Strona 213 z 230 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar Kot
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Otrzymał 15 podziękowań w 10 postach
    Zakaz aborcji dzieci poczetych z gwałtu. Kolejne chore wypaczenie Krk , jasne niech jak najwięcej barankow sue rodzi , więcej do czarnej sutanny wpadnie.
    No najlepiej jak gdyby nic je wziąć i ubić? Co tam, że dzieciak jest niczemu winny. To już chyba lepiej je oddać skoro się go nie chce, nie?

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    A zastanowiles sie co musi czuć kobieta zgwałcona, przez 9 miesięcy nosząca dziecko oprawcy zeby na koniec je oddać? Uczucia plodu kilku tygodniowego o świadomośći ameby nie obchodzą mnie tak jak uczucia takiej kobiety.

Szambelan Awatar Kot
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    No i możemy założyć, że ta aborcja jej przyniesie ulgę, tak samo jak i można założyć, że nic jej to nie pomoże... Ale też nie wydaje mi się, że pstryknięcie od tak palcami i "zamówienie sobie" aborcji jest taką prostą decyzją.

Dla mnie akurat to żadna różnica czy jest to dziecko nienarodzone, czy nie. Jego wina w tym wszystkim? Trochę to dla mnie tak, jakby uśmiercić dajmy na to paroletnie dziecko tylko dlatego, że jest chore, ponieważ dlaczego nie.

Pan Koala Awatar Shay Ruan
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    189
    Otrzymał 126 podziękowań w 91 postach
    Ja jestem zdania, ze aktualne prawo w zakresie aborcji jest dobre i nie ma co tego ruszać. Kościół ma prawo do swojego zdania ale nie ma prawa wymuszać na posłach podejmowania decyzji tak jak to miało miejsce z Invitro.

Aborcja w przypadku gwałtu również nie podlega wg mnie dyskusji Pando. Kobieta nie musi znosić kolejnych 9 miesięcy upokorzeń i bólu. Decyzja należy do niej co zrobi -czy urodzi czy też nie. Poza tym, my mężczyźni mamy w tym temacie najmniej do powiedzenia. Co najwyżej, jakiś przedstawiciel naszej płci może stać się winnym gwałtu. Niektórzy może nie wiedzą ale sam gwałt i ewentualne poczęcie dziecka nie wiąże się tylko z tym zdarzeniem. Często jest to rozpad aktualnej rodziny, problemy psychologiczne kończące się samobójstwami, utrata pracy, utrata marzeń i wiele innych aspektów. Niektórym łatwo przychodzi ocenianie kogoś i wystawianie zakazów, szczególnie osobom, których to nie dotyczy.

"Nie jest umarłym ten, który spoczywa wiekami, nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami"

5. Następujących 3 użytkowników podziękowało Shay Ruan za ten post:

Pampa
    Gość
    Dlaczego nie ma prawa wymuszac na poslach? Jeżeli są katolikami to może, a jak nie są to i tak nie posłuchają. Proste.

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    189
    Na tej samej zasadzie dlaczego Prezes Banku nie ma prawa wymuszać pod groźbą czegoś decyzji na szczeblu parlamentarnym. Wymuszanie na posłach decyzji w jakiejś sprawie pod groźbą ekskomuniki jak to było w przypadku invitro jest nie tylko nieetyczne ale i jest przestępstwem. W założeniu Poseł ma działać ku dobru narodu bez nacisków zewnętrznych kierując się tylko i wyłącznie WŁASNYM sumieniem.

Edit - Oczywiscie Kościół może nawoływać i przekonywać do swojego zdania. Ale tak jak mówię - nigdy pod groźbą.

"Nie jest umarłym ten, który spoczywa wiekami, nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami"

Szambelan Awatar Kot
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Niektórzy może nie wiedzą ale sam gwałt i ewentualne poczęcie dziecka nie wiąże się tylko z tym zdarzeniem. Często jest to rozpad aktualnej rodziny, problemy psychologiczne kończące się samobójstwami, utrata pracy, utrata marzeń i wiele innych aspektów. Niektórym łatwo przychodzi ocenianie kogoś i wystawianie zakazów, szczególnie osobom, których to nie dotyczy.
    No nie wiem, ja myślałem, że to jasne jest (bo akurat nigdzie nie napisałem, że jak gdyby nic będzie miała to gdzieś co jej się stało ). Poza tym każdemu łatwo oceniać i wystawiać zakazy. Tak samo jak delegalizacja Krk padła gdzieś wcześniej, a dla mnie to np.: może być chociażby organizacja dobra pod tym względem, że jakoś podtrzymuje kulturę, którą wypracowywaliśmy przez te kilkaset lat.

Apropo wygłaszania swojego zdania przez Kościół to tak, ma prawo, ale apropo gróźb to tak szczerze... Co oni mogą? Może i teraz z naszą przepiękną rządzącą partią może się dogadać Krk, ale mimo wszystko poseł i tak powinien robić to co mówi mu sumienie...

Pampa
    Gość
    A gdzie były groźby?

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    189
    W przypadku invitro kościelni hierarchowie początkowo nalegali na ekskomunikę każdego posła który poprze ten projekt. Następnie odmawiali komunii i szkalowali. Przypomnę tylko jakie psy były wieszane przez księży na ubiegłym prezydencie B. Komorowskim. Później niby przepraszali ale jeśli ten projekt bezwzględnej aborcji trafi do Sejmu to myślicie, że będzie inaczej?

Nie poprzez rzucanie kamieniem w grzeszników Jezus nauczał.

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    Cytat Zamieszczone przez Kot Zobacz posta
    No i możemy założyć, że ta aborcja jej przyniesie ulgę, tak samo jak i można założyć, że nic jej to nie pomoże... Ale też nie wydaje mi się, że pstryknięcie od tak palcami i "zamówienie sobie" aborcji jest taką prostą decyzją.

Dla mnie akurat to żadna różnica czy jest to dziecko nienarodzone, czy nie. Jego wina w tym wszystkim? Trochę to dla mnie tak, jakby uśmiercić dajmy na to paroletnie dziecko tylko dlatego, że jest chore, ponieważ dlaczego nie.
    Niezależnie co taka kobieta wybierze , z całą pewnością nie jest to latwa decyzja. Ale tylko ona ma prawo decydować co ma zrobić w takiej sytuacji. Ani Ty , ani Państwo ani tym bardziej Krk . Tylko i wyłącznie ofiara .Bo to Ona jest w takiej sytuacji najważniejsza . Nie mozna porównywać dorosłej kobiety do embriona czy płodu. Dużo masz wspomnień z okresu embrionalnego?.... No właśnie.

Strona 213 z 230 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów