Zamieszczone przez
Napoleon7
@ Nazywasz mnie idiotą?@
Nie. Sugeruję byś sam się zastanowił czy nie pasujesz do określenia "pożyteczny idiota" - określenia, którego autorem jest Chruszczow. I które nie dotyczy stanu twojego intelektu (określenia tego nie należy traktować dosłownie, a że brzmi jak brzmi... nie ja go wymyśliłem - tylko go cytuję) ale bardziej emocji i nieumiejętności przewidywania swych czynów. Aby nie było nieporozumień, określenie to dotyczyło wszelkiej maści mieszkańców Zachodu opowiadających się za pokojem, protestujących przeciw zbrojeniom i dającym wiarę w pokojowe intencje ZSRR. Czyli ludzi, którzy w ogromnej większości byli osobiście uczciwi i mieli jak najlepsze zamiary, obiektywnie jednak ich działania, z racji potwornej wręcz naiwności i łatwowierności, godziły w interesy i swego kraju i całego "wolnego świata". Zastanów się spokojnie czy czasem nie jesteś do nich podobny, choć oni mieli zazwyczaj przekonania lewicowe a Ty zapewne masz prawicowe. Co w tym przypadku jest jednak bez żadnego znaczenia.
Nie odmawiam Ci dobrych chęci, uczciwości itd. Sugeruję jednak, że jesteś po prostu naiwny i odmawiam Ci umiejętności przewidywania skutków określonych politycznych działań.
Nie obrażaj się więc, bo byłoby mi najnormalniej przykro - nie to jest moją intencją. Chyba, że obrazisz się stwierdzeniem o naiwności. Też byłoby mi przykro (bo nikogo obrażać nie chcę) ale tak naprawdę sądzę (a raczej domniemywam). Natomiast sugeruję zastanowić się głębiej nad cała sprawą i spróbować skalkulować co się nam tak naprawdę bardziej opłaca - dogadać z Ukraińcami czy się z nimi skłócić? I kto stanowi dla nas potencjalnie większe zagrożenie: Ukraina czy Rosja? To punkt wyjścia do oceny tej nieszczęsnej uchwały. PiS się tym nie przejmuje, bo dla PiS-u istnieje tylko polityka wewnętrzna, zagranicznej w praktyce nie ma. Ale to nie znaczy, że wszyscy musimy myśleć kategoriami PiS!!!