Strona 212 z 230 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 111 do 2 120 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Bartolomeo Zobacz posta
    @Romanrozynski
    Lekcje historii mogą być mniej lub bardziej obiektywne ale to nie sa zabobony. Jakbyś w takim razie nazwał wmawianie przez księży dzieciom że masturbacja jest grzechem? Jak ktoś przy zdrowych zmysłach możepozwolić żeby potencjalnie spaczona osoba mogla rozmawiać z dzieckiem o seksie ? Seksuologia - demoralizacjia ? To już zalatuje wiekami srednimi
    Według doktryny Kościoła to jest grzech, który miał się wziąć od Onana - https://pl.wikipedia.org/wiki/Onan tylko, że przesłanki do tego są łagodnie rzecz ujmując głupie.
    W sumie KrK jest bardzo zapobiegliwy i potrafi wypełnić każdą niszę - https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Foutin należy się modlić do niego, gdy są problemy z erekcją, albo orgazmem ciekawe czy jest jakaś specjalna modlitwa do niego

Zastanawiające jest jednak to, że KrK może dawać wskazówki, a propo seksu natomiast osoba świecka i wykształcona kierunkowo już nie. Większą praktyką przemawia też za tą drugą osobą

Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Dodam tylko żeby nie było że mam jednobiegunowe myślenie - jestem absolutnie przeciwny osobom świeckim które ,,uczą" religii. Te lekcje są słabe, a ci ludzie nie mają żadnego autorytetu. Najlepiej żeby był to ksiądz.
    A typowy ksiądz ma takowy autorytet? Bo wydaje mi się, że patrzysz na to z punktu widzenia nie jednostki, ale faktu, że przynależy od bezpośrednio do KrK, który niesie dla Ciebie określony autorytet.
    Lekcje chemii nie są gorsze tylko dla tego, że przeprowadza je teoretyk, a nie praktyk. Wszystko zależy od osoby, która je prowadzi, od wiedzy, którą posiada i w jaki sposób potrafi ją przekazać.
    Na autorytet trzeba sobie zasłużyć postawą, a dostać go z racji przynależności.
    https://pl.wikibooks.org/wiki/Techni...82a_autorytetu
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Pampa
    Gość
    Mówię z doświadczenia. Kilku księży mnie uczylo w szkołach, i tylko jeden był bardzo słabym nauczycielem. Zwykle to byli bardzo inteligentni ludzie o szerokiej wiedzy.

A katechetki? No nie, nie przemawia do mnie ktoś kto zwykle jest absolutnym fanatykiem.

Pan Koala Awatar Shay Ruan
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    189
    Otrzymał 126 podziękowań w 91 postach
    Może ja się wypowiem jak Ateista (choć poglądy mogą się zawsze zmienić). Kiedyś też byłem całkowicie przeciwny KK i mówiłem "Kościół trzeba zniszczyć". Po latach stwierdzam , że raczej się z tego wyrasta. Mało mnie obchodzi czyjeś życie religijne- jeśli ktoś wierzy w coś niech sobie wierzy, jego sprawa. Aktualnie nie mam nic do tej instytucji, jest w niej tak jak wszędzie wiele czarnych owiec, wielu księży żyjących dla mamony ale są też fajni ludzie. Sam mam znajomych księży. Zapominacie też, ze KK to nie tylko księża. Są to też zakony i różne fundacje. O ile postawę wielu księży moge krytykować tak zakonników na ten przykład podziwiam. Wielu z nich ciężko pracuje, mają własne szklarnie, sady, winnice i zarabiają na swoje utrzymanie. Ciężko tez powiedzieć żeby jeździli ferrari. Szczerze jak widzę postawę takich wojujących pseudo ateistów to jestem zażenowany bo przynoszą mi tylko wstyd.

"Nie jest umarłym ten, który spoczywa wiekami, nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami"

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Co do zakonników to, jak się czyta wywiady z nimi wydają się być bardziej ,,życiowi". Mniej oceniają, a bardziej wydają się rozumieć drugiego człowieka.

Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Mówię z doświadczenia. Kilku księży mnie uczylo w szkołach, i tylko jeden był bardzo słabym nauczycielem. Zwykle to byli bardzo inteligentni ludzie o szerokiej wiedzy.

A katechetki? No nie, nie przemawia do mnie ktoś kto zwykle jest absolutnym fanatykiem.
    To wszystko zależy od człowieka. Jeżeli ma szerokie horyzonty i nie zamyka się tylko na określoną doktrynę to lekcja może być ciekawa. Jak i katechetka może być fanatyczką tak samo, jak i ksiądz może się nim stać.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez romanrozynski Zobacz posta
    (...)który chce pozbawić prawa głosu 90 % polskiego społeczeństwa
    Z czystej ciekawości ile procent z w/w liczby polskiego społeczeństwa przyjęło chrzest jako swój świadomy wybór a nie konsekwencję decyzji własnych rodziców?Ile procent z tychże 90% deklaruje się jako stuprocentowi katolicy żyjący według nakazów i nauk Kościoła?Po za tym intryguje mnie jaki procent Polaków zadeklarowało chęć nauczania religii w szkołach?

(...)nie mówiąc już o takich niepotrzebnych potworkach jak np. wychowanie seksualne.
    Dzięki takim zajęciom osoby które mają do tego pełne predyspozycje oraz wykształcenie (w przeciwieństwie do księży "seksuologów") dzieciaki wchodzące w okres aktywności seksualnej mogą nabyć niezbędną wiedzę i skutecznie zapobiec...np.pózniejszej aborcji (która jest wszak grzechem).Co za tym gorsze?Ochrona przed ciążą czy usuwanie płodu?
    Gdyż takie mądrości jak:
    wiadomo przecież że KK uznaje kalendarzyk i współżycie małżonków w dni niepłodne.
    Tylko ośmieszają instytucję kościelną włączając w to osoby które wtórują takim teoriom.Jesli mam ochotę to będę się "demoralizował" kiedykolwiek mi przyjdzie ochota bez zaglądania w kalendarz .

I całe szczęście, bo nie musiałem na to chodzić. Była jednak np. na godzinach wychowawczych proseksedukacyjna agitka tak żeby urobić uczniów i ci zachęcili rodziców do zapisania ich na lekcje demoralizacji.
    Sex demoralizuje?Porozmawiaj o tym z pierwszym lepszym seksuologiem a nie klechą.

Zdumiewające jak Kościół w którym wszyscy dygnitarze objęci są celibatem (no oficjalnie) tak ochoczo ingerują w naszą seksualność że o życiu rodzinnym już nie wspomnę.Gdyby to byli rabini,popi,pastorowie,etc to co innego a tak dorosły facet będzie pouczać ojca jak ma sie zaopiekować swoim przyrodzeniem żeby tak go używać aby nie popełnić grzechu.

Religia w szkole.Religia przy kościele.Dyskutujecie o jednym i tym samym a mianowicie lokalizacji nauczania tego przedmiotu.Przede wszystkim należy postawić sobie pytanie czy religia powinna być objęta programem edukacyjnym w naszym kraju?Jeśli tak to w jakiej formie?Czy jako przedmiot obowiązkowy który będzie tak samo traktowany jak fizyka czy język ojczysty ze wszystkimi tego konsekwencjami.Czy też (tak jak to ma miejsce obecnie) jako zajęcia dodatkowe które jednak ze względu na mozliwość uzyskiwania oceny wliczanej do średniej na świadectwie takimi bynajmniej nie są.
    Nie bez znaczenia jest również kwestia wynagrodzenia osób świeckich jak i duchownych kształcących dzieci oraz młodzież.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

