@Teraz pokazujesz jakim jesteś człowiekiem, Ty to ktoś, a większość to ciemny lud? Jak to mam rozumieć?@
To znaczy niby jakim jestem? Użyłem zwrotu "ciemny lud" zapożyczając go od klasyka, czyli obecnego szefa naszej TV, który kiedyś stwierdził, że "ciemny lud to kupi". Jest to więc cytat, choć moim zdaniem dobrze oddający stan rzeczywisty. Co widać wokół. Nie chcę offtopować, ale swego czasu powalił mnie pewien sondaż, który dawał PiS duże poparcie (ponad 35 %), a jednocześnie w tym samym sondażu bardzo dużo ludzi uważało, że PiS łamie prawo - tak dużo, że spora część popierających PiS musiała tak uważać. Nie mogłem tego zrozumieć do momentu, gdy nie przeczytałem trzecią cześć sondażu, w którym badani mieli uszeregować według ważności (z ich punktu widzenia) 15 spraw. Poszanowania prawa znalazło się bodajże na pozycji 12 albo coś tak koło tego. Co by oznaczało, że jesteśmy narodem hipokrytów, gardłującym o wartościach i poszanowaniu prawa ale w gruncie rzeczy mającym je gdzieś głęboko, a kierującym się swoim "korytem" (kwestie materialne były na pierwszych miejscach). Ja rozumiem, że "byt określa świadomość" ale w takim razie bądźmy szczerzy a nie udawajmy, że nas (większość?) jakieś wartości obchodzą.
Do tematu ma się to tak, że prawdopodobnie stąd się wzięły motywy mordów na Żydach - z naszej zawiści, chciwości, może osobistych kompleksów. Elity mogły dać hasło, ale przecież nie na każde hasło będzie odzew. Tu był, z powodów o których wspomniałem.
Paskudny Pludraku - jeżeli jednak mówimy o nastawieniu narodowców do Żydów, to pamiętajmy jednak, że inaczej wyglądało to zaraz po odzyskaniu niepodległości a inaczej w latach 30' (w wydaniu ONR-owskim, które to wypowiedzi cytowałeś). Antysemityzm antysemityzmowi jednak równy nie jest. Choć prawdą jest, że by doszło do pogromów antysemickich, to musi być. W jakiejkolwiek formie.
Edit.
A wracając do tematu głównego. Właśnie przeczytałem, że w parlamencie ukraińskim przygotowują się do podjęcia uchwały o polskim ludobójstwie na narodzie ukraińskim. Czy o to nam chodziło? Będziemy się licytować kto "mocniejszą" uchwałą drugiemu przyłoży? A jak możliwości uchwałodawcze się wyczerpią to co? Ta uchwała podjęta w takiej treści była po prostu głupia. Najbardziej ubolewam nad tym, że przeszła ona prawie jednomyślnie i że PO i N też były za nią (wstrzymało się tylko 3 posłów z PO i 7 z N). Tu widać efekt "ciemnego ludu" - każda partia boi się, że działając rozsądnie i w interesie państwa, nie ulegając emocjom, straci poparcie. Bo "ciemny lud" działa emocjonalnie (dlatego jest "ciemny") i przez to popełnia głupoty. Tyle,że ktoś mu to musi powiedzieć!!! Niestety, nie ma odważnego...

Odpowiedz z cytatem