Strona 97 z 161 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1605

Wątek: Seriale

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    Spoiler: 

A co miał na facebooku o tym napisać, biorę udział w wydarzeniu dać? W pełni realistyczna scena i nie chleb powszedni tylko mam już dość, nie mam siły.
    Spoiler: 

No a gdyby tam na dole ktoś przechodził to by było jeszcze bardziej realistycznie .

Reasumując ostatni odcinek,który był naprawdę dobry i wciągający,to w przyszłym sezonie zapowiada się słodka sielanka po krótkiej aczkolwiek gwałtownej burzy.Północ ponownie zjednoczona,od wschodu nadciąga flota inwazyjna a wewnątrz samej stolicy także pełno wrogów krzywo spoglądających na parę blond kochanków którzy (tak się domyślam) zrobią prezent powitalny Pani Trzech Smoków i wysadzą się w powietrze razem z całym miastem.No a pózniej wiadomo bo nawet mozna zacytować Aragorna:"Odbudujmy świat w którym będziemy wspólnie żyć (coś w ten deseń).
    Trochę mnie tylko intryguje jak się zachowają koczownicy po wojennej zadymie kiedy ochłoną i załapią że są na innym kontynencie gdzie nomadowie i ich styl życia nie istnieją?Gdzie ich osiedlić i czy to będzie możliwe?
    Na północy chyba dojdzie do rodzinnej sprzeczki za namową Krótkopalczastego który wymienił ze swoją oblubienicą wymowne spojrzenie po konoracji bękarta.
    No i te truposze znów łażą w tył i przód i dojść nie mogą do Czarnego Zamku.Tylko skoro sam Mur to nie tylko skały lecz przede wszystkim potężne zaklęcia go chroniące to po kiego diabła Inni tam się kierują?Nie prościej dla nich iść w przeciwnym kierunku?Domyslam się iż jest to świat kulisty chociaż nie wiem gdzie by się wówczas pojawili na południu globu.Niebieskoocy mają tą przewagę ze swoją armią że nie muszą się martwić o jej aprowizację a jej liczebność z każdym dniem by tylko wzrastała.
    Jeszcze tylko króciutko o Cersei.Spodziewałem się że wcześniej czy pózniej wezmie odwet na tych fanatykach i liczyłem na krwawą jatkę z Górą w roli głównej ale green TNT było o wiele bardziej zaskakujące,spektakularne i jakże wyrachowane.Gdyż w jednej chwili pozbyła się wszystkich problemów religijno-państwowych lecz niestety zapomniała o swoim zabujanym oraz wrażliwym synu przez co teraz praktycznie nie ma niczego do stracenia oprócz własnego życia.
    Zatem wyglądam nastepnego sezonu ale tylko dla zakręconej Brotherhood without banners.
    Nadmienię że książki nie czytałem a swoje wywody opieram jeno na materiale telewizyjnym.
    Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 01-07-2016 o 18:55

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

2. Użytkownicy którzy uznali post Nezahualcoyotl za przydatny:

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    GoT:

Spoiler: 
    Takie pytanko: była kilka razy mowa o tym że smoki w niewoli karleją. To dlatego bracia z jednego miotu są wyraźnie mniejsi?
    Głowy nie dam, ale akurat ten smok Dany na jakieś 99% w zasadzie od samego początku był tym największym z braci. Swoją drogą to chyba nie jest do końca pewne czy są z jednego miotu, choć pewnie sam Martin to potwierdził nazywając ich jakoś w wywiadach braćmi.

Trochę mnie tylko intryguje jak się zachowają koczownicy po wojennej zadymie kiedy ochłoną i załapią że są na innym kontynencie gdzie nomadowie i ich styl życia nie istnieją?Gdzie ich osiedlić i czy to będzie możliwe?
    Dany jest głupia no ale chyba nie aż tak. Zrobią swoje i niech wracają do siebie. Ona nie ma co marzyć o tym aby ich osiedlić tylko aby nie zabrali jako łupy wszystkiego co jest coś warte. Zresztą marzy o podbiciu świata więc dopiero po tym mogłaby się zastanawiać jak ich okiełznać aby nie psuli jej "krainy wiecznej szczęśliwości".

Nie prościej dla nich iść w przeciwnym kierunku?Domyslam się iż jest to świat kulisty chociaż nie wiem gdzie by się wówczas pojawili na południu globu.Niebieskoocy mają tą przewagę ze swoją armią że nie muszą się martwić o jej aprowizację a jej liczebność z każdym dniem by tylko wzrastała.
    To faktycznie chyba świat kulisty ale akurat nad tym nie ma co gdybać. To Martin go stworzył więc raczej nie zostawił takiej luki na północy. No a jeżeli nawet to faktycznie nie wiemy co jest na południu. W sumie to nie wiem jaka mapa jest kanoniczna, ale najbardziej na wschodzie i południu są chyba ziemie tego całego R'hllor więc może nie mogą na nie wejść. No ale prawdopodobnie po prostu te dwie siły są właśnie na dwóch skrajnych częściach globu w stosunku do siebie i na północy przejścia nie ma.

liczyłem na krwawą jatkę z Górą w roli głównej
    Twórcy nawet mnie trochę pozytywnie zaskoczyli swoją powściągliwością. Góra wygląda na prawdziwego gwardzistę a nie maszynkę do zabijania która miałaby pokonać masę ludu własnoręcznie.

Swoją drogą rzeź w świątyni była pewnie podyktowana zbyt wielką ilością bohaterów, ale akurat w tym przypadku na szczęście całkiem nieźle wyszło. Tylko szkoda że Varys nie pokazał pazura a zamiast tego zasztyletowali tego starego maestra trochę chyba na zasadzie "szkoda aby ten pomysł Martina się zmarnował a oglądający raczej i tak nie wiedzą kim jest ten cały Kevan".

lecz niestety zapomniała o swoim zabujanym oraz wrażliwym synu przez co teraz praktycznie nie ma niczego do stracenia oprócz własnego życia.
    Mi się wydaje że nie zapomniała. Jej reakcje świadczą raczej że sama trochę się poddała i postanowiła iść na całość licząc się z kosztami na które nigdy prędzej by się nie zdecydowała. Choć z drugiej strony może została właśnie Szaloną Królową, a w takim razie diabli wiedzą co tam ona sobie myśli .

Stolnik Awatar Aztec
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    35
    Otrzymał 44 podziękowań w 37 postach
    Got:
    Spoiler: 
    Świat wykreowany przez Martina ukazuje nam losy, królestw w tej części świata, nie możemy być pewni, czy gdzieś tam na północy po drugiej stronie globu nie trwa właśnie walka z innymi, którzy by przebić się przez mur zbierają jeszcze większą armię nieumarłych. Możemy jedyne gdybać.
    Jeśli nawet przeszli by przez północ i ukazali się na południu znanego nam świata to pojawiają się oni obok Qarth, miasta czarnoksiężników, które leży dosyć niedaleko Valyrii, a jak wiemy Valyriańska stal źle im działa na cerę Nieciekawa perspektywa,

Nie pamiętam również, czy Martin wspomniał jaki był zasięg Długiej Zimy, po której wybudowano mur? Magia Białych wędrowców może być potężna, ale czy jest wystarczająca by zmienić pustynie Dorne w lód?

Popraw podpis

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    GoT:

Spoiler: 
    Magia Białych wędrowców może być potężna, ale czy jest wystarczająca by zmienić pustynie Dorne w lód?
    No i pozostaje odwieczne pytanie czy to zima przychodzi z Innymi czy Inni z zimą. Ja myślę, że i to i to więc może zwyczajnie nawet nie mogą zacząć od jakichś ciepłych krain i muszą wziąć rozpęd poprzez Północ.

Jeśli nawet przeszli by przez północ i ukazali się na południu znanego nam świata to pojawiają się oni obok Qarth, miasta czarnoksiężników, które leży dosyć niedaleko Valyrii, a jak wiemy Valyriańska stal źle im działa na cerę Nieciekawa perspektywa,
    Ze znanego nam świata to wiemy chyba jednak, że gdzieś tam na wschodzie jest Asshai w którym wyznają licznie Pana Światła. Ciężko posiłkować się tu jednak jakimiś mapami, przynajmniej ja nie wiem które z tych z Internetów można traktować poważnie. No i tak w ogóle to jest jeszcze: http://graotron.wikia.com/wiki/Sothoryos "Zalążek" kolejnego kontynentu póki co istniejący jedynie jako kilka nazw i zdań co pewnie się nie zmieni. Biorąc pod uwagę jego specyfikę mógłby być kolejną "siłą" koło lodu i ognia.

Nie pamiętam również, czy Martin wspomniał jaki był zasięg Długiej Zimy, po której wybudowano mur?
    Przynajmniej mi nic o takich danych nie wiadomo. Zresztą według mnie to trochę nielogiczne, że minęło tyle czasu i ludzie tak długo dbali o Mur. Znaczy no rozumiem, załóżmy nawet że około 90% populacji zostało zabite (co jest raczej wątpliwe biorąc pod uwagę że jakoś Inni zostali pokonani), ale to i tak szmat czasu w którym jedynym zagrożeniem utrzymującym Mur przy życiu byli dzicy. No ale to w sumie typowe dla wielu uniwersów fantasy, twórcy lubią wciskać pomiędzy jedno a drugie wydarzenie setki lat pomiędzy którymi nic się nie działo. Na tym tle wyróżnia się chyba zresztą Sapkowski u którego widać realny postęp i upływ czasu, przynajmniej od kiedy pojawili się ludzie.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Bez dwóch zdań lecz drugi sezon "Marco Polo" jest zdecydowanie lepszy od poprzedniego.Ciekawszy scenariusz,bardziej ukształtowane charaktery poszczególnych postaci,postępująca intryga,wciąż przepiekne kostiumy,zmniejszone do niezbędnego minimum walki rodem z chińskich klasyków i pomimo wszystko wciągająca historia dzięki której możemy temperować swoją niecierpliwość gdyż cały serial został wrzucony w całości (10 odcinków) na platformę telewizyjną.

Trochę inaczej sytuacja się przedstawia z kontynuacją "Wayward Pines" gdzie po pierwszym sezonie widz ma świadomość o co chodzi w miasteczku.Teraz oglądamy walkę mieszkańców z otaczającym ich środowiskiem i twórcom serialu udało się pomimo wszystko nie wpaść w pułapkę "flaków z olejem" czego efektem jest dynamiczna akcja i zaskakiwanie oglądających z kazdym nowym odcinkiem:

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

7. Użytkownicy którzy uznali post Nezahualcoyotl za przydatny:

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Zgadzam się Marco Polo sezon 2 trzyma poziom. Nie podoba mi się jedynie motyw jakoby Kajdu chciał przekazać władzę córce Gutrum. W realiach tamtych czasów to nie mogło mieć miejsca nawet gdyby nie miał syna Orusa, wtedy ew. władzę mógłby przejąć formalnie jego przyszły zięć nie zaś sama córka bezpośrednio. Kobiety odgrywały często dużą rolę przez wpływ na Chana i jego dwór. Jednakże żadna nie mogłaby być chanem. To raczej kolejny efekt aktualnej mody i wprowadzania wszędzie równouprawnienia, nawet w realiach historycznych gdzie nie miało miejsca.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 17-07-2016 o 09:55

9. Użytkownicy którzy uznali post Araven za przydatny:

Słońce Niezwyciężone Awatar Amrod
    Związek Socjalistycznych Republik Europejskich
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 10 podziękowań w 9 postach
    Hej. Właśnie ostatnio zastanawiałem się nad Marco Polo? Ma jakieś denerwujące braki (jak budżetu przy Hell on Wheels), dobre kostiumy?
    the Sun and the Moon and the end of all time

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Nic nie jest doskonałe, ale Marco Polo to dobry serial, kostiumy i walki ok. Polecam.

12. Użytkownicy którzy uznali post Araven za przydatny:

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Zgadzam się Marco Polo sezon 2 trzyma poziom. Nie podoba mi się jedynie motyw jakoby Kajdu chciał przekazać władzę córce Gutrum. W realiach tamtych czasów to nie mogło mieć miejsca nawet gdyby nie miał syna Orusa, wtedy ew. władzę mógłby przejąć formalnie jego przyszły zięć nie zaś sama córka bezpośrednio. Kobiety odgrywały często dużą rolę przez wpływ na Chana i jego dwór. Jednakże żadna nie mogłaby być chanem. To raczej kolejny efekt aktualnej mody i wprowadzania wszędzie równouprawnienia, nawet w realiach historycznych gdzie nie miało miejsca.
    Dla mnie cała ta opowieść jest zupełnie nierealna ze względów historycznych więc jakoś mnie to nie rusza. Mongołowie są tu po prostu tak mało okrutni. Gdzie niewolnicy traktowani jak rzeczy, a tu Chan płaczący nad śmiercią dziecka. Pamiętam jak czytałem o tym jak brali w jasyr setki lat później w Rzeczpospolitej, dzieci przywiązywano do siodeł, a starców używano jako tarcz strzelniczych do nauki zabijania dla młodych. Całe to okrucieństwo jakie jest w serialu nie jest wcale jakieś wielkie.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    20
    Otrzymał 17 podziękowań w 9 postach
    Dzięki!

Dzięki za napisanie tu o Marco Polo. Skończyły mi się seriale do oglądania, a tutaj akurat, coś ciekawego i to w klimatach na jakie mam teraz największą ochotę

Strona 97 z 161 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147 ... OstatniOstatni