6. Następujących 2 użytkowników podziękowało Nezahualcoyotl za ten post:

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 15 postach
    Moje doświadczenia z nauk religii są podobne do Pampy, wynika z nich wyraźnie że osoby świeckie zdecydowanie nie mają odpowiedniego przygotowania do nauczania religii, księża zaś mają. Podobnie księża zdecydowanie łatwiej zdobywają posłuch i dyscyplinują uczniów niż katechetki. Może nie zawsze tak jest ale wygląda mi to na regułę.
    Takie pogadanki wychodzą już po za rolę programu nauczania tak samo, jak mówienie 5-latkom o aborcji.
    Wychodzą czy nie, wystarczy prikaz państwowy (formalny czy nie wszystko jedno) i nauczyciele historii i polskiego biorą się hurmem za indoktrynację
    Po drugie patrząc z perspektywy powstań przeciwko zaborcom starano się pozyskać różnymi deklaracjami chłopstwo - choćby uniwersał, który wydało Kościuszko. Austriacy bardzo łatwo utrącili powstanie w Galicji pozyskując właśnie chłopstwo.
    W Galicji nawet nie próbowano w 1794 r. wywołać powstania co moim zdaniem było wielkim błędem, a jeśli chodzi o zryw 1846 r. to po pierwsze zrobiono go bez wojska więc był z góry skazany na niepowodzenie, a po drugie zaborca zdążył już popsuć stosunki na linii pan-chłop, które właśnie w wyniku działań zaborców zaczęły się wszędzie psuć.

Więc stwierdzenie, że szlachta nie gnębiła chłopstwa jest błędne.
    W wolnej Polsce nie gnębiła, później zaborca zadbał o konflikty na zasadzie "dziel i rządź".
    Po trzecie - historyk w szkole to nie teoretyk wojskowości, że ma wiedzieć czy zostało wykorzystane należycie czy też nie. Podsumowując, jakoś na lekcjach historii nikt nie wspominał, że Kazimierz Odnowiciel zdobył władzę dzięki "niemieckim bagnetom". O wielu rzeczach się nie wspomina lub tylko napomina z racji braku czasu. Jedna godzina tygodniowo, a do przerobienia ogromny materiał.
    Nie chodzi mi tylko o błędne poglądy nauczycieli ale choćby także o niewłaściwe rozłożenie akcentów - dymitriady (wielki nasz sukces) omawia się na 15 min. zajęć a powstanie styczniowe (wielką klęskę) na 2 lub więcej godzinach. Myślę że zniesienie zajęć historii byłoby lepsze niż nauczanie historii w tak spaczony sposób jak to przebiega.
    Dzięki takim zajęciom osoby które mają do tego pełne predyspozycje oraz wykształcenie (w przeciwieństwie do księży "seksuologów") dzieciaki wchodzące w okres aktywności seksualnej mogą nabyć niezbędną wiedzę i skutecznie zapobiec...np.pózniejszej aborcji (która jest wszak grzechem).Co za tym gorsze?Ochrona przed ciążą czy usuwanie płodu?
    Od edukacji seksualnej zawsze byli rodzice i nie widzę żadnego powodu by to zmieniać. I nie ma czegoś takiego jak usuwanie płodu-fachowo to się nazywa morderstwo.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Moje doświadczenia z nauk religii są podobne do Pampy, wynika z nich wyraźnie że osoby świeckie zdecydowanie nie mają odpowiedniego przygotowania do nauczania religii, księża zaś mają. Podobnie księża zdecydowanie łatwiej zdobywają posłuch i dyscyplinują uczniów niż katechetki. Może nie zawsze tak jest ale wygląda mi to na regułę.
    Bo mają koloratkę, albo/i sutannę, co przekłada się na ten autorytet - https://pl.wikibooks.org/wiki/Techni...82a_autorytetu

Wychodzą czy nie, wystarczy prikaz państwowy (formalny czy nie wszystko jedno) i nauczyciele historii i polskiego biorą się hurmem za indoktrynację.
    Tylko, że te slogany nie należą do programu nauczania, a są jedynie szkodliwą opinią nauczyciela.

W Galicji nawet nie próbowano w 1794 r. wywołać powstania co moim zdaniem było wielkim błędem, a jeśli chodzi o zryw 1846 r. to po pierwsze zrobiono go bez wojska więc był z góry skazany na niepowodzenie, a po drugie zaborca zdążył już popsuć stosunki na linii pan-chłop, które właśnie w wyniku działań zaborców zaczęły się wszędzie psuć.

W wolnej Polsce nie gnębiła, później zaborca zadbał o konflikty na zasadzie "dziel i rządź".
    Bo zaborcy poszli po rozum do głowy i zrozumieli, że dając chłopom ziemię na własność lepiej zdobędą ich serca niż szlachta, która nie była skoro do jej rozdawania. Już nie wspomnę o przywiązaniu chłopstwa do ziemi. Ale to nie temat do dyskusji o tym.

Nie chodzi mi tylko o błędne poglądy nauczycieli ale choćby także o niewłaściwe rozłożenie akcentów - dymitriady (wielki nasz sukces) omawia się na 15 min. zajęć a powstanie styczniowe (wielką klęskę) na 2 lub więcej godzinach. Myślę że zniesienie zajęć historii byłoby lepsze niż nauczanie historii w tak spaczony sposób jak to przebiega.
    Też ubolewam na faktem, że nauczanie historii w szkołach leży. Z winny programu nauczania oraz z braku odpowiedniej ilości czasu. Jedno i drugie można rozwiązać, ale trzeba chcieć, a nie wywalać.

Od edukacji seksualnej zawsze byli rodzice i nie widzę żadnego powodu by to zmieniać. I nie ma czegoś takiego jak usuwanie płodu-fachowo to się nazywa morderstwo.
    Skoro powstały takie lekcje znaczy to, że było na nie zapotrzebowanie. Gdyby rodzice chcieli rozmawiać o tym z dziećmi nie posyłaliby ich na takie lekcje.
    Fachowo - według przeciwników, którzy są przeciwni zarówno edukacji seksualnej, szeroko pojętej antykoncepcji, a wszystko załatwi kalendarzyk
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Od edukacji seksualnej zawsze byli rodzice i nie widzę żadnego powodu by to zmieniać.
    Zgadza się jak również i to że od przybytku wiedzy głowa nie boli.Po drugie przynajmniej się zgadzasz że w dziedzinie seksuologii kapłan się nadaje niczym gumowce do salonu

I nie ma czegoś takiego jak usuwanie płodu-fachowo to się nazywa morderstwo.
    Ależ jest i to w naszym kraju.Fachowo to się definiuje aborcja​ a nie morderstwo.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar Kot
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Otrzymał 15 podziękowań w 10 postach
    Sama funkcja "kapłana" wzbudza już w nas powiedzmy jakiś większy autorytet niż katechetka, czy katecheta. Ksiądz rzeczywiście ma/może mieć większą wiedzą i pojęcie o religii, ale tak naprawdę to już wszystko zależy od człowieka, jego chęci i możliwości, bo nieraz można spotkać i jakiegoś młodego księżulka, co to nawet nie potrafi klasy uspokoić, ba, albo mu się nawet nie chce... Zresztą o czym mu tu mówimy, skoro klerycy nawet żadnej powiedzmy "dyscypliny" nie mają w sobie, bo komu to potrzebne?

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    @ Romanrozynski

Jakoś dziwnie pomijasz fakt wtrącania się księży w sferę seksualną uczniów. Zawsze byli od tego rodzice? A jesli rodzice mają problem z przekazaniem takiej wiedzy to nie lepiej zeby osoba wedukowana w tym kierunku tym się zajęła? Tobie rodzice wytłumaczyli dokładnie wszystko i pokazali na slajadach macicę itp ? Bo moi nie , za to dowiedziałem się tego właśnie na seksoulogi. Zapamiętałem też jak ksadz mówił ze dotykanie się to ciężki grzech i samogwalt. Zakaz aborcji dzieci poczetych z gwałtu. Kolejne chore wypaczenie Krk , jasne niech jak najwięcej barankow sie rodzi , więcej do czarnej sutanny wpadnie.

Strona 212 z 230 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów