Strona 95 z 161 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1605

Wątek: Seriale

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Spoiler: 

Tak, też zauważyłem Varysa w dwóch następujących prawie po sobie scenach w dwóch różnych miejscach, ale może tak przyspieszyli tempo filmu? Dany, pozostawiając odtrąconego kochanka od razu wiadomo że właśnie zrobiła sobie przyszłego wroga. Po wysypaniu kasy na 9 odcinek zastanawiałem się co takiego wymyślili na kończący 6 sezon. Czytałem też o pewnych perturbacjach odnośnie skasowania pewnej sceny. No i... nie zawiodłem się, odcinek przedni. Cersei było od początku wiadome że coś wymyśli, ale wysadzenia świątyni nie przewidziałem Ostatni jej syn - doskonale pokazali jak młodych ludzi nawiedzeni łatwo przerabiają. Tyle że i tak nie wierzę ze nie był pod większym wpływem matki. Tu akurat żaden nawiedzony by się nie przebił. Wątek Aryi od chwili pozostawienia Ogara kompletnie mnie nudzi, szczególnie mimika twarzy aktorki plus subiektywnie specyficzna uroda. Tak więc jako nie znający prozy uważam sezon za udany, ciągle się coś dzieje a smoki nie rozprawiają o swych zaletach bitewnych. Takie pytanko: była kilka razy mowa o tym że smoki w niewoli karleją. To dlatego bracia z jednego miotu są wyraźnie mniejsi? No nic, ja tam nie narzekam i nie popłakuję nad rozjazdami wobec prozy i cierpliwie zaczynam czekać od dziś na kolejny sezon.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    GoT:

Spoiler: 
    Varys jest magikiem ( kto zauważył go w dwóch różnych miejscach?)
    Ludzie się uczepili w Internetach tego biednego Varysa. A przecież razem z Dany płynęła też flota Dorne i chyba Reach, nastąpił więc przeskok czasowy i skoro nowi sojusznicy zdążyli się zorganizować i zebrać to tym bardziej Varys wrócić.

Powrót Aryi bardzo udany i satysfakcjonujący.
    A dla mnie wręcz przeciwnie. Ogólnie "szkoda" mi Waldera, myślę że akurat on mógł zginąć naturalnie, a tak to się bajkowo zrobiło i dobrzy zostali pomszczeni, źli zabici i takie tam nudy. Ewentualnie mogła go już zaszczuć i wykończyć wnerwiająca matka Aryi, może tak będzie w książkach. No ale sama Arya wyskoczyła jak z kapelusza i jak się okazało została mistrzynią w swoim fachu, a nie jak podejrzewałem jedynie mistrzynią w walce "na ślepo". Jak dla mnie tandeta nawet jeżeli w książce jak zapewne słusznie zauważył Aztec wątek ten będzie rozbudowany (zresztą chyba już w dotychczasowych książkach jest bardziej niż w serialu). No i Arya tak długo chciała tej zemsty że zgodnie z logiką z początku Sagi nie powinna jej dostać. Zresztą spójrzmy na to ogólnie: pokrzywdzona dziewczynka rusza na wschód uczyć się zabójczych technik walki po czym wraca i mści swoich bliskich... Dla mnie satysfakcjonujące by było gdyby zginęła wtedy na tym moście, nawet jeżeli wówczas ten wątek wydawałby się w sumie niepotrzebny, ale to może nawet byłoby dobre, takie "realne".

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Spoiler: 

A dla mnie wręcz przeciwnie. Ogólnie "szkoda" mi Waldera, myślę że akurat on mógł zginąć naturalnie, a tak to się bajkowo zrobiło i dobrzy zostali pomszczeni, źli zabici i takie tam nudy. Ewentualnie mogła go już zaszczuć i wykończyć wnerwiająca matka Aryi, może tak będzie w książkach. No ale sama Arya wyskoczyła jak z kapelusza i jak się okazało została mistrzynią w swoim fachu, a nie jak podejrzewałem jedynie mistrzynią w walce "na ślepo". Jak dla mnie tandeta nawet jeżeli w książce jak zapewne słusznie zauważył Aztec wątek ten będzie rozbudowany (zresztą chyba już w dotychczasowych książkach jest bardziej niż w serialu). No i Arya tak długo chciała tej zemsty że zgodnie z logiką z początku Sagi nie powinna jej dostać. Zresztą spójrzmy na to ogólnie: pokrzywdzona dziewczynka rusza na wschód uczyć się zabójczych technik walki po czym wraca i mści swoich bliskich... Dla mnie satysfakcjonujące by było gdyby zginęła wtedy na tym moście, nawet jeżeli wówczas ten wątek wydawałby się w sumie niepotrzebny, ale to może nawet byłoby dobre, takie "realne".
    Powiem tak, GoT jest już i tak nazbyt realna, jak na fantasy, więc jeden archetyp więcej w zalewie tych śmierci nie powinien wiele zmienić. Zgadzam sie, że jest to trochę spłycone, ale po 6 sezonach miło patrzeć, że Starkom coś się udaje. Ja mam z tego satysfakcję, taką czysto rozrywkową satysfakcję.

BTW mnie ciekawi inna sprawa, mam nadzieje, że będzie to dokładnie przedstawione w książce. Chodzi mi o wielkiego wróbla i jego motywacji. Jak na takiego bogobojnego to bardzo zależy mu na ukaraniu Cersei. Tak bardzo, że w swojej mądrości nie dotarła do niego myśl o pułapce. Tak bardzo, że wszedł w jakiś układ z Margery. Tak więc wcale nie był aż taki bogobojny.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Spoiler: 

Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
    BTW mnie ciekawi inna sprawa, mam nadzieje, że będzie to dokładnie przedstawione w książce. Chodzi mi o wielkiego wróbla i jego motywacji. Jak na takiego bogobojnego to bardzo zależy mu na ukaraniu Cersei. Tak bardzo, że w swojej mądrości nie dotarła do niego myśl o pułapce. Tak bardzo, że wszedł w jakiś układ z Margery. Tak więc wcale nie był aż taki bogobojny.
    A mnie nie dziwi. Po pierwsze raczej zamierzał wykorzystać a nie współpracować z Margery. Po drugie ludzie uniesieni wiarą wierzą że można przegiąć w dobrej sprawie, a szczególnie dla dobra kultu/wiary. Trochę pokuty z uśmiechem na ustach (myślę ze Wróbel nawet coś ciężkiego z chęcią by wymyślił) a bogowie by przyjęli z radością jego inicjatywę. Tak więc tu wszystko dla mnie ok.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Spoiler: 

A mnie nie dziwi. Po pierwsze raczej zamierzał wykorzystać a nie współpracować z Margery. Po drugie ludzie uniesieni wiarą wierzą że można przegiąć w dobrej sprawie, a szczególnie dla dobra kultu/wiary. Trochę pokuty z uśmiechem na ustach (myślę ze Wróbel nawet coś ciężkiego z chęcią by wymyślił) a bogowie by przyjęli z radością jego inicjatywę. Tak więc tu wszystko dla mnie ok.
    Nie dziwi mnie to, że chciał ukarać Cersei. Chcę poznań jego motywacje, bo to co widzieliśmy nie ma wiele wspólnego z bogobojnością. Na hipokrytę jest (był) za bystry. Wiem, że chciał wykorzystać Margery - widać po tym jak nie dogadali się o Lorasa. Ale jednak poszedł na układ a przez cały czas widzieliśmy go jako niezłomną, nieprzekupną i pozbawioną skazy postać. Tam MUSI być coś wiecej

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Spoiler: 
    No jak na moje to jego motywacje to religia i władza, a Cersei po prostu zagrażała mu na obu tych polach. No a to że nie spodziewał się pułapki według mnie jakoś dziwne nie jest, już bardziej powinien się obawiać Gregora bądź Jaimiego i frontalnego ataku. A wówczas mógłby się bronić w świątyni i liczyć na to że motłoch do niego dołączy.

Tak bardzo, że wszedł w jakiś układ z Margery. Tak więc wcale nie był aż taki bogobojny.
    Ja tam zbytnio układu nie widzę. Raczej zależność pasterz-nawrócona owieczka która ma pretensje. Może coś źle pamiętam, ale wydaje mi się że Margaery nie mówiła "nie wywiązujesz się ze swojej części umowy" tylko coś w stylu "obiecałeś że będzie inaczej". Mi to wygląda więc raczej na to, że z perspektywy Wróbla ona się czepia o to że jej źle wytłumaczył jak "działa wiara" (mniej więcej oczywiście).

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Spoiler: 
    Ja tam zbytnio układu nie widzę. Raczej zależność pasterz-nawrócona owieczka która ma pretensje. Może coś źle pamiętam, ale wydaje mi się że Margaery nie mówiła "nie wywiązujesz się ze swojej części umowy" tylko coś w stylu "obiecałeś że będzie inaczej". Mi to wygląda więc raczej na to, że z perspektywy Wróbla ona się czepia o to że jej źle wytłumaczył jak "działa wiara".
    Nie, tam było dokładnie powiedziane, że po przyznaniu się Lorasa miał byc puszczony wolno itd. To był układ, tak samo jak cała gra z Margery. Nie był zszokowany pretensjami Margery, ani nie tym, że uległa mu owieczka się buntuje. Widać, że to był układ, który zakończył się bombowo.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Spoiler: 
    Nie John Snow lecz John Targaryan, ciekawa sprawa

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Spoiler: 
    No w sumie racja, Wielki Wróbel nie mógł jej niczego zagwarantować w zgodny z religią sposób skoro nie miał być sędzią jako jedyny. Choć osobiście pozostawiłbym tu jednak kilka procent szans na to że formalnie układu żadnego nie było tylko obie strony grały swoje role udając że nie wiedzą o prawdziwych intencjach drugiej.

Nie John Snow lecz John Targaryan, ciekawa sprawa
    Tak czy siak bękart. Tylko nie pamiętam jak się nazywały te z ziem przyległych do Królewskiej Przystani (jest tam coś jakby 8 nieformalne królestwo).

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Spoiler: 
    Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Spoiler: 
    No w sumie racja, Wielki Wróbel nie mógł jej niczego zagwarantować w zgodny z religią sposób skoro nie miał być sędzią jako jedyny. Choć osobiście pozostawiłbym tu jednak kilka procent szans na to że formalnie układu żadnego nie było tylko obie strony grały swoje role udając że nie wiedzą o prawdziwych intencjach drugiej.

Tak czy siak bękart. Tylko nie pamiętam jak się nazywały te z ziem przyległych do Królewskiej Przystani (jest tam coś jakby 8 nieformalne królestwo).
    Nie pamiętam już z książki ale czy oni nie byli małżeństwem, jeśli tak to właśnie nie bękart.

Strona 95 z 161 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni