Daleko nam do modelu francuskiego ale również nie jesteśmy zbyt blisko opcji greckiej:
https://ekai.pl/wydarzenia/temat_dni...iol-w-europie/
Daleko nam do modelu francuskiego ale również nie jesteśmy zbyt blisko opcji greckiej:
https://ekai.pl/wydarzenia/temat_dni...iol-w-europie/
In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan
Jeśli avek to tylko z Indianką!
https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ
Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.
Ja bym powiedział, że ocieramy się o opcję grecko - saudyjską. Jedna główna religia, reszta zepchnięta daleko na bok, podporządkowanie się jej albo ostracyzm społeczny, telewizja emitująca jedynie filmy, które nie obrażają uczuć religijnych (zwolnienia w TVP-N "antykatolickie filmy"), głosu kleru w sprawach społecznych jest ważniejszy od głosu społeczeństwa, zagrożenie wolności artystycznej, gdzie się tylko da i można wprowadza się obecnie "chrześcijańskie zasady".
Artykuł wspomina o porozumieniu konkordatowym ze Stolicą Apostolską, ale nie mówi, że z żadną inną religią podobne nie zostało zawarte. Jak to się ma do równości religijnej w naszym kraju? http://www.kulturaswiecka.pl/node/58 Zresztą kto ma większą władzę w Polsce? KrK czy też wybrani demokratycznie posłowie, którzy zabiegając o głosy wyborców kierują się w kierunku kościołów?
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
A co już w polskich urzędach zamiast biurek poustawiano konfesjonały a w sklepach nie ma alkoholu oraz fajek?Kościół ingeruje w sposób ubierania się zwłaszcza obywatelek?Prześladuje innowierców i zastapił Kodeks Cywilny Biblią?Ja bym powiedział że fantazjujesz.
Co nie jest przejawem nietolerancji Kościoła lecz tylko i wyłącznie demografii polskiego społeczeństwa.Czy grekokatolicy,protestanci,judaiści,Kare Hryszna a nawet wyznawcy Potwora Spagetti oskarżają przedstawicieli dominującej religii o bycie prześladowanymi?
Od kiedy w Polsce stosuje się przymus religijny a sprzeciw wobec niego wiąże się wykluczeniem ze społeczeństwa?
Czego konsekwencją będzie spadek oglądalności TVP (chociaż tam i tak nie ma niczego interesującego).Na szczęście możesz zmienić stację telewizyjną jednak nie unikniesz przez to uiszczenia opłaty abonamentowej.
W jakich sprawach konkretnie?
Czyzby wprowadzono religijną cenzurę lub jakiś organ zatwierdzający prace polskich artystów oraz narzucający im "chrześcijańskie zasady" tworzenia sztuki?
A gdzie należy się skierować żeby podobną umowę zawrzeć pomiędzy państwem polskim a protestantami,buddystami,etc?Mniejszy problem przedstawia się z prawosławiem.To żaden brak równości religijnej tylko problem natury...formalnej.
Zatem to tylko świadczy o jakości naszych polityków którzy dla własnych osobistych korzyści pucują się do instytucji kościelnych zamiast do wyborców.Winny jest także Kościół iż na to przyzwala i sam chętnie bawi się w politykę.
In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan
Z tym ostracyzmem to naprawdę dowaliłeś... Znam wielu ateistów i żaden się nie czuje odtrącony od społeczeństwa, nielubiany itp. ze względu na swoją "wiarę".Jedna główna religia, reszta zepchnięta daleko na bok, podporządkowanie się jej albo ostracyzm społeczny
Zresztą piszesz, że inne religie zepchnięte daleko na bok. A i owszem, skoro zdecydowana większość wyznaje katolicyzm, to czemu inne wyznania o marginalnej liczbie wyznawców, mają mieć szczególne przywileje? Mogą bez przeszkód odprawiać swoje nabożeństwa, nikt im nie broni. Ba, nawet łazić po domach i propagować swoją wiarę. Parę bluzgów poleci zazwyczaj fakt, ale prawnie się nie zabrania takich prób nawracania, nawet jeśli te są namolne.
Niech żyje Gwardia!
Ostracyzm społeczny? Chyba robi się na odwrót raczej - to wierzący zaczynają być dyskryminowani przez ateistów, w tym przypadku wierzący to chrześcijanie. Resztę wniosków i argumentów to nie wiem skąd ty wziąłeś... Chyba z kosmosu, albo sprzed 500 lat wstecz.
Jeeeny, od czytania takich głupot mnie głowa boli... Owszem jestem ateistą, owszem nie czuję się dyskryminowany z tego powodu a wszelki ostracyzm mogę przyrównać do irytacji w urzędach, marketach itd. Ale jak czytam, że inni chcą przywileje to mi się nóż w kieszeni otwiera. Kościół w Polsce jest UPRZYWILEJOWANY i to żadna tajemnica a fakt! Żyjemy w kraju demokratycznym, zapewniającym wolność wyznania, gdzie wszystkie religie powinny być równie. No ale nie są. Jedna jest UPRZYWILEJOWANA! Także obrońcy religii zrozumcie że jest różnica miedzy przywilejami a równością. Bycie religią dominującą powinno nie mieć żadnego znaczenia w normalnym kraju. Ale ma u nas.Zresztą piszesz, że inne religie zepchnięte daleko na bok. A i owszem, skoro zdecydowana większość wyznaje katolicyzm, to czemu inne wyznania o marginalnej liczbie wyznawców, mają mieć szczególne przywileje?
Ale zapomniałem, że Polska to nie jest normalny kraj.
Może i powinny, ale nie o to chodzi w religii... Chodzi właśnie o te panowanie, dominację i szerzenie danej prawdy, nieprawdy etc. Więc bycie samo w sobie ma już znaczenie, niezależnie od czyiś fantazji, ideologii i pomysłów. To chyba jedynym wyjściem byłoby temperowanie religii do granic możliwości, skoro miałaby być wszechobecna równość.
No i poza tym dominująca religia na pewno te swoje atuty wykorzysta i nie pozwoli się strącić ze stołka...![]()
Brak tej całkowitej równości to efekt tysiącletniej tradycji i wpływów, jakie KK zdobył w tym czasie. Teraz nie odejdziesz od tego na hura, potrzeba czasu. I tak pozostałe wyznania mają swoje miejsca do odprawiania nabożeństw i możliwość wyznawania swojej wiary bez żadnych przeszkód, to jest najważniejsze.
Niech żyje Gwardia!
Ustawa z dnia 4 lipca 1991 o stosunku Państwa do Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego.
Ustawa z 13 maja 1994 o stosunku Państwa do Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego.
Ustawa z 30 czerwca 1995 r. o stosunku Państwa do Kościoła Chrześcijan Baptystów w Rzeczypospolitej Polskiej.
EDIT:
Lwie, nie tylko. Mogą również nauczać swojej religii w szkołach państwowych, jeśli będzie takie zapotrzebowanie, prowadzić hospicja, etc.
Kościół jest jakby nie patrzeć związany z naszym państwem praktycznie od samego jego powstania zatem się nie dziw że w okresie ponad dziesięciu wieków zdobył taką a nie inną pozycję pomiędzy Bałtykiem a Tatrami.Z pewnością ma korzystniejszą sytuację prawną aniżeli pozostałe wyznania jednak nie mam pojęcia o jakim uprzywilejowaniu mówisz i szczerze się zapoznam z tymi argumentami przemawiającymi za jego faworyzowaniem względem pozostałych religii w Polsce.