reaktywacji Św.Inkwizycji?

Jednak zdarza się czasem odważny ksiądz, który coś mądrego powie o "imigrantach" (Międlar na ten przykład) ale nie ma ani jednego rządu który by coś chciał realnego zdziałać przeciw tej bandzie najeźdźców.
    Jak nie ma?Węgry,Australia,Rumunia,Czechy,Slowacja,Rosja, Izrael a nawet Polska.Teraz z marazmu budzą się kraje Europy Zachodniej które w zeszłym roku tak wieszały psy na państwach wznoszących bariery na swoich granicach.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Pampa
    Gość
    Nie rozumiem tego napięcia na politykowanie w Kościele. Cóż z tego? KrK, zgodnie z logiką, będzie popierał kandydatów bliskim ideologicznie. To jest chyba normalna kolej rzeczy? Zwłaszcza że słowa w kościele są skierowane do WIERNYCH i to WIERNI zrobią co z nimi chcą. Jeszcze nie widziałem żeby KrK narzucał coś siłą w tych czasach. Chyba że się mylę? Może ktoś mnie oświeci?

BTW wracam panowie do tematu, bo trochę odbijamy.

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    1. Wiesz czemu II WŚ przyćmiewa wszystko inne? Bo wcześniej nie mordowano ludzi w sposób hurtowy.
    Może w historii alternatywnej, w tej prawdziwej jak najbardziej mordowano hurtem

2. Ręce opadają. Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd. Powinien wyrażać OPINIĘ, która powinna trafiać do wiernych.
    Czyli ja jako członek Kościoła twoim zdaniem nie powinienem mieć praw wyborczych podobnie jak 90 % Polaków (tyle mniej więcej deklaruje przynależność do Kościoła)? Jakież to typowe dla wojujących ateistów. Chciałbym mieć władzę w tym kraju, pogoniłbym takich jak ty i zając gdzie pieprz rośnie z mojego kraju.
    Jednak Kościół jako pierwszy punkt ma miłosierdzie i dlatego ciężko mu walczyć o cokolwiek.
    Pierwszym punktem jest miłość Boga i drugiego człowieka a nie miłosierdzie.

3. W którym momencie Litwini przeszli do natarcia i jaki był ich udział w zdobyczach RON-u na wschodzie?
    Za Batorego, udział jakiś mieli, choć wyraźnie mniejszy niż Korona
    4. Określasz ostatnim uczciwym papieżem człowieka, który rządził 33 dni. Fakt, mógł się wykazać...
    Sprzeciwił się masonerii i to była bodajże przyczyna zamordowania go, jego następcom masoneria już nie przeszkadzała.
    5. Niestety, głupich ludzi jest zawsze więcej więc jak już "dewianci" zostaną zlikwidowani, tych normalnych będzie zbyt mało by walczyć z islamską nawałnicą.
    Dewiantów jest garstka, przynajmniej w Polsce, a byłoby ich jeszcze mniej gdyby nie nachalna propaganda robiąca z tak oczywistego przestępstwa jak np. homoseksualizm kolejno chorobę psychiczną a potem normalność, teraz zwalczane jest karanie pedeofili, wkrótce czekają nas huczne śluby różnych zwyrodnialców ze zwierzętami i zmarłymi rodzicami

1. Co to ma za znaczenie, że nie mają instrukcji?
    Decydujące, na tym polegała demokracja w Polsce,poseł dostawał instrukcje na sejmiku i robił to co wyborcy mu kazali

2. O jakie prawa polityczne ma walczyć Kościół i jego wierni?
    A choćby o zakaz mordowania dzieci nienarodzonych, zakaz propagowania dewiacji seksualnych, miejsca w senacie dla biskupów katolickich tak jak to było w prawdziwym polskim sejmie
    Czujesz się prześladowany jako katolik?
    Tak
    Czy może, zgodnie z głównymi zasadami Twojej wiary (bo wnioskuję, że jesteś katolikiem), jak ktoś nie jest chrześcijaninem to od razu zabrać mu prawa wyborcze bo na pewno dewiant?
    90 % Polaków to katolicy, więć tak. Demokracja to system w którym większość ma decydować , a zatem niekatolicy i nie-Polacy nie powinni mieć żadnych praw wyborczych
    3. Nie słyszałem, żeby ktoś dostał zakaz?
    A choćby Jankowski, który krytykował władze
    Nawoływanie do inkwizycji uważam za równie zgodne z naukami Kościoła jak Twoje poprzednie wypowiedzi.
    Typowe dla ateistów. Uważają że katolicy nie powinni mieć praw politycznych i jeszcze biorą się za pouczanie katolików w sprawach wiary, której sami nie wyznają.

Przypomnę, że inkwizycja pozbywała się również samotnych kobiet, osób niewygodnych politycznie czy w inny sposób niedobrych dla władzy.
    Kościelna czy świecka? Zresztą nadużycia zdarzają się, błędy także. Człowiek jest grzeszny i popełnia błędy-nie da się tego uniknąć.

Nigdy nie mogłem zrozumieć jak ktoś kto mówi o Kościele w pochlebnych słowach (więc domyślam się, że jesteś Katolikiem, jeśli nie, można niektóre teksty wykreślić), może nawoływać do nienawiści.
    Jakiej nienawiści ? Po prostu nie życzę sobie najazdu nomadów na nasz kraj, niezależnie czy zaprasza ich władza czy nie. Znam historię Polski na tyle by doceniać że jesteśmy państwem jednolitym etnicznie i wiem że każdy kto chce to zmienić przez zapraszanie obcych do Polski, a zwłaszcza do rządzenia Polską jest wrogiem ojczyzny którego trzeba zwalczać. Wrogami są także intruzi którzy nas najeżdżają, budują meczety czy cerkwie schizmatyckie, rozbijają jedność Śląska mniejszościami niemieckimi itd.
    Jak nie ma?Węgry,Australia,Rumunia,Czechy,Slowacja,Rosja, Izrael a nawet Polska.
    W bajki jakieś wierzysz. Na Węgrzech budują jakiś śmieszny murek na którym pewnie zarobią jakieś cwaniaki, wojsko węgierskie nie strzela do najeźdźców ze wschodu, a są to jak na razie najbardziej zdecydowane posunięcia.
    Teraz z marazmu budzą się kraje Europy Zachodniej które w zeszłym roku tak wieszały psy na państwach wznoszących bariery na swoich granicach.
    Mieszkańcy się budzą anie władze, a mieszkańcy mogą się budzić do woli, bo i tak mają taki sam wpływ na swoje rzędy jak my na nasz rząd, więc gówno mogą.

Ostatni raz upominam o słownictwo, i kulturę. Pampa

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    W bajki jakieś wierzysz. Na Węgrzech budują jakiś śmieszny murek na którym pewnie zarobią jakieś cwaniaki, wojsko węgierskie nie strzela do najeźdźców ze wschodu, a są to jak na razie najbardziej zdecydowane posunięcia.
    Ta jedna decyzja świeckich władz Wegier jest więcej warta od wszystkich niedzielnych kazań polskich i madziarskich kaznodziei:
    http://www.tvp.info/25226371/wegrzy-...nego-imigranta

Co do reszty to szkoda gadać gdyż mam wrażenie że prowadzę polemikę z rasowym fantykiem religijnym który jeden radykalizm chce zastąpić kolejnym

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Co do reszty to szkoda gadać gdyż mam wrażenie że prowadzę polemikę z rasowym fantykiem religijnym który jeden radykalizm chce zastąpić kolejnym
    Prawa do rządów dla katolickiej większości w demokracji to faktycznie fanatyzm Wybacz ale nie posypię głowy popiołem i nie ucałuję ci nóg jak antypapież Franciszek muzułmanom,

a czego najlepszym przykładem jest chęć wyrzucenia z kraju osób nie podzielających poglądów mojego przedmówcy.
    Nie niepodzielającym poglądów tylko żądającym odebrania praw politycznych wszystkim polskim katolikom, w tym mi. Kiedy ktoś mi pluje w twarz nie będę udawał że deszcz pada.

Ta jedna decyzja świeckich władz Wegier jest więcej warta od wszystkich niedzielnych kazań polskich i madziarskich kaznodziei:
    http://www.tvp.info/25226371/wegrzy-...nego-imigranta
    Czytałeś w ogóle linkowany przez siebie tekst ? Od razu widać że to pic na wodę fotomontaż.

Pampa
    Gość
    Ja nie widzę żeby ktokolwiek tego żądał...

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Więc zacytuję jednego z przedmówców:
    Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd.
    Z kontekstu dyskusji łatwo się też domyślić że chodzi właśnie o Kościół katolicki.

Pampa
    Gość
    Kościół jako instytucja. Sam się z tym nie zgadzam, bo ma prawo zajmować stanowisko. Mieszać się i tak nie miesza, bo nie widzę żadnych przedstawicieli KrK w sejmie, senacie etc.

Strona 202 z 230 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